Akvaristlerden tavsiye bekliyorum...


mehmetgenc55Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
mehmetgenc55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 00:18

  1 aylık,akvaryum araştırması ve incelemelerim sonucunda 120*50*60h boyutlarında bir akvaryum yaptırmaya karar verdim....irtibat bilgilerini  akvaryum.com da bulduğum...beta akvaryumda şu aralar yapılmak üzere ve cuma günü inşallah teslim alacağım.

   Bu ilk akvaryumum olucak.....1 ay öncesine kadar akvaryumla ilgili hiç bişey bilmezken.....bu 1 ay içinde akvaryum.com ve akvaryumklubu.com dan çok şeyler öğrendim....Burdaki öneri ve tavsiyelere göre akvaryumumu bu boyutlarda uygun olucağanı düşünerek yaptırıyorum ve malzemelerimide yine burdaki tavsiyelere bakarak aldım..

    Sevgili akvarist üyelerden öneri ve tavsiye almak üzere bir kaç soru sorucam....

   --- 5 Gün sonra gelicek olan akvaryumun boyutları    120*50*60h ...10mm....rodajlı...gemici kapak...90 lık çift florasan yuvalı...mobilyalı(mdf) ...tatlı su akvaryumu

   ---Filitre : Atman f4(3338) içine yeni karbon,seramik ve elyaf(sera) aldım....hazırda duruyor....

   ---Isıtıcı : Jager 200 watt

   ---Hava motoru: eheim 100 tek çıkışlı

   --- 50 kg ince kum

   ---Aydınlatma: 1 adet 90 lık 30 watt grolux pembe ve 1 adet 90 lık 30 watt grolux mavi

   ---2 adet...iç termometre...

  Şimdiye kadar aldığım malzemeler bunlar...Peyzaj firmalarındanda yeteri kadar kaya aldımmı tamamdır... tek eksik balıklar kalıyo ;)

 Tecrübeli yada bilgili arkadaşlara sorularıma gelince...

 1-Atman f4(3338) bu akvaryumun ihtiyaçlarını karşılarmı..tertemiz bi akvaryumum olurmu...(Balık sayısı çok fazla olmıcak)

    İç filitre koymak istemmiyorum..estetik açıdan görüntüyü bozduğunu düşünüyorum..

 2-1 adet 90 lık 30 watt grolux mavi ve 1 adet 90 lık 30 watt grlolux pembe florosan akvaryumu güzel göstermede yeterli olurmu...balıklar açısındanda yeterlimidir...bitki koymayı düşünmüyorum...

 3-Akvaryuma ilk suyu doldurduğumda içine illaki ilaç vs. atmam gerekicekmi....elimde zaten hiç balık olmadığı için.3-5 gün akvaryumu dinlendirebilirm...gerekirse bir japon yada lepistes atarak...yemleyerek 1 hafta içinde gerekli biyolojik ortamı sağlamış olurmuyum..yoksa illaki ilaç atmam gerekicekmi...gerekirse hangileri ve nasıl kullanıcamı yazarsanız sevinirim....(forumlarda bu konu çok geçiyor ama net bir kanıya varamadım)

 4-Balık konusuna gelince ileriye dönük hedefim kesinlikle frontoza beslemek...aslında hemen frontoza beslemeyi düşünüyordum ama bir kaç kişinin dediğine göre acemisin ilk başta yunus ve sarı prensesle başla sonra frontozaya geçersin denildi...bende şimdilik böyle düşünüyorum....yunus ve sp yavrularıyla başlasam 2-3 ay sonra bunların yanına frontoza alsam beraber yaşarlarmı...yada önericeğiniz balık türü varmı...Direk frontozadan başlasam becerebilirmiyim ;)

 5-Birde hep akvaryumu temizledikleri söylenen vatoz balığıda koymak istiyorum...ama bu balıklarda büyünce sorun oluyormuş...benim akvaryum ufak olmıcak...yani bu vatoz büyüyünce bu akvaryumdada sorun çıkarırmı...bunun yerine cüce vatozmu alsam..hangisinin temizliği daha beceriklidir ;)

 6-Dekor olarak..arka fon siyah...50 kg. ince kum var...yeteri kadarda kaya koyucam...elimden geldiği kadar bu kayalardan mağara türü şeyler yapmaya çalışıcam...bitki olmıcak...balık tavsiyeleriniz bu ortama uyabilecek balıklardan olursa sevinirm...

  Biliyorum yazım ve sorularım çok uzun oldu ama benim ve benim gibilerin bu başlık altından çok şey öğrenebileceklerini düşünüyorum....Sabredipte okuyanlara teşekkür ediyorum...cevap yazanlara çok çok teşekkür ediyorum ;)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 00:29
1- Fazla balık yoğunluğunuz olmazsa işinizi görücektir..!

2- Bitki olmayacağı için yeterli gelir..! Fakat illaki grolüx olmasına gerek yok..! Çeşitli renk varyasyonlarını alıcağınız beyaz floresan lambanın üzerine renkli jelatin sararakta elde edebilirsiniz..! Daha hesaplı olacaktır..!

3- Mümkünse suyunuzun biyolojik dengesi otururken ilaç kullanmayın..! Hatta ana akvaryumunuzda mecbur kalmadığınız sürece hiç ilaç kullanmayın..! Akvaryumunuzu kurun içine az bi miktar 1-2 gram kadar pul yem yada benzeri bir yem atıp akvaryumunuzu 1 hafta süre ile bekletin...! Suyun biyolojik dengesi oturacaktır..!

4- Daha önce hiç balık beslemediyseniz ben direk canlı doğuranlardan başlayın diycem fakat akvaryumunuzun peysaj çalışmaları yani dekorasyonu buna uygun olmayacaktır..! Frontoza hakkındada pek bir bilgim yok malesef..!

5- Akvaryumunuz büyük olduğu için sorun olmaz..! Cüce vatozu tavsiye etmiycem açıkcası..! Akvaryumunuz müsait..! Hatta esas balıklarınızı almadan önce 3 ncü madede dediklerimi yaptıktan bir hafta sonra akvaryumunuza öncelikle vatozu koyun daha sonra balıklarınızı yavaş yavaş ekleyin..!

6- Zaten uygun balıklarla başlıyorsunuz..! En azından ben öyle düşünüyorum..!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetgenc55Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
mehmetgenc55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 00:38
Akif bey yani 3. sorudaki önerinize göre....akvaryuma suyu doldurucam 1-2 gram pul yem atıcam ve 1 hafta süresince başka hiç birşey yapmadan bekleyeceğim (Filitre,hava motoru ve ısıtıcı çalışıcak) ve 1 hafta sonrasında istediğim balığı akvaryuma koyabilirmiyim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackscorpionÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 47
blackscorpionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 00:38

1.Bu konuda  bende atman kullanıyorum ama teredütelerim var eheim ı tercih ederseniz iyi olur diyorum.Atmanın en iyiği modelinden eheimın daha iyi olacağı ispatlamıştır.(Sevgili Akvarist Hocam 20 yıllık eheim ıyla yeni aldığı atmanı karşılaştırmıştı socuç ezici eheim olmuştu.İkiside iç filitreydi)

2.Işıklar aydınlatmada yeterli olacaktır.

3.Suyu bir hafta dinlettiğinde ayrı bir ilaç kullanımı gerek olmayacağını düşünüyorum.Ancak biyolojik dengenin çabuk oturması için sağlıklı bir akvaryumdan bakteri kürü alabilrsin.(filitresinden,elyafından vb.)

4.Frontoza bence deneyim kazanıldıktan sonra bakılması gereken bir tür.Bu yüzden malevi veya amerikanlarla başlanması iyi olur bence hatta malaviler sizin açınızdan daha iyi olur.İLerde tanganinkaya geçeceğiniz varsayılırsa.Sonuç olarak birlikte bakmanızı önermem 2-3 ay sonra çünkü her gölün su değerli farklıdır.BAlıkların mutluluğu ve sağlığı için türdeşleri ile bakılması daha iyi olacaktır.

5.O akvaryuma 2-3 vatoz ve 4-5 tane çöpcü balığı alabilirsiniz bence vatozlar büyük ebatlara ulaşabilen canlılardır.Benim göz zevkimi bozmuyor hatta seviyorum ama çok büyük ebatlara ulaştığında bir arkadaşınıza veya akvaryumcuya verebilirsiniz.

6.Kendinizde belirtmişsiniz malevi türleriyle başlamak sizin için iyi olacaktır.

İnşallah yardımcı olabilmişimdir.Birde unutmadan söyleyim 200 wattlık bir ısıtıcı almıssınız galiba değiştirme imkanınız varsa 100 100 iki tane alın bence çünkü 200 wattlık ısıtıcı bozulursa sorun olabilir.Büyük akvaryumlara küçük iki tane takmak daha mantıklı oluyor.

                                          Saygılarımla Yağız

blackscorpion2006-10-29 0:41:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetgenc55Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
mehmetgenc55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 00:45

 Yağız bey 2-3 vatoz 4-5 tane cüce vatoz almaktansa...direk 1 tane yada 2 tane büyük vatoz alsam...diğer tür balıklara sorun yaparlarmı bu boyuttaki bi akvaryumda.Bu akvaryumu temizlemeye yetermi...yosunları vs.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 00:46
[QUOTE=mehmetgenc55]Akif bey yani 3. sorudaki önerinize göre....akvaryuma suyu doldurucam 1-2 gram pul yem atıcam ve 1 hafta süresince başka hiç birşey yapmadan bekleyeceğim (Filitre,hava motoru ve ısıtıcı çalışıcak) ve 1 hafta sonrasında istediğim balığı akvaryuma koyabilirmiyim..[/QUOTE]

Normal süreç ortalama 1 haftadır..! Bu bir hafta süresince balık almıycaksınız..! 1 hafta sonunda da diyelim 6 tane balık koyacaksınız akvaryumunuza..! Bu 6 balığı günlere bölüceksiniz..! Yani günde ortalama 2 balık ekliyceksiniz..! Bir anda fazla balık koymayın akvaryumunuza..! 1 günde 2 balıktan fazla koymanızı tavsiye etmem..!

Bu arada aklıma gelmişken iç filtre görünüşü bozuyor olabilir ama mekanik filtrasyon için gerekli..!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetgenc55Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
mehmetgenc55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 00:49
   Akif bey cevaplarınız ve önerileriniz için çok teşekkürler....tavsiyeleinizi uygulıcam...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 18:10
1) Balıklar fazla olmazsa size yetecektir.

2) Bitki koymayı düşünmüyorsanız maviyi koymayın derim. Yosunlanmayı arttıracaktır. Zaten bu kadar fazla ışıklandırmaya ihtiyacınız olmayacak.

3) Hiçbir ilaca gerek yok. Suyu direk koyup klorun akvaryum içindeyken gitmesini bekleyebilirsiniz. Japon veya lepistes koymanıza gerek yok. Zaten suyunuzun pH ve sertliği onlar için uygun olmayacaktır. Pul yem yerine ıspanak, marul gibi akvaryumunuza attığınızda hücresel düzeyde canlı olan fakat yavaş yavaş çürüyecek malzemeler kullanırsanız hem çürükçül bakteriler tarafından uzun vadede bozulacak hem de yemlerdeki yüksek fosfat yosun yapmayacak. Ben ilk kurulum aşamasında yosunlanma olmasın diye yem kullanmayın derim. Suyun hazırlanmasını beklerken akvaryuma çok az miktarda (günde 1 damla falan) amonyak da eklemenizi tavsiye ederim. Fakat bu şart değil sadece süreci biraz hızlandırır. Işıkları bu süre zarfında açmayınız. Boşuna yosun derdiniz olmasın. İlk alacağınız balık vatoz olsun. O gelmeden 2-3 gün önce ışıkları açın. İlk başta yeterince yosun olmayacağı için salatalık verip aç kalmasını engelleyebilirisiniz. Vatoz yönünden tavsiyem 15cm boyunda bir tane alacağınıza 5-6 cm boyunda 4-5 adet almanızdır. Fiyatı çok fark etmeyecektir fakat aç kalma ihtimalleri azalacaktır. Vatos geldiği gün %10 civarı su değişimi yapmanız akvaryumda biriken nitratın birkısmının atılmasını sağlayacaktır. Bu balıklar akvaryumda iken 1 hafta falan başka balık almayın. Balıkları yavaş yavaş ekleyip akvaryumdaki dengenin zorlanmasının önüne geçebilirsiniz.

4) Kesinlikle frontozalar ile aynı su değerlerinde yaşayacak balıklar besleyerek başlayınız. Mesela canlı doğuran besleyecekseniz pH ve sertliği düşürmek için ona göre kum, kök almak zorunda kalacaksınız. Frontozaya geçerken ise kumu da değiştirip, mango köklreini çıkartmak zorunda kalacaksınız. Böyle bir akvaryumda nereden baksanız 50 milyon boşa masraf olacak. Bence de sarı prnss. ve yunus ile başlayabilirsiniz. Hem su değerlerini yüksek pH ve sertliğe ayarlamada deneyim sahibi olursunuz.

5) Büyük vatozlar aç kalmadıkça sorun olmazlar. Akvaryumunuz yeterince yosunlanıyorsa ve siz haftada 2 sefer falan onları salatalık ile besliyorsanız sorun olmaz. Fakat yine de balıkları fazla büyük almayarak sorun çıkarmalarının önüne geçebilirsiniz. Birkaç tane ufak vatos tek bir devden daha iyi olacaktır. Hem aç kalma ihtimalleri düşer. Oldu da aç kalırlarsa balıklarınıza  dadanamayacak kadar ufak olurlar.

6) Çiklitlerde çok tecrübeli değilim. Siz bakım açısından çok fazla isteği olmayan malavi türleri ile başlayabilirsiniz.
encort2006-10-29 18:11:3

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetgenc55Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
mehmetgenc55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 19:25

  Onur bey cevabınız için teşekkürlee....ama önerileriniz doğrultusunda yine 1-2 sorum var....

 ***Akvaryum biraz büyük olduğu için içindeki balıklarında büyük olmasından yanayım...tabi gidip frontosanın büyüğünüde alamayacağım için enazından diyorum 2 tane büyük vatoz alsam 15-20 cm uygun olurmu acaba....uygun derseniz bunlarda dişi erkek almam farkedermi ve cins olarak leopar vs. hangisini önerirsiniz...

 ***Birde forumlarda çok arama yaptım,frontosolarla hangi balıkların yaşıyabiliceği konusunda.Resmen her kafadan farklı ses çıkıyo ;) kimi sp ile olur kimi olmaz, kimi yunusla olur kimi olmaz vs. vs.

   Şöyle yapsam tavsiyeniz ne olur.....akvaryumu kurdum 3-5 gün bekledim....sonra 2 tane  vatoz(15-20cm) koydum....yine 3-5 gün sonra 10 tane  yunus yavrusu(3-4cm)  koysam...tahmini olarak 1-2 ay sonrada 4-5 tanede frontoza(4-5cm) eklesem ne dersiniz....

 Başka tür balık ekleme imkanım olursa hangi türü koymamı tavsiye edersiniz.....ileride frontoza kesin besliyeceğim için....tavsiye edeceğiniz balık türlerinin frontozolarla uyumlu olması önemli sanırım....yada yunus yerine hangi tür olur dersiniz...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TaYLaNÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 723
TaYLaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 21:29
Vatozun o kadar büyük olmasına gerek yok bence.Türü ve cinsiyeti için seçim size kalmış.Frontosa akvaryumda tek tür olarak beslenince daha güzel bir görüntü oluyor bence.Eğer karışık beslerseniz Frontosa biraz ağırkanlı balık olduğundan yemlemede sorun yaşayabilirsiniz.Balıkları parti parti koymanız daha iyi olacaktır.Başka balık düşünüyorsanız aynı gölün balıklarından tercih etmenizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetgenc55Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
mehmetgenc55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 21:46
   Peki vatozun büyük olmasının bi dezavantajı varmı......çünkü büyük vatozlar hoşuma gidiyo....bence çok ilginç balık türlerinden biri....yani eğer tavsiyeleriniz üzerine olur derseniz.....2 tane büyük vatoz almayı düşünüyorum(15-20 cm)...birde cins olarak...siyah,leopar,benekli vs. farkedermi.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 21:47
Arkadaşım, Öncelikle aramıza hoşgeldin. Akvaryumun hayırlı olsun. Bana 50kg kum çok fazla geldi. Kendi akvaryumum 100*36*46 öloçülerinde. Ben 15kg midye kırığı aldım ve inan o kadar çok geldi ki. Kum, bir sorun çıkarmaz sanıp 4 5 cm kalınlığında koydum. Ama parazitleri tutup suyu bozunca, balıklarım da iç parazit kurbanı oldu. 
   Birde vatoz konusunda şunu söylemek istiyorum; emin ol ki cüce vatoz her zaman daha iyidir. Ufak vatoz hep daha iyi çalışır, diğerleri büyüdükçe tembelleşir. Gerçi büyükleri de sorun çıkarmaz ama, cüce vatoz da çok büyümeyeceğinden, bu sorun da hallolur. Bende iki cüce var ve camlarım pırıl pırıl..Yalnız çok küçük alırsan şehit olabilir. Ortalama 2cm ideal.Raven2006-10-30 23:41:8

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetgenc55Çevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
mehmetgenc55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 22:06

   Muammer bey kumu 50 kg aldım çünkü çuvalla satılıyodu...ihtiyacı olanlar için küçükköyde yapıkredi bankasının 2. katına..her tür kum var(quartz hariç)..çokta uygun ben çuvalını 10 ytlye aldım...akvaryum cuma günü gelicek...yarısını kumun temizledim...duruma göre 1-2 cm koyucam....50 kg. ımı komple koymıcam yani ;)

   Şimdi diceksiniz konuyu amma uzattın diye ama...siyah vatoz var birinde 15 cm civarı...onu alıcam heralde...olmazsa 1-2 tanede cüce vatoz koyarım...sorun hallolur heralde...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2006 22:16
gerçi sen büyük balıktan yanasın ama o boyda bi vatosun sana bi faydası olmaz derim ben.saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir