Akvaryum Bakteri Kültürü


BoranParaÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 678
BoranParaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2016 18:53
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi sağlıklı balıklar için ilk önce akvaryum dengesinin yerinde olması gerekmektedir. Dengeye oturmuş su demek; bakteri kültürünün suda üremiş ve yerleşmiş olması demektir. Bu yararlı bakterilere Nitrifikasyon Bakterileri adı verilmiştir.
Nitrifikasyon Bakterileri suyun içerisinde serbest olarak dolaşıyor olsalar da esas yaşadıkları yer filtre içi ve kumun içidir. Özellikle filtre içinde devamlı akıntı olması sebebiyle buraya yerleşirler ve çoğalırlar. Bir söz vardır: Akvaryumun kâlbi filtredir diye... Bu sözün sebebi bakteri kültürüdür. Onlar olmasa balıkların yaşaması imkansız.


Sudaki Bulanıklık ve Bakteri İlişkisi

Yeni kurulmuş bir akvaryumda zaman zaman suyun içinde beyaz tortular ve sis görülebilir. Bunun başlıca sebebi, suda yeni yeni üreyip çoğalan bakteri kültürünün tutunmadan serbest şekilde yüzmesidir. Bu bulanıklık geçicidir ve filtre çalışmaya devam ettikçe kendi kendine sis ortadan kalkacaktır. Bazen çokaşırı olabilir. Böyle durumda az miktarda su değişimi yapmakta sakınca yoktur. Ya da çökelti gibi dibe indiğinde kumu karıştırmadan üzerinden toplanabilir. Balıklara zararlı değildir. Bu zamanda en çok yapılan yanlışlar:
* Suyu yüklü miktarda değiştirmek
* Kirlenmediği hâlde filtre temizlemek
* Dip çekimi yaparken kumu derinden havalandırmak
* Akvaryumda ilaç kullanmak

- Yüksek oranda su değişimi yaptığınızda bakteri kültürü de atılan suyla birlikte yok olacaktır.
- Filtrenin içinde aşırı kirlilik-debide düşme yoksa mümkünse en az 1 ay filtre temizliği yapılmamalıdır. Bakterilerin ilk tutunduğu yer filtredir. Temizlendiğinde bakteriler ölür.
- Bakterilerin ikinci evi kum içidir. Burada balık pislikleri ve diğer çökeltiler birikir ve bakteriler de buraya yerleşir. Derin dip çekimi yapmak bakterileri uzaklaştırır.
- Akvaryumda ilaç kullanıldığında bakteriler hızlı bir şekilde toptan yok olur. Zamanla yeniden oluşmaya başlasa da bazı ilaçlar çökelti olarak kalır ve kalıcı olarak akvaryum dengesine zarar verir (mikrofish, Sera Baktopur/Mycopur gibi). Bu ilaçlar kum içine ve kullanıldıysa filtre içine sabun gibi yapışır ve siz fark etmeseniz bile çok uzun zaman orada kalarak yeni bakteri kültürünün yaşamasına engel olur.


Hastalıklar ve Bakteri Kültürü ilişkisi

Öncelikle bakteri kültürünün akvaryum denge ve düzenini sağlayan canlılar olduğunu hatırlatarak başlıyorum. Akvaryumda denge yoksa çok anî Azot değişimleri olabilmektedir. Yani amonyak zehirinin çok hızlı bir şekilde balıklara zarar verebileceğini unutmamak gerekir. Böyle bir ortamda siz fark etmeseniz bile zehir balığı direkt öldürmese de ona yavaş yavaş zarar verir ve bağışıklık sistemini çökertir. Zaten yeni kurulan akvaryumlarda sık sık görülen ani ve toplu ölümlerin ilk iki sebebinden biri de dengesi oturmamış bir akvaryumda çok hızlı değişen su şartlarından dolayı balıkların hastalıklara karşı direncinin kırılmasıdır (bir diğer önemli sebep ise strestir). Aslında hastalık etmeni olan bakteri ve mantarlar devamlı olarak akvaryum suyunda bulunur. Bu hastalık etmenlerine karşı balıklar devamlı olarak tehdit altında olsalar da bağışıklık sistemleri sayesinde bünyelerine zarar vermeye kalkan bakteri ve mantarlar çok geçmeden yok edilir ve balık hayatına sıkıntısız devam eder. Su dengesinin oturmaması sebebiyle şartlardaki olumsuz değişiklikler balığın bağışıklık sistemini çökerterek hastalığa karşı daha hasaslaştırır. Bir balığa yerleşip üremeye başlayarak hastalık oluşturan bu bakteri ve mantarlar orada iyice çoğalır ve güçlenir, bu kez daha sağlıklı olan balıkları bile tehdit edebilecek kadar gelişirler. Daha sonra yeni akvaryum kuran hobici arkadaşlar yeni konu açar:
"Balıklarım teker teker ölüyor, yardım edin yoksa akvaryumu rafa kaldıracağım"...
Bu yüzden akvaryum dengesi hayatî önem taşır. Akvaryum, doğanın bir küçük taklididir. Devamlı olarak bir doğal döngü ve denge olmalıdır. Bu denge bozulduğu zaman her şey domino taşı gibi devrilmeye başlar. Milyarlarca zincir halkasının birleşmesiyle düzen oluşur ve bir halkanın kopması her şeyi değiştirir. Böylece AKVARYUM; sadece su ve balıktan oluşan bir dekor değil, Allah'ın sanatının bir küçük örneğidir...
Alıntıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pacimoÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 31
pacimoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2016 19:48
Arkadaşım çok güzel anlatmışsın bu konuda yeni olan arkadaşlar bunu gözönünde bulundurmaları iyi olur

Teşekkür Edenler: [T]182409,BoranPara[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir