Bende suyumu tuzlayayım.(İlk oluşum sayfa


mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2010 23:41

 Merhaba Serkan,

 Ben Turkuaz'ı Dikkaldırım'daki bayiden alıyorum, hatta arkadaşlar alıştılar kendileri uğrayıp bırakıyorlar:), dava konusunu hiç duymadım, daha geçen hafta aldım. Barış Bey nano seçiminiz masrafların ortalamada seyretmesini sağlayacak, periyodik bakımları daha az zaman ve emek alacak, fakat tuzlu su canlıları o kadar çeşitli ki, zamanla tankın çeşit çeşit canlılarla dolması kaçınılmaz :)

 Size başlangıç olarak önerebileceğim yabancı-yerli siteler;

 http://www.nano-reef.com

http://www.advancedaquarist.com/homepage

http://www.chucksaddiction.com/hitchhikers.html   >tankınıza kaçak olarak girebilecek canlıları tanımlamanız için...

http://www.mercanciftligi.net/
 
http://www.reefcentral.com/

http://www.reefmerkezi.com/

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.php?act=idx

ayrıca Youtube' ta LAfishguy namzelli amcanın tüm filmlerini izlemenizi öneririm, tuzlu su için belgesel niteliğinde filmleri var...

http://www.youtube.com/user/lafishguy

Bu arada tuzlu su tanklarının gelişimlerinin yavaş olması ve sabır gerektirmesi maceraya ayrı bir zevk getiriyor.

Saygılarımla,
mmoner2010-03-11 23:52:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 08:31
 Murat bey teşekkürler yine çok faydalı linkler ve bilgiler vermişsiniz. Su olayını düşünürken Turkuaz bulamazsam ne kullanabilirim diye bizim evde kullandığımız Aroma suyu inceledim. Değerler aşşağıdaki gibi. Acaba bu suda kullanılabilinir mi. Yada Ph ile birlikte hangi değerlere dikkat etmek lazım su tercih ederken.


Kimyasal Analiz

Parametre

Değerler

 

 

Alüminyum     

7 µg./L.

Amonyum       

Bulunamadı

Klorür 

0,45 mg/l.

Renk   

Yok

İletkenlik        

136 µS/cm

pH       

8,3

Demir 

57,5 µg/L.

Mangan          

Bulunamadı

Koku   

Yok

Oksitlenebilirlik

1 mg/L.

Sülfat

3,3 mg./L.

Sodyum          

0.96 mg./L.

Tat      

Uygun

Bulanıklık

Yok


Bvarisli2010-03-12 08:53:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MilesDavisÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 806
MilesDavisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 11:52
İletkenlik yüksek sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 12:51

 

 Su konusunda yeterli tecrübem yok malesef, Turkuaz 'ı yalnızca R.O suya en yakın su olduğunu bildiğim için kullanmaktayım(veya R.O teknolojisi ile işlendiği için). Forumlardan okuduklarımı aktarayım; eğer suyunuz uygunsa diatom alg normal süresinde başlayıp bitecektir, aksi takdirde diatomlar daha uzun süreler varlığını sürdürebilir, sudaki fosfatın tankta birikmesi ilerde cyano problemlerine yol açabilir vs. vs. tüm bunlar klasik bilgiler zaten.

 Benim dikkat ettiğim konu Tuzluluk, Alkalinite, Ph, Kh, Alkaliniteyi su değişimlerinde Red Sea Buffer kullanarak düzenlemeye çalışıyorum bir problem çıkmadı bugüne kadar, ayrıca "Red Sea Coral Pro Tuz" R.O su ile daha iyi performans vermektedir, 1023 tuzluluk oranında ve 24 derecede yapılan analizlerde; 8.2-8.4 Ph-----3.5-4.2 meq\l-----10-12dKH-----450ppm Kalsiyum-----1320 ppm Magnezyum ve 400ppm Potasyum değerleri bulunmuştur. Bu değerler nanolarda bir defa tutturulduğunda zaten kolay kolay değişmiyorlar, o zamana kadar da tank oturmuş bir sistem haline geliyor.

 Bir zamanlar diskus bakmak için çok zor, profesyonel işi denirdi, şimdi anlıyorum ki Tuzlu su için de aynı şeyler söylenmesine rağmen göründüğü kadar zor değil. Yalnız masrafları biraz fazla ve malesef testsiz/katkısız bu iş olmuyor. Bir arkadaşım 200 litrede  normal damacana su ve az çeşme suyu ile başarıyı yakalamış durumda, fakat sürekli diatom ve bazen yosun problemi yaşıyor, yine de balıklarında bugüne kadar kayıp yok ve gayet mutlular. Sonuçta kuracağınız sistem size özel olacak ve eşi benzeri olmayacak, nasıl oturacağı ve kendini devam ettireceği sizin elinizde.

 Bana öyle geliyor ki kaç litre olursa olsun alt yapısı sağlam (sumplı/sumpsız, ihtiyaca göre toplayıcılı veya toplayıcısız, ışık sistemi yeterli, ve düzenli su değişimleri aksatılmayan ve sabırla bakılan)  olan bir akvaryumun dengesinin kolay kolay bozuması dış müdahale olmadan imkansız.

 Su konusunda her forumda değişik tartışmalar var, tercih sizin...

 Bir diğer tavsiyem de kaya peyzajınızı bir defaya mahsus yapın ve daha sonradan müdahaleyi minimumda tutmaya çalışın, tek bir bir kayanın, makro yosunun (Halimedia vs.) bile nano sistemlerde önemli yeri var. Eğer aşılama yapmayacaksanız "Bio digest" bakteri desteği kullanabilirsiniz.

 Ocellaris'ler Nanoların vazgeçilmezleri ve bunu da fazlası ile hakediyorlar, Uzman Bahadır Ergintan'ın balık alırken siyanürle yakalanıp yakalanmadığını anlama konusundaki gözlemini de atlamamak gerekir; hatırladığım kadarı ile siyanürle yakalanan balık hep su üstüne yakın dolaşıyor, ve gözleri de hep su üstüne bakıyor, akvaryumun diğer bölgelerinde hiç gezmiyor. Bahadır Bey EMA 'ya sık sık uğruyor, özellikle stok günlerinde (Perşembe,Cuma).

 Tuzlu suda iklimlendirme konusunda daha önemli olduğunu eklemem gerekir, özellikle mercanlar ve kabuklu canlılar için.

**Bunları yazarken forumdaki değerli Tuzlu su uzmanlarından yanlışlarım varsa düzeltmelerini rica ederim. Reef maceram bir seneden fazla değil, sadece kendi tecrübe ve okuduklarımı aktarmaya çalışıyorum.


  
mmoner2010-03-12 13:08:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 17:52
 Murat bey gerçekten çok yararlı bilgiler edindim sizin sayenizde. Kafam şuan katkılar ve testler konusuna takıldı. İlk başta gerekecek katkılar ve testler neler olmalı. Mesela KH için karbonat takviyesi yapmam gerekirse hangi ürünü tercih etmeliyim. Otuz.com'da biraz araştırdım sadece Seachem'in 4-5 farklı ürünü var. Aslında tecrübeli arkadaşlar gerekli katkıları ve kendi kullandıkları markaları yazarlarsa bunu sitede bir sabit başlık olarak bile yayınlatabiliriz belki.
 Birde test kitleri var. Genel olarak adı geçen markalar Salifert, Red Sea vs.. Bende Hagen'in Fosfat'ı, Red Sea'nin Nitrat'ı ve yine Hagen'in Gh/Kh testleri var. Hagen'in sitesinde Fosfat ve Kh/Gh için Tatlı ve Tuzlu su akvaryumları için yazıyor ama ölçtüğü değerler mi yanlış çıkıyor. Yada şöyle bir sıralama yapmak gerekirse hangi markalar tercih edilmeli?
 
Ph:
Kh:
Nitrit:
Nitrat:
Ca:
Mg:
(Son ikisi benimki gibi bir tank'ta şart mı?)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 18:18

 Merhaba,

 Test Kitlerim (hiç araştırmadan aldığım)
 
 Red Sea Marine Lab; Ph/100, Alk/60, Amonyak/45, Nitrit/80, Nitrat/60 test.
 Salifert Kh/Alk Profi Test 100/200

 Bunları dokuz aydır kullanıyorum, ilk başlarda meraktan her hafta test yapıyordum, ama şimdi ayda 1 yapıyorum, o da katkıları ne kadar koyacağımı belirlemek için). Hiç test yapmayan arkadaşlar da var tabii ki onlar da gözlem ve tecrübelerine güveniyorlar. Tank oturduktan sonra sadece Ph, Nitrat, Kh ve Alkalinite 'den başka test kullanmıyorum.
 
Kalsiyum ve Magnezyum testlerini hiç almadım, Kh testinden sonra talimatlardaki dozun yarısı kadar katkılarını ekliyorum yeterli oluyor, Coraline Alg lerin (Pembe) yayılması (+) veya beyaza dönmelerinden (-) sudaki Kalsiyum/magnezyum oranında bir sorun olup olmadığını anlayabiliyorum. Tankın tüketimini takip etmek isterseniz, özellikle Sert Mercanlar bakacaksanız bu setleri  de düşünebilirsiniz. Bir ara Fosfat testi alacaktım, yosun sorunu oluşmuştu, fakat ışıklandırmayı 2 saat azaltınca sorun ortadan kalktı, dolayısı ile fosfat testi de büyük problem olmadıkça gerekli değil diye düşünüyorum.

Katkılarım;
Red Sea Success Buff / Alkalinite= Düzenli Ph için
Seachem Carbonate / Reef Complete / Reef Trace / Reef Advantage Magnesium / Reef Plus
(Bunlar 100 ml./200ml. şişeler)

Bunlar beni uzun bir süre idare ediyorlar (her zaman üzerindeki dozun yarısını ekliyorum), siz de sisteme uygun seçenekleri zamana yayarak oluşturabilirsiniz. Testler yine bu aşamada devreye giriyor, katkı olarak ne eksikse onu tamamlamamız gerekiyor.

Yine forumlarda markalar hakkında onlarca konu var. Benim bundan sonra deneyeceklerim; Tropic Marine ve API'nin test setleri.

Forumdan her zaman beğendiğim ve örnek aldığım tank;

http://www.akvaryum.com/Forum/nano_resif_kurulumu_k138388.asp

mmoner2010-03-12 18:38:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 15:34
Valla Murat bey size Teşekkür etmekten yoruldum. O kadar yararlı bilgiler verdiniz ve yönlendirici oldunuz ki anlatamam. Yazdığınız ürünleri inceledim İnternet üzerinden hepsini en küçük miktarda almaya kalkınca 80 lira gibi bir maaliyet çıkıyor. Yanlız birde şu dikkatimi çekti. Ürünleri incelerken Seachem Reef Trace ile kendi elimdeki Seachem Flourish Trace'in hem içerdikleri maddeler hemde oranları nerdeyse birebir aynı. Kendi sitesindeki garanti analiz değerleride benzer zaten. Bu durumda aynı ürünü farklı kutulara koyup damı satıyor diye düşünmeden edemiyor insan. Değerler aşşağıda.
Seachem Reef Trace
Boron
0.028 mg
Cobalt
0.0003 mg
Copper
0.032 mg
Maganese
0.085 mg
Molybdenum
0.003 mg
Zinc
0.169 mg
Rubidium
0.00008 mg
Nickel
0.00003 mg
Vanadium
0.00002 mg

Seachem Flourish Trace
Boron (B)
0.0028%
Cobalt (Co)
0.00003%
Copper Cu)
0.0032%
0.0032% Soluble Copper (Cu)
Manganese (Mn)
0.085%
0.0085%Soluble Manganese(Mn)  
Molybdenum (Mo)
0.0003%
Zinc (Zn)
0.0169%
0.0169% Soluble Zinc (Zn)
Rubidium (Rh)
0.000008%
Nickel (Ni)
0.000003%
Vanadium (V)
0.000002%

Tek fark Flourish Trace'de virgülden sonra bir "0" fazla olması ama birinde miktarlar mg diğerinde % olarak belirtilmiş. Eğer aynı kapıya çıkıyorlarsa yaptığım bu karlı yatırım için mutlu olacağım. Eğer değil se satılık flourish trace'im var demektir :)

Bu arada Red Sea Tuz, Resun dalga motoru, önlem olarak Seachem Phosguard ve test amaçlı aldığım Hydrometre geldi. Armatür'de gelir sanıyordum ama aldığım firma kargoya vermemiş dün. Vakit bulabilirsem bir arada camcıları gezip akvaryumu deldirecek ve sump'a bölüm yaptıracak bir yer bakacağım.
Bvarisli2010-03-13 15:35:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MilesDavisÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 806
MilesDavisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 17:09
Trace elementler doğada tatlı-tuzlu her yerde aynı olabilir belki de. Yanlız birde tuzlu su için seachem marine buffer yada reef buffer kullanmakta faydalı olabilir kalsiyum karbonat dengesi açısından. Yani istediğimiz Ph-Kh dengesini korumak için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 19:22
Kuzen onlar alış veriş listeme ekli zaten :)

Seachem Reef Plus 250 Ml
Seachem Reef Trace 250 Ml
Seachem Reef Advantage Magnesium 300 Gr.
Seachem Reef Carbonate 250 Ml
Seachem Reef Complete 250 Ml
Red Sea Success Buff 415 Ml

Şuanki alış veriş listem böyle. Bu listeden Reef Trace'in çıkma ihtimali yüksek gelecek cevaplara göre. Birde tabi ps var. Onu daha eklemedim listeme. Baya masraflı bir iş olacak ama inşallah güzel olacak. Birde şu armatür işini halledebilirsek. Bilmeyenler içinde söyleyim sipariş ettiğim armatür aldığım yerde olmadığı ve uzun süre gelmeyeceği bildirilerek parası iade edildi. Armatür arayışım hala sürüyor ama inşallah kuzen le birlikte halledeceğiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre ÇakınÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1371
Emre ÇakınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 19:28
Barış şunda güzel indirim yapmışlar bir bak istersen
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MilesDavisÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 806
MilesDavisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 23:07
Emre bu armatür sanırım LO T5 Barış HO olan arıyor galiba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2010 00:04
 Evet Emre, Ali'nin de dediği gibi ben 24 Watt olanlardan arıyorum. Bunu bende görmüştüm de işe yarar olması için bundan iki tane almam lazım. O halde bile derinlik artıkça etki yiteceğinden çok işe yarar olmayacaktır. Bitkili akvaryumlardan tecrübe ettiğim bir bilgide lambanın çokluğundan ziyade yüksek watt'lı tek lambanın derinliklerde daha etkili olduğuydu. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre ÇakınÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1371
Emre ÇakınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2010 00:25
Abi onun yerine ikinci el mh düşünsene o zaman çok daha uygun fiyatlı satılıyor şu anda?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2010 00:55
Mh'ye hiç bulaşmayı düşünmedim. Estetik olarak ve ısınma açısından en ideal'i T5 armatür gibi geliyor bana. Ama olmazsa alternatifleri değerlendireceğim tabi ki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir