Aktif karbon hakkında bilgi


tolgacavdarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 83
tolgacavdarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2011 15:56

Merhaba. Şahsen şu aktif karbon meselesini merak ediyordum. Biraz araştırma yaptım. Bulduklarımı paylaşmak istedim. Umarım işinize yarar.

Aşağıdaki metin http://www.yamatogreen.com/ActivatedCarbon.htm adresinden alınmadır. Reklam amaçlı ve fuzuli yerlerini çevirmedim.

Buyrun:

***************

Bitkili akvaryumda karbon

Akvaristler arasında az sayıda konu filtrede karbon kullanımı kadar tartışmalıdır. Granüllü aktif karbon (GAK)  çoğu kişi tarafından tavsiye edilmektedir. Genellikle kömürden, bazen de hindistancevizi gibi ağaçlardan elde edilir. Akvaryumlarda kullanım amacı istenmeyen renk ve aromaların uzaklaştırılmasıdır. Nitekim bu konuda gerçketen de işe yarar. Fakat kullanımında bazı sorunlar vardır.

GAK, aDsorpsiyon ("aBsorpsiyon" veya "aBsorBsiyon" değil) denilen bir süreçte iş görür. Yani büyük organik moleküller karbona bağlanır ve suya geri salınmaz. Bu süreç suyun karbondan yavaş bir debi ile aktığı durumlarda daha etkilidir. Ayrıca bu işi yapabilmek için öyle fazla karbona da ihtiyaç yoktur. Yaklaşık 200 litrelik bir akvaryuma 3-4 yemek kaşığı kadar GAK çok bile gelir. Elbette bu maddenin bir kullanım ömrü vardır ve yaklaşık 30 gün içerisinde biter. Dolayısıyla eğer GAK bulundurulacak ise filtre bakımı sırasında yenilenmelidir.

Bunların yanısıra bilinmesi gereken bazı diğer noktalar da vardır. Öncelikle fosfor. Bazı GAK markaları üretim aşamasından kalma fosfatlar içermektedir. Suya fosfat eklenmesi istenmeyen bir durumdur çünkü bu alg büyümesini teşvik eder. Eğer akvaryumunuzda alglerin arttığını görüyor iseniz ve filtrenizde GAK varsa bunu çıkarmak bir çözüm olabilir.

GAK'un en büyük sıkıntısı kötü şeylerin yanında iyi şeyleri de uzaklaştırmasıdır. Birçok bitki gübresi "büyük molekül" komponentlerine sahiptir ve GAK tarafından yakalanır. Aksi yönde yapılan onca reklama rağmen bitkili bir akvaryum için en iyi materyal belki de sıradan elyaftır. Koca bir çantası "yastık doldurma maddesi" olarak birkaç liraya satılır. Sudaki küçük parçacıkları temizlemek için mükemmel bir materyaldir ve şelate demir gibi istenen molekülleri de tutmaz.

Ee peki akvaryumdaki istenmeyen renk ve aromaları nasıl kontrol altında tutacağız? Eninde sonunda bir süre sonra o "sarı renk" boy gösterecektir. Cevap düzenli su değişimleridir. Balıklı ya da balıksız hüçbir akvaryum düzenli su değişimleri olmaksızın sağlıklı kalamaz. Önerilen en az miktar haftada bir %10 su değişimidir. Bundan daha fazlası da korkmadan yapılabilir. Birçok ticari firma haftalık %25 hatta %50 su değişimi yapmaktadır (klor giderici kullanmak şartıyla). Sağlıklı ve güzel bir akvaryumun sırrı GAK değil su değişimleridir.

************

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

REYÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2011
İl: Ankara
Mesaj: 66
REYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2011 16:22
Evet  pek çok açıdan  doğru  olmakla  birlikte  eksik kalan bir kısım  olmuş,  ilk  kurulum sırasında  kullanımı  önerilen bir  malzeme  , kullanım süresi aşıldığında  suya  tekrar  kusma  yaptığını da  okumuştum  bu  kötü  yanı, sağlık sektörümde  zehirlenme  vakalarında da   aktif karbon  kullanılıyormuş

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgacavdarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 83
tolgacavdarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2011 17:51
İlk kurulum aşamasında aktif karbon kullanımı önerildiğini ben de duymuştum. Sistem henüz oturmadığı için bu dönemde karbon kullanmak bana da mantıklı geliyor (bir de ilaçlama falan yapıldıysa).

Fakat şu "kusma" meselesine katılmıyorum. 120 lt'lik akvaryumda Tetratec 600'ün kapağını tam 10 ay açmadım ve ne balık ölümü ne de su bulanıklığı gördüm. Yanlış anlaşılmasın "filtre temizlenmemelidir" demiyorum elbette, o benim ihmalkarlığımdan kaynaklanan bir durumdu. Sadece karbonun bişey kusmadığını söylüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

REYÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2011
İl: Ankara
Mesaj: 66
REYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2011 22:38
Evet  haklı  olabilirsiniz  ama  ya  sizin tankınızda  kusulduğunda  bile   sistemi  bozacak kadar  kimyasal  birikmediyse?Amacım  size  muhalefet  etmek değil  zaten  aktif  karbonu da  pek sevmem :)  Kusma  yaptığını  yanlış hatırlamıyorsam  meşhur "yasmut" un  bir  yazısında  okumuştum  inşallah  karıştırmıyorumdur,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2011 23:37
Malesef aktif karbon , bazı durumlarda içinde tuttuğu metaryallerin bir kısmını geri bırakabilir. Tuttuğu her maddeyi bırakmaz , ayrıca tuttuğu maddenin yerine geçebilecek bir madde suya girse hızlı şekilde kusma yapabilir.

Aktif karbonun çok fazla türevi var hepsinin özelliği farklı. hindistan cevizi ve bambu bazlı olanlar suyu berraklaştırır. Bu tip karbonlar genelde kusma yapmaz. Ve ömrü çok uzundur.

Standart aktif karbon daha ince gözeneklidir sudaki tüm çözünmüş maddeleri tuttabilir. berraklaştırma pek sağlamaz , ömrü kısadır. İçindeki maddeleri tekrar suya salabilir.

Dünyada akvaryumlarda kullanımı pek yoktur çokta işe yaramaz kullanımı bence gereksizdir. ancak ilaç kullanımında ilacı sudan ayırmak için kullanılabilir fakat su değişimi daha etkili bir yöntemdir.

Hindistan cevizi ve bambu bazla karbonu çok fazla kullanan kişi var dünyada gerçekten güzel berraklık sağlamaktadır.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgacavdarÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 83
tolgacavdarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2011 08:49
Karbonun "kusma yapması" sadece düşününce pek aklıma yatmıyor ama kimya "zannetmekle" olmuyor tabii, bilmek lazım 

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Tunç bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir