Balıklara verilebilecek meyve ve sebzeler


RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 11:31
Birçoğumuz balıklar için kuru yem veya canlı yem kullanıyoruz.Ancak doğal ve bizim de midemize giren şeylerden onlara hiç sunmuyoruz.
 
Bundan yıllar önce hobiye başladığımda ne var ne yok,her yaptığım şeyi doğaya endeksledim.Balıkların dilinden anlamaya çalıştım.Onların rahat hissetmesi ve sağlıklı,uzun ömürlü olmaları için çok şey denedim.Bunlardan bazıları ufak felaketlerle(bu uygulamalar bitkisel öz sularla denemeler sonucunda olmuştur) sonuçlasa da çoğu gerçekten işe yaradı.
 
Bugüne kadar denediğim şeyleri burda paylaşmak ve varsa sizin de tecrübelerinizi alarak konuyu zengin bir içerik haline dönüştürmeyi istiyorum.
 
Kestane
 
Haşlanmış veya közlenmiş şekliyle verilebilir.Bugüne kadar verdiğim hemen her balık grubu reddetmeden ve iştahla yedi.Özellikle üreme döneminde faydası olduğuna inanıyorum.

Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğelerine sahiptir.

100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri:

Kalori ( kcal)  : 160

Karbonhidrat (g)  : 34

Şeker (g)  : 9,6

Protein (g)  : 3,2

Yağ (g)  : 1,8

Sodyum (mg)  : 9

Potasyum (mg)  : 395

Mısır
 
Haşlanmış mısırın kabuğunu soymak ve elimle ezmek suretiyle yine birçok balık grubunda denedim ve iştahlı bir şekilde yediklerini gördüm.Özellikle bitkisel beslenen balıklar tarafından çok beğeniliyor.
 
Mısır, besin değeri yüksek olup; her 100 gramında 8.5 gram protein, 73 gram nişasta, 4.3 gram yağ, 72.2 gram karbonhidrat, 22 miligram kalsiyum, 21 miligram fosfor, karoten ve çeşitli vitaminler bulunur. Mısırdaki selüloz miktarı pirinç ve buğday unundakinden 7 kat ve karoten miktarı 5 kat fazladır.
 
Bezelye
 
Haşlanmış bezelyeyi her mevsim bulamasak da bulduğumuz dönemlerde haşlayarak buzluğumuzun bir köşesine koyabiliriz.Yine özellikle otçul balıklar olmak üzere birçok balık grubu tarafından tüketiliyor.Kabuğu soyulmak suretiyle ezilerek suya bırakılabilir.
 
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) taze bezelye tanesinin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 84 kalori; 6,3 gr. protein; 14.4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 2 gr. lif; 116 mgr. fosfor; 26 mgr. kalsiyum; 1.9 mgr. demir: 2 mgr. sodyum; 316 mgr. potasyum; 35 mgr. magnezyum; 640 IU A vitamini; 0.35 mgr. B1 vitamini; 0.14 mgr. B2 vitamini; 2.9 mgr. B3 vitamini: 0,16 mgr. B6 vitamini; 35.5 mcgr. folik asit; 27 mgr. C vitamini ve 2.1 mgr. E vitamini.
 
Portakal
 
Portakalın kabuğundan ayrılmış iç kısmını ezmeden suya bırakarak balıklara verebilirsiniz.Daha çok cichlid türlerinin ilgi gösterdiğine şahit oldum.
 
Ağırlık gr....: 200
Protein......: 1.1
Karbonhidrat:
Yağ…........: 0.3
Kolestrol...:
Kalori….....: 69
Kalsiyum....: 47.6
Demir….......: 1.0
A vitamini...: 168
B1 vitamini.: 0.1
B2 vitamini.: 0.0
Niasin…......: 0.3
C vitamini...: 82.6

Böğürtlen

Böğürtlenin her meyvesinde çekirdek olsa da(bileşik meyvedir,bir tanesinde birden çok meyve bulunur) özellikle büyük balıkların en azından etli kısımlarını yediğini gördüm.

Vitamin açısından zengin olup,anti kanser özelliği olan birçok bileşiğe de sahiptir.

Dut

Böğürtlen için söylediklerim dut için de geçerlidir.

Marul

Hafif derecede haşlanmış olan marulu suya bıraktığınız zaman özellikle otçul balıklar ve barblar tarafından hızla tüketiliyor.
 
100 gr. marul vb. salatalarin içerdiii ortalama besin deierleri iunlardir: 14 kalori; 0,9 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,9 gr. yai; 0,5-0,8 gr. lif; 22 mgr. fosfor; 20 mgr. kalsiyum; 0,5-0,7 mgr. demir; 9 mgr. sodyum; 175-220 mgr. potasyum; 330-355 IU A vitamini: 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,06 mgr. B2 vitamini; 0,3 mgr. B3 vitamini; 0,005 mgr. B6 vitamini; 10-55 mcgr. folik asit; 5-6 mgr. C vitamini ve 0,2-0,57 mgr. E vitamini.
Yine lahana,pazı,kabak ve salatalık da bu yöntemlerle verilebilir.
 
Ispanak

Haşlanmış ıspanak yine çoğu otçul balık başta olmak üzere nerdeyse tüm balıklara tarafından tüketiliyor.Vücudun demir alımını ilk başta azaltsa da bu ciddi bir etki taşımamakta.

Şeftali
 
Yine kendi beslediğim birçok balık grubu ezilmiş ve yumuşak şeftaliyi itirazsız tüketmiştir.
 
Kivi
 
Diğer meyvelerin çoğu gibi kabuğu soyulmuş ve ezilmiş şekliyle birçok balığın yediğini gözlemledim.
 
Nar
 
Narı çekirdeklerinden ayırmak oldukça güç bir iş olsa da sadece etli kısmı verildiğinde yine birçok balık grubunun yediğini gördüm.
 
 
Tetra grubu gibi dişli balıklar tohumları yemeye meyil göstermişlerdir.Bu sebeple onlarda badem,kabak çekirdeği,antep fıstığı,ceviz kullandım.

Beğenenler: [T]180698,Melanj[/T][T]183801,msimsek112[/T][T]185215,kaakin[/T][T]186412,Veton[/T][T]83100,hurcemm[/T][T]188679,ngerekli[/T][T]188501,Smbl[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]189873,Arslanoglu06[/T][T]184302,imparatorhasan[/T][T]191879,Bypogrom[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]192627,laltasi[/T][T]195359,Vaytcloud[/T][T]197736,0asis[/T][T]197624,Ounsoy[/T][T]196575,Elbosaty[/T][T]197164,ComoDAYI[/T][T]195363,ilkerkkn[/T][T]196848,mkadir[/T][T]197725,GokMavisi[/T][T]69188,erkanomer[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]204604,muratturan055[/T][T]180550,Bestfix[/T][T]125974,deatless22[/T][T]166697,EnginHorlu[/T][T]209218,takavor86[/T][T]172784,smtdrsn[/T][T]120489,gizemli16[/T][T]212987,udemirkan[/T][T]184405,aliekinci[/T][T]184431,AkvaristEren[/T][T]212235,hkmerak[/T][T]208569,Beta_balik[/T][T]97237,IServeT[/T][T]180266,furkanatt[/T][T]178740,erenerkekk[/T][T]213827,mehmetnar[/T][T]170725,LaNeTLi[/T][T]183917,EmreKircan[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]198452,Btc78[/T][T]222512,Metse[/T][T]222028,akemal[/T][T]222998,b4dskuLL[/T][T]222816,oburx[/T][T]224001,İbrahimÖzen[/T][T]225495,Emre0012[/T][T]225823,Ilgın[/T][T]143164,Gorilas[/T][T]224948,Leof[/T][T]28881,baozturk[/T][T]193233,Ahmet55[/T][T]227233,24🌲24[/T][T]226025,Amiralzao[/T][T]231008,Bibliofil[/T][T]229161,Yahya60lt[/T][T]232584,muhammedm.bd[/T][T]169508,Kuzgun[/T][T]122456,supi11[/T][T]239661,ShrimpGuy[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189873,Arslanoglu06[/T][T]184302,imparatorhasan[/T][T]191879,Bypogrom[/T][T]186525,mirat[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]195359,Vaytcloud[/T][T]193233,Ahmet55[/T][T]197624,Ounsoy[/T][T]196575,Elbosaty[/T][T]197725,GokMavisi[/T][T]202606,osmanackk[/T][T]166697,EnginHorlu[/T][T]209218,takavor86[/T][T]184405,aliekinci[/T][T]212845,Ogunseyrek[/T][T]139493,_N_T_O_58[/T][T]212235,hkmerak[/T][T]208569,Beta_balik[/T][T]180266,furkanatt[/T][T]213827,mehmetnar[/T][T]170725,LaNeTLi[/T][T]183917,EmreKircan[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T][T]222816,oburx[/T][T]224948,Leof[/T][T]227233,24🌲24[/T][T]231008,Bibliofil[/T][T]227858,Tarik Celik[/T][T]232584,muhammedm.bd[/T][T]169508,Kuzgun[/T][T]239661,ShrimpGuy[/T]
+1: [T]191879,Bypogrom[/T][T]193233,Ahmet55[/T][T]197725,GokMavisi[/T][T]184405,aliekinci[/T][T]212845,Ogunseyrek[/T][T]170725,LaNeTLi[/T][T]195540,Gokdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 11:35
Onurcum,
 
Ellerine sağlık, yine döktürmüşsün Big%20smile Herkesin faydalanabileceği, çok güzel bir makale olmuş. Tekrar ellerine sağlık.Kazanannn
 
Sağlıklı günler...
 
Oguzzz2009-09-08 14:59:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wildeagle36Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Izmir
Mesaj: 600
wildeagle36Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 11:57
Çok teşekkürler.Ben de aynı şeyi düşünüyodum.Doğal olarak ne vermeliyim diye.Evde çoğu mevcut.Hemen cikletlerimin üzerinde deneyeceğim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Y.KenarÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 761
Y.KenarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 12:16
Onur abi, yine çok faydalı bilgiler teşekkürler.

Bende çoğu zaman meyve-sebze veriyorum. Yazdıkların dışında, patates, kavun, bakla, salatalık, domates, havuç, karpuz, kayısı, üzüm, muz, armut ve daha bunlar gibi birçok meyveyi denedim.

Patates, havuç ve muz en sık verdiklerim. Özellikle karidesler patatesi çok sevdiler.

Karpuz ve kavun verilmemesi daha iyi olur. Çünkü çoğu balık buna tepkisi kalıyor. Zaten suya girince sünger gibi şişiyorlar. Balıkların yemesi zorlaşıyor. Fakat dibe düştüğünden, vatoz ve elma salyangozlarım emerek yiyorlar.

Yediremediğim veya yemekte güçlük çektikleri besinler için evde yem yapıcam. Çünkü bana göre yememe sebepleri biçim ve renkleri. Belkide pul ve granul yeme alışkın olduklarından. Ev yapımı yemlere eklenerek verilirse sorunsuz yiceklerini düşünüyorum.

Beğenenler: [T]196848,mkadir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dasbootÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 28
dasbootÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 13:12
Bende geçen haftasonu salatalıkdan bir parça akvaryuma baktım.Akşamleyin salatalıktan geriye birşey kalmadı.En azından salatalığı bulamadım.

Otçul olan balıklar için meyve sebze vermek bana mantıklı geldi.Sindirim sistemleri için iyi olur diye düşünüyorum.
Portakal veren arkadaş bana mantıklı geldi.Portakal zamanı gelince bende bir parça portakal atıp izleyecem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İmparatorÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 542
İmparatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 13:22
Onur abi çok faydalı bir paylaşım olmuş son bir haftadır benimde aklıma takılan bir konuydu ne veririm ne veremem diye kara kara düşünüyordum gerçekden çok aydınlatıcı oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkusezerÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2007
Mesaj: 30
utkusezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 13:22
Balıkların doğal yaşam alanlarında bulunamayacak yiyeceklerin verilmesini doğru bulmuyorum.
Yazmış olduğunuz yiyecek maddelerini sindirecek enzimlere sahip olmayabilir balıklarınız bu durumda hiçbir faydası olamayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İmparatorÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 542
İmparatorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 13:25
Verdiğimiz yemlerin hangisi aynen o şekilde doğal yaşam alanlarında bulunuyor ?

Beğenenler: [T]192038,Emrsnmz[/T][T]202606,osmanackk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 13:29
[QUOTE=utkusezer]Balıkların doğal yaşam alanlarında bulunamayacak yiyeceklerin verilmesini doğru bulmuyorum.
Yazmış olduğunuz yiyecek maddelerini sindirecek enzimlere sahip olmayabilir balıklarınız bu durumda hiçbir faydası olamayacaktır.[/QUOTE]

Bir hususta size katılmıyorum. Balıklar tohumları afiyetle yerler habitatlarında da. Meyvelerde bildiğiniz üzere bitki tohumudur. Bilhassa meyveler için özelleşmiş sindirim sistemlerine pek gerek yok. Bir çoğu bir diğerinin muadili zaten. Mevsimine göre meyve parçaları verdiğim çok oldu. Şu vakte kadar sıkıntıdan ziyade yarar olarak karşıma çıktı. Yani bu bebek maması ile anne sütü arasındaki fark gibidir. Bilim ne kadar ilerlerse ilerlesin anne sütünün yerini tutabilecek bir mama henüz geliştirilemedi. Doğal yemin yerini tutabilecek bir kuru yemde malesef yok.
Saygılarımla.

Beğenenler: [T]69188,erkanomer[/T][T]166697,EnginHorlu[/T][T]227233,24🌲24[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ftursinÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 59
ftursinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 13:35
Merhaba,
 
Merak ettiğim bu tür besinleri verirken suyun niteliğini bomaması için nasıl bir önlem alıyorsunuz? Örneğin özsuyu olan nar, muz, kivi, şeftali gibi besinleri verirken su dengelerini bozmaması için herhangi bir işlem uyguluyor musunuz? Ben de bu tür besinlerin faydalı olacağı inancındayım fakat suyu kirletebileceği düşüncesiyle vermekten hep çekinmişimdir. Su niteliklerinde bulanma, koku, kirlenme gibi bir olumsuzluk gözlemlediniz mi? Bilgi verirseniz sevinirim.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 13:37
[QUOTE=ftursin]Merhaba,
 
Merak ettiğim bu tür besinleri verirken suyun niteliğini bomaması için nasıl bir önlem alıyorsunuz? Örneğin özsuyu olan nar, muz, kivi, şeftali gibi besinleri verirken su dengelerini bozmaması için herhangi bir işlem uyguluyor musunuz? Ben de bu tür besinlerin faydalı olacağı inancındayım fakat suyu kirletebileceği düşüncesiyle vermekten hep çekinmişimdir. Su niteliklerinde bulanma, koku, kirlenme gibi bir olumsuzluk gözlemlediniz mi? Bilgi verirseniz sevinirim.
 
Saygılar.
[/QUOTE]

Kendi adıma hep, tek seferde yutabilecekleri boyda ve azar azar veriyorum. Su bozulması gibi bir sorunla karşılaşmadım. Açıkçası bu durumda beni pek korkutmuyor. Keza suyu olumsuz yönde bozacaklarını pek düşünmüyorum.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 14:52
[QUOTE=utkusezer]Balıkların doğal yaşam alanlarında bulunamayacak yiyeceklerin verilmesini doğru bulmuyorum.
Yazmış olduğunuz yiyecek maddelerini sindirecek enzimlere sahip olmayabilir balıklarınız bu durumda hiçbir faydası olamayacaktır.[/QUOTE]
 
Utku Bey,Ümit abinin de dediği gibi,doğal ortamlarında çok defa tohum ve meyveyi görüyor bu hayvanlar.Hiçbir balık çölün ortasındaki bir gölde yaşamadığına göre bu tarz yiyeceklerin suya düşmesi kadar normal bir şey yok.Ayrıca meyvelerde sindiremeyecek bir şey yok.Sindirimi oldukça kolay besinler.O yüzden bu şüpheniz gereksiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 14:54
[QUOTE=ftursin]Merhaba,
 
Merak ettiğim bu tür besinleri verirken suyun niteliğini bomaması için nasıl bir önlem alıyorsunuz? Örneğin özsuyu olan nar, muz, kivi, şeftali gibi besinleri verirken su dengelerini bozmaması için herhangi bir işlem uyguluyor musunuz? Ben de bu tür besinlerin faydalı olacağı inancındayım fakat suyu kirletebileceği düşüncesiyle vermekten hep çekinmişimdir. Su niteliklerinde bulanma, koku, kirlenme gibi bir olumsuzluk gözlemlediniz mi? Bilgi verirseniz sevinirim.
 
Saygılar.
[/QUOTE]
 
Elbette ki,tabak tabak atmıyoruz.Bir seferde ağızlarına sığacak ve çok az miktarlarda veriyorsunuz.Varsın 2 damla suyu da karışıversin.Sistem bunu çok kolay bir şekilde amorti edecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2009 14:59
Onur abi, çok yararlı bir paylaşım olmuş. Eline sağlık. Şu ana kadar sadece havuç, bezelye, ıspanak, marul ve salatalığı denemiştim.
 
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir