Akvaryuma bakteri nasıl gelir?


OrkuntÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2006
İl: Antalya
Mesaj: 72
OrkuntÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2006 00:11

Şimdi bir akvaryum kuracağız diye düşünelim. Taşları, filtreyi, ısıtıcıyı, kumu, balıkları kısacası herşeyi dezenfekte ederek akvaryuma koyalım. Sonra en kaliteli kurutulmuş sterilize yemlerle besleme yapalım. Su değişimleri de yine U.V. den ve ters osmozdan geçen bir su olsun. Şimdi bu akvaryumda sizce hastalık olur mu? Herhangi bir bakteriyel enfeksiyon olur mu? Olursa sizce bu hastalığın kaynağı bakteri yada virus nasıl oluşur. Akvaryuma nerden girer? Bunu birkaç gündür düşünüyorum? Sizlerden yorum bekliyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mscenaniÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 149
mscenaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2006 02:30

Sayın orkuntbey çok güzel bir konuya deginmişsiniz.Yukarıda yazılanların tümünü uygulasakta tam bir flitrasyon olacagını zannetmiyorum.Evlerimizde içtigimiz kullandıgımız tüp damaca sularda ve şebeke sularındada bu '' parazit , bacteri '' vedaha bir çogundan bolca mevcuttur.Bunlar genelde tek hücreli olduklarından şayet kokuşma , kirlilik , çürüme gibi uygun ortamlar bulduklarında çok hızlı üremeleri ve aktif hale geçmeleride kaçınılmaz olmakta.Bizler herşeyi kaynatarak veya kimyevilerle dezenfekte ederek kullansakda ileriki zamanda yapılacak su degişimlerinde bir tek hücre bile girse bunun çok kısa bir zamanda milyonlarca olması ve aktif hale gelmeleride mumkun sanırım.UV flitreleri 24 saatde çalıştırsak '' bununda nitro bacterlere zararı olacaktır.'' dahi tümü ile arndırmamız mumkun degildir.

Bence bu micro organizmaları dezenfekte etmekten çok üreyip çogalamayacagı temizlige önem vermeli balıklar için uygun PH 7 ve altındaki su seviyelerine sabit 27derece gibi ısı degerinde çok iyi mekanik , biyolojik flitrasyon ile suyu sabitleyerek oturtmalıyız. Bir konuda balıkların direc kazanmaları için çok iyi beslenme kurleri uygulanmalı özellikle mukozaya zarar verecek '' klorlu su , yaralanma , kepçeyle dış zedelenmeler '' hareketlerden kaçınmalıyız.

Kısacası düşman heryerde var asıl hadise kaleyi saglam tutabilmek.Esenkalın


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

captsquashÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 331
captsquashÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2006 10:47
Zaten dediklerinizi harfiyen yerine getirirseniz akvaryumda hastalık olabilecieğini sanmıyorum.Sorunuza gelirsek; virüsler bilindiği gibi hava ile yayılabilir ve canlı hücrelerin dışında kristalleşip yeni bir canlıyı beklerler.Bakterileri düşünmeyin bile endospor oluşturup uygun bir ortam bulana kadar kendini dış  etkenlere karşı koruyacaktır.Uygun bir ortam bulduğunda ise geriye sadece 2nin üslü kuvvetleri ile sayısını çok hızlı bir şekilde artırmak kalacaktır.Siz canınızı sıkmayın o kadar tür arasından patojen bir tür suya girecek te uv den mutasyon olmadan kurtulacak ta çoğalacak ta zayıf bir balığı bulacak ta hastalık yapacak. Böyle ihtimallere fazla canınızı sıkmayın derim. İyi günler. Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 17:09
Özellikle eliniz başta olmak üzere akvaryum içine sokulan herhangi birşey de ortama bol miktarda bakteri ve virüs getirebilir.

Yusuf Bey'e katılıyorum. Bunlarla canınızı sıkmayın. Zararlı bir bakteri veya virüsün akvaryuma girmesi kimi durumlarda olumlu bile olabilir. Eğer balığınız hastalığı kolay atlatabilecek kadar sağlıklı ise bu onun bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Bir nevi beleşe aşı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OcellatusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 846
OcellatusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 22:13
Bakteri ya da viruslar hava yolu ile akvaryumunuza rahatlıkla ulaşabilirler ve bunu önlemenin mümkünü yoktur. Ayrıca gereği de yoktur. Balıkların bağışıklık sistemlerini güçsüz bırakacak şartlar söz konusu değilse (uygun olmayan sıcaklık ve pH gibi.) sağlıklı bir balığın hastalanması pek olası değildir. Balıklar ya da geniş anlamıyla alırsak hayvanlar, göreceli olarak baktığımızda insanlardan çok daha sağlamdırlar. Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

undesirableÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 800
undesirableÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 01:17
Merhabalar soru çok ilginç ve tartışmaya açık bir konu ben biraz evrimsel yönünden bahsetmek istiyorum.Diyelim ki biz bütün bu dediklerinizi yaptık ve akvaryumumuzda ne bir virüs nede zararlı bakteri bıraktık kabul edelim.Bu elbette ki bu çok sağlıklı balıklarımız olacağı anlamına geliyor ama sadece kısa bir süre,sebebi ise şu.bildiğimiz gibi bu tek hücreli canlılar en hızlı evrim geçiren yada başarılı mutasyona uğrayabilen canlılardır.Esasen aynı hastalığın tedavisi için (insanlardan bahsediyorum) her yıl yüzlerce yeni ilaç geliştiriliyor olmasının sebebi budur gerek virüslerin  gerekse bakterilerin son derece hızlı evrimleşerek karşılaştıkları ilaçlara bağışıklık göstermeleri uzmanları yeni ilaçlar bulmaya zorlamaktadır.Bunu konumuza bağdaşlaştıracak olursak şunu söyleyebilirim evet bir süre çok sağlıklı balıklara ve akvaryuma sahip olabiliriz ancak gerekli mutasyonu tamamlayıp aktifleşen bir virüs yada bakteriyi pasifize etmek için gerekli tedavi yöntemi yada ilacı üretebilmemiz oldukça uzun zaman alacak bu zaman zarfındada çok sağlıklı sandığımız akvaryumumuzda tek bir balık bile kalmayacaktır.Bu sonuç söz konusu hastalık sebebi tek hücrelilerin çabuk evrimleşebildiği düşünülerek çıkarılabilir ancak akvaryumların nispeten izole sistemler olduğunu düşünürek bu bakteri ve virüsleri uzun yıllar uzak tutabildik diyelim bu noktada devreye yine evrim girer.Bu seferki evrimin söz konusu olduğu canlılar balıklarımız.Baş etmeleri gereken hastalıklar ortadan kalkınca balığın metabolizması ilerleyen nesilllerde bu yükten kurtulduğu için yavaş yavaş zayıflayacak ve belki balıklarımız bağışıklık için harcamaları gereken enerji ve evrim ihtiyacını renk form büyüklük alanlarına kaydıracaklardır.Belkide çok çok daha büyük ve canlı renklere sahip canlılar elde ediceğiz ama bağışıklık sistemleri nerdeyde yok olacak bu açıdan güzel bir sonuç olabilir ancak uzun uzun yıllar sonra evrimini tamamlayıp geri dönen bir hastalık çok kısa sürede tüm balıklarımızı telef edecek ve uzmanlar gerekli ialçları bulana kadar belkide yıllarca balık besleme zevkinden mahrum kalacağız demektir.

Bunların hepsi naçizane fikrimdir kesinlikle bir kural olarak algılanmamalıdır tamamen olasılıktır.saygılar,iyi balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 01:26
Birde işin başka yönü var..Gerçi yukarıdada değinilmiş ama ben başka bir örnekle açıklamak istiyorum..Hepimiz biliyoruzki bazı afrika ülkelerine (hemen hemen hepsine) gidenlere aşı yapılır..Hemde bir sürü aşı..Bunun sebebi sizi korumak değil oradakileri korumaktır.

Geçmiş tarihte basit bir soğuk alğınlığı mikrobunun kitlesen ölümlere yol açtığı gözlemlenmiştir.

Bunun sebebi o bölgede böyle bir mikrob yoktu doğal olarakta insanların metabolizması bu tür bir hastalığa tamami ile yabancı idi. AIDS gibi. Doğal olarak bağışıklık sistemleri böyle ufak bir mikrobla başedemediler ve nihayi sonuç olarak öldürler.

Demem o ki bu tür şeyleri fazla düşünmeyin o virüsler zararlı oldukları kadarda yararlılarda. Siz balıklarınızın sağlığı için elinizden geleni yapın, bakımlarını ihmal etmeyin yeter. Tabi abartmadan..:D

Hadi zararlıları geçtik ama balıklarımız için yararlı virüslerde yokmu. O filtrasyon olayında onlarda gitmezmi..?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluedescadaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 948
bluedescadaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 09:20
Mikrobun akvaryuma girmesi için pek fazla şeye ihtiyaç yoktur. Halıya koyduğunuz su kabını akvaryumunuza daldırdığınızda direkt olarak akvaryumunuza e.coli aşılamış olursunuz. Taşıyıcı vektörler suya temas eden bütün nesnelerdir. İşin asıl önemli tarafı bu mikropların hastalık yapıp yapmadığıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

geronimoÇevrim Dışı

Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 496
geronimoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2006 18:44

Steril tanka tamamen karşı bir akvarist olarak, işin bir de başka bir yönünden bahsedeyim. Mümkün değil ama, bir şekilde başarıp, tamamen steril  bir tank elde ettik diyelim. İki tane ciddi sorunla karşılaşacağız.

1) Özellikle bakteriyel hastalıklar, biz balıklarımıza sunduğumuz yaşam alanı ile ilgili hatalar yaptığımızda balığı etki altına alırlar. Sağlıklı bir balık zaten bakterilerden etkilenmeyecektir. Yani bakteriler, aslında bizim için bir erken uyarı sistemi görevi görürler. Bize balıklarımıza iyi bakmadığımızı söylerler. Zaten bakteriyel hastalık tedavisinde en sık yapılan hata da budur. Antibiyotiği dayar bakteri kolonizasyonunu minimize eder hastalığı ortadan kaldırırız, ama hastalığa sebep olan hatayı ortadan kaldırmayız. Steril tankta balıklar yine ölecektir. Çünkü asla hata yaptığınızı anlamayacaksınız. Balıklarınız yaşayan ölüler gibi olacaktır.

2) Bu streril tankta asla yavru sahibi olmayı planlamayacaksınız. Ya da tüm yavrulara aynı steril tank içinde bakacaksınız. Yoksa steril tankta bağışıklık sistemi gelişmeyen yavrularınız, eşin dostun tankında hemen hasta olup telef olacaktır.

Özet olarak, akvaryum hobisi doğayı taklit etme çabasıdır. Virüsler, bakteriler, mantarlar, diatomlar, planktonlar hepsi yaratmaya çalıştığınız biotopun birer parçasıdır. Onlarla birlikte olmayı öğreneceğiz.

Sağlıcakla kalın,

geronimo2006-10-8 18:46:1

+1: [T]191653,globalord[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cAgRiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 222
cAgRiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2006 13:03
Konu yeni değil ama ben yeni gördüm. Çok ilgi çekici bir konu.
Sanırım tüm mesaj yazan arkadaşlar steril ortama karşılar. Bence hastalık yaratan mikroorganizmalar iyidir aslında.
Tıp kavramının doğuşundan bugüne kadar uygulanan yöntem hastalık oluşana kadar bekleyip, hastalık başladıktan sonra tedavi etmekti. Ancak yeni anlaşılıyor ki, tedavi ederken kullanılan ilaçlar ile, mikroorganizmaların doğal evrim sürecine müdahale ediliyor ve hızlandırılıyor. Hastanelerde ameliyathanelerde yaşayan, her türlü antibiyotiğe direnç kazanmış ve yok edilmesi imkansız bakteriler gibi.
Hastalıkları tedavi etmek yavaş yavaş tıbbın asıl konusu olmaktan uzaklaşacak ve hastalığın başlamasını sağlayan zayıf noktaları artadan kaldıran, engelleyici bir şekle bürünecek, bu değişim günümüzde gerçekleşiyor.
Akvaryumlarda da bunu uygulamak gerekli. Sağlıklı ve huzurlu ortamda yaşayan, düzenli ve bol çeşitli yemlerle ve taze gıdalarla beslenen balıklar sağlıklı olacaklar ve kolay kolay hasta olmayacaklardır. Genetik zayıflık yüzünden ölen balıklarımıza da üzülmemeli, hatta sevinmeliyiz. Bu sayede zayıf bireyler üreyemeden ölerek, elimizdeki, zaten çok kısıtlı olan gen havuzunun kalitesinin düşmesine sebep olmazlar böylece.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redwhiteÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 14
redwhiteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2006 10:22

Ben çok amatör discus besleyen biriyim.Kendimi iyi bir discus besleyicisi olacakmış gibi görüyordum ama, son bir haftada öle bir kayıplarım oldu ki; en güzel balılarımdan 3 tanesini kaybettim.Bu da neden derseniz, sudaki dengenin bozulmasına benim de heyecanla karşılık vermem ve hatalar zincirini oluşturmamdır diyebilirim.

Sabırsız olmamak gerekiyor bu işte.Son zamanda getirdiğim balık sayısı çok olmuştu ve karantinaya almadan direkt akvaryuma bırakıyordum  balıkları.Bakteri yoğunluğunu ve çeşidini arttırdığımı düşünüyorum şimdi.

Karantinaya almama sebebim de, balık güçlü olduktan sonra bakterilerin etkisiz kaldığı fikriydi. Ancak böyle olmuyor işte mutlaka balıkların zayıfladığı dönemler oluyor. Asıl meseleye geleyim balıkların yüzü gözü heryeri çürümeye başlamıştı. Pamuk gibi yaralar çıkıyor ve ölüyorlardı.

Ben bu durum karşısında ilginç bir şey yapmaya karar verdim, SUYU TUZLAMAK. EVET SUYU TUZLADIM. SUDA KURTLAR OLUŞMUŞTU ONLAR ÖLDÜ ÖNCE. SALYANGOZLAR ÖLDÜ SONRA. BALIKLAR YEM YEMEYE BAŞLADI VE BİR TANE KALDI PAMUKSU ÇÜRÜKLERİ OLAN. ONUN DA YARALARI BÜYÜMÜYOR ARTIK. HATTA BUGUN 2 PARÇA YEM YEDİ DİĞERLERİYLE OYNUYOR YAVAŞ YAVAŞ. GALİBA KURTULACAK O DA DİĞERLERİ TAM ANLAMIYLA İYİ OLDU.

BU ÇOK RİSKLİ BİR DENEY MANTIĞINI ANLAMADAN YAPMAYALIM. BU KONUYU KONUŞALIM İSTEDİM.

lafayette2007-08-20 12:32:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CAPTAINÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2006
Mesaj: 48
CAPTAINÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2006 20:33
Escherishia Coli, halk arsinda koli basili olarak bilinen dışkı kökenli bir bakteridi halının üzerinde bulunmasi biraz garip geldi. Ayrıca çogu hayvanda da zararı dokunmayan bir bakteri.
Konuyu yeni okudum ama benden sonrakilere de belki yardimci olabilirim, her şeyi dezenfekte etmis, steril bir ortam yaratmış dahi olsanız (ki bu çok çok zor), balıgınızı akvaryuma koydugunuz andan itibaren bakteriyi de koymussunuz demektir. İnanin bir çok yararlı ve zararlı bakteri balığınızla birlikte ortama gelecek çünkü bağırsak florasında sindirime yardımcı bir çok bakteri yaşar, balıktaki dışkı ile de bunlar ortama yayılırlar, farklı türler arasındaki bakteri konjugasyonuyla da beklemediğiniz bir anda balıklarınız hastalanabilir.
Ayrıca aşırı yapılmış bir su dezenfeksiyonu da yararlı denilen bakterileri de öldürdüğünden uygun oldugunu söyleyemeyiz.

Saygılar, sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mr.PiranhaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 41
Mr.PiranhaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2006 22:51

Yararlı bakteriler kadar  pekte yararlı olduğunu söyleyemeyeceğimiz bakterilerede tank ortamlarında ihtiyac var en öenmli nedeni ise bağışıklık sistemlerinin gelişmesi açısından düşünebilirsiniz.

Rutin yapılması gereken şeylerin dışında bu konuların üzerinde çokda yoğunlaşmamak lazım, ama zararlı mikro organizma olmasın tankımda hiç gibi bir uğraşa girmeyiniz.Nedir mesela rutin olabilecekler, dış filtrelerde siporax bulundırmak, su değişimilerinde aqutan kullanmak, kaya tuzu kullanmak v.b.Uygun şekilde bitkilendirme, yeterli bir ışıklandırma herşeyin yolunda gitmesi için yeterlidir.Bu işi çok fazla teknolojinin eline bırakıp köşesinden sadece tankı izlemek isteyenler de var. Uv, Denitrator v.b ekipmaların insiyatifine terk etmemek lazım hobiyi.

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bukowskirenÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 6
bukowskirenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 12:58
   Selam arkadaslar oncelikle soyleyeyim kimse hicbir akvaryumu steril edemez;bu imkansıza yakın birsey,kendim hastanede calıstıgımdan biliyorum biz steril malzemeyi ya fabrikasyon hazır alıyoruz ya da otoklav(duduklu tencerenin devi) larda ve ozel fırınlarda yuksek ısı ya da basınc kullanarak steril ediyoruz.Simdi dusunun akvaryum malzemesini nasıl steril edecegiz.Ayrıca ne geregi var mikroorganizmalar heryerde var ve immun sistemimiz cokmedikce(aids kanser vb nedenlerle) bir zararları yok.E coli konusuna gelince ;e coli denen bakteri normalde insanın barsak florasında dogal olarak bulunan bir bakteridir ve bir sekil tuvaletten su sıcrayarak falan terlikle merlikle vs vs halıya da gelebilir.Ben bakıma onem veren arkadaslara tamamen katılıyorum biz yeter ki balıklarımıza guzel bakalım.Bu arada da beklenmeyen hastalıklar olmuyor degil(benim gibi comezseniz ozellikle).Gecen valiferamın gozleri patlak patlak oıldu duzgun ilacım ve imakanım yoktu 3 gun metilenli kavanozda beklettim simdi bomba gibi disiyi rahat bırakmıyor.Uzun oldu ama bir sorum var biz hastanelerde preparat boyama  amaclı metilen mavisi kullanıyoruz acaba akvaryumcudan aldıgımızla aynımıdır bizdeki sadece metilen  mavisi icinde baska bisery yok.Hata ettiysem affola herkese keyifli seyirler saglılklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir