Akvaryum Tanıtımı Ve Yaşadığım Problemler


GiresunÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2016
İl: Giresun
Mesaj: 12
GiresunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2017 04:09
Selam arkadaşlar. Size akvaryumumu tanıtmak ve değerli fikirlerinizden istifade etmek istiyorum.
120x50x50 ebatlarında,300 litre akvaryumum var(ayrıca yaklaşık 35-40 litrelik bir tane de yedek akvaryum). Ön cam ve sağ cam ekstra clear. Mdf taç kapaklı ve dolaplı. İçinde 50 kg 0.5 ile 1.5mm arası karma beyaz silis kum mevcut. 2 adet 60 cm 18w grolüx ve aquastar t8 floresan var(akşam 6-12 arası otomatik priz açıp kapatıyor). Tetra ex1200 plus dış filtre, sobo wp707 köşe iç filtre, 300w tetra ht ısıtıcı(sıcaklık 25 derecede sabit tutuluyor) mevcut. Ayrıca akvaryum içinde 2 tane küçük dekor küp, 2 tane de büyük dekor küp mevcut. İçinde bolca kaya mevcut. Bu kayaları deniz ve dere kenarından seçerek topladım,yıkadım temizledim(suya salınım yapmıyor). Bitkili tank yapmadım çünkü ilk deneyimim ve hobiyi ilerletip kendimce yeterli bilgim olduğunda öyle birşey düşünüyorum.
[B]Dış filtrede 4 sepet alttan üste doğru dizilim şu şekilde:[/B]
[K]En alt:[/K] yeterli seramik halka ve yarımlık siyah sünger
[K]1 üstü: [/K]yeterli lav taşı kırığı ve yarımlık siyah sünger
[K]2 üstü:[/K] yeterli lav taşı kırığı ve yarımlık siyah sünger
[K]En üst sepet:[/K] yarımlık siyah sünger, sera elyaf ve keçe
şeklindedir. iç filtrenin kendi süngerlerini kullanıyorum şimdilik.
Ayrıca iki adet taşa sarılı anubias da tankta mevcut. Birisi yeni yaprak çıkardı ve gelişiyorlar.
[K]Akvaryumda şu an için bulunan canlılar:[/K] Tam damızlık ve anaç altı karma olarak 14 sarı prenses ile 6 mavi prenses mevcut.
[K]Kullandığım yemler ise şu şekilde:[/K] nls cichlid formula, sera granugreen, vipangran, granured, nls tablet yem, ilk başta aldığım karma bir yem ile kabuksuz artemia kullanıyorum. Arada bir marul ve haşlanmış havuç takviyesi de yapıyorum. Genelde günde sabah ve akşam 2 kez yemleme yapıyorum. Bazen aç bırakıyorum.
[K]Kullandığım su[/K] köyde bulunduğum için köy suyu(dağlardan gelen temiz bir su). ph 6.5 civarı idi.ph artırmak için su değişimlerinde kaya tuzu ve karbonat eritip ekliyorum suya. Sudaki klor oranı 0 olduğundan suyu dinlendirme yapmıyorum. Akvaryumdaki su ile aynı ısıda su eklemesi yapıyorum. Haftada 1 kere ortalama %50 su değiştiriyorum ve dip çekimi yapıyorum. Akvaryumdaki balıklar gayet memnun görünüyorlar genel itibariyle. Daha yeni 2 tane tekli kuluçka makinesi, Quik sb-1102 tek çıkışlı hava motoru, çeşitli hava taşları, hava veren büyük boy üretim filtresi(akvaryum daha bol oksijenli olsun diye kullanacağım bunu) aldım. Akvaryumda dekor düzeni değişikliğine gitmeyi düşünüyorum. Fakat bazı sorunlarım mevcut. Bu sorunlarıma yardımcı olabilecek ve varsa değerli fikirlerini sunacak tüm kardeşlerime şimdiden teşekkürü bir borç bilirim.

Şimdi gelelim sorunlarıma:[:)] (Fotoğraflar en altta eklendi)
[K]1. [/K]Balıkları elime alıp anüs vent kontrolü bile yaptığım halde bazı balıkların cinsiyetini çözemiyorum. 1e ve en az 3d oranını tutturamadıysam kolonide bu büyük bir sorun olur mu?( Şu ana kadar sorun olmadı gözlemlerim kadarıyla)
[K]2.[/K] [B](Bu sorun çok canımı sıkıyor).[/B] Silis kumu ilk aldığımda en az 6 tur yıkadım öyle koydum akvaryuma. 1 hafta iç filtrede aktif karbon kullandım zaten su 1 günde cam gibi oldu. Fakat bir süre sonra suyun içinde, özellikle iç filtrenin olduğu kısımda, havada uçuşan silis kum partikülleri gördüm ve bu sorun hala devam ediyor. Bunların kum zerreciği olduğuna eminim çünkü bitkilerin üzerinde, taşların üzerinde, hortumların üzerinde var. Silince çıkıyor ama yine birikiyor. Ayrıca suda uçuşanlar suyun berraklığını, görüntüyü bozuyorlar. Acayip şekilde taktım bu duruma. Bu problemi tamamen nasıl çözebilirim? (acaba kumu hep çıkarıp, kurutup, eleyip tekrar yıkayıp öyle mi koysam akvaryuma??? ya da kumu mu değiştirsem???)
[K]3. [/K]Akvaryumu kuralı 45 gün falan oldu ve dış filtre hortumları bayağı kirli durumda. Dış filtre temizliği için biraz daha bekleyeyim mi yoksa dış filtre ve hortum temizliğini acilen yapayım mı?
[K]4. [/K]Sobo köşe filtre biraz kulak tırmalayan bir ses çıkarıyor bu sese nasıl çözüm bulabilirim?
[K]5. [/K]Hava motoru geldiğinde, iç filtreyi çıkarıp onun yerine 15 cm çapındaki üretim filtresine hortumu bağlayıp onu mu kullanayım ya da iç filtrenin haricinde akvaryumun ortasında arka tarafa üretim filtresini de ekleyip ikisini birlikte kullansam sorun olur mu?
[K]6.[/K] Ortalama 5 cm olan mavi prensesi aldığımda ağzında yavru vardı ama kaçıncı günüydü bilmiyorum. Ben de onu küçük tanka aldım ve orda tuttum. Fakat yavru tankında ısıtıcı ve filtre olmadığından, her gün ana tanktan su değişimi yaptığım halde, onu ana tanka geri aldım ve kendi yapımım olan şişeden, bol delik açarak yaptığım yavruluğa koydum. İç filtre hafiften yavruluğa dönük sirkülasyon olması açısından. Ben bu hamile dişi, yavruları kendisi kussun ve öğrensin istiyorum. Böyle şekilde kendisi kusana kadar bekletsem yavrulukta ve ardından doğan yavruları da bu yavrulukta büyütüp, yeterli boya geldiklerinde ana tanka bıraksam sorun olur mu(Zaten küçük olduğu için çok yavru vereceğini sanmıyorum? Ya da yavru tankını faaliyete geçirip, içine ısıtıcı ve hava motoruna bağlı küçük bir üretim filtresi koyarak orada büyütüp sonra ana tanka mı koyayım?)
[K]7. [/K]Aynı zamanda 3 gün önce yaklaşık 11-12 cm boyundaki sarı prenseslerin biri de ağzına yumurta aldı ve şu an ağzı dolu. Fakat onu ana tanktan ve diğer balıkların arasından hiç ayırmadım. Şimdilik rahat gibi ana tankta. Peşine takılanlar olunca genelde tankın ortasındaki arkada bulunan anubiasların arkasına kaçıp orada yatışa geçiyor. Ben bu hamile dişimi ayırayım mı yoksa ana tankta hamileliğini sürdürsün mü? Ayrıca 13-14. günde kusturayım mı, yoksa 17-18. günde ayırıp yavruluğa alıp yavrularını kendinin bırakmasını mı bekleyeyim. Doğumu ana tankta yapsın istemiyorum çünkü diğer balıkların yavruları yiyeceğini düşünüyorum. Elimde 2 adet tekli meç marka ufak kuluçka makinesi mevcut. Yavru almak istiyorum, gelişimleri nasıl öğrenmek tecrübe etmek istiyorum. Sizce en uygun yöntem hangisi?
[K]8.[/K] Sizce dekor nasıl ya da daha iyi nasıl olabilir?
[K]9.[/K] Sizin belirtebileceğiniz, tecrübelerinizden gelen değerli bilgileriniz?

Sürekli bu forumu, vidyoları vs. takip etmeye çalışıyorum. Bu hobiye ne zamandır başlamak istiyordum bu sene nasip oldu. Bu akvaryumu kurarken ve devamlı olarak, her sorunumda ve her daim yanımda olan [B][K]ümitlee[/K][/B] ağabeyime de yeri gelmişken teşekkür ederim. Hepinize sağlıklı ve keyifli hobiler dilerim.

[B]Not: [/B]Fotoğraflar aşağıdadır[:nazar:]





[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170343161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170343561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170344511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170345251.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170346011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170346401.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170347301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170348251.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170349111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/186966/141020170349481.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]168086,brigantes[/T][T]194925,İbrahim Usta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChesÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,192491[/C]
Kayıt: 28/12/2016
İl: Bursa
Mesaj: 2005
ChesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2017 09:51
1- Erkek fazlalığı ilerde sorun çıkaracaktır tabi ki. 14 Sarı P. de 2E 12D ideal olacaktır. Mavi P de ise 1E 5D.
2- Kum zamanla oturacaktır. İnce olanlar dibe çökecektir. Köşe filtre dediğin iç filtre sanırım. Fazla debisi var ise akıntı fazla oluşturur bu da kum tanelerini havalandırıyordur. 7-8 Ay Tetra 1200 kullandım. Extra bi iç filtre kullanmana gerek yok. Kullanmanın kötü bi tarafı yok tabi ama kullanmasan da olur diye düşünüyorum.
3- Doğrudur o filtrenin boruları güneş almasa bile çok çabuk yosun tutar ve akvaryum içine peçete parçaları gibi bunları salar. Ben her ay hortum temizlemek zorunda kalıyordum. Daha sonra siyah folyo ile sardım hortumu süreyi biraz daha uzattı.
4- Bilgim yok. İç filtrelerden nefret ederim[:D]
5- Sormak istediğiniz şey suya hava verme konusu ise bahsettiğiniz şekilde verilebilir. Ben hava motoru da kullanmıyorum. Gereksiz ses yaptığı için. Sadece yavruluk ya da kuluçka makinesi taktığımda kullanırım. Dış filtrenin çıkış hortumunu suyun içinden yüzeye doğru verirseniz yaptığı dalgalanma ile oksijen sağlarsınız.Hatta en iyi oksijen bu şekilde sağlanır.
6- Dişi balığın şuan orda olması stress yapmaması açısından daha iyi. Ayrı tankda yalnızlıktan stress yapabiliyorlar. Yavruları kustuğunda dişiyi alırsınız ve yavruları orda 1 ay kadar bakabilirsiniz. Daha sonra yavru akvaryumuna aktarın ve yeterli boya geldiklerinde ana tanka salarsınız.
7- Yavru almayla pek uğraşamadığım dönemlerde dişilerim ağzına alıyor ve günü gelince akvaryuma salıyor. O şekilde hayatta kalan sadece 5-6 balık oldu. Geneli yem oluyor. Gününü kaçırırsanız sizinkilerde telef olur. 20. Günde yavruluğa alın dişiyi 1 hafta içinde kendi kusacaktır zaten. Sonra tekrar akvaryuma salarsınız.
8- Dekor fena değil. Saklanma alanları mevcut. Lakin beslediğin türler fazlasıyla kum kazar. O nedenle taşların kumdan destek almasın. Bende strafor serili. Üstüne taşları koydum sonrasında kumu serdim. İstedikleri kadar kazabilirler[:D]
9- Bolca yavru almanızı diliyorum. Haftalık su değişim ve dip çekimini aksatmamaya devam edin. Olur da ilerde dekor değişikliği düşünürseniz daha iri kayalardan daha güzel tasarımlar çıkarabilirseniz göze daha da hoş gelecektir. Bir de renkli balıklara siyah fon daha şık duruyor. Elinize emeğinize sağlık. İyi hobiler.
Bir de şu başlığı oku istersen. Bende ilk kurulumum da baya yardım almıştım. Güzel fikirler ve bilgiler var.
https://www.akvaryum.com/Forum/biyotopumsu_malawi_akvaryumuguncellendi_syf_6_k894246.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GiresunÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2016
İl: Giresun
Mesaj: 12
GiresunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2017 18:30
Sayfada yazılanları okudum. Tür değişikliği ve denemeler sizde epey tecrübe oluşturmuştur sanırım. İç filtreyi çıkarıp hava taşı veya dibe konulan süngerli filtrelerden kullanmayı düşünüyorum. Aldığım ürünler geldiğinde akvaryum temizliği yaparken gerekli denemeleri de yapmayı düşünüyorum. Taş dizilimini de orada resimde gördüğüm şekle sokmayı deneyeceğim.
Fakat bulunduğum yerde petshopçular dişi balık istiyorsun dişi diye veriyor. Ben de dişi sanıyorum, akvaryuma koyup aradan birkaç gün geçtiğinde erkek olduğunu görüyorum. Bu durumu birkaç defa yaşadım. Sanırım kolonideki erkekleri takas yoluna gideceğim dişilerle ancak Giresun'da bulabilecek miyim takas edecek birilerini bilmiyorum. Deneyip göreceğiz.
Size bir sorum olacak:
Dış filtrenin olduğu tarafta hiç pislik olmuyor bende, su da cam gibi o tarafta. Fakat iç filtrenin olduğu tarafta hem yerlerde dışkı birikintisi oluyor(özellikle kıyı kesimde) hem de kum tanecikleri kalkıyor. Yani akvaryumun bir tarafı cam gibi ve yerler tertemiz, diğer tarafı biraz tozlu ve yerler kirli oluyor. Bu duruma nasıl bir çözüm bulabilirim dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChesÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,192491[/C]
Kayıt: 28/12/2016
İl: Bursa
Mesaj: 2005
ChesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2017 09:31
[QUOTE=Giresun]Sayfada yazılanları okudum. Tür değişikliği ve denemeler sizde epey tecrübe oluşturmuştur sanırım. İç filtreyi çıkarıp hava taşı veya dibe konulan süngerli filtrelerden kullanmayı düşünüyorum. Aldığım ürünler geldiğinde akvaryum temizliği yaparken gerekli denemeleri de yapmayı düşünüyorum. Taş dizilimini de orada resimde gördüğüm şekle sokmayı deneyeceğim.
Fakat bulunduğum yerde petshopçular dişi balık istiyorsun dişi diye veriyor. Ben de dişi sanıyorum, akvaryuma koyup aradan birkaç gün geçtiğinde erkek olduğunu görüyorum. Bu durumu birkaç defa yaşadım. Sanırım kolonideki erkekleri takas yoluna gideceğim dişilerle ancak Giresun'da bulabilecek miyim takas edecek birilerini bilmiyorum. Deneyip göreceğiz.
Size bir sorum olacak:
Dış filtrenin olduğu tarafta hiç pislik olmuyor bende, su da cam gibi o tarafta. Fakat iç filtrenin olduğu tarafta hem yerlerde dışkı birikintisi oluyor(özellikle kıyı kesimde) hem de kum tanecikleri kalkıyor. Yani akvaryumun bir tarafı cam gibi ve yerler tertemiz, diğer tarafı biraz tozlu ve yerler kirli oluyor. Bu duruma nasıl bir çözüm bulabilirim dersiniz?[/QUOTE]

Akıntı ne taraftan geliyorsa pislik o tarafa birikir. O nedenle dış filtrenin emiş ve çıkış boruları aynı tarafa konur. İçeride 360 derece şeklinde akıntı oluşuyor. Sizde iç filtre, dış filtreden daha çok akıntı oluşturduğu için muhtemelen pislikleri altına biriktiriyor. Dış filtreniz yeterli başka filtre kullanmanıza gerek yok. Yeterli bakteri oluşunca suyunuz cam gibi olacak. İç filtreyi sık sık da temizlemek gerekir. Sudan çıkarırken de suya hep salar pislikleri. Altına kab koymak gerekiyor çıkarırken. Bu gibi sebeplerden dolayı ben kullanmayı bıraktım. Zaten günde 1 saat kadar çalıştırıyordum sonra ondan da vazgeçtim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GiresunÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2016
İl: Giresun
Mesaj: 12
GiresunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2017 02:00
Aynı dediğiniz olaylar oluyor akvaryumda. İç filtrenin altına toplanıyor pislikler. Uygun bir konuma hava motoru ve hava taşı koymayı planlıyorum. Zaten iç filtre epey bir ses yapıyor ve can sıkıyor. Temizlerken de pislikleri dışa vermesi cabası. Genel bir dekor değişimi yapılıp bu konu üzerinde gerekli çalışmaları yapacağım. Bunu yaparken de tek tek emin olmadığım balıklarda anüs vent kontrolü de yapmayı düşünüyorum. 1 sp daha tüpçük çıkardı ve çiftleşmesini bekliyorum. Ağzına yumurta aldığında bu değişim gerçekleşecek. Bilgiler için teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]192491,Ches[/T]
+1: [T]192491,Ches[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir