Akuaristlik etiği


maliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 76
maliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2007 17:10
"Ağzı dolu balığı satmak" adlı konu ile ilgili yazılanları okurken farklı görüşlerin olmasını ve etik yönden önemli bir soruna ağırlıklı olarak ilgi gösterilmesini bu site katılımcıları açısından bir yüz akı olarak değerlendirdim. Bu tür etik ağırlıklı konuların forumda açılmasını çok olumlu buluyorum.  Ben "akuaristlik etiği" adı altında bir bölümün forumda açılmasını buradan forum yöneticilerine öneriyorum. Özelde etik genelde tüm konular hakkında kişilerin birbirini yargılamadan sadece saptamalar yaparak daha doğruyu aramalarının iletişim açısından verimli olduğunu düşünen biriyim.Genel olarak herkes bu hobi ile ilgili olarak işin ticarete dökülmesine karşı. Peki o halde neden bu kadar çok ticari ilan var, neden canlı satış bölümleri bu kadar popüler bölümler? Bir de tartışılması gereken şu temel soru aklıma takılıyor akuaristlik ne kadar etik? Bu tür etik soruları arttırmak mümkün bunların tartışılabildiği bir bölümü özlemle bekliyorum.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2007 17:20
      Böyle bir başlık açılabilir.Sizi destekliyorum. Satış bölümünü ben şahsen paylaşım bölümü olarak görüyorum. Bizi bazı paragöz akvaryumculardan koruduğunu, koruması gerektiğini düşünüyorum. Bu başlık altında hobicilere yardımcı olanların onore edilmesi mümkün olabilir.
     Aslen akvaristliğin etiği tartışılabilir.(akvarist olması lazım akuarist değil sanırım Mehmet Bey.) Yanlış anlamazsınız umarım bu küçük düzeltmeyi.
 
Teşekkürler..
 

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 76
maliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2007 10:44

Batuhan Bey,

Öncelikle düzeltmeniz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle haklısınız üstelik niçin "akuarist" olarak yazdığımı da bilmiyorum. Satış bölümü ile ilgili düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum. Bu forumlardan sonra dediğiniz tarzdaki akvaryumcuların atıp tutmaları ve tecrübesiz hobicileri istismar etmelerinin oldukça etkili şekilde önlenebildiği görüşündeyim (En azından alışveriş yapmadan önce bu tarz sitelere bir göz atanlar için).
 
Benim asıl tartışmaya açmak istediğim konu ise forumda da zaman zaman dile getirilen akvaryumda yaşayan veya yaşatılan balıkların kendi doğal koşullarına yakın şartlarda bakılması mümkünmüdür, bakılamıyorsa ki ben bakılamadığı görüşündeyim o halde akvaryumdaki suni şartlarda balık beslenmesi ve üretilmesi ne kadar etiktir. Çünkü biz çeşitli tartışmalarda ağzı dolu balıkları satmayı, bunların taşınmasını, ya da çok küçük boydaki balıkların satışının yapılmasını hoş karşılamadığımızı belirten yazılar yazıyoruz, okuyoruz. Ancak bu yazılar gerçekten samimi ise ki ben öyle olduklarını düşünüyorum, balıkların bu şartlar altında üretilmelerine de karşı çıkmak gerekir çünkü bu şartlarda çok sayıda balık doğal seleksiyona uğramadan toplu hade doğuyor ve sonra da büyütülüyor. Şimdi yavru alan arkadaşlara soruyorum aldığınız çok sayıda yavruyu satmazsanız veya hediye etmezseniz yer sorunu yaşayacağınız kesindir o halde bu balıklarım gittikleri yerlerde ortamları değiştiğinde bir çoğunun adaptasyon sonucu öldüklerini de var sayarsak tankta balık üretmek ticari olsun veya olmasın ne kadar etiktir? 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2007 10:51
Mehmet bey  açtığım konu sonrasında gerekli mesajı alıp böyle bir fikirle bizleride aydınlattığınız için teşekkür ederim..
 
  Sorduğunuz sorular çok güzel,aslında herkesin kendincede bir cevabı var mutlaka..
 
  Benim hep savunduğum bir şey var;bu pahalı bir hobi..Tabi kişiye göre değişir..
 
  Neden balık çok satılıyor..?Hobici çok sabırsız,yılda ortalama 3 kez tür değiştiriyor..Kısaca balık modasına ayak uyduruyor..Elinden çıkaracağı balığı akvaryumcuya vermek istemiyor çünkü eline birşey geçmiyor..Sitede satmak onun için daha avantajlı..
 
   Ben yavru balık arıyorum,sırf bir sevdiğimi daha bu güzel hobinin içine çekeyim diye,aldığım yavruları büyütüp satmak yerine onlara hediye ediyorum..
 
  Ancak bunu yaparken para hep cepten gidiyor..Bu hobi yüzünden eve yürüyerek geldiğim olmuştur.Dedimya bu bence pahalı bir hobi,insan yaptığı işin enazından masrafını çıkarmak için balık satıyor..
 
   Unutulan birşey varki,sattığımız şeyler birer mal değil,canlı..Onlarında bir canı,ruhsal durumu ve duguları var..Balık yumurtalarını korumak için çırpınacak,sen onu o haliyle satacaksın..Yok böyle bir hobicilik.
donut2007-12-18 10:52:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2007 11:18

Tabiki akvaristliğin etik konularını çok tartıştık.Bu yurt dışı forumlarda da tartışılmakta.Elbette karşılıkı saygı ve ortam kurallarının elverdiği ölçüde.Bu ölçünün de burda göz önünde bulundurulmasını umut ederim.Böylelikle bu tartışmaya katılmak istiyorum.

Öncelikle mensubu bulunduğum Akvaristler Derneği Türk Dil Kurumu ile yaptığı çalışma doğrultusunda "akvarist" kelimesine anlam kazandırmış ve bu hobiye gönül vermiş kişilerin çokça birçok ortamda telafuz ettiği "akvarist" kelimesi bu bağlamda akvaryumcu ile eş anlamlı ve akvaryumcu kelimesine  yeni bir tanım yapılarak Türk Dil Kurumunda yerini aldı.Yapılan çalışma Türk Dil Kurumu dil bilimcilerinin görüşleri ve kurul kararı ile alınmıştır;
 
 

akvarist
isim Fransızca aquariste

    Akvaryumcu.

 
 
 
 

akvaryumcu
isim

1 .     Akvaryum işiyle uğraşan kimse.
2 .     Bilim ve sanatı kullanarak akvaryum ortamında balık vb.ni besleyen kimse.

Etik kurallara dönersek bu konuda bir yazım vardı, daha öncede eklemiştim ancak buraya da eklemek isterim;
 
[QUOTE=French Angel]Bana göre akvaryum hobisi etik.Ancak hobinin etik kuralları var görüşündeyim.
 
Akvaryum hobisi ile ilgilenen kişilerin ilgili canlı üzerinde çalışmaları, beceri, sabır ve ilgilenecek zamanının olması gerekmekte.Birçoğumuz bu hobide ahlaki ve etik konuları karıştırdığımızı düşünüyorum.
 
Doğanın katledilmesi yanlızca bu hobinin suçu olmadığı gibi paydası ise çok çok küçük, ancak zincirin elbette bir parçası.Ancak bu parça içindeki en masumu.
 
Savaşlar, atom bombaları, nükleer santral faciaları, kimyasal atıklar, yeni yerleşim yerlerinin açılması gibi.
 
Örneğin discusların doğal ortamdaki amazonlarda yerlileri tarafından yenmesi mi yoksa akvaryumda bu balıkların yukarda da vurgulamaya çalıştığım şekilde başarılı olarak yetiştirilip üretilmeleri mi etik açıdan rahatsızlık verici?Ya da Tanganyika gölü canlıları için geçerli olan bir soru da olabilir ve çoğalabilir?

Ancak etik  ve ahlaki açıdan bizim bu hobiye karşı sorumluluklarımız olduğuna inanıyorum.
 
-En başta canlıya saygı.Bu bir salyangozda olsa, bir saz da olsa mutlaka öldürmeden ve hastalandırmadan akvaryumlarımızda başarılı sistemlerde yaşatılmalıdır.(Yazımın en sonunda dövmeli balıklar hakkında görüşümü de belirteceğim)
 
-Kültür akvaryumculuğuna yönelmek.Bu olay tatlı suda yaygın, denizde de özellikle Amerika, Almanya, İngiltere gibi ülkeler yapabiliyorlar ve devlette destekliyor.
 
-Üretimde türün özelliklerini(sağlık, form vb) bozmadan başarılı üretimler yapmak.
 
-Hobide canlının hayatına ve neslinin devamını sağlıyıcı konularda kendimiz mutlaka geliştirmek.Bilgi, beceri ve tecrübelerimizi devamlı güncel ve doğru tutmak.
 
-Kapasitemizin üzerinde bakamayacağımız kadar balık almamak.Bence az ve öz balıklar, bitkiler alınmalı.
 
-En başta deniz ve tatlı su canlılarının çok çok hassas olan türlerinin akvaryum ortamında başarılı bir şekilde yetiştirelimeyeceklerse doğal ortamdan koparılmamaları taraftarıyım.Benim görüşüm akvaryum ortamında üretilebilen ve üreyen canlıların bu hobide yeri var.Vahşi de olsa, akvaryum ortamında eğer bir canlı neslinin devamını sağlayacak bir ortamı biz akvaristler sağlıyabiliyorsak, kişisel görüşüme göre o balık bence mutludur.
 
-En başta bu işin ticaretini yapanlardan bu canlılara karşı saygı beklerim.Binlerce balığın transfer şekli, yollanmadan önceki bakımları, geldiklerinde gösterilen özen bence önemli.Benim hobici olarak eve aldığım maksimum 30-40 balık yanında ithal edilen binlerce balığın hangi şartlarda geldikleri önemli.
 
-Özellikle Uzakdoğulu balık ihracatçılarının genelde Türkiyeye "crazy packing" olarak adlandırdıkları koli başına kapasite fazlası balık göndermeleri bu balıkların transfer sonrası ölümlerinin en baştaki nedenlerinden.Bunun için devletin de ithallattaki zorlukları hafifletmesi gerektiğine inanıyorum.Tabiki ithalatçı dostlarımızın da bu konuda çalışmaları ve iyi niyet göstermeleri gerekiyor.

..................................
 
[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlmoornÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 261
AlmoornÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2007 11:53
Türkiye'de genel olarak hayvanlara karşı ayrı bir ilgi ve alaka var.

(bkz. "Binicem üstüne vurucam kırbacı vurucam kırbacı"emrextreme2007-12-18 11:59:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir