Balık zekası diye birşey yok


evdemÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2011
İl: Izmir
Mesaj: 212
evdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2012 08:27
Merhabalar. Bu konunun aslında doğru yerde olup olmadığından emin değilim fakat şunu söylemeliyimki "Balıklar kendilerine yapılan eylemi 5-10 saniye içerisinde unuturlar" deyimi bana göre yanlış. Neden diye soracak olursanız size şu şekilde açıklayayım. Ben bir beyaz zebra chiclid besleyicisiyim çünki  bu balıkların davranışlarına hastayım. Akvaryumumda tek bir çift var ve şuanda yavrularını bırakmak için yeni bir yubvaya taşındılar ve yerlerini benimsediler. Dün aklıma birşey takılmıştı, acaba akvaryumun yanına bir ayna yerleştirsem ne yaparlar diye. Denedim ve şunu gördüm; ilk başta aynayı fark etmediler fakat erkek kafasını sol tarafa çevirip akvaryumun diğer ucunda duran aynayı görünce hızlıca yuvaya girdi ama işin tuhaf kısımı yuvaya girer girmez dişi ile beraber aynı anda çıkıp aynaya doğru hızlıca hamle yaptılar.  sürekli kavga istekleri vardı. bende acaba ayna burda kalsa ileride ne olur diye düşündüm ve yaptımda bu sabahki hal ve hareketleri değişmişti aynanın hemen yanında duran eski yuvalarının önüne kadar geliyor fakat aynayı bariz bir şekilde görmelerine rağmen saldırışa geçmediler. Ayrıca herhangi bir kabarma veya kendisinin güçlü olduğunu göstermek için bir eylem bide yapmadılar. Siz bu yapmış olduklarından ne anlam çıkarırsınız ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doğankekikÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/05/2012
İl: Mugla
Mesaj: 501
doğankekikÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2012 08:44
Öğrenilmiş çaresizlik yada iletiye duyarsızlık... :) bende size katılanlardanım fakat teziniz bunu kanıtlamak için yeterli değildir balıklara yem bulma konusunda hafıza testleri yapılan videolar var onlara bakarsanız orada zekaya dair pırıltılar görebilirsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berramamatiÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 278
berramamatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2012 13:03
Deney için biraz erken zaman değil mi? O an balıkların ne durumda olduğunu bilmiyoruz, yuvadan saldırmışlar. Korumak amaçlı saldırıya geçmişte olabilirler. Hem balıklar yansımalarının kendi yansımaları olduğunu sanmışta olaiblirler.  Bu da tezinizin tam tersini açıklar :) Bence erken bir teşhis koymuşsunuz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TravisÇevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2012
İl: Rize
Mesaj: 23
TravisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2012 17:25
Benzer bir deneyi boz ayılar üzerinde yapıyorlar.Çok zeki olduğu bilinen boz ayı aynadaki kendisine tam olarak tepki veremiyor.Ölçülmek istenen aynaya baktığında aynadaki ayının kendisi olduğunu bilip bilmemesi...Eğer aynadaki yansımanın kendisi olduğunu bilirse bu hayvandaki "bilinç" in varlığına bir ispat olacaktı.Balığın aynadaki yansımasına tepki vermesi olağan bir şey.Ama başka bir davranış vermesi mümkün değil.Şimdiye kadar "bilinç" deneyine tepki verebilen tek şey insandır...(balıkların belli bir zekaya sahip olduklarına katılıyorum. özellikle ciklet türü zeki ve öğrenebilen bir tür.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir