Artemia Nasıl Çıkartılır?


bayramalkisÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 33
bayramalkisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2006 00:32

Artemia larvalarını yumurtadan çıkarmak için 3 litrelik kavanozlar kullandık. Kullandığımız reçete: Kavanoza doldurulan 2.5 litre akvaryum suyuna 2.5 çorba kaşığı (litre başına 1 çorba kaşığı) sofra tuzu ekledik ve bir hava motoru aracılığıyla, artemia yumurtalarının tabanda çökelmeyeceği kadar güçlü bir havalandırma sağladık. Tuz birkaç dakika sonra tamamen eridikten sonra kavanoza 1/5 çay kaşığı kadar az miktarda artemia yumurtası attık. Oda sıcaklığında (yaklaşık 18°C), fazla ışık almayan bir bodrum odasında artemia yumurtalarının çoğunun açılması 3 gün kadar sürdü.


Gerekli canlı artemia miktarına göre kullanılan kavanozun hacmi ve atılan artemia yumurtası miktarı değişebilir. Örneğin küçük ihtiyaçlar için 1 litrelik bir kavanoz da yeterli olabilir. Oturmuş akvaryum suyu kullanmak önemli bir ayrıntıdır; tecrübelerimize göre çok iyi dinlendirilmiş taze musluk suyu dahi, belki de içindeki klor kalıntıları nedeniyle, biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryumun suyu kadar iyi sonuç vermiyor. Optimal açılım için önerilenlerin tersine, iyotsuz yerine iyotlu sofra tuzu kullanmamıza, hava motorunun gürültüsü nedeniyle kavanozları çok az güneş ışığı alan bir bodrum odasına koymamıza ve suyu, optimal değer olan 28°C yerine 18°C sıcaklıkta tutmamıza rağmen açılma oranı bizim için yeterliydi; bize gerektiğinden fazla canlı artemia elde edebildik.

Işığa toplanan artemia larvaları sifonlanarak bardağa dolduruluyor. Hava hortumuna takılmış sert plastik bir borucuk artemiaların toplanmasını kolaylaştırıyor. Dikkat edilmesi gereken, canlı larvalarla birlikte yumurtaların çekilmemesi için borunun ucunu kavanoz tabanına çok yaklaştırmamak.

Bardakta toplanmış artemia larvaları çok ince bir artemia süzgeciyle süzülüyor.


Artemia larvalarının toplandığı süzgeç, tuzsuz akvaryum suyuyla boyunu geçmeyecek kadar sığ doldurulmuş bir kaba konuyor ve canlı larvalar plastik enjektörle süzgeçin içinden emiliyor.

Plastik enjektörde toplanan larvalar, yavru balıkların bulunduğu bölgeye doğru püskürtülüyor. Yavru balıklar enjektörün yem anlamına geldiğini çabuk öğreniyorlar.

Birkaç haftadan sonra artemia larvaları yavru balıklar için yetersiz kalır. Özellikle doğrudan kuru yemlere geçiş yapamayan Apistogramma sp. gibi seçici türler için daha büyük boyutlu canlı yemler bulmak gerekir. En az iki gün boyunca yavaş akan musluk suyu altında bekletilerek çok iyi temizlenmiş tubifex kurtları, jiletle çok ince kıyılıp multi-vitamin preparatı damlatılarak bu amaç için kullanılabilir. Yavru balıkların kıyılmış kurt gibi hareket etmeyen cansız bir yeme alışması, sonraki haftalarda kuru yemlere geçişi kolaylaştırabilir.

Kültür ortamında üretilebilen mikro-kurtlar, japon su piresi ve kanatsız sirke sineği (drosophila), yavru balıklara artemia sonrası dönemde verilebilecek ülkemizde henüz yaygınlaşmamış canlı yem türleridir.

Alıntı. www.bilyap.com.tr


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir