Bazı Lepistes Varyeteleri


Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2013 10:37
[QUOTE=CoşkunKAYA] Lepistesin 4 ana varyeteden başka varyetesi falan yoktur, bunlar hep 'bu minik sevimli canlıyı nasıl satarız' meselesi. [/QUOTE]
Merhaba, Coşkun Bey, bende yukarıdaki cümlenizi anlıyamadım. Öncelikle şunu söyleyeyim, size katılıyorum ve 4 farklı ırk olduğunu kabul ediyorum ama bu ırkların içerisinde de varyeteler var. verdiğiniz örnek de doğru, albino full red ile albino ribbon full red farklı varyeteler değil. Buna diğer bir örnek de şöyle verebilirim. Mercedes C180 ile A160 farklı modeldir ama mercedestir. Lepistesdede aynıdır. Şu anda belki bizler farkında değiliz ama Amerika başta olmak üzere, Çin, İsrail, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde genetik ile ilgili müthiş çalışmalar var. Bu çalışmalar insanlar için yapılıyor ama hayvanlar üzerinde denenerek. Lepistesdede aynı durum söz konusu. Genetiklerle oynanmıyor ama, genleri farklı varyetelerden yeni varyeteler elde ediliyor. Bu uzun ve uğraş gerektiren bir çalışma oluyor. Elde edildikten sonra ise sabitlenmesi için uğraş veriliyor. Sabitlendikten sonrada varyete olarak adlandırılıyor. Aslında, kırmızı mozaik yada sadece mozaik demenin bana görede çok bir farkı yok. Buda kırmızı mercedes yada mavi mercedes gibi bir şey. Elde edilen bu yeni varyeteler tabiki öncelikle, birşeyler elde edilme hırsı ile yapılıyor ve sonuç alınıncada tabiki satışı düşünülüyor. Lepisteste bir de şu durum vardır bilmem biliyormusunuz. Hani hep diyoruzya, özellikleri kayboldu, formu bozuldu diye. İşte bu önemli bir konu ve kendi haline bıraktığınızda, genler ilk genlerine doğru gider. yani gambusya ya doğru. Bu hemen olmaz ama sonuçda olur. Bunun sonu da yoktur Coşkun Bey her dalda olduğu gibi. Biz göz zevkimize en hoş gelenler olarak bakalım bu duruma ki zaten yapılanda budur. Göze hoş gelen ama sabitleştirilmiş varyeteler.
Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CO-COÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 11/01/2012
İl: KKTC
Mesaj: 85
CO-COÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2013 21:01
Mercedes ör.  yersiz  benzetme  olmuş  yaşcca  büyük birine  amca  demekle  bey amca demek  gibi desek acaba  nasıl  benzetme olur  ikisideaynı kapıya çıkar  lepistes kosunda ziya beyle  tartışmıştık  konu kitlenmişti  tabiykide  varyete  kavramı  doğrudur  coşkun kaya arkadaş  dediği  gibi  değildir lakin bu  hobidir  ne yazıkki ticari zihniyetle  rahiş fiyatlandırılmaktadır  fiyat  pahalı olması  balığın  özel  tür olması  algısı  çok yaygındır bakın 1980  lerin sonunda  astronot   zebra  cıclıdle  jackdemseyler  o kadar  pahalıyki  şimdi  yüzlerene bakan yok  bu  zevk işidir  para ikinci planda gelmeli özel  tür diye balık yoktur balık balıktır sadece  habitatları  değişiktir   kişi hangi  su özelliklerine sahip  habitatı  belirler vede ona  uygun biotop tank hazırlar  gerisi  boştur lepisteste  4 yıllık ömründe iyi ellerde oda bu fiyatlarda  satılması  hokkabazlıktır ayıptır  ......   anlayanlar  anlar  bu  hobi  malesef  şu hale  gelmiştir üretip  satalım  peki göz zevki canlıların nesilllerinin korunması  doğru beslenmeleleri  rahat ortam sağlamak  bunlara  ne oldur ticarete kurban verdik o kadar lepistesin hiç  biri  bakın  hiçbiri  bu  paralar  etmez  uyanık  ticaretini yapanlar  böyle  satmakta  full  red  çoğalınca hop başkavaryete  hop  başka türe  sonrada  çok masrafı var  bu işin derler masrafı  siz  çıkarıyosunuz  parayıdı  siz kazanıyosunuz ama doğru kazanç değil rahiç  fiyatlara  balık  satanları  kınıyorum  
CO-CO2013-04-22 21:08:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist24Çevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 386
akvarist24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2013 22:58
     Konuyu takip eden tüm arkadaşlardan özür diliyorum sanırım yanlış anlaşıldım. 
Her farklı isimlendirme ile , bu özel varyetedir deyip fahiş fiyata balık satanları, özellikle piyasada yok diye damızlık fiyatına yavru satanları kınıyorum, tepkimin bu yönde olması gerekirdi. 

Bu farklı bir varyetedir diyen ve balıklarının haklarını isteyenler, haklıdır. 
CoşkunKAYA2013-04-22 22:58:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2013 20:46

 2 Coşkun Bey oldu...Çoşkun Kaya Bey İn son mesajına, canı gönülden katılıyorum.Hatta daha ileriye gidip, balıklarını öve öve bitiremeyenlerden ve yavru balık satanlardan pek haz etmiyorum.

Çünkü varyete lepistesin bir uğraş gerektireceği ve illaki bozulacağı, alıcıya detaylı bir şekilde anlatılmalı.Ayrıca bu forumda pek olmasa da, her şeyin satışının olduğu başka bir sitede sırf kandırma amaçlı satışlar yapılmakta.

Yavru satışına gelirsek, bu tam bir kumardır.Kumar olmaması için satıcının balıklarını son bir kaç yıldır nasıl büyüttüğünü bilmeniz gerekir.Hatta satıcının resim vb. belgelerle bunu alıcıya bildirmesi gerekir.Çünkü varyete balığa yüksek bedel istiyorsan arkasında durmalısın.Bu olmuyorsa sadece işi bilen kişilerin alması teşvik edilebilir.Balık biraz bozuk yavrular da verse, alıcının bunu düzeltmesi gerektiği söylenebilir.Balığın eksiklerinin (ki her varyete lepistesin hemen hemen zayıf yönü vardır) satıcı tarafından belirtilmesi gerekir; beğenileri ise balığı gören kullanıcılar yapmalı...satıcı değil.



Onur Yıldız2013-04-24 01:04:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 01:05
[QUOTE=CO-CO] Yaşım 40 bi önemi varmı ki ziya bey  siz  yazı karakterimi eleştirmek yerine  yazılanları  anlamaya çalışsaydınz  daha doğru olurdu  diye düşünmekteyim ayrıca alaycı  ukala uslubunuz  hoş değil bilesiniz  konuyla  alakalı  yazdıklarım varyeteler  olunca hop çıkosunuz  yırtık dondan çıkar gibi  sonrada hatılamıyorum diyosunuz  siz benim ne  beslediğimi ne yapacaksınızki ben ortaya  genel durumu koydum kendimce  siz ticaretmi yapıyosnuz beyefendi  hani vergi lehvanız  yada   benim yazdıklarım sizi  neden enterase etmekte   polemik yaratmıyorum işim olmaz  koyun örneğine gelince sizin gibiler  geceleri hergün saydıkları için daha  iyi  koyunları analiz edersiniz koyun tecrübem yok hobiciyim koyunum  olmadığından analiz edemiyecem ama yarış  atlarından anlarım  c.si hipodromda  güzel koşular  var biraz temiz hava  almış olursunuz  


fatih bey  kalkanları çekmiş  bekliyor  habitat  derken  doğal hallerinden hani yok edilen geçmiş doğallıktan bahsettim  fati bey  tabi kalmadı o habitat  lepisteslerin içine ettiler  ediyolarda  vede  günahaını vebalıni  ALLAH  bilir  pembe  zebralar  gibi lepisteslerdede  aynı  çalışmaları uygulayıp  renklendicilerle  renklenen balıkları  ortaya atanları  sonrada kültür balıkcılığı yapıyoruz denek  vede anlamak güç  hangi  stabil ortam ne varyetası siz anladınız  ne bilgisizliği  tabiykide  bilgiye gelince  hiç girmiyecem   tartışamıycamda sizlerle  sizler aşmışsınız  varyete konusunu  ben  hobiciyim nedesem  savunma yapacaksınız  malını öven avuçlarını kaşıyan  tüccar misali  
[/QUOTE] Merhaba, yaşınızın önemi var tabiki , ben 12-13 yaşında biri sanmıştım o yazılanlara göre ve 40 dediğiniz zaman hayret ettim. Coşkun kardeşim ben yırtık dondan çıkar gibi çıkmıyorum ve bu benzetmenide kınıyorum. Diğer bir konuda , ben koyun  örneği filan vermedim "ortaya koyun" yani bize anlatın yada yazın hangi varyeteyi beslediğinizi dedim. Şimdi ben size "lafı bir tarafından anlıyorsun" desem ayıp olmazmı? Senin dediğin gerçekten ayıp.Biz burada görüşlerimizi bildiriyoruz ve belli bir terbiyeyle. Ayrıca, yazdıklarımın ukalaca ve alaycı olduğunuda sanmıyorum. Siz dediğim gibi bilgi sahibi olmadığınız bir konuda, sırf polemik yaratmak için yazıyorsunuz. Klavyenizi doğru kullanacak olan sizsiniz ama cümlelerinizde, yanlış anlamalarınız gibi, devrik, anlaşılmaz ve Türkçe imla kurallarına aykırıdır. Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 01:54

  Mesajımın yarısı gitmiş....Coşkun Bey durum şu...Bu balığın kültür ortamında üretilen varyeteleri mevcut.Bunlar doğa da var mıdır? Hayır yoktur. Peki doğada olmayan bir balıkla oynanıyor diye serzanişte bulunulabilir mi? Evet bulunulabilir..Lakin belli şartlar altında.

Bu şartlar nelerdir? (yanlış anlaşılmasın şartları ben koymuyorum genel bir şeydir bu)

Birincisi konunun doğal yaşama en yakın yaşamı sunmakla ilgili bir konu olması gerekir. Ki malesef bu konuyu açan arkadaş lepistes varyeteleri üzerine açmış.

İkincisi ise lepistes üreticilerini yeren bir konu olması gerekir. Ki malesef devam eden mesajlarda konu bu yöne çekildi. Neden üreticilerini diyorum. Çünkü satış yapanlar konu ediliyor. Hobici, üretici, besleyici kelimeleri beni bağlamıyor.

Şahsi düşüncemi tekrarlamak istiyorum; Bir alıcı alacağı canlının ne olduğunu araştırmak zorundadır.Satıcı da gerekli bilgilendirmeyi yapmalıdır.Sonucunda çıkan yavrulardan kimse sorumlu değildir.

Bunun ne şekilde satıldığı kimseyi ilgilendirmez.Çünkü lepistes harici yüksek fiyatlı birçok balık da forumda mevcuttur.

Birçok kişinin 100-150 lira veridiği çiklitleri, yüzlerce dolar verdiği tuzlusu balıklarını anavatanında ızgara yapıyorlar. Fiyat konusu göreceli ve arz talebe bağlı bir şeydir.

Yine de bu konuları açıklığa kavuşturmak için konu hakkında bilgili kişiler toplanıp farklı bir başlıkta tartışabilir.

Lütfen bana doğal ortamdı, habitat dı gibi şeylerden bahsetmeyin.Benim görüşüme göre de doğal ortamındaki gibi beslenmeye çalışılan ve oralardan alınan canlılar akvaryum ortamında hapis yaşamaktadır.O nedenle bırakın bu doğal ortam sevdasını.Tabii ki canlıyı en iyi şekilde yaşatmak gerek etik gerekse vicdani olarak zorunluluktur.Fakat çiklitiydi, diskusuydu, betası, japonuydu...bunlar dururken, onlara göre çok daha geniş alanda özenle baktığımız canlılara bulaşılması biraz garibime gidiyor.

Biz dünyanın kabul ettiği, her kıtada az buçuk farklılıklar gösteren, varyete ve kırma lepistes besliyoruz.Bunun genetiğiyle oynamadan ileriye doğru gitmesi de amacımızdır.Görsel olarak kabul edilmiş güzellikleri korumaya çalışıyoruz.Bunu koruyabileni de övüyoruz.Sizin beslediğiniz balık doğada yok, lepistesi bozuyorsunuz diyene de, bazen böyle uzun mesaj yazıyoruz.Bazen de git doğasından kopar hayvanı, hapset akvaryuma bakalım bakabiliyormusun deyip, tek cümlede kesip atıyoruz.Hatta görsel olarak ta çok haz alacaklarını ekliyoruz!

Eğer bu balığın satışı gücünüze gidiyorsa (bazı satıcıları ben de sevmem, bunu yukarıda belirttim zaten) gocunmayın lütfen.Başarabiliyorsanız daha iyisini siz de yapın.Çünkü doğallık yok abes bir ithamdır, bazı maddeler kullanılıyor ise doğru bir ithamdır.Siz bir şey kullanmadan iyisini yapın, yola bir aydınlık daha gelsin.Ama dışarıdan müdahale etmeyin, yeni yeni gönül vermeye çalışanları şahsi görüşlerinizle etkilemeyin lütfen.

Mesaj silinmiş alıntıya cevap vereyim;

Malını koruyan tüccar buraya yazı yazmaz Coşkun Bey, inceleyin bakalım yıllardır satış yapanların kaç tanesi buraya yazı yazıyor.Onlar satış ilanları kısmında bulunurlar.Hobiciyim deyip sıyrılmak kolay.Canlının hobisi olmaz.Bu kadar derin düşünüyorsanız bunu da düşünün lütfen.

polteky2013-04-24 02:08:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 08:38
Konu varyeteden nereye gelmiş. 
Bu dört varyete konusu nereden çıktı kim yapmış bu ayrımı bana örnek verecek olan var mı? 


Bu arada sınıflandırma yaparken bazı özelliklerin farklı bölgelerde farklı isimlendirildiğini unutmamak lazım.

Örneğin;
Half black=Tuxedo aynı anlamdadır. Hatta bu iki terimin Ülkemizde ve bazı ülkelerde Alman lepistesi olarakta adlandırıldığı oluyor. Mesela halfblack red= Red tuxedo = Ülkemizde adı Alman lepistes olarak bilinir. 
Paternlerdede bu durum söz konusu o nedenle dikkat etmek gerekli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 12:34

 Raif Bey, bunlarla ilgilenen sitelerde gerekli materyalleri bulabilirsiniz.Link vermem mümkün değil.Site reklamı yapmış olurum.(zaten anlamışsınızdır son sözümden nerede bulabileceğinizi) :)

Coşkun Bey, bu konunun hobi başlığı altında tartışması da var.Hobi nin kelime anlamına terstir yaptığımız iş.Hobi genel anlamda boş zamanları değerlendirerek, kişinin sevdiği şeylerle ilgilenmesidir.Balığa, hobici gözüyle bakarak, doğal ortam yaratamazsınız.Eğer bunu yapıyor ve ilgileniyorsanız artık hobici değilsiniz.Balık besliyorsunuz.Bu sadece boş zamanla olacak bir iş değil.Gerektiğinde zamanla yarıştığınız bir çalışma.

İşin hobi olmadığının birinci açıklaması bu; yani sözlük anlamıyla hobi değil. Hobi gibi yapanlar var mı? Evet var.Evine akvaryumu kurar, akvaryumcu ne derse yapar, akşamdan akşama balıkları seyreder.Balığa yeterli ilgiyi göstermeyen, hatta faunus ta besleyene hobici denir.Çünkü sözlük anlamına uyan budur.

İkinci açıklaması ise hobinin bizim uymaya çalıştığımız yönüdür.Bu sözlük anlamı dışında, dünyada kullanılan bir anlam yüklemesidir ve tamamen Amerikan özentisidir.Nedir bu; ilgilendiğin uğraşla en üst noktaya gitme arzusu.İşte bu bizim hobiciliğimiz.Aslında hobici falan değiliz ama, Amerikalıların buna taktıkları isim hobi....Bu hobi anlayışında işi en layıkıyla yapmaya çalışırsın, yarışmalara katılırsın ve en önemlisi ticaretini bile ufak çaplı olarak yapabilirsin. Bu maket olur, benzinli araçlar olur, ahşap aksamlar olur, balık olur, kuş olur vs....

Yani yapılan işlem hobinin doğasında vardır.Ha bunun yanlış olduğunu düşünüyorsanız, şahsi görüşünüzdür ve malesef yanlış bir görüştür.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CO-COÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 11/01/2012
İl: KKTC
Mesaj: 85
CO-COÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 14:01
Boş  zamanınımı  değerlendiyorum  evet ben hobiciyim  fatih  bey vede   canlılrarı  kobay gibi kullanmadan yapıyorum   girmiyorum bu konuya  anlayan anlar   yazınızın içinde  kendi  söyleminizle çakışmaktasınız eğer ticarte yapılıyosa bu  site içinde  vergi  lehvası  lazım yok diyosanız hobici oluyorsunuz bakın profesyonellikten bahsetmiyorum yani  pet şhop açanlar  işi  bilirler demiyorum  abes olur  amerikan takıntısı   nedir bilemem   takılan takılsın  ben  doğallıktan  , doğal ortamı en azından  taklit etmekten,bu sitede sadece  para için  satış yapanların hokkabaz olduklarından  yakınp  bahsetmekteyim 
CO-CO2013-04-24 14:28:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 14:11
Benim bildiğim bir kaç standart ve sınıflandırma var. Bunlarda bile ufak tefek ayrılıklar mevcut. Yani bu kadar kesin konuşmak doğru değil. Herkes bir şeyler söylüyor.
Ülkemizde varyete tanımını ilk olarak ortaya koyan ve bu konuda çok savaş veren bir kişi var. O bunlara değinmeden önce herkes buna tür diyordur. Tür demenin yanlış olduğunu anlatmak için çok uğraş vermişti. Şimdide bir 4 varyete ortaya çıktı bunlarıda incelemek lazım ben duymadım muhakkak yanlış adlandırma vardır. Bu arada bu ayrımı yapan Onur G. Hitit'tir. Taksonomi konusunda baya iyidir kendisi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 15:20

  İşi iyi bilen herkes kendine göre bir sınıflandırma yapabilir.Bu o kadar önemli değil.Önemli olan işi iyi bilen kişinin kendini dünyaya kanıtlaması ve dünyada da kabul görmesi.Onur Bey in sınıflandırmasını duymadım, belki de en doğrusunu kendisi yapıyordur.Fakat bu kabul görmüyorsa bir anlam ifade etmez.Avrupadaki, Amerikadaki ve Asyadaki oluşumların bunu kabul etmesi gerekir.Sınıflandıran kişinin de, akademik bilgisiyle bunu desteklemesi gerekir.Akademisyen değilse, kabul görecek şekilde, deneyimleriyle bunu ortaya koyması gerekir.

Biz de bunun için uğraşıyoruz zaten, ülkemiz ne kadar bu alanda ileriye giderse, dünyadaki oluşumları o derecede etkileyebilir.Bu durumda bizden de bilgisi olanlar kendilerini dünya çapında tanıtırlar.Şu anda varyete sınıflandırmasında, Avrupa ve Amerika birbirine yakındır Asya da ise yerel üreticiler kendilerine göre isimlendirme yapmaya çalışırlar.Bunların bazıları silinir gider.Bazıları ise balık üzerindeki sabitlemeyle kabul görür.Bunun dışındakiler ufak tefek kelime farklılıklarıdır; mesela uzakdoğuda cobra denir, Avrupalı snakeskin der.

Maddiyatta bu noktada zaten yurt dışında ortaya çıkan bir durumdur.Orada herkes istediği fiyata balığını satar.Ancak alıcı güvendiği üreticilere yönelir ve balığını ondan alır.Burada ise önüne gelenden alıyor.Bu güvendiği üreticiler aynı zamanda yüksek bütçeli denemelere girişebilirler.Mesela bir varyete için 30-40 akvaryum ayırabilirler.Bu sayede de saygınlık kazanırlar.Çünkü doğru olanı maddi sorun yaşamadan yaparlar.Aynı işi burada yapmaya kalksalar, örneklerimizde bol bol göründüğü gibi, kafalarına odunla vurulmadığı kalır.

Kısacası bilgi bir yere kadar iyi bir şeydir.Ama (bilmiyorum belki Onur Bey çalışma yapıyordur, ben genel olarak bilgili yurdum insanından bahsediyorum) çalışmayla desteklenmedikçe kabul görmez.Malesef konu lepistesse bunun bedeli biraz ağırdır.Genel olarak varyeteler üzerine konuşabilmek ve kabul görebilmek için bir çok varyeteyi kendi imkanlarıyla beslemek veya iyi şekilde üretim yapanların yakın tanıdığı olup, bunları sürekli gözlemleyebilmek gerekir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 15:34
Fatih bey,

bir yanlış anlaşılma oldu sanırım ben sınıflandırma demedim. Sadece bu balıklar ilk Ülkemize girdiğinden varyete Tür diyordu herkes bunun yanlış olduğunu söyledi dedim. Farkına varmadınız ama bu kısmı karışmasın diye parafgrafbaşı yaparak yazdım.


Onun dışında yazdıklarınıza da katılmak çok mümkün değil. Çünkü ufak değil çok büyük ayrılıklar mevcut. Zaten bu nedenle herkes dünyada bu balığı ben bilirime çekip kendince bir şeyler yapıyor. Bence iyide oluyor. Bir çok çalışma ortaya çıkıyor. Yine malesef diyorum bu çalışmalar henüz bilimsel olarak çok doğrulanmıyor. 
Philip yazdığı kitaplarla ilgili Rus dr. yaptığı çalışmada bazı yanlışlıkların olduğu ortaya çıktı. 
Bilimsel olarak araştırma yapılmıyor çok fazla çünkü bunun bir şekilde finanse edilmesi gerekiyor. Bunun içinde bu işin ticareti olması gerekli diye düşünüyorum. Bu güne kadar yapılan çoğu çalışmanın bilimsel olarak açıklaması yoktur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 16:34

  Hayır yanlış anlaşılma yok.Ben söylemek istediğinize bir şey demedim zaten.İlk kim bu mücadeleyi verdi, tek bir kişi miydi vs. bunu bilemem.O nedenle dediğinize katılırım ve üstünde yorum yapamam.Üstüne kutlarım da tabii ki.Ben daha ilerisi için açıklama yaptım.Yurt çapında değil dünya çapında yani.

Büyük ayrılıklar nerede mevcut Raif Bey? Avrupa federasyonunun kabul ettiği bir varyeteye, başka bir federasyon varyete değil diyorsa haklısınız.Ama asyalıların vücut deformasyonunu varyete gibi göstermesine avrupalılar karşı çıkar.Ribbon u varyete olarak kabul etmezler; ki zaten varyete olarak değil ama isimlendirirken ribbon denir.Bunu avrupalılar da kullanır.full red her yerde full red dir.Avrupalılar buna katkı yapıp vücut özelliklerine göre ve vücudundaki kırmızı dağılımına göre alt sınıflara ayırırlar.Fakat bu sadece ismini söyleme konusunda (ilk mesajlarımda söylediğim ismini söylediğinizde balığı ayırt edebilme) yardımcı olur.Her kıtanın belirlediği ve kabul ettiği varyete sınıfları bellidir ve bunları yayınlarlar.Bunlarda fazla bir farklılık yoktur.Var olan farklılıklar ise bir kaç yıl içinde varyete oturursa tüm dünya tarafından kabul edilir.

Farklı olan tek şey yarışma kriterleridir.Bu da her kıtanın konfederasyonunun kendi aldığı kararlar doğrultusunda olur.Balığın varyetesine bir etkisi yoktur.

Bahsettiğiniz bilimsel çalışmalar ise aynen dediğiniz gibi....Bilimden bahsediyoruz, sürekli tartışma ve buluşlarla gelişmek zorunda.Bugün doğru bildiğimiz yarın yanlış olabilir.Ama bunu doğru kabul edelim, şu yanlış olsun gibi şeyleri bir Türk söyleyemiyor malesef.Çünkü kabul görmüyoruz.Kabul görmemiz için çalışmamız gerekiyor.Anlatmak istediğim bu. Yoksa genetik araştırmalar varyete ortaya çıktıktan sonra yapılıyor zaten; adam see thru yu bilimsel olarak ortaya çıkardığını şahsen ben düşünmüyorum.Şahsi fikrim işte, denk gelmiş üstüne gitmiş.Nasıl ki benim see thru ya yakın balıklarım varsa, burada satılanlardan çok daha formda full red lerim varsa(hepsinden değil tabii ki) bu da onun gibi bir şey bence.Çünkü ben red lace harici balık satın almadım.Son yazdıklarım şahsi görüş tabii ki.

polteky2013-04-24 16:36:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2013 17:04
Kuyruk olarak WGA 16 adet kabul eder. IKGH ve IFGA 12 kabul eder. Bu kuyruk farkı olanları puanlamaya sokmaz ve tanımaz. Ribbon, swallow hi-fin vs. Bu büyük bir ayrımdır. Üst yüzgeç standartındada farklılıkar mevcuttur. Mesela fullblack ile fullblack high fin arasında fark var mıdır? yokmudur? 
Yarışma kriteri zaten tanıyıp tanımadığının bir diğer göstergesidir. Yani Almanya'da bir ribbonu veya swallowu yarışmada puanlatamazsınız yani adamlar bu balığı tanımazlar. 

Biz bilimsel olarak veya deneyimsel olarak bir şey söyleyemiyoruz. Çünkü bu balığı daha 3-4 yıldır akvaryumlarımıza koyduk. Ve sadece yavru satışına odaklandık. Standart dediğimizde millet o dedi. Şimdi satış ilanlarına bakın standartlara uygun besleme denir vs. Sorun standartı bilmezler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir