Akvaryumculara müşteri tavsiyesi.


anger.03Çevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 13/10/2009
İl: Aydin
Mesaj: 653
anger.03Çevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2010 00:24
Yazıların bir kısmını okudum.Arkadaşlar bu işi hobi olarak yaparken bende bu şekilde eleştirilerde bulunuyordum fakat işin içine girince farklı olduğunu gördüm..Şu an veterinerlik ve petshop olmak üzere iki iş yerine birden bakıyorum.İlgi alanım petshop..Evet malesef ki hasta balık satanlar var bu çok üzücü veya piranha ile japon olur olur diyerekten satış yapan çok petshop tanıyorum.Bunları kınıyorum.Ben şahsen hasta akvaryumları ilaçladıktan sonra üstüne kapalı yazıyorum satışı durduruyorum.Bu işin daha önce ciddi bir şekilde akvaristliğini yaptığımda hasta balık satıyorlar diye bütün petshoplar için genelleme yapıyordum.Fakat yanlış bana yakın bir petshopta tanklara kapalıdır yazmış samimiyiz oda hasta balık satmıyor.Doğrusuda bu zaten.Ayrıca fanus ile aynı fiyatta olan akvaryumlarım var ki hobicileri akvaryumlara alıştırmak ve amacım fanus zihniyetini ortadan kaldırmak.En başta bir arkadaş tek tür yapılsın tanklar falan demiş.Bunun için çok miktarda boş akvaryuma ihtiyaç var ve çok büyük petshoplarda ancak çok büyük şehirlerde mevcut.Temel balıklar var moly,lepistes,kılıç ve japon gibi bunlar ztn çok fazla tank işgal ediyor ama bunlarıda getirmek zorundayız.Elimde 4 aydır jack Dempsey var artık dev gibi bir şey oldu soran bile yok 30 cm midasım var soran alan yok.Biz getirmek istiyoruz çok fazla tür fakat alıcı yok.İnsanlar japon balığı alıcaksa bile gözleri discus yada deniz akvaryumu arıyor.Cichlidlerden alınan türler ise sarı prenses,yunus,ahli bundan ibaret bu zihniyeti nasıl değiştiricez gerçekten bilmiyorum... anger.032010-07-01 00:24:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2010 00:48
Aydın gibi yerlerde satılması çok zor ancak İstanbul gibi büyük yerlerde en azından 1000 akvaryumcu varsa 50 60 tanesinde değişik türler olması lazım.Yok!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kilbarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 176
kilbarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2010 13:11
Esnaf olarak olaya baktığımda akvaryumcuların çoğu (istisnalar elbette vardır ve kaideyi bozmazlar) maalesef kendi sektörlerini kendi kendilerine bitirdiklerini düşünüyorum. Bir ürünü satarken bunun geri dönüşümünü,  yani yedek parçalarını, yemini, ve diğer ıvır zıvırının getireceği karı düşünmeden hareket ettiler. Uç örnek olacak ama japon ile pirana'yı aynı tankta satıp müşterilerini hobiden soğuttular, önce japon tankı yapıp sonra aynı kişiye pirana tankı yapacak hevesi oluşturamadılar. Özellikle internet, başta sitemiz, büyük bir bilgi hazinesini insanların önüne sürünce para kazanmaları iyice zorlaştı. Komşum petshop bile artık balık talep ettiğimde internete bak diyecek duruma geldi. Dolayısıyla karlılık azaldı, karlılık azalınca dükanlarda çeşit azaldı. Etrafımda hobimi paylaşan herkes ihtiyaçlarını hobici ilanlarından gideriyor.
Neticede anlık paralar kazanılarak sonrası düşünülmeden hareket ettiler ve bu duruma geldiler. Bu imajla birlikte bilinçli dükan sahipleri de diğerleriyle aynı kefeye konmaya başlandı.
Uzun vadede tür sıkıntısı baş gösterir mi derseniz, cevap evet. Ben bu işin sonunun bireysel ithalatın patlama derecesinde artışına neden olacağını düşünüyorum. Tabi yüksek maliyetlerle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BySameTTÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 301
BySameTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 19:36
Aynen esnaf kendisinde bitiriyor işi..
 
Ben akvaryumcuyla muhabbet ederken bana 10 senedir bu işte olduğunu söylemişti. Geçen gün midye ve su piresi sorduğumda midyemi ne midyesi? Midye denizde olur dedi :) Su piresi diye bişey duymadım dedi :)) Japon, neon ve lepistesden başka da hiçbir balık satmıyor :)) Ben şuana kadar değişik türü sadece Eminönünde gördüm..
KaPTaN2010-07-02 21:36:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanturan26Çevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 190
hasanturan26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 21:23
Eskişehirde de sağlam bitki satan yok getirseler yok satacaklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 21:59
Bana göre de bu ticari olarak akvaryumcular için mümkün olmayan birşey.Onlarca tür balık ve malzemeden yüzlerce adet satarak %500 kar etmek varken,neden bir tür müşteriyi beklesinler ki?
Yapılacaksada ne melavi ne tanganika,en büyük para tuzlu suda var :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 23:10

Aslında olay çok basit. Çok sık bulunan türler toptancıda çok ucuza satılıyor. Çokda satıyor. Örnek sarı prenses. Alıcısıda çok. Dolayısıyla kimse başka başka türlere yönelmek istemiyor. Ancak bu son derece yanlış. Bizim insanım akıllıdır. Eğer bir yerde X türü bulabileceğini biliyorsa oradan ayrılmaz. Ancak bizim esnafımız yeterince akıllı mı ? Ne doğru dürüst kampanya yapan var nede piyasa fiyatının altında satış yapan. Nereye giderseniz gidin aşağı yukarı aynı fiyatlar. Şimdi, senin esnaf olarak dükkanın akıl almaz yerlerdeyse veya aslında ulaşımın zor olmadığı bir yerde arka sokaklardaysa, kira bedelin düşük olmasına rağmen burnundan kıl aldırmıyorsan en güvenilir akvaryumcu olsan kaç yazar ? Bir satarsın iki satarsın müşteri yine ya hobiciye bakar yada kapı dükkan akvaryumcu gezer. Ben Ankarada görmedimki bir akvaryumcu olsun elinde bir çok çeşit olsun ve fiyatlarıyla şaşırtsın. 3 cm saulosi coral red bahçelidede 6 TL emekdede 6 TL. Oynar oynar 1 TL oynar. Esnaf olmak başka bir şey mağazacılıktan, satıştan, pazarlamadan, kampanyadan anlamak ve uygulamak başka bir şey. Zaten ciddi bir satış oranınız yoksa neden türleri arttırarak, kampanya yaparak daha az karla daha çok müşteri çekmezsiniz hiç anlamam. Evet, toptancıda sarı prenses neon spota göre daha ucuzdur ama unutmayalımki akvaryumcu hiçbir malı pahalı almaz. İnanılmaz kar marjlarına ulaşıyorlar. Tek sorunları mağazacılık sisteminde çalışmadıkları için gelen az müşteri nedeniyle hep aynı senaryoyla karşılaşmamızdır. 'Kesinlikle 1 TL inenem abi. Bana gelişi bu kadar zaten'

New Life yem daha piyasada yeni yeni tutunmaya çalışırken, reçel kavanozu kadar gramajların 50-60 TL'den satıldığı dönemlerde riske girerek amerikadan kova NLS getirtmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam 110 TL'ye malolmuştu. Aradan bir süre geçti. Türkiyeye girdi kova yem. Bir akvaryumcuya sordum ne kadar diye. Tam 250 TL dedi. Olurda bu kadar olmaz. Şimdi aynı durum Dainichi gibi yemler için söz konusu.
 
Bir gün Adanadaki berberimde oturuyordum. Yabancı bir müşteri geldi. Saç sakal traş oldu. Hakkı 10 TL olan traş için adamdan yabancı diye 20 TL istedi. Kendisine abi neden böyle bir rakam aldın diyince boşver oğlum, yabancı adam, düdükle gitsin dedi. Düşünmüyorki iyi hizmet versem, bir TL az söylesem benim sürekli müşterim olur bu adam. Biz türk halkı bir berberin birde balığın hakkını aşağı yukarı biliriz.
 
Hep akvaryumcuya laf söylemek olur mu ? Olmaz. Ey hobiciler... Ağız birliği yapmış gibi 3 cm balığa 5 TL demekten vazgeçin. Sizinde fiyatların düşmesine, türlerin çoğalmasına katkınız olsun.
 
Çarpıcı bir olay;
 

Bir süre önce aldığım Canon 500D cihazın fiyatıyla ilgili bilgi vermeden önce çok daha önemli şeylerden bahsedeyim. Cihazı almadan önce gitmediğim elektronik mağazası kalmadı. Ortalama 2.100 TL'den satılıyor her yerde ve yanında hiçbir şey vermiyorlar. Nakit alacağımı söylememe rağmen kimse ne indirim yaptı nede yanında bir şey hediye etti. Sonra araştırmalarımı internet üzerinde yoğunlaştırdım. En nihayetinde internet çok daha mantıklı geldi. Çünkü; Canon 500D + Orjinal Taşıma Çantası ( Hediye - Değeri 100 TL ) + Hafıza Kartı ( Hediye - 8 GB - Değeri 40 TL ) + Apple Ipod Shuffle ( Hediye - Değeri 100 TL ) + Lens = 2.000 TL ödedim sadece. Üstüne sitedende azda olsu puan kazandım. O puanlada akvaryum malzemesi aldım. Daha ne olsun ?

Tek şansızlığım alışveriş için siteye girdiğimde kredi kartı limitimin diğer alışverişler nedeniyle yetersiz olduğunu fark ettim. Bir gün sonra posta çekiyle ödemeye karar verdim. Posta çekiyle ödeyeceğim gün bilgileri almak için siteye girdiğimde 100 TL zamlandığını gördüm. Yoksa birde oradan 100 TL kazancım olacaktı.
 
Bu internet sitesi bende piyasayla aynı satarım, alan alır almayan diye düşünseydi benden 2000 TL alamazdı. Gider makinayı göre göre alırdım. Küçücük bir ayrıntı somut mağazalara vereceğim 2000 TL'yi soyut bir mağazaya vermeme neden oldu.
 
Birleştir;
 
Örnek veriyorum; müşteri geldi, dış filtre alacak. 100+ ödeyeceği neredeyse kesin. Zira kaç akvaryumcuda 100- dış filtre çeşidir var ? Veya 100- dış filtreler ne kadar iş yapar ? Ne olur yani bu müşteriye aldığı dış filtre karşılığında bir tane kıytırıktan 100 W ısıtıcı hediye etsen ? Ne olur yani bu müşteriye 'Abi ayağına sağlık, teşekkür ederiz. 10 TL'ye kadar kendine bir hediye seç lütfen' desen. O müşteri ne kadar mutlu olur biliyormusun ? Çıkınca kaç kişiye senin jestinden söz eder biliyormusun ? Üç kişiye söz etse, biri sana müşteri olarak gelse, oldu sana 1+1. Onuda memnun ettin. Oda gidecek üç kişiye söyleyecek. Bu böyle devam eder gider. Bak canpet.net adresine. 200 TL üzeri alışverişe hediyeler bölümünden seçeceğiniz bir ürünü hediye ediyor. Değeri düşük hediyelerde var değeri yüksek hediyelerde. Bak Eray Akvaryuma. 1 metrelik akvaryum 50 TL. Bunu hemen herkez ya-pa-bi-lir. En azından zaman zaman...
 
Eray akvaryumun kampanyasını görür görmez telefon açtım ve 70 cm'lik akvaryum siparişi verdim. Ne kadar? Sadece 30 TL. Bu rakamı mahalledeki üç arkadaşıma söyledim. Onlardan biri daha almaya karar verdi. Burada kaç kişi okudu ? Bir sürü... ( Eray akvaryum imalatçıdır. Uygun fiyat vermesi çok normal ama epey uygun... )
 
Özet olarak sorarım size; Ankarada çok tanınan ve güvenilen akvaryumcu yada akvaryumculardan biri akvaryum.com üzerinden reklam yapsa ve deseki tüm balık çeşitlerinde 1-7 temmuz arası nakite % 30 kredi kartına % 15 indirim uygulanacaktır. Kaçınız gitmez ? Kaçınız gidipde gelmişken yemde alayım demez ? Alırsınız alırsınız...
 
Teşekkürler.
Kribensis2010-07-02 23:52:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2010 02:59
Geçen başıma şöyle bir şey geldi, satıcıyla işler nasıl diye konuşurken söz başka bir muşterisine geldi adam satıcıya balık vermesi için yalvarmış satıcıda niye vereyim abi bu ekmek değil su değil niye yalvarıyosun demiş. Kıssadan hisse bu iş hobi ve şimdiye kadar 5_6 hobim oldu ve tek ortak noktaları pahalı ve teferruatlı olmaları. Ortalama bir Türk hobici avrupadakı bir hobiciden%10 daha az para harcıyordur oda belirli ürünlerde. Hemen hemen aynı paraları harcarken niye aynı zevki alamıyoruz. Severum alıcısıyım dediğimde bana niye 3 tane severumu yavru sarıprenseslerle dolu akvaryumu gösteriyor. Niye ben balığımı onlarca balık arasından değilde 3 tane balık arasından seçmek zorundayım.

Ayrıca afrikalar nerdeyse lepistes kadar hızlı üremeye başladı herkes becerebiliyor artık 5sene sonra artık sadece hobiciler arası takas aracı olacak bozuk para gibi. Ben sadece bu hobide şunu duymak istiyorum- Abi sen half black melekmi istiyorsun atla burdan otobüse fatih te ahmet abi var net half blak ondan alınır. İş te budur abi olay ben ahmet abinin lepistes satmasıyla ilgilenmem istediğini satar ama ahmet abide bir tank dolusu melek yılın 365 günü olduğunu görmek güzel olurdu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir