Akvaryum sogutucusundan dolayi su yogunlasmasi


GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2013 18:45

Merhaba arkadaslar,

85 litrelik tankim bulundugum yerdeki sicaklardan dolayi inanilmaz derecede isinmaya baslayinca, (10 gunluk tatil planlari da yaptigim icin) tanka sogutucu almaya karar verdim. Yogun arastirmalardan soinra, peltierli (elektrikle sogutma) sistemlerin 60 litreye kadar is gordugunu ve cok elektrik harcadigini, bunun yerine benim tankim icin en iyisinin 1/10hp gucunde 300w civari tuketen kompresorlu sogutucularin uygun olduguna karar verdim. Malum Cin'de cok uygun fiyatlar var. 300 TL civarinda olan sogutucumu sagolsunlar 1 gun icinde elime ulastirdilar. 

Sogutucu 160 litreye kadar kullanilabiliyor. Benim tankimi da gayet basarili bir sekilde soguttu. Lafi fazla uzattim, kisa kesip sorunuma geliyorum.

Malum tropikal bolgede yasiyorum. 30'un uzerinde dereceler ve %95 nem var. Bir de sogutucu da odaya bir miktar sicak hava pompaliyor. Bundan dolayi tankimin derecesini 25-26'ya bile ayarladigimda fotograflarda da goreceginiz gibi hem tankin camlarinda, hem filtrelerde ve hortumlarda, kisacasi suyun temas ettigi her yuzeyde inanilmaz su yogunlasmasi oluyor. Hatta yerde duran dis filtrelerimin dis yuzeyinde yogunlasan su resmen yere akiyor. Bardakla su dokulmus gibi. 

Tankimin sehpasi ahsaptan. Mutlaka camdan inen su zarar verecektir. Simdilik alttaki straforla tankin arasina havlu keserek koydum. Ama havlu da bir sure sonra islaniyor ve ahsaba su temas ediyor.

Bu durumda ne onerirsiniz?

  • Havadaki nemi alan makinem var (dehumidifier olarak gecen cok etkili bir makine) 
    Ama onu calistirmanin hem elektrik sarfiyati acisindan bir anlami olmaz, hem de icerisi iyice isinir, sogutucu devamli olarak calismak durumunda kalir. 
  • Klimayi calistirdigimda klasik fanli sogutma gayet basarili sekilde ise yariyor. Ama ortam cok kurudugu icin buharlasma cok oluyor. Elektrik tuketimi cok fazla oluyor. Ayrica sogutucu almis olmamin bir anlami kalmiyor.

Su anda bitkilerimin gelisimi neredeyse durmus durumda. Hatta cubalar sararmaya basladi. Bir iki de neon kaybettim. Su degerlerimde (nitrat, fosfat, ph) herhangi bir sorun yok. Suyun kalitesi kimyasal ve fiziksel olarak oldukca iyi. Sicakliktan baska neden goremiyorum. 

Bu nemin yogunlasmasini engellemek icin akliniza gelen bir fikir var midir? Her turlu oneriye acigim.

Simdiden kafa yorun arkadaslara tesekkur ederim.

Selamlarimla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2013 19:18
Sıcak ve nemli bir yerde soğuk bir cisim var olursa o cisimin yüzeyi terler.Bunda hemfikiriz odayı her daim soğuk tutarsanız akvaryumda soğutucu kullanmaya da gerek kalmaz ve oda ile akvaryum eşit sıcaklıkta olur.Böylece terleme de ortadan kalkar.Ben bütün gün ekonomik ayarda klima çalıştırıyorum akvaryumda soğutucu kullanmıyorum ve sıcaklık 5 derece düşüyor.Hem ben serinliyorum hem bitkilerim.Ama çok elektrik faturası gelir derseniz haklısınız.5 derece için buna değmez diyorsanız yine haklısınız.Kendi yöntemimi ifade ettim ben
Konunun takipçisiyim kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2013 19:31

Merhaba, yorum icin tesekkurler. 

Bir suredir klima kullaniyorum zaten ama inan Mersin'in sicagina benzemiyoru Hong Kong'un sicagi ve nemi :) Hatta klimayi 17 derecede bile calistirdigimda osa 22 derece civarina zor dusuyor. Oda 2,5 x 3 metre, 9000btu klima var :)

Aslinda sorun asiri sicaktan ziyade asiri nem. Nem cok fazla oldugu icin ortam sicakligi ile tankin sicakligi arasindaki fark az bile olsa yogunlasma (terleme) olabiliyor. Nem az olsa bu kadar sorun olmayacak. 

Bakalim baska fikirler cikacak mi?

Tesekkurler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir