Amerika İllousiana Univ.cichild’s Arasıtrması 2


besiktas_81Çevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 142
besiktas_81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2013 13:26
American Nationel The Universty İllousiana  Cichild’s Comminicatioan

 Türkçe Çeviri: M. Anıl SOYDAŞ ( Çeviride elimden geldiğince doğru kelimeleri kullandım fakat olası aksaklık yada harf hataları için şimdiden kusura bakmayın önemli olan bilgiyi paylaşmaktır. )

 CİCHLİD LARIN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ-2

  • SORULARINIZA CEVAPLAR

Akvaryum hobiciliği 90 lı yılların ardından büyük kitlelere hitab etmeye başlamıştır. Japon türleri ile hayatımıza girip discuslara kadar uzanan akvaryumculuk deneyimlerimizde cichlid lar önemli ve uzun süreli duraklarınızdan biridir. Bu gün cichlid akvaryumlarımızda kafanızda sürekli soru işaret olarak kalmış konuları ele alacağız.

            Okuyacağınız metinler herhangi bir tecrubeye dayalı akvaristin yazıları değil American Nationel The Universty İllousiana  Cichild’s Araştırma komitesinin elde ettiği sonuçlardan Türkçeye uyarlanmış bir sunumudur.

  

TANGAYİKA CİCHİLD'S

         

Akvaristlerden gelen sorular ve komitenin cevapları :

 Soru.: Tanganyika türleri içinde en nadir balık hangisidir ve sebebi nedir?

 Cevap.: Nadir bulunan bir tür olmalarının sebebi yakalanma ve üretim şartları zor olması sebebiyle chyromis türlerinin bazı familyalarıdır. Tanganyikada cichild’s türleri dısında bir çok balık türüde vardır. Yani tanganyikayı sadece cichild’s larla özdeşleştirmek yanlış olur.

 

Soru.: tanganyika balıklarını malawi balıklarından ayıran en önemli özellik nedir?

 Cevap.: Tanganyika gölü malawi gölüne oranla daha derin olduğundan daha dayanıklı mücadeleci ve çeşitliliği bol türler vardır. Kısaca tanganyika gölünde hayatta kalma mücadelesi malawiye göre iki kat daha zordur.

 

Soru .: Çeşitliliği en fazla olan tanganyika türü hangisidir.

 Cevap.: araştırmalar halen devam etmekle birlikte Tropheus türlerinin zengin çeşitliliği göze çarpmakta fakat bu çeşitliliğin tamamı %100 olarak saf ırk olduğu da kanıtlanamamıştır. Gölde yeni bir tür ortaya çıkması için iki farklı tropheus türünün uyumlu olarak yılda 100.000 ortalama yumurtlaması gerekir ama kolini balıkları olan tropheuslar kendi kolonilerinin dısına cok nadir cıkar. Bu problemin çözümü halen araştırılmakta.

 

Soru.: tanganyika gölübalıklarının içinde en yırtıcı olan hangisidir?

 Cevap.: yırtıcı olan bir chiclid türü değil cat –fish dir ( kedi balığı ) kedi

 Balıklarının çaldığı yumurta sayısı yılda 500.000 i geçmektedir. 


Soru.: akvaryumlarda ne tarz dekor kullanılması tangayika türleri için verimli olur?

Cevap.: Her türün kendi bölgesi vardır bunun çeşitliliği saymakla bitmez örneğin kabukçul evcillerde muhakkak salyangoz kabukları dekore edilmeli ince kum kullanılmalı; tropheus türlerinde ise oval kesim kaya parçaları kullanılmalı her türün yaşayış bölgesi farklıdır.

 

Soru.: Frontoso türleri hakkında bize nasıl bir bilgi verebilirsiniz?

 Cevap.: son derece hisli ve Zeki bir tür özellikle gece görüş kapasitesi oldukça yüksek gırtlak ve mide arasındaki milimetrik sinir ucları ısıya ve harekete duyarlı olduğundan ağız açıp kapama yolu ile avının yerini ve boyutunu tespit ederek avlanır. Fakat bunu akvaryum şartlarında gözlemleyebilmek çok zordur oldukça geniş bir tank örneğin (2000 kg gibi) ve mutlaka zamanlı dalgalar olmalı ki tam kapasite  gözlem yapılabilsin akvaryum şartlarında oldukça maliyetli bir iş. Ayrıca çok eşililiği oldukça seven bir tür.

 

Soru.. Bir tangayika türü için ısı ne değerde olmalı

 Cevap.: Öncelikle şunu çok iyi bilmelisiniz balığın anavatanındaki ısı değil alışık olduğu şartlar önemlidir . yani akvaryumlarınızda Tangayika gölünün ısı değişimini taklit etmenize imkan yok tangaykia gölü kıyıları  23-25 dereceye kadar ısınırken derinliklerde ısı seviyesi 5-8 dereceye kadar düşer  kış mevsimlerinde abartılı değişklik olmaz fakat siz  akvaryumlarınızda bu dengeyi kurmanız imkansız alışık olduğu ısı seviyesinde tutmalısınız.

 

Soru.:   Enatiopus Melanogenys ( kum kelebeği ) akvaryumda nasıl şartlar ister.

 Cevap.. Maalesef ömrü en kısa balıklardan biridir en uzun ömürlüsü 4 yıla yakın yasar diye bilinmekte kelebek adını da buradan almakta. Benim şahsi görüşüm büyük bir su tankında tek tür bakılmaları dır. Gölün içerisinde sahip oldukları sosyal alan çevresi oldukça geniştir bölgeci bir ırktır bu yuzden dar akvaryumlarda onun doğa üstü renk ve hareketliliğini izlemek çok zordur.

 

Soru.: Tangayika gölünün PH oranı nedir?

 CEVAP.:  Kıyı şeridinden sonraki derinlik kısımlarında son yapılan ölçümlerde 8.8- 9.8 gibi bir seviye vardır buda tangayika yı en sert su yapısına sahip göllerden biri yapmaktadır  Akvaryumlarıızda ki seviyenizi 7.5-7.9 un altına kesinlikle düşmemesinde yarar vardır.

 

Soru.: Piyasada satılan F0 ların gölden tutulduğu doğrumudur.

 CEVAP.: Kaçakçı Zenginlerden değilseniz buna cevabım hayır. İhracat konusunda 2009 yılından bu yana tangayikada çok sıkı denetimler artmıştır. Ayrıca piyasada yabancı ülkelere gönderilen sertifikalar anne ve babaları gölden yakalanmış tangayikadaki profesyonel şirketler tarafından üretimhanelerde üretilen balıkların sertifikalarıdır yani sertifika karşılığında aldığınız balık F0 dır diye bir şey yok. Şartlar ve kanunlar gereği ihracat için o sertifika zorunlu hale getirilmiştir. Siz talep ettiniz diye biri göle atlayıp balığınızı tutup birde sertifika verecek diye bir şey söz konusu değil.  Sanırım hayal kırıklığına uğradınız ama işin gerçeği bu  şu an tangayika gölüne dalış yapıp balık tutmak için gereken izin ve şartları bilseniz dudağınız uçuklar.

 

Soru.: Balığın F0 yada çok daha sonraki nesil olması neyi değiştirir?

 CEVAP.: Gerçek bir F0 yabani hayattan ev akvaryum hayatına alışması çok uzun sürer hatta sıklıkla ölürler. Yemlenmeye alışık olmadıkları için hareketsiz ve yeme duyarsız olurlar ve aşırı strese girerler. Doğadaki diğer canlılar gibi bu hep böyledir. Ama ırk kalitesi anlamında saf ırkını koruyarak üretim yaptıysanız hiçbir farklılık yoktur.

 

Soru.: bize Tangayika türlerinin bakımında ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

 Cevap.: bu sadece tangayika icin değil tüm balıklar için geçerli bir cevap olacak. Ph seviyesini doğru oranlarda tutmanız ufakta olsa akıntı yaratan cihazlar kullanmanız ve geniş tanklar öneririm gün ışığı seviyesini doğru şekilde ayarlamalı ve türüne göre mutlaka doğru dekorlar kullanmalısınız.

 

Soru.: Gözlemlerinize dayanarak en sosyal davranışları olan tür hangisidir?

 Cevap.: bu saymakla bitmez her türün kendine göre özelliği vardır akvaryum şartlarında bunların hepsini gözlemlemeniz neredeyse imkansızdır bazısı avlanma yöntemleriyle bazısı evcil tavırlarıyla dikkat çeker örneğin lamplorogus türleri sosyal etkinlikleri neredeyse hiç bitmeyen bir türdür sürekli bir amaçları vardır bir uğraş içerisindedirler Melanogenys ise sosyal alanlarını  genişletebilmek için sürekli uğraşırlar chalinochromisler ise sürekli bir hırsızlık peşindedir diyebiliriz yumurta gibi yeni alanlar gibi vs. bunun gibi bir çok örnek verilebilir.

 

Soru.:  ağaç kökleri kullanmak ne derece yararlıdır.

 Cevap .. chicled göllerinin kıyılarında  kökleri suya dayanmış ağaç sayısı yok denecek kadar azdır belli bölgeler dışında fakat chichledlerin yasam alanları içinde böyle bir bölgeye ihtiyac duymazlar ayrıca ph dengesini etkileyeciğinden dekor amaçlı ufak tanklarda kullanılması önerilmez. Kaldıki sivri ve keskin uçları balıklar için oldukca zararalıdır telafisi imkansız açık yaralanmalara sebep olabilirler. Bağlınız yaşam alanını araştırıp ona göre dekore etmeniz en doğrusudur.

 

Soru.. Kesinlikle yan yana bakılmamasını tavsiye ettiğiniz türlere örnek verir misiniz?

 Cevap.: bu tankınızın boyutlarına bağlı örneğin 1000 kg ın altında bir tankınız var ise kabukçul türlerle frontosa yada kedi balığı türlerini bakmamanız da yarar var iyi gelişmiş bir frotonsa aç kaldığı takdirde içinde canlı olduğunu hissettiği bir kabuğu çenesi ile kırarak yok edebilir. Amacınız üretim ise zaten bu soruyu hiç sormadınız kabul ediyorum. Aşırı bölgeci birden fazla türleride ufak alanlarda tercih etmeyiniz.

  

                                                                                              Türkçe Çeviri: M. Anıl SOYDAŞ

besiktas_812013-10-10 09:42:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2013 11:24
Çevirenlerden,araştıranlardan nakledenlerden Allah razı olsun. Balıklara akvaryumlarda besleyip ne kadarda çok zulum yapıyormuşuz, zevkimiz için.
Bir cichlid için ;
Doğal ortamında sosyal hayatı yasabilmesi icin her malawi balığına 20 metrekare familya alanı 2000 metrekare sosyal yasam alanı gereklidir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir