Akvaryum dayanıklılığı.


s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2009 12:20
Arkadaşlar benim akvaryum biraz yüksek 70cm kadar.Ben bu yüksekliği dip balığı beslediğim için kapatamıyorum.Kapatabilmek için ve onlara yuva olması için kaya koymak istiyorum.Yani epeyce kaya ile yüksekliği körletmek istiyorum.Korkum 1cm'lik taban camı kaç kg. ağırlığı taşıyabilir.Hem içten hem dıştan strafor ile destekleme yapsam nekadar faydası olur.Birde canlı kaya'ya benzer kayalar var.Bursa'da zafer plaza var.Orada frontosa akvaryumu vardı.O akvaryumun içinde görmüştüm.O kayalardan kullansam olurmu?Yardımcı olursanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mraccentÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 311
mraccentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2009 12:56
GEnelde 7-10cm kum üstüne büyük kayalar konduğunu gördüm.Benimde aklım yatmadı.Ondan straforu özel uygulama yapıyorlar,araştırın "arka fon" diye.Orada strafordan salınım olmaması için özel kalekim falan kullanıyorlar.Onun üstüne 7-10 cm kum o zaman sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Cesaret ister bence akvaryumun içine kaya koymak.Devrilse bile yan camlara çarpar,durduk  yere çizik çatlaklarla uğraşmak gerekecek.
Strafordan kaya şekil vermek zahmetli ama en garantili yöntem gibi görünüyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2009 13:41
Semih Bey,
 
Kayaları devrilmemesi için silikonla birbirlerine yapıştırarak önlem alabilirsiniz. Eğer camınızın altı boş değil ise (mdf benzeri bir sehpa üzerinde duruyorsa) ve kayalar devrilmez ise büyük bir sorun yaşlayacağınızı sanmıyorum.
 
Sonuçta özgül ağırlıkları eşit olmasa bile, koyduğunuz kayanın hacmi kadar kg su eksilteceksiniz akvaryumunuzdan.
 
Bir maddenin 1 cm3lük bölümünün ağırlığı. Ağırlık birimi olarak genelde gr-ağırlık seçilir. O zaman özgül ağırlık birimi de gr-ağırlık/cm3 olur; bu kı­saca gr/cm3 biçiminde de yazılır. Örnek olarak sıcaklığı -f4°C olan saf suyun Öz­gül ağırlığı 1 gr/cm3'tür. Bundan düşük ya da daha yüksek sıcaklıklarda suyun özgül ağırlığı bu değerden .daha küçük olur. Mad­deler genelde sıcaklık yükselişi ile birlikte genleştikleri nden sıcaklık yükselmesi özgül ağırlıkların azalmasına neden olur. Bir maddenin özgül ağırlığı bir bölümünün ağırlığı o bölümün hacmine bölünerek bu­lunur."
 
Yani 1 litre su = yaklaşık 1 kg olarak düşünülür. Sizin eksilteceğiniz litre su
kadar ağırlıkta taş koymanız halinde sistem eski ağırlığına kavuşmuş olur. Ancak taşları tek noktaya yığarsanız, sistemin ağırlığı eşit olsa bile camın o noktasına gelen ağırlık artar.
 
Cam sert ama kolay kırılır bir maddedir. Çok az eğilebilir ama pek çok metalde olduğu gibi şeklini değiştirme kapasitesi sahip değildir. Bir noktaya kadar eğilir ve akabinde kırılır. İşte bu “eğilme gerilmesi” kalınlık hesabında odaklanacağımız konu olacaktır.

 
Başka bir forumdan alıntı (Sn. Kemal SAKA'nın ( http://www.kemalsaka.com/plantoniclove/ )tercümesi, affına sığınarak alıntı yapıyorum):
Cam, mukavemet konusunda geniş bir değişkenlik aralığına sahiptir. Aynı tarzda üretim yapan üreticilerin örnekleri bunu ispatlamıştır (Bunun için üretilen camın özelliklerine bakmak gerekir, -Çekme Dayanımı 19.3’den 28.4MPa’ya kadar değişken olabilmektedir).
Camın Fiziksel Karakteri:
Yoğunluk:
21 °C’de yaklaşık 2.5 t/m3
Lineer Genleşme Katsayısı: 86 x 10-7 m/°C
Yumuşama Noktası: 730 °C
Elastisite Modulü (Young Modulü): 69 GPa (69 x 10 9 Pa)
Poison Oranı: 0.22 - 0.23
Basınç Dayanımı: 25 mm küp için 248 MPa (248 x 10 6 Pa)
Çekme Dayanımı: 19.3 - 28.4Mpa
Çekme Dayanımı (Temperli camda): 175 MPa
 
Uzunluk mm (L): Tankın uzunluğu.
Genişlik mm (W): Tankın önden arkaya genişliği.
Yükseklik mm (H): Toplam su derinliği, tabandan yan camların en üst noktasına kadar.
Kalınlık mm (t): Camın kalınlığı.
Su Basıncı(p): Kuvvet, Newton (N) cinsinden.
İzin verilen Eğilme Gerilmesi (B): Gerilme Mukavemeti / Güvenlik Faktörü
Elastisite Modülü (E): Elastik mukavemet
Taban camının kalınlığı, ikinci bir hesaplama seti ile hesaplanır. Fakat bu ikinci yöntemi, alttan iyi bir biçimde üniform olarak desteklenmiş bir taban camına sahip akvaryumlar için kullanmaya gerek yoktur. Bunun için tankın oturacağı yüzey mümkün olduğunca düz olmalıdır. Çok büyük akvaryumlarda bunu sağlamak oldukça zor olabilir. Bu durumda polistiren köpük ve tank tabanı arasına dökülünce kendiliğinden düz zemin halini alan bir dolgu maddesi uygulamak gerekebilir. Bu, akvaryum yerine yerleştirilmeden hemen önce uygulanmalıdır ki tankın ağırlığı ile zemindeki düzensizlikler bertaraf edilebilsin. Akvaryumu doldurmadan önce dolgu maddesinin kuruyup son halini almasına kadar gerekli süreyi beklemek gerekir. Eğer taban camı sadece dört köşeden desteklenecekse, o zaman ikinci hesap yöntemini kullanınız. Elde edilen taban camı kalınlığı, rahatlıkla üniform taban destekli tanklar için de kullanılabilir. Bu durum, güvenlik faktörünü oldukça artıracaktır. Akvaryum tankı, tabandan üniform olarak desteklenecekse, en büyük yan cam için bulunan cam kalınlığı taban camı için de kullanılabilir. Ancak bu durumda yükün bir kısmını destekleyici taban taşıyacağından buna dayanabilecek kadar sağlam olması gerekir."
Umarım açıklayıcı olmuştur...
 
Sağlıklı balıklar...
Oguzzz2009-01-07 13:42:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

s.orhanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 659
s.orhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2009 16:22
Arkadaşlar beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.Oğuz bey çok aydınlatıcı bir yazıyı paylaştığınız için sizede ayrıca teşekkürler.Bana mantıklı geldi.Suya giren kaya eski ağırlığını kaybediyor.Bu durumda suda eksilme oluyor.Yani  1lt su eksilirken onun yerini 1kg kaya alıyor.
 
Saygılar,
s.orhan2009-01-07 16:23:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2009 08:47
[QUOTE=s.orhan]Arkadaşlar beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.Oğuz bey çok aydınlatıcı bir yazıyı paylaştığınız için sizede ayrıca teşekkürler.Bana mantıklı geldi.Suya giren kaya eski ağırlığını kaybediyor.Bu durumda suda eksilme oluyor.Yani  1lt su eksilirken onun yerini 1kg kaya alıyor.
 
Saygılar,
[/QUOTE]
 
Semih Bey,
 
Nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Ancak burada çok dikkat edilmesi gereken nokta, 1 litre (yani yaklaşık 1 kg) suyun yerini 1 kg kaya almaz. Kayanın yapısına da bağlı olarak özgül ağırlığı sudan fazla olacaktır. Eğer bol delikli bir kaya alırsanız muhtelemelen dediğiniz gibi 1 litre su = 1 kg kaya olabilir. Ama düzgün şekilli, içi dolu bir kayada bu doğru olmayacaktır....
 
1 metreküp su ile 1 metreküp kaya aynı ağırlıkta olmaz.  Doğru yorum şu olabilir: 1 litre su = 1 litre kaya = 1 litre ......... (sadece hacimsel olarak).
 
Sonuçta kayanın ağırlığı içerideki mineraller, maden filizleri vb. miktarı ile orantılıdır.
 
Sağlıklı balıklar...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir