Akvaryum Hobisinde Dayatilan Kati Kurallar


MertGezerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/03/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 286
MertGezerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2020 17:04
Herkese Merhaba,

Bu basligi acmamin sebebi sitede yeni baslayan herkese yardimci olabilmek adina hobide bircok kati kural gelistirilmis durumda. Bu bize endustri nin dayatmasi da olabilir, sonucta birileri o pahali ekipmanlari almak zorunda.

Discuss ve bitkinin ayni akvaryumda olamayacagi.
Bitki yetistirmek icin mutlaka bitki topragi kullanilmasi gerektigi (ki bu bir dereceye kadar dogru bir yaklasim)
Fanus ta balik beslenmeyecegi (buda tamamen hacim sorunudur 4lt lik fanus oldugu gibi 40lt lik fanuslarda var)
Hala yapan varsa 'Dip cekimi' (tamamen akvaryumda kurdugunuz habitat ile dogru oranlitidir)
Haftalik Su degisimi, tabiki su degistirmemeye "bitkili" tanki kurduktan 1/2/3/5 ay sonra baslamak uzere, malum ugrastigimiz canli bir habitat, net bir zaman vermek dogru olmaz.
Pahali filtre sevgisi ve kullanimi, baligi az bitkisi bol akvaryumlarda filtre nin gerekliligini gunlerce tartisabiliriz.
Isitici kullanimi ki buda tamamen evinizdeki isiya ve beslediginiz balik / bitkilere gore degisiklik gosterir. Herkes akvaryumunda isitici kullanmak zorunda degil.

Bence biraz daha "olmaz" demek yerine nasil olabilecegi ile ilgili ornekler verip yardimci olmak daha dogru diye dusunuyorum.

Ornegin Discus ve bitkili akvaryum olmaz demek yerine nasil yapilabilir i arastirmak bence hem kisiyi hemde hobiyi daha iyiye goturur inancindayim. Dunyadaki en guzel baliklardan birini her tarafindan kabarciklar cikan cam kuvete koymak da eziyet bence.
Asagida verdigim link te bir akvarist bitkili discus akvaryumunun 1300 gununu ozetlemis. Bunun gibi daha bircok ornek var, yani istenirse oluyor.
[URL]https://youtu.be/dkNTebZXQnc[/URL]

Asagida diger bir link te dere kumu kullanilan akvaryumlarda bitkinin nasil olabildigini gosteren bir ornek var (ebetteki tum bitkiler degil) ve ayni sahis japon/discuss ve cichlid dahil hicbir sekilde su degisimi yapmiyor. Hobihanesi olan bircok kisi icin cok guzel bir kaynak olabilir.
[URL]https://youtu.be/F00nqNAFisg[/URL]

Burdada fanusta balik beslemenin tamamen kullandiginiz fanus un boyutu ile ilgili oldugunu gosteren birkac ornek ekledim.
[URL]https://youtu.be/IaWla9mS6p8[/URL]
[URL]https://youtu.be/N0EMPWh5TqI[/URL]
[URL]https://youtu.be/5xgMGkrkljs[/URL]

Bunlar tabiki benim sahsi gorusum, hatali da olabilirim, ancak yazdiklarimin bircogunu kendi akvaryumlarimda tum gereksinimlerini yerine getirme sartiyla bizzat uyguluyorum. Dogayi seviyorum deyip haftada 200 lt suyu helaya dokersem biraz soyledigim ile yaptigim celismis olur. Tabi yagmur suyunu biriktirip aritip kullanirsam o baska. RODI kullanirken bosa harcadigimiz suyuda unutmayalim bu arada.

Ornegin son 6 aydir oldukca bol bitkili akvaryumumda su degisimi yapmadim, sadece cicek sulamak icin akvaryumdan haftada 1/2 lt su cekip yerine cesnilendilirmis rodi su ekliyorum. Ayni tank hic dip cekimi gormedi (tropica soil var) ve isitici hic kullanmadim.
Diger akvaryumum henuz oturma safhasinda yani su degisimi devam ediyor, tabiki ondada isitici yok ve bu akvaryumda (net 12,5lt fanus) filtre de kullanmiyorum, sadece suyu ceviren cok kucuk bir filtre den bozup yaptigim oldukca nazik calisan bir dalga motoru var.

Beğenenler: [T]212901,tigertetra[/T][T]202789,Hamza Özel[/T][T]218464,Rudas[/T][T]220283,i_yilmaz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sina00Çevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2019
İl: Yurtdisi
Mesaj: 363
sina00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2020 17:30
Söylediğiniz her şey tartışmaya açık tabiki.

Ve bir çoğu hobicinin insiyatifinde.

Örnek olarak filtre kullanmak istemiyorsanız taban kalınlığını 8 cm den ince tutmamalısınız ve bitki kullanmalısınız, ısıtıcı kullanmak istemiyorsanız ya oda herdaim suyu 26 dercede tutabilecek durumda olmalı yada soğuk su balığı beslemelisiniz...

Su değişimine gelince azot döngünsünde son kalan nitriti yok etmek için ya yeterince bitki olmalı yada düzenli su değişimi yapmalısınız.

Eksiksiz yaratılan sistemi eksiksiz taklit etme zor bir iş tabi.[:iyi:]

Beğenenler: [T]213877,MertGezer[/T]
+1: [T]213877,MertGezer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir