Akvaryum boyutları ve balık bitki türü ilişkisi


murataslanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 15
murataslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2007 11:01
selam arkadaşlar,
 
57 * 57 * 57 = 185 litre yaklaşık 50 galonluk küp formundaki bir akvaryumda 2 adet cüce boynuzlu vatoz, bir çift red rose discus, 10 adet kırmızı burun tetra, 2 adet tatlı su midyesi, 2 adet elma salyangozu...Bitkilerde 5 dal Cryptocoryne Becketti, 10 dal Aponopeton Longiplumulosus, 5 cm²' lik bir alanı zemin çimi olarak kaplayacak şekilde Eleocharis Parvula, 5 cm²'lik alanı kaplayacak şekilde Eusteralis Stella, 3 dal Çınar, 10 cm²'lik alanı kaplayacak şekilde ise Rotala Rotundifolia bitkisinden oluşan akvaryumum var.
 
Akvaryumum bir tarafı yüzeye kadar akvaryum camı ile bütünleşmiş kayalık yamaç şeklindedir. Kayalık bölümden dar bir yamaçla orta bölmedeki açık ince kumlu bölgeye geçilmektedir. Bu açıklıktan akvaryumun diğer kanadına geçişte ise 20 cm²'lik bir bitki tarlasına geçilmektedir. Ortadaki kumluk açıklık bölümde 5 dal Cryptocoryne Becketti, 3 dal Çınar ve 10 dal Aponopeton Longiplumulosus yer almaktadır. Bitki tarlasına girişte ise yan yana 5er cm²'lik dizilmiş Eleocharis Parvula ve Eusteralis Stella bodur olarak budanmış devamında ise başlangıcından akvaryumun köşesinin bitimine doğru yükselecek biçimde dizayn edilmiş 10 cm²'lik alanda Rotala Rotundifolia bitkisi yer almaktadır.
 
Kayalık alanda kırmızı mercan ve mavi mercanda yer almakta.
Tetratec EX 700 dış filtre, Tetratec HT 150 ısıtıcı, Rambo RS 9000 Akülü hava pompası ve Tetratec UV 400 Sterilazatörüm var...
 
Kullandığım yemlere ve ilaçlara, su hazırlayıcılara girmiyorum.. Gelen cevaplarınıza paralel oralarada gireriz...
 
Bu ekosistem akvaryum ölçüleri, bitkiler ve canlılar göz önünde bulundurulduğunda ne derece sağlıklıdır... Neler önerebilirsiniz??     
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2007 11:41
İlk olarak fotograf koysanız daha iyi olur diyeceğim. İkinci olarak o mercanları tankınızdan çıkartın. Unutmayınki biz para verip o mercanları aldıkça birileri para kazanmak için denizlerdeki mercanları kırıp kırıp bize satacaklar ve ekosistemi mahfetmeye devam edecekler.
Bitkileriniz için aydınlatma yani normalde güneşten aldıkları ışığı nasıl sağlıyorsunuz? CO2 gibi takviyeler varmı? Sıvı yada tablet gübre kullanıyormusunuz? Filtre temizleme ve su değişim periyotlarınız hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Balık nüfusunuz güzel yeterli gibi görünüyor. Bitkileriniz bakım budama işlemlerine dikkat ediniz ve iyi bir aydınlatma ile güzel fotolar çekebilirsiniz. Taban bitkisi olarak parvula iyi bir seçim olmuş. Yayılma ve konum ile ilgi fotolarınızı beklerizz.
sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murataslanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 15
murataslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2007 14:37
Sayın Kemal bey,
 
Öncelikle verdiğiniz değerli bilgilere ve fikirlerinize çok teşekkür ederim. Kısaca değindiğiniz konulara sırasıyla cevap vermeye çalışıyım.
 
Mercanlar konusundaki duyarlılığınız konusundan kesinlikle haklısınız. Kaya yamacımla ve kayalarla bütünleşmiş oldukları için çıkarıp atamıyacağım. Ancak bundan sonra tankıma ilave mercan satın almayacağım. Fikirlerinize aynen katılıyorum.
 
Aydınlatma konusunda almanya ziyaretimde bir akvarist arkadaşımdan satın aldığım akvaryum içerisine monte edebildiğim vantuzlu ve pilli aydınlatıcı izole lambacıkları kullanıyorum. Bunların aydınlatmalarını basit bi kumanda vasıtasıyla azaltıp yükseltebiliyorum. Mühendis arkadaşımın kendi icadı diyebilirim. Ama çok faydalı lokal olarak ışık yoğunluğu yaratabiliyorsunuz. Gereksinim olan bölgeye daha yoğun gibi mesela..Bunun haricinde akvaryumun tepesie aparatla tutturduğum yüzeyden yaklaşık 30 cm. yukarıdan suyu aydınlattığım florasanım var.
 
CO2 takviyesi için SERA CO2 yayma reaktörü kullanıyorum. Filtre çıkışına bağlantılı yalnızca sabah ve öğlen kullanıyorum.
 
Gübreleme için sıvı bitki gübresi kullanıyorum. 25 ml civarında kullanıyorum periyodik olarakta nitrat fosfat seviyelerini test ediyorum.. ( Akvaryum güncemde deneysel anlamda gözlem yaptığım ve değerleri işlediğim bilgi defterim var.)
 
Filtre temizlemesi konusunda, sözünü ettiğim üzere TETRATEC EX 700 kullandığımı belirtmiştim. fiziksel filtre ortamı olan akış pedinin yünlü keçesini ayda 1 değiştiriyorum. Kimyasal filtre ortamı olan Aktif karbon bölümünü yine ayda bir değiştiriyorum. Bio filtre toplarını faydalı bakterileri öldürmemek için tank suyu ile yıkıyorum periyodik olarak temizleniyor. Biyolojik filtre süngerini 6 ayda bir değiştiriyorum. Seramik filtre halkalarını ise yıkandığı zaman temizlenmeyecek düzeye geldiği zaman değiştiriyorum.
 
Su değişimlerini dinlenmiş su ile haftada 1, %25 düzeyinde değiştiriyorum.
 
Balık nüfusumdan memnunum. Üreme faaliyeti yok. Aslında memnunum böyle olmasından. Midyeler ve salyangozlar doğal temzilikte yapıyolar dip çekmemi sıklıkla gerektiricek bir dip kirlenmesi söz konusu değil. Red Roselar ve kırmızı kafa tetralar arasında sorun yok önceden aldığım tetralardan daha büyükler ondan herhalde. boynuzlu vatozlar zaten kimseyi takmıyor. Karakterleri çok özellikli. O monotonluğa stresede girmiyolar sağolsunlar.
 
Yayılma konusuna gelince şimdilik hayal gücüyle yetinelim en kısa zamanda fotoğraflıyacağım. Ancak, gözünüzde canlanması için kısaca tekrar tanımlıyım. Sol taraftan yüzeye yakın yükseklikten alçalan bir kayalık yamacı. Orta kısımda seyrek bitkili bir kumluk alan, sağ kanada doğru ise bodur parvula ve Eusteralis Stella topluluğu ve sağ kanadın su yüzeyine doğru yükselen Rotala Rotundifolia bitki topluluğu mevcut. kayalık bir kıyıdan bitki kaplı derinliğe iniş gibi düşünebiliriz...
 
Değerli bilgilerinizi ve fikirlerinizi mesajıma müteakip merakla ve sabırsızlıkla bekliyorum.
 
Saygılarımla,
 
Murat ASLAN
Harita Yüksek Müh.    

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit54Çevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2007
İl: Sakarya
Mesaj: 157
yigit54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2007 14:49
Akvaryumun fotosunu yayınlayabilirmisin.Bende küp akvaryumları seviyorum da fikrim olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murataslanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 15
murataslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2007 16:11
Biraz beklemenizi rica edicem dijital foto makinem yok ama kısa zamanda yüklerim...selamlar... 
 
Dostlar bu arada fikirlerinizi bekliyorum.. Bahsettiğim ekosistemle ilgili tankımda kullanmamı tavsiye ettiğiniz yemler, bitki bakım ürünleri, yöntemler yada balıklarımla ve birarada yaşayan türlerle ilgili önerdiğiniz hususlar var mı ??
 
halen merakla ve sabırla fikirlerinizi bekliyorum...saygılar.
murataslan2007-11-07 17:40:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir