Akvaryum hobisindeki düşüş


clubsoundÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 173
clubsoundÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2012 13:01
Evet hobbyden uzaklaşma söz konusu. Bir çok kişi sizinde dediğiniz gibi akvaryumlarını,üretimhanelerini kapatıyor. Sebebi krizle alakalandıramadım çünkü denildiği gibi 1000 tl akvaryum kurup çok daha uygun fiyatlara kısa süre içerisinde geri satan arkadaşlar var ve tekrar denildiği gibi bu olay yeni hobicilerde çok oluyor sanırım. Ticari amaçla giripte istediklerini bulamayanlarda eminimki vardır bu olayların içinde ve yüzdesi normal hobici insanlardan çoktur gibime geliyor..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2012 13:27

Ben yeniyim ama henüz bir akvaryumum yok :

Bana göre çok aceleye getiriliyor akvaryum kurulumu sonra başına gelen olaylardan sıkılıp  bırakıyorlar hobiyi
 
Ben iki aydır her tür'ü her malzemeyi akvaryum'da neler ihtiyaç olacak araştırıyorum . Henüz akvaryum boyutun'da da karar vermiş değilim  .
 
Yinede bırakan kadar merak salanda var .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kkaraÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 281
kkaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2012 14:04
Kesinlike çok erken bırakılıyor. Birşeyleri öğrenmek ne kadar zor, bir de tabi işi öğrenipte sıkılan bırakanlar var, kınıyorum. Akvaristlik bir hevesle başlar ve bana göre asla bitmez. Sürekli bilgine yeni bir şeyler ekleme arzusu vardır. Keşfedilecek o kadar çok tür var ki, bilinmeyen, beslenmemiş, gerisi sadece teferruattır diye düşünüyorum.
Yem ve ilaç fiyatları gerçekten fazla ve gereksiz pahalı, burada da alınabilecek önlemler var. Bütçenize göre uygun kaliteli yemleri ve ilaçları tercih etmeniz gerekiyor. Araştırmanız ve bol bol okumanız gerekiyor. Bu işe gönül verenlerin tecrübelerini kabullenmeniz, kurallarına uymanız gerekiyor. Sonuç olarak çok güzel bir hobi sahibi oluyorsunuz, güzel bir hobihane sahibi oluyorsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

clubsoundÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 173
clubsoundÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2012 14:16

Kenan bey akvaryum nekadar kolay bırakılsada okadarda akılda kalır. Birkere hayatınıza girmiş olması yeterlidir o yıllarda geçse yine tetiklenir arzunuz tekrar yeşerir ve yine akvaryum kurarsınız aslında bu bırakanlara çok kızmamak lazım :) .. Emin olun bir gün yine dönerler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa EnsarÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2011
İl: Ankara
Mesaj: 100
Mustafa EnsarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 23:37
Bu iş artık hobivilikten çıkıp Koleksiyonerliğe gitmeye başladığından dolayı hobide bir düşüş söz konusu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poşetçayÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2007
Mesaj: 61
poşetçayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 23:43
Bir balık 80 tl olursa yada bir yemin kilosu 100 tl kim nasıl alıp akwaryum kurucak istemedigi balıga bakıp ucuz yem vericek hevesi kaçıcak en basit örnegi bence bu akvaryumu alıp kurması v.s. hariç 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrahsaylanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 821
emrahsaylanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 00:04
Akvaristlik sabır ister. Sabrı olmayan bu hobiyi ileri götüremez, günün birinde mutlaka ya uzun bir ara verir ya da tamamen bırakır.
Genelde hepimiz maymun iştahlıyızdır. Bir tür besleriz ve belli bir zaman sonra da sıkılır değiştiririz. O türden yeteri kadar hevesimizi almışızdır fakat son zamanlarda ithal edilen yeni bir tür olmadığından elindeki türlerden de sıkılındığından dolayı artık bir bıkkınlık söz konusu oluyor. Eğer tamamen farklı bir alana merak salınmazsa (karides tankı, bitkili tank vs) artık hobiden sıkıntı gelebiliyor ve hobiciler hobiye ara vermei düşünebiliyorlar.
Pet shoplarda son zamanlarda satışların düştüğü doğrudur. Son zamanlarda herkes internetten aradığını bulabiliyor. İnternet konusu yaygınlaştıkça pet shoplarda da işlerin düşmesi doğaldır.
Ben yemlerin çok pahalı olduğuna katılmıyorum. Frontoza benzeri obur türler beslemiyorsanız çok fazla yem gideriniz olmayacaktır. 1 kg yem aylarca rahat rahat yetecektir. Eğer yem parasından çekiniyorsanız siz de 100 TL olan yemlerden yedirmeyin balıklarınıza. 15 TL ye de yemler var.
Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 08:52
Bırakanlar olduğu kadar başlayanlarda vardır diye düşünüyorum. İnternet ortamında bilgiler edinildikçe standartlar yükseliyor ancak zararıda oluyor.
 
Mesela bu forumda bişey sorulsa, dış filtre şart iç filtre olmaz diye hemen yapıştırma yapılır. İşin garip tarafı (bugüne kadar anlatamadım bugünden sonrada anlatamayacağımı varsayıyorum) kendileri pipo filtreyle filtreleme yaparlar. Böyle saçma sapan bir durum söz konusu. Bunun gibi onlarca örnek sayılabilir. Bu yeni başlayanlar için can sıkıcı, başlamadan bitirme anlamına gelebiliyor.
 
Herşeye rağmen kendi adıma balıkseverliğim devam ediyor, 400 litre akvaryum yapıyorum bu aralar. Hobicilik başkalarının olsun bizler balık besliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 09:22
Bırakanlar bilinçsiz olarak başlayıp umduğunu bulamayan hayal kırıklığına uğrayanlardır büyük çoğunluğu. Balıktan hiç anlamayan biri gidip direk 80 tl lik balığı alırsa tabiki hastalıklar ve ölümlerle karşılaştığında bırakmaya yönelmesi normaldir. Forumda sorulan konularda arkadaşların dış filtre şart demesi gayet normal olması gereken bir şeyden bahsediyorlar, dış filtre olmasada olurmu tabikide olur pipo filtreyle.
 
Ama şunu unutmayın, BEN SENSİZDE YAŞARIM AMA SENİNLE BİR BAŞKA YAŞARIM. (Dış filtrenin önemini anlatmıştır umarım :) )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zetakvaryumÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 07/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 144
zetakvaryumÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 10:11
Merhaba
    Ben suçu meslektaşlarımda buluyorum,kalitesiz malzeme ve yanlış yönlendirmelerle yıkılan hayaller ve bodruma giden akvaryum işte acı gerçek bu.
zetakvaryum2012-01-27 10:12:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkonoidÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2005
İl: Izmir
Mesaj: 703
erkonoidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 10:54
Gözlemlerin pek çoğu doğru. hobi olarak balık besleyenlerin sayısı azalıyor,bu işi ticarete dökenlerin sayısı artıyor. Şuan 42 yaşındayım ve belki de 7-8 yaşımdan beri balık besliyorum,Bu geçen süre zarfında toplam 5-6 yıl ara vermiş,tekrar bir yerlerden başlamışımdır. Çünkü hepiniz bilirsiniz akvaryum bir çeşit tatlı hastalıktır. foruma her girişimde aktif konuları gözden geçirip pek çoğunu okuyorum. dikkatli incelenirse çok sayıda hobiye yeni başlayan arkadaş daha balıklarını akvaryumuna koymadan nasıl üretir,nasıl satarım kaygısında,bu da hobi kelimesinin çok uzağında. Bu hobinin en keyifli kısmı elbette sağlıklı yavrular almak. İşin rengi ticarete dönünce bu keyiften ziyade kaygıya dönüşüyor. Ticari üyeler lütfen yanlış anlamasın ama çoğu bilgi açısından yetersiz birkaç balık fazla satabilmek için onlarca yalan söyleyebiliyorlar. Gördüğüm her akvarumcuya girer şöyle bir bakınırım. Hep de hiç anlamıyormuşum gibi bir sürü soru sorarım. aldığım cevaplar %90 oranında oturup ağlanacak cevaplar. Örneğin, iki ay önce oscar beslemeye karar verdim ve yavru oscar aradım. 354 litrelik akvaryumum için uygun gördüğüm sayı maksimum 4 oscardı. yavruları bulduğum akvaryumcuya akvaryum hacim bilgisini verdim ve kaç tane oscar beslemem gerektiğini sordum. Bana 12-15 kadar besleyebilirsin dedi. Alacağım boy yaklaşık 4-5 cm. bu hayvanlar iki ay içersinde 10 cm yi hızla aşacaklar ve 15 tane olduklarını düşünsem dönecek yerleri kalmayacak. Birkaç tane ölüm olabileceğini öngörerek 6 adet yavru aldım. Meretler öyle bir hızlı büyüyorlar ki (ölen de olmadığı için) şimdi 2 tanesini vermeye çalışıyorum,talibi çıkmadı. benim acemi olduğumu ve o satıcının sözünü dinleyip 15 tane aldığımı düşünsenize !!!! Yani 6-7 balık fazla satmak için bu kadar eğilmeye gerek yok. Akvaryumcular ne kadar kendini geliştirip, o amatörce bağlılığı kaybetmezlerse,hobici sayısı artacaktır. Bunların yanısıra çok sayıda bilinçli,dürüst akvaryumcu olduğunu da belirtmek isterim. Genç kardeşlerimin , yeni başlayan arkadaşlarımın çok balık beslemektense  sağlıklı balık beslemenin ne kadar keyifli olduğunu anlamalarını rica ediyorum. Emin olun,her balığın kendine özgü bir güzelliği ve keyfi var. onların sağlıklı olduğunu,yeme koştuğunu, üreme hazırlıkları yaptığını görebilmek için maksimum sayıda değil, yeterli sayıda olmaları gerektiğini unutmayalım. Bunu öncelikle getirisi olan bir ticari araç değil bir hobi olarak kabul edelim. Gerekli ortamı sağlayınca zaten ister istemez üreyecekler,bu yavruları isteyen arkadaşlarla yine malzeme v.b. gereksinimlerle takas etmek çok normal. ticaretini daha sonra düşünelim. balıkların canlı olduklarını , şikayetleri olduğunda dile getiremediklerini tepkilerini sadece ölerek verdiklerini unutmayalım. hobi adı üzerinde hobi'dir. İnsanın bir çıkar beklemeden sadece kendi beğenisi ve keyfi için yapılan birşey... Ticareti bilinçli tüccarlara bırakıp biz sadece keyif almaya bakalım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir