Bedava Bitki Gübresi


durduacarÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2006
İl: Gaziantep
Mesaj: 183
durduacarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2007 19:36

Arkadaşlar başka değişik fikri olan arkadaş varmı? yakında suya yağ,salça,mayonez önereceğiz. Lütfen bilgisi olmayan arkadaşlar yorum yapmasın özellikle bu hobiye yeni başlayan arkadaşların yanlış bilgilenmesine ve zarar görmesine neden olmaktadır. Biraz daha dikkat edersek formumuz harika olur. Fakat yanıltıcı ve zarar verici bilgiler veririsek buradan bilgi alan ve zarar uğrayan arkadaşlarımıza, dostlarımıza karşı herhangi bir savunacağımız bir şey kalmaz. Doğru bilgileri bile okudukları zaman inanmazlar, yapmak istemezler. sizden ricam eğer yanıt yazmak istiyorsanız ve bilginiz yoksa halimi hatrımı sorun yeter. Onada kabulum. şimdi içinimizden birkaç arkadaşımız kardeşimiz diyecekler ''sen niye soda ile ilgili konu açtın diye'' ben hobimi ucuzlatmaya ve ilaçtır suni gübrelerdir vb. Konularda alternatifler ararken bulmuş olduğum bir konudur. Sizlerle paylaştım ve ben denedim. Şuan akvaryumumu kuralı 2 hafta olcak bitkilere daha önce co2 ve gübre vermedim sadece soda döktüm. 1-2 hafta içinde yararı/veya zararı hakkında benden bilgi vereceğim. Deneyen ve bilgisi olan arkadaşlar sağ olsun yorumlarını ve bilgilerini bizlerle paylaştılar. Bende şu an deneme aşamasındayım. İnşallah faydalı bir konu üzerinde vakit geçiriyoruzdur. herkese saygılar. .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vatandaÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2007
İl: Siirt
Mesaj: 18
vatandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 19:40
İyi akşamlar. Bütün yazıları okudum ve gerçekten etkilendim. Bitki akvaryumuna giriş yapıyorum. 120  40  50 boyutlarındaki akvaryumuma oldukça fazla bitki koyacağım ve bu soda olayı ilgimi çekti. Ben afyonluyum siirtte oturuyorum. Afyonda otururken biliyorum. Maden suyunda aslında co2 fazla değildir. Hatta Asidik oranı bile fazla değildir. Bir arkadaş kapaktan tıss diye ses geliyor diyordu bence o maden suyu doldurulurken içine koyulan bir şeyden kaynaklanıyor. Gazlıgölde o kadar tükettim hiç öyle bir ses duymadım. Birde maden suyu soğuduktan sonra olabilir onu bilemem genelde menbağından sıcak içtiğimiz için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 21:17
Formda yeni olmama rağmen üç yıldır bir bitkili birde bol bitkili karma akvaryuma sahibim ben yaklasık bir yıldır duzenli aralıklarla Kızılay bulmadığım zamanlar beypazarı maden suyu kullanmaktayım ama sunu unutmamak gerekir maden suyu bir kurtarıcı değil sudaki bazı eksikleri gidermek için takviyredir konunun baslığında yazdığı gibi kesinlikle 'BEDAVA GÜBRE' değildir. Ayrıca tankınız yuksek ışık ve Co2 ihtiyacını yeterince karşılamadığı zaman bu minarellerden yararlanması söz konusu değildir.İyi akşamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2007 21:37
(konunun ilk mesajını temel alarak cevap yazıyorum)

Durdu Bey; öneriniz bir bakımdan doğru, bir bakımdan hatalı gibi görünüyor. Benim deneyimlerime göre uzun süre maden suyu kullanımı bitkilerde sararmaya sebep oldu. Nedenini halen bilmiyorum, kesin bir sebebe ulaşamadım. Fakat uzun süre yoğun kullanımında hem benim tecrübelerime hem de sitemizdeki poek çok kişilerin tecrübelerine göre bitkilerde sararma oluştu.

Maden suyunda yoğun olarak bulunan maddeler

Anyonlar: Florür, fosfat, bikarbonat, klorür, nitrat, silisyum dioksit, sülfat
Katyonlar: Demir, alüminyum, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, demir

Fosfat, sülfat zaten balık bulunan akvaryumda genel olarak ihtiyacın fazlasıyla mevcuttur.

Magnezyum bikarbonat ve kalsiyum bikarbonat ise musluğumuzdan akan suda bolca mevcuttur. Malum, ülkemizdeki suların genel olarak sert olmasını sağlayan maddeler bunlardır. Bunlar için maden suyu kullanılacaksa zaten su değişimi ile çok daha ucuza bu iş halledilebilir.

Klorür, sodyum iyonları ise bildiğimiz rafine tuz, yani sodyum klorürden kaynaklı olabilir. Sodyum kaynağı maden suyunun içindeki sodyum bikarbonat da olabilir ki bu zaten bakkalda satılan karbonattır. Yani bu maddelerin eklenmesi gerekirse yine maden suyu gereksiz maliyet oluşturur. 10 şişe maden suyu ile eklenecek sodyum bikarbonatı parmağınızın ucu ile aldığınız bir tutam sodyum bikarbonat ile halledebilirsiniz.

Potasyuma gelince; zaten bitkili bir akvaryumda organik taban malzemesi kullanılıyorsa veya balık varsa bu madde de bolca mevcuttur.

Demir: Demirin kullanılabilir formda olması önemlidir. Basınçlı şişelerdeki maden suları(doğal) veya mineralli sular(yapay) genelde çok düşük pH'a sahip olduğundan demir okside olmamış olabilir. Fakat siz suya döktükten sonra çok kısa süre içinde iyonik halden çıkıp okside olacaktır. Bu durumda bitki tarafından kullanılması olası değildir. Bitki tarafından kullanılabilir olması için hümik asit, EDTA gibi maddelere bağlı olması veya iyonik halde bulunması şarttır.

Son olarak:

Demir oksit(pas) bitkiler tarafından kullanılamadığı gibi ziraatte herbisit olarak kullanılmaktadır. Yani zararlı otların imhasında kullanılan ilaçların yapısında sık olarak bulunur. Benim aklıma bitkilerin sararma sebebi olarak maden suyundaki demirin akvaryumda okside olması ve buna bağlı sorunlar aklıma geliyor.
encort2007-09-15 21:40:00

Teşekkür Edenler: [T]113363,Scherwin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efsaneprensÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 241
efsaneprensÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2007 08:18
[QUOTE=umitlee]Konu tehlikeli olmaya başladı diye düşünüyorum. Çünkü Limon Tuzu ne kadar zararlıdır tahmin edebiliyor musunuz ? Ancak yeni hazırlanan ve henüz canlı eklenmemiş sistemlere Karbonat eklenebilmektedir. Ancak bu dahi profesyonelce yapılmalıdır.[/QUOTE]
 
Konu tehlikeli olacak bir boyuta henüz gelmedi. Limon tuzu olayını direk akvaryuma değil sumpun içine atıyorduk. O kadar kullandım bir zararını görmedim. Buraya yazmamdaki sebep herkes kullansın diye değil. Lütfen arkadaşlar kim olduğu önemli değil ne yazılırsa yazılsın araştırmadan yada daha önce kullanmış birine danışmadan deneme yapmayın.
 
Kullanırken önemli olan oranlar. Şimdi buraya akvaryuma supradyn + doğum kontrol hapı da ilave ediyorum desem galiba umitlee arkadaşım ona da karşı çıkacak. :)
 
Ayrıca Durdu bey konuyu siz Bedava Gübre diye açmışsınız bu bilgisizlik değil ben limon tuzundan bahsedincemi bilgisiz oluyorum. Herkese iyi paylaşımlar. Saygılarımla
efsaneprens2007-11-09 08:21:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umitleeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1505
umitleeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2007 15:03
Erhan bey öncelikle bilgisizlikle itham etmedim sizi bilmenizi isterim. Ancak yazılan en ufak bir ayrıntıya dahi dikkat etmeye çalışan o kadar çok sayıda varız ki bu durum nedeniyle tehlike arz edebileceğine değinmek istedim. Konu öyle bir bir noktaya gelebilir ki, nitekim evdeki saksı çiçeklerimiz için kullanılan gübreleri dahi eklemek düşüncesinde olanlarımız çıkabilir. Dolayısıyla sizinde bahsettiğiniz üzere kim söylüyorsa söylesin hemen uygulamak doğru değildir. Her nekadar doğruluğu kanıtlanmış durumlar için geçersiz olsa da yabancısı olduğumuz şeylerde emin olmak adına mutlak başka araştırmalar yapmalıyız.
 
Birde forum moderatörü Onur beyin açıklamaları konuyu en iyi şekilde açıklamaktadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efsaneprensÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 241
efsaneprensÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2007 23:18
Haklısınız Ümit bey. Denediğim yolları burada paylaşmak istemiştim. Zararı varsa bize derdini anlatamayan balıklarımızın zarar görmesini kimse istemez. Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2007 23:54
Durdu bey, merakla yapacağınız gözlemlerinizi yazmanızı bekliyoruz.
Yalnız yıllardır maden suyu tüketen ve uzun süredir kendi çapında akvarist sayılabilecek biri olarak size tavsiyem; akvaryumunuza çok fazla maden suyu eklemeyiniz. Mazallah bitkileriniz solunum yapamaz, balıklarınız yem yiyemez (mide tembelliği) olabilir.Big%20smileLOL

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeMih208Çevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2007
İl: Adana
Mesaj: 44
SeMih208Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2007 20:05
Mesajımın üstünden 2 ay kadar zaman geçmiş. Bu süre içinde olanlar.
 
1 Akvaryuma ayda 1 olmak üzere maden suyu döktüm.
 
2 Akvaryuma hem sıvı halde hemde katı halde supradyn attım
 
3. Akvaryuma normal sıvı gübreden az miktarda attım
 
Olanlar ayda 2 defa budama yapmak zorunda kaldım Çok çabuk büyüme gösterdiler.
 
Ayrıca çok problemli ( Sadece 3 dalı kalmış durumda ve çürümek üzere olan) 2 adet amazon ( red tiger amazon) aldım bu amazonlar sadece 2.5 haftada 4-5 yeni yaprak ve 1 adette kırmızı yaprak verdiler.  Yine 1 bağ tütün 1 bağ çınar aldım  bu tütün ve çınarlardan şu ana kadar 5 defa budama yapmak sureti ile yeni ürün aldım ve aldığım tütün ve çamların kökleri aşırı gelişti. Demersumlar günde 3-4 cm rahat boy attı. elodealar coştu  sazlar 2 haftada akvaryum boyunu geçti. cabambolarım yeni sürgünler verdi.
 
Ancak Akvaryumda yoğun sayılabilecek  ışıklandırma  1 adet çift çıkışlı hava motoru ve bol miktarda canlı doguran var. Bu noktada attığım malzemelerin canlı doguranlarda fark edilir doğurganlık artışı yaptığını da belirtmem lazım 2 ayda 200 küsür yeni yavru 100 kadar orta boy yavrum oldu. co2 kullanmıyorum akvaryumda. Kişisel tankım standart pet garden 135 lt lerden. diğerleri ticari akvaryumlar.
 
Gözlemlediğim problemler.
 
1 Yeşil nokta şeklinde yosunlar oluştu.
 
2. elma salyangozlarımın kabukları yok oldu resmen saydam oldular.
 
3. Suda bulanma azda olsa oldu ( Su mercimeği ile çözdüm)
 
Yaşadığım olaylar bunlar. İsteyen webden canlı olarak görebilir kişisel akvaryumumu. İyi akşamlar. Yazım hatalarım oldu ise affola.

Beğenenler: [T]167786,Ahesya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efsaneprensÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 241
efsaneprensÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2007 19:39
Tebrik ederim. Ayrıca paylaşımınız için teşekkürler. Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fuatdenizÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 466
fuatdenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2007 10:19

Ben Semih Beyin,uyguladigi taktigi uygulamaya karar verdim.

Sadece suypraydin ve maden suyu hic eklememistim,ama sivi gubre eklemistim,sivi gubrede bitkiler ozellikle sazlar cosuyor.Ama onemli olan sivi gubreyide periyodik olarak devamli kullanmak lazim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efsaneprensÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 241
efsaneprensÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2007 11:59
Evet fuat bey sıvı gübreyi periyodik aralıklarla düzgün olarak kullandığınızda etkisini görüyorsunuz. Ben sera pahalı olduğu için Deep marka kullanıyorum memnunum. Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

St.JohnStoNeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Antalya
Mesaj: 567
St.JohnStoNeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2007 12:53
Peki maden suyu etkili bir gübre olarak kullanıldığına göre, neden akvaryumcular satmaya gerek duymuyor ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeMih208Çevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2007
İl: Adana
Mesaj: 44
SeMih208Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2007 23:53
Maden suyunu sadece sıvı gübre olarak kullanırsanız hiç bir şey kazanamazsınız. Birde zaten maden suyu sıvı gübrenin yerine geçmez. bitki gelişimi için ekstra destektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir