Basınç meselesi


deamodÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 390
deamodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 04:54
İyi akşamlar, hayırlı geceler.. 

Arkadaşlar bi kaç gün içerisinde yeni bir akvaryum kurmayı planlıyorum sıfırdan yine eskisi gibi kendim yapmayı düşünüyorum aklıma takılan soru ise şu ;
Şimdi öncelikle bitki akvaryumu kurucam tabanında 10 cm e yakın taban malzemesi ve bitki kumu olacak. ben yüksekliği hesaplarken yani yükseklikle paralel olan su hacmini hesaplarken bu alt tarafta kalan kumlu 10 cm lik alanında baskısını hesaplamalımıyım. örn. 30 cm yüksekliğe sahip cama cam bir akvaryumun tabanında 10 cm lik bir kum var. Hesaplarıma yüksekliği 20 cm mi yazmalıyım yoksa 30 cm mi? Gerçekten herzaman kafamı kurcalayan bir konu olmuştur.

Cevap veren arkadaşlarıma büyüklerimi şimdiden çok teşekkür ederim. 

Hayırlı hobiler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2014 07:39
Aslinda ilginc bir konu. Simdi by noktada kumun kendisinin de bir miktar cama basinc yaptigini dusunebiliriz ve cok detayli hesaplamalar girer isin icine. Mesela suyun kuma uyguladigi kaldirma kuvveti vs... Fakat bence en guzeli kum yokmus gibi dusunup daha guvenli olani uygulamaktir. Ayrica ben asla 4mm'den tank yapmiyorum. 30x30x30 tanki bile 6mm'den yaptim. Gerek yok denilebilir belki ama varsin azicik fiyat farki olsun. Benim icin guvenlik once gelir. Hem kalin camdan yapilan tanklari hep daha şık bulmusumdur. Cunku sadece camlarin temas ettigi yuzeye silikon surulup koselerde silikon hic gorunmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2014 15:59
Orhun bey, 
toplam yüksekliği baz almalısınız,  tabanda 10cm kum var diye yüksekliği 10cm daha düşük düşünemezsiniz. 
Birincisi bu 10cm lik kumunun içine de su girmektedir, basınç da yüksekliğe bağlıdır yani kumun arasından yine ön camınıza yüksekliğe bağlı bir basınç ulaşır.

Diğer taraftan ve asıl önemlisi, koyduğunuz kumun bütün ağırlığının alt cama bineceğini düşünmeyin. 
Kumlarında tane yapısı ve büyüklüğüne göre bir tepeleme açısı vardır ve bu açı sulu ortamda çok küçülür.  Yani kumun ağırlığının önemli bir kısmı aynı zamanda ön cama biner. Şöyle düşünün kumu akvaryuma koyup ön camı kaldırdığınızda ne kadar kum boşalacaksa o kadar ağırlık ön cama binmiş olur, ıslak ortamda boşalacak kum çok daha fazladır.  Kısacası, akvaryuma ağzına kadar kum doldurursanız bu , sudan çok çok daha fazla basınç oluşturur, hele ıslaksa durum daha da vahimdir. Kısacası kumu yüksek koyacaksanız, camı daha dayanıklı yani daha kalın tutmanız gerekir.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir