Bernd Degen'in kitabından


fishermanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 176
fishermanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2008 02:52

   Arkadaşlar herkese merhaba, elimde BERND DEGEN’nin son kitabında resimlerle açıkladığı bir konu benim ilgimi çekti, iç parazit geçirmiş hasta olan discusun, tedavisinde  bizim bildiğimiz şiringayla ağzına enjekte etmek yerine, ilacı  direk midesine  veriyor, bunu yaparken şırınga yerine KEDİ KATETRALİNİ kullanıyor.  İlacı sadece balığın ağzına vermek, bazen iş görmediği fakat kendi geliştirdiği bu metod sayesinde aynı durumda bir çok balığını tedavi ettiğini söylüyor, bu  malzeme o kadar yumuşak bir şeyki balığın iç organlarına kesinlikle zararı olmadığını belirtmiş.  Fakat sadece bizim bildiğimiz flaginin yanında + ve -  karma bir tür de ilaçtan bahsediyor. 

    Bahsi geçen diğer bir konu ise discusun finlerinde oluşan dış parazit le mücadelesini anlatıyor. Daha önce bir aynı durumda ki balıklara ilaç kullanmasına rağmen cevap alamadığını, bu yüzden ölü dokuyu jiletle keserek, finlerin  tekrar eski haline geldiğini anlatıyor.  Bu şekilde  balığın dış  parazitle mücadelesinde ilaçların bir yere kadar iyi olduğundan, bu metotların kullanılabilirliğinden bahsediyor.

   Kitap gerçekten çok iyi özellikle son yıllarda okuduğum kitaplar içinde en iyisi diyebilirim.  BERND DEGEN gerçekten discus konusunda yol katetmiş büyük bir otoriter  işin hakkını veren biri. Yıllar önce aynı benzer durumda benim başıma gelmişti fakat bendeki durum yan yüzgezlerinde başlamıştı neredeyse solungaçlara kadar ilerlemişti  çok iyi markanın ilaçlarını kullanmama rağmen  discusu  kaybetmiştim.

 

Ramirezi2008-10-17 23:31:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2008 03:18
Kendi adıma teşekkür ederim.
 
İlk metod da yani iç parazit tedavisinde uyguladığı metod çok riskli,aslında kesin çözüm gibi görünüyor doğrudan problemli yere ilaç uyguluyor ama dozaj ve kullanılan ilaçlar çok önemli.Biraz daha açabilirmisiniz?
Ramirezi2008-10-17 23:32:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NILYAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2005
İl: Izmir
Mesaj: 248
NILYAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2008 08:19
Caner bey,
 
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Evet tüm discus severlerin en büyük problemlerden biri iç parazit. Bu konuda bende dahil bir çok kişi muhakkak iç parazit yüzünden birçok balığımızı kaybettik.Sadece kaybetmek değil İç parazit öyle lanet bir hastalık ki balığı aylarca öldürmeden yaşatıyor ve gözünüz gibi bakmış olduğunuz balık hiç yem yemeden aylarca yaşıyor.İç parazit tedavisi içi  farklı uygulamalar var .Tedavi etmek için farklı ilaçlar kullanılmakta.İç parazit hastalığı hakkında uzun tartışmalar yapılmas ve herkezin bu konuda fikrini belirtmesi yararılı olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.
NILYA2008-10-17 08:23:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan öztamurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 954
hasan öztamurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2008 02:00
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2008 19:03

Finlerle yani dış parazitle ilgili sorunda yapılan uygulama tamamen tecrübe gerektiren bir durum bence. Benzerini astronotta uygulayıp başarılı olmuş tanıdığım var fakat,yine de kolay görünmüyor.

İç parazit konusu ise artık discus kanseri gibi bir durum. Orhan Bey'in söylediği gibi balık ölmüyor da ,düzelmiyor da,en kötüsüde bu zaten. Karşınızda gün gün eriyor ve siz çaresizce bakıyorsunuz. Discus beslediğim zamanlara turquazımda başıma geldi. Ağızdan flagyl enjektesi işe yaramadı,aynı zamanda tabletini ayırdığım akvaryumda da denedim o da çözüm olmadı. En sonunda bactopur direct ile kurtardım balığı,ancak bu durum öyle lanet ki,balık sayısınada bağlı olarak en enemlisi erken teşhis. Aynen prospektüsündeki gibi kullandığımda hem iç parazitten kutulup hemde formunu eskisinden daha iyi olduğuna şahit oldum. Bu bahsettiklerimi uygulamam taş çatlasın 5-6 günlük bir zamandaydı. En büyük avantajımın bu olduğunu düşünüyorum.
Ama bütün bunlara rağmen,iç paraziti engellemek yine de en büyük çözüm. Tubifex yüzünden bu hale gelmişti. Ancak akvaryumdaki diğer 4 discusta değilde onda olması tam bir çelişkiydi benim için. Suyun taze tutulmaya çalışılması,yemlerine ve sıklıklarındaki özen göstermek iç parazit için çok önemli bence. Keşke hiç olmasalar.Kafasi%20Karismis

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir