Balık fiyatları neden bir türlü düşmüyor ?


KumdankalelerÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 195
KumdankalelerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2009 10:52
     Bu başlığı bir arkadaşın neden tropheus fiyatları hala düşmedi yakınmasını istinaden cevap olarak yazmıştım fakat birde başlık açıp daha fazla kişi ile paylaşmak istediğim için aynı yazıyı buraya da taşıdım .
 
Ben bu durumun tamamiyle olmasa da hobiye yaklaşımımızı bile maddi koşulların belirlemesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Not: Aşağıda herkes böyle demiyorum  :)
 
*Her hobide olduğu gibi Profesyonel denildiğinde bu işin ticaretini yapar hala gelmek olarak algılıyoruz ki , değil yapılan hobide bilir kişi haline gelmek yeni ilgilenenlere bilgi sunabilmektir profesyonellik.
*Dahası her an herkesin imrenebileceği ,uğraşmak isteyeceği ve  bence günümüz koşullarında pahalı , lüx olabilecek bir hoby ile uğraşıyoruz.
*Durum böyle olunca hobiye başlayacak olan okadar maddi yükün altına girme cesaretini "ulen pahalı ama bi yavru aldımmı tanesi şu kadardan şu kadara satarım  ooh bütün masraflarda çıkar" yaklaşımı ile kendine ve çevresine hobiye başlama meşruiyetini bu şekilde sağladığı için beklenti de ilk sırayı verilen parayı çıkarmak alıyor.
*Durum böyle olunca herbirimiz balık üretimi yapmaya çalışan minik akvaryum bakkalları olma telaşına giriyoruz.
*Bu işe ticaret olarak bakmayan bile ortada var olan bu durumdan etkileniyor ve ben neden ucuza vereyim pskoloji ile hareket ediyor.
*Aslında bir hobide var olan bütün organizasyonlar tamami ile hobinin maddi yükünü hafifletmek ve bilgi paylaşımı üzerine olması gerekiyor ama durum böyle değil.
 
*Mesela akvaryum.com sitesi bilgi paylaşımı ve uzman bilgi akışı konusunda piyasanın en iyisi olduğu gibi ne yazık ki "hobiciler!" in de balık pazarlama konusunda işlerini görebildikleri en işlevli sitedir.
 
*Yine durum böyle olunca herkesi bir hırstır basıyo, çok ilgi duyduğu beslemek istediği balığı aylarca belki yıllarca alamıyor oluşunun acısını balığı satın alıp yavru almaya başladığında yine herkes gibi yeni başlayan diğer akvaristlerden çıkarma telaşına giriyor.
 
*Ben verili durumu değiştirmek adına herkesin yeniden akvaryumlarının başına geçip besledikleri balıkların ne kadar güzel canlılar olduklarını ve doğanın bir parçasını evimizde kurabilmenin ne kadar büyük bir şans olduğunu birkez daha içimize sindirelim derim.
 
*Ayrıca şunu eklemek istiyorum son 1 yıldır yavru aldığım Frontosalarımın yavrularını piyasada 15 lira iken ben 5-6 liraya kadar verdim hatta abi akvaryum kurdum ama tek kuruş kalmadı diyenlere balık ve birçok malzeme hediye ettim ve bundan sonra da insanların yükünü hafifletmek ve balık fiyatlarını düşürmek için elimden geleni ardımda bırakmayacağım.
*Herkesi de elinden geleni yapmaya çağırıyorum.
 
Herkese bol yavrulu az zayiatlı ,ucuz hobili günler diliyorum :)
Kumdankaleler2009-08-14 10:53:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tayfun73Çevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2009
İl: Izmir
Mesaj: 302
tayfun73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2009 12:06
Kısmen katılmakla beraber bir de şöyle bir durum var. Her ne kadar bu uğraş bir hobi işi olsa da bu işin bir de sektörel kısmı var.. Ve hobiyi ileri götüren şey hobici değil ithalatçı-üretici-akvaryumcu kurumlarıdır. Yeni balık türleri ve türünün en güzel örnekleri hobiciler sayesinde değil ithalatçı ve üreticiler sayesinde ulaşılabilir olmaktadır.. Tabi ki burda işini düzgün yapan işletmelerden bahsediyorum. Üretim amacıyla türünün en güzel örneklerini seçip yetiştiren en kaliteli yemlerle besleyip safkan olarak üretimini sağlayan işletmelerden.. Yoksa piyasada hobici akvaryumundan çıkma ne olduğu belirsiz pek çok kırma balık çok ucuz fiyatlarla mevcut.
 
Tabi ki bencede fiyatlar daha makul düzeylere gelsin herkes istediği balığa daha kolay ulaşabilsin ama kaliteyi korumak adına bu işin sektörel kısmı ve bir maaliyeti var.. Onu da düşünmek gerek..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2009 12:13

Sitede bu işe gerçekten gönül vermiş insanlar gördüm. Ama diğer tarafta ise bu işi hasumane hayaller peşinden koşan gibi görünüp amaçları sadece ticaret yapmak olan insanlarıda gördüm. Bu iş her ne kadar hobi olarak görünsede büyük paraların döndüğü bir sektör sonuşta...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

boraulukayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 341
boraulukayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2009 12:37
Serdar beye katılıyorum. Tropheus piyasada değerli balık olduğu için besleyen kimi insanların bazı amaçları olabiliyor. (Hobi olarak sevdiği için besleyenler alınmasın.) Bu yapılan hobi üzerinden para kazanmak amaçlı yapılıyor. Aslında hobicilerin bu türlere ilgi duymaması ve bu kadar yüksek fiyatlara bu balıkların hobiciler tarafından alınmaması fiyatlarda etkili olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü ilgi ve talep arttıkça fiyatlarda bununla aynı orantıda artıyor. Balıklarda suçsuz yere farklı amaçlarla beslenmeye mecbur kalıyorlar. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MastabaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2010
İl: Sanliurfa
Mesaj: 438
MastabaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 13:12
Merhabalar Kadir Bey
 
  Yazınıza Canı gönülden katılıyorum ve bir ekleme yapmak istiyorum.Mesela akvaryumcularda Akvaryum ve Balık fiyatı Çok pahalı olduğu için akvaryumcular insanlara daha küçük akvaryumlara yöneltiyorlar ve Akvarist o Küçük akvaryumları alıp sonradan biraz tecrübeli olduğunda daha büyüğünü almak istiyor Bu sefer daha fazla zarara uğruyorlar 1 büyük akvaryum alacaklarında en başta alınan küçük akvaryumla birlikte 2 tane akvaryum almış ve daha fazla zarara uğramış oluyorlar
 
Herkeze saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir