Ahşaptan akvaryum yapımı (tercüme)


OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 11:13
Hepinize Merhabalar.
 
Dün forumda dolanırken http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryum_yapiminda_cama_alternatif_urunle_k232939.asp başlığı altında ahşaptan yapılmış bir akvaryum vardı ve Sn. Ayhan Şen ( dame )şöyle demişti:
 
[QUOTE=dame]Aslında ahşaptan olanı akvaryum süper biri bunu çevırebılırse yapmayı duşunurum  saygılar [/QUOTE]
 
Ben de oturdum bilgisayarın başına ve http://www.jonolavsakvarium.com/eng_diy/2200litre/2200litres.html linkindeki ahşaptan tank yapımını tercüme ettim.
 
Umarım (en azından fikir olarak) faydalı olabilirim.
 
Sağlıklı balıklar...
 

Kendi tankınızı imal etmek

Asıl konu nedir? Tasarruf etmek mi? Genelde, 1000 litre (264 galon) altındaki küçük tanklar için tasarruf olacağını söyleyemeyiz. Çünkü bu tür tanklar seri üretimdir, daha rekabetçi bir pazarda satılmaktadır ve ayrıca bunları kullanılmış olarak ta satın alabilirsiniz. Bu nedenlerden dolayı genel olarak fiyat genelde daha düşüktür ve bazen özel tekliflerle daha da ucuza gelebilir.Vöylece tankımızı mümkün olan en düşük fiyata satın alabiliriz. Ama yine de, cam veya akrilik gibi malzemeleri ucuza temin edebilirseniz, kendi tankınızı imal etmek daha ucuza gelebilir.

 

Yeni tankının önünde gurula poz veren bir genç J

Büyük tanklar

Aslında, bu farklı bir hilkayedir. Gerçekten de ciddi paralar tasarruf edebilirsiniz. 2200 litre (581 galon) tankımı 900 litrelik (238 galon) bir tankı satın almak için harcayacağımdan daha ucuza mal ettim. Benim yaşadığım yerde, litreye göre bir indirim söz konusu değil. Aslında, tank maliyeti litre başına artıyor. Bunun içindir ki, büyük tanklarda genelde tank şekilleri tankınızı yapan, modifiye eden veya sizin için montajını yapan kişiye göre özel dizaynlardır.Bu da fiyatı patlatan asıl nedendir. Aslında piyasa tamamen farklıdır. Genelde büyük tanklar satın alan kişilerin ekonomik durumları iyidir. Onlar için fiyat sorun değildir. Aslındaonlar için, fiyatın yüksek olması, sistemlerini daha farklı kıldığından daha makbuldür. Eğer kendi tankınızı üretirseniz, gerçekten önemli bir indirim elde edersiniz. Pahalı işçiler kiralamak zorunda kalmazsınız ve daha iyi ve daha ucuz malzemeler kullanabilirsiniz.

Balıklar için su iyidir!

Canlılar büyük tanlarda mutlu olmak için her zaman daha fazla şans bulacaklardır. “Büyük tank, küçük balık” herzaman benim için düstur olmuştur. Profesyoneller tarafından beslenmemiş veya yakalanmamış vahşi yakalanmış balıklar bulunduruyorum. Tankıma her zaman rahatlamak için bakıyorum ve eğer balıklarım stresliyse tahatlayamıyorum.

Fikirler

Büyük tankların yapılması karşıtı bazı tartışmalar vardır.

Aşırı pahalı reef sistemleri satınalan kişiler, tankın kendisinin maliyetin sadece küçük bir kısmı olduğunu iddia ederler. Bu tankın her bileşeni için olduğu kadar doğrudur. Biryerlerden tasarrfur etmeye başlamamız gerekir. Bu insanlar her hal ve karda zengindirler ve KYS (DIY) konusunu düşünmezler bile.

Işıklandırma ve filtreleme maliyetleri

Ayrıca, ışıklandırma ve filtreleme gereksinimlerinin su hacmi ile ilgili olduğuna dair tartışmalar da vardır. Bundan dolayı, belirli bir seviyei aştıktan sonra, aydınlatma ve filtrasyon harcamaları , tankın maliyetini gölgeleyecek boyuta ulaşır ve bütün bir proje altından kalkılamaz bir hale gelir. Bu doğru değildir. Bu masraflar, bitkilerin, alglerin ve balıkların cinsi, miktarı ve yerleşimine bağlıdır. Başka bir deyişle: Su mikatrı dışındaki herşeye. Böylece çok az bir ışık ve filtreleme ile olağanüstü görünümde devasa bir tanka sahip olabilirsiniz. Bu gerçekten de sadece zevk meselesidir. Örneğin, eğer bir resif tankınız varsa, tüm tankınızın mercanların istediği kadar ışıkla donatılmasını gherektiren bir kanun yoktur. Bu mercanları yüzeye yakın bir rafın üzerine koyup, diğer şeyleri daha az ışıklı derin kısımlara koyabilirsiniz. Böylelikle, canlılarınızın ihtiyacı olan ve aslında daha da gerçekçi bir sistem olarak daha geniş alana da sahip olabilirsiniz.

Nem

Evdeki nem bir başka konudur. Biz zamanlar Bay 4000 adında, 15140 litrelik (düşünsenize) bir tankı olan birisi olduğunu duymuştum. Bütün sistemi kapatmak zorunda kalmıştı, çünkü nem evini yok etmek üzereydi. Gerçekten korkunç değil mi? Ama düşünürseniz, aslında bu çözülebilecek teknik bir konu. Gerçekten büyük tanklar evden iyice yalıtılmalı ve iyi bir havalandırma gereklidir. Eğer tankı yapacak yeteneğiniz varsa, bunu yapacak yeteneğiniz de var demektir.

Suyun ısıtma/soğutması yalıtımla ilgili bir sorudur. Doğru yapıldığı takdirde enerji açısından büyük maliyetleri olmayacktır ve evin ısısını da etkilemeyecektir.

İnşaatın temelleri

Aslında, bir tankın 6 yüzü vardır ama, sadece bir veya ikisinin şeffaf olması gereklidir. Cam ve akriliğin fiyatı tank boyutlarına bağlı olarak hızlı şekilde artar ve standart boyları bulamayacağınız noktada kelimenin tam anlamıyla patlar. Benim ülkem gibi, bazı bölgelerde, cam ve akriliğin fiyatları o kadar çılgındır ki, her hal ve karda en iyisi gereken en az miktarı kullanmaktır. Ayrıca, cam ilk sırada riskli ve üöitsiz bir malzemedir. Bunu bir akvaryumun tabanında kullanmak istemezsiniz. Kontrplak ucuz, çok hafif, elastik ve camdan birçok artısı olan bir malzemedir ve yeterince güçlüdür. Asıl mesele, suyla temas etmemesi gerektiğidir. Burası epoksinin devreye girdiği yerdir.

Epoksi

Epoksi gerçekten çok güçlü bir plastiktir. Aslında polyester gibi iki bileşenli sert bir plastiktir ama genel olarak polyesterden daha iyidir. Daha güçlüdür ve daha elastiktir, ama daha sert değildir. Epoksi, ahşap ve plastik tekneler için yapıştırıcı, dolgu ve kaplama malzemesi olarak çok tanınan bir üründür. Ama maalesef pahalıdır, ama yüksek miktarlarda iyi bir iskonto ile satınalınabilir. Denize dayanıklı epoksiler solvent içermezler ve sertleşirken küçülmezler (çekmezler). Bunun için epoksi ile çalışmak polyesterle çalışmaktan daha kolaydır ve sertleşince zehirli değildir. En önemlisi de, ağaç ile epoksi birlikte kullanıldığında, ağaç epoksiyi emecektir ve ağaç liflerinin plastik sağlamlığında yapışmasnı sağlayacaktır. Bu nedendendir ki, epoksi en iyi ağaç tutkallarından biridir ve ahşap teknelerdeki metallerin bir kısmının yerini almıştır.

Tankımı dizayn ederken bir hata yaptım. Aslında pahalı olan West System deniz epoksisi ile yola çıkmaya niyetliydim. Fakat, sonradan bunun çok pahalı olduğuna karar verdim ve Hempel epoksi primeri alma riskini göze aldım. Bu primerin içine solvent koymam gerekti ve aslında göründüğü kadar ucuza da gelmedi. Bunu yapıştırma amacıyla bile kullanamadım. Aslında, West Sistem kadar kaliteli ama daha ucuz deniz epoksileri de mevcut. Böylece dersimizi almış olduk. Bir dahaki sefere UV koruması ve renklendirme için bu solventsiz epoksilerden birisini kullanacağım.

Fiberglas

Bazı kişiler fiberglası epoksinin içinde kullanmak isteyeceklerdir. Buradaki ana fikir, epoksinin tek başına yeterince kuvvetli olmadığı ve güçlendirilmesi gerektiğidir. Tek başına epoksi ve ahşabın güçlendirilmiş epoksi kadar güçlü olmayacağı bir gerçektir. Ama hala, bunların birlikte gerekende bile daha güçlü olduğuna inanıyorum.

Güncelleme !

Sanırım burada yanılmışım! Artık fiberglasın kullanılmasını tavsiye ediyorum. Bkz:. this acticle

Epoksi kaplama, kontrplağın üzerine ince bir tabaka oluşturarak ahşaba iyi bir fiber güçlendirmesi sağladı. Ayrıca, fiber olmadan epoksi depolar vb yerlerde zemin kaplaması olarak ta kullanılmakta. Yani güçlü bir yüzey kaplama malzemesidir.güçlendirilmiş epoksi o kadar sağlam bir malzemedir ki, büyükçe bir kayayı 2 metre yükseklikten tankın dibine düşürseniz bile zarar veremezsiniz. Aslında Kevlar fiberler tekne işleri için satılmakta ve bunları kullanarak tankınızı kurşun geçirmez bile yapabilirsiniz! Eğer, fiberglas ile kendinizi daha emniyette hissedecekseniz ve ekstra işçilik ve maliyet sizi korkutmuyorsa, bu şekilde devam edebilrsiniz. Herşey daha emniyetli olacaktır. Başka herhangi bir bölümde hata yaparsanız, fiberglas sizi bölünüp dağılan bir tanktan koruyacaktır. Epoksi ile karıştırılmış fiberglas aslında tank içinde tank yapmak gibi olacaktır. Bu, kontrplak tabakalarının birleşme bölümlerinde sızdırmazlığın bozulmasını engellemek için güzel bir çözüm olabilir. Şunu aklınızdan çıkarmayın: Tank üretirken en zor problem olan sertlik fiberglas ile çözülemez. İşte bu yüzden sadece saf fiberglas ve epoksi ile bir tank yaratmak bu kadar zordur. İnce duvarlar esneyecektir. Esnemeden korunmak için bir çeşit kalınlığa ihtiyacınız olacaktır. İşte bu nokta, ahşabın devreye girdiği noktadır.

Ahşap

Kontrplaktan akvaryumları ilk duyduğumda şöyle düşünmüştüm: “ Ahşap... Akvaryum... Asla olmaz!” ama bu çok zaman önceydi. Çünkü, akvaryum inşa etmek için ihtiyacınız olan şeyleri düşündüğünüzde, ahşabınne kadar muhteşem bir malzeme olduğu aşikar oluyor. Su geçirmez bir şeye ihtiyacınız var. Evet, ahşap su geçirmez değil. Su ahşaba zarar verir. Ama, su çeliğe de zarar verir, hatta betona ve polyester bile o kadar da güvenilir değildir. İhtiyacımız olan şey, su ile ahşabın arasına bir kaplamadır ve bu da epokside var.

Ek olarak, suyun sıkılığına karşı sertliğe ihtiyacımız var. Bu sert yapıyı yaparken, bel vermeyen ve bükülmeyen ve tercihen ince bir malzemeye ihtiyacımız var. İşte bu noktada ağaç parıldar, çünkü çok ince olarak ucuza temin edilebilir. Bu yüzden tamamen çelikten yapılmış pek fazla akvaryum göremezsiniz. Çelik levhalar mükemmeldir ama, ince çalik bel verecektir. Bu yüzden daha kalın levhalara ihtiyacımız olacaktır ve bunlar da çok ağır ve pahalı olacaktır. Aynı zamanda, ahşap tabakalar da yatay ve dikey kolon ve kirişlerle desteklenmezlerse yeterince kuvvetli değillerdir.

Kolon ve kirişler

Artık gerçek ağaç işçiliğine başlıyoruz. Bunlar kontrplağın bel verme ihtimali olduğunda kullanılırlar. Kolon ve kirişlerin kalınlığının ve sıklığının hesaplanması inşaat mühendisliği bölümünde çok iyi anlatılmaktadır. Ama maalesef ben bir inşaat mühendisi değilim ve bu tür hesaplamalardan çok ta anlamam. Bu sayfanın Norveç dilinde olan versiyonunda, dizaynımın yeterince kuvvetli olup olmadığını kontrol edebileceğim bir formül var. Gerçi sonraları, inşaat işindeki tanıdıklarım, formülün tamamen yanlış olduğunu ve hiçbir şekilde kullanışlı olmadığını söylediler. Bu nedenle, bu formül burada yok. Hesap yapacağınız formüllerin olmadığını söylemek zorunda kaldığım için üzgünüm.

 
Yukarıdaki resim inşaat prensibini gösteriyor. Bunlar arka duvar ve yan duvarlar. Kontrplak levhalar oldukça ince fakat kolon ve kirişler su basıncından dolayı esnemelerini engelleyecek.

Aynı yapının iç yüzeyi. Aklınızda bulunsun, taban levhası, duvar levhalarının arasındadır.

Başka bir test. Tank sehpa üzerinde. Ön kapak yerine takılmış durumda. Bu sadece cama destek olmak için gerekli..

Boşlukların doldurulması: geçme veya contalama

Ahşap levhaların arasında boşluklar oluşacaktır. Önemli olan şey, bizim bunu bilmemiz ve bununla başa çıkmak için bir planımızın olması. Bunu ciddiye almalıyız. Sadece boya yapmak yüksek kalitede sonuç vermeyecektir. Boşluklar çok küçük bile olsa çok tehlikelidir. Aşağıdaki çizimlerde gösterildiği üzere sızdırmazlık (contalama) için üç farklı yöntem vardır.

  1. Eğer bağlantı yerleri boyanacaksa, önce tutkallanmalı ve boyadan daha sert veya en az boya kadar sert bir malzeme ile dolgu yapılmalıdır. Tabakaları boşlukları doldurabilecek kadar güçlü bir tutkal ile yapıştırın. Prensip şudur: Tutkal ahşaba yapışacaktır ve ek yerlerindeki küçük boşlukları dolduracaktır. Epoksi bunun için idealdir.ek yerlerinin çok güçlü yapılmasının çok önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Çünkü tutkal serttir ve eğer ahşap nemden dolayı çeker veya bel verirse tutkal açılabilir. Bunun için, güçlü bir yapıştırıcı ve vidalarla güçlendirme iyi olacaktır.
  2. Boşlukları tıkama. İyi kaliteli bir akvaryum silikonu gibi güçlü elastik bir malzeme ile bunu yapabilirsiniz. Tıkama (contalama) tabakaların yüzeyini iyice işledikten sonra uygulanmalıdır. Silikon ek yerine boydan boya bir “sosis” gibi sıkılmış ve nazikçe bastırılarak boşluklara doldurulmuştur. Silikon kuruduğu zaman çok güçlü ve elastik bir hal alacaktır. Su basıncı bunu açıkça etkiler, fakat bun yaptığı derecede, sadece boşluklara daha iyi dolmasını sağlar.silikon tabakalar arasındaki daha geniş açıklıklara neden olacaktır. Tabakaların hareket etmesi, çekmesi veya kayması sorun olmayacaktır. Fkat, silikon burada bir yapı malzemesi olarak görülmemeleidir. Parçaları bir arada tutmak için değil, sadece sızdırmazlık sağlamak için oradadır.
  3. “Tank içinde tank” imal etmek. Fiberglas bölümünde açıkladığımız gibidir. Tüm tankın içini epoksi/fiberglas karışımı ile kaplayabilirsiniz.

Ben 2 numaralı metodla devam etmeyi tercih ettim, çünkü bunu yapmam gerekiyordu. Yapıştırılmış bir tankı taşımak ve saklamak için parçalamak mümkün olmayacaktır. Gerçekten de çok iyi işe yaradı. Gelecek projelerimde de bu şekilde yapıştırmak bana sorun yaratmayacaktır.

Silikon

Bu projeye başlamadan önce, silikonun bu kadar muhteşem bir malzeme olduğunu gerçekten de bilmiyordum. Zehirsizdir (akvaryum türü olanlar), çok güçlüdür ve çok elastiktir. Su basıncının silikonu palakalar arasındaki boşluğa ne kadar dolduracağını merak ediyordum. Cevap, tamamını itemediği oldu. Çektiğimiz tabaka, su basıncına dayanması için gerekenden daha güçlüydü.

Cam

Camın değişik tipleri vardır. Farklı türleri burada anlatmayacağım. Ben, burada, en çok bulunabilen standart düz çekme camı kullandım. Bir çok kişi ne kalınlıkta bir cam gerekeceğini soruyor. Aşağıdaki web sitesinde çok güzel bir açıklama mevcut ve ilgili dosya indirilebiliyor.

http://www.fnzas.org.nz/glassthickness.0.html

Benim tankım

Önce bazı açıklamalar:

İç ölçüler: 2.44m x 1.22m x 0.73m (0.73 m su yüksekliği) yaklaşık olarak 2200 litre (581G) su. Orijinal ölçüm olan 2300 litre (608G) bir miktar hatalıydı.
Dış ölçüler: 2.67m x 1.45m x 1.0m. (105.1in x 57.1in x 39.4in)

Cam tabakası: 2.43m x 0.705m x 12mm. (95.7in x 27.8in x 1/2in)

Proje aşamasında tankımda ince kontrplak tabakaları kullanmayı plates (12mm ½ in) ve bunları sık kolon / kirişler ile güçlendirmeyi planlamıştım. Bunu nedeni ise kalaslar daha ucuz ama kontrplak nispeten pahalıydı. Ama şimdi bunu gerçekten de bir hata olduğunu düşünüyorum. Aslında yapmam gereken daha kalın kontrplak ve daha az kolon / kiriş kullanmalıydım. Bu, daha az işçilik, tabakalardaki hasarlara karşı daha yüksek güvenlik ve 12 mm lik kontrplağın ince olmasından dolayı daha zayıf olması demekti.

Böl ve ele geçir

Bu tür bir tankı imal ederken plakaları ayrı setler halinde üretmek iyi bir strateji olacaktır. Her bölüm düzgün kalaslara yapıştırılarak vidalanmış kontrplak tabakalardan oluşmaktadır. Tüm parçalar tamam olduğunda bir araya getirilebilirler.

Malzemeler

Aşağıda, kullandığım malzemelerin listesini görebilirsiniz. Fiyat vermedim, çünkü ben petrole bağlı bir ekonomisi olan Norveç’te yaşıyorum ve vereceğim fiyatlar başka ülkelerde yaşayan insanlar için bir anlam ifade etmeyebilir.

Malzeme

Miktar

West System Epoksi 1.2kg

1

Polyüretan boya Hempel (litres)

1.5 (0.4G)

Güçlendirilmiş çelik çubuk 10mm (3/8in)(metres)

6 (20ft)

Fitting Vidası

500

Square washers

50

Fitting 105x10x90mm (4.13x0.39x3.54in)

40

Ağaç vidası

500

Boya malzemesi

1

Somun

90

Cam tabaka2430x705x12mm (95.7 x 27.8 x 1/2in)

1

12mm (1/2in) kontrplak 2440x1220mm (96x48in)

3

4mm (1/6in ?) kontrplak 2440x1220mm (96x48in)

3

48x198mm (2x8in) kalas (metre)

11 (36ft)

48x98mm (2x4in) kalas (metre)

70 (230ft)

Hempel Light primer (litres)

5.25 (1.39G)

Boya ruloları

6

Tiner

1

Silikon

7

İç boya

1

İç boya primeri

1

İş çizimleri

Tüm 5 tabaka için gerekli çizimler aşağıdadır.

Taban

Arka duvar

Yan duvar

Ön

İnşaat prosesi

Önce taban kirişlerini yaptım. Çok basitti. 2 adet tank boyunda kalasve bunları yerden yükseltecek 4 kalastan oluşuyordu.

Bu resmin ön tarafında sehpa için kullandığım iki adet kalas ve ön tabakada kullancağım bazı parçaları görebilirsiniz. Yan duvarlar, arka duvar ve taban arkada duruyor. Bu resim, aslında, tankın demonte haldeyken, taşınmasının ve saklanmasının ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. Ön kapak için üç kişi gerekirken, diğer parçaları taşımak için 2 kişi yeterli olacaktır. Tankı sehpanın üzerine koyup, monte etmek için ise sadece bir kişi yeterli olacaktır.

Bundan sonra, duvarları ve tabanı yapmaya başladım. Kontrplak tabakaları dekopajla tam ölçülerinde kesildi. Kalaslar ise hızarla kesildi. İskeletleri yaparken kalın ahşap vidaları ve bolca fitting kullandım. Kontrplak levhalar iskelete tutkallandı ve vidayla tutturuldu.

Tabanda iskelet kullanmadım. Bunun yerine baştan sona uzanan kirişler kullandım. Ama sonradan bun uyaptığıma pişman oldum. Aslında işe yaradı, ama yapımı daha zor oldu.

Ön tabakada kontrplak kullanmadım. Bu bölüm sadece cam için taşıyıcı olacaktı, bunu için tamamen ahşaptan yaptım.

Cam için yaptığım L formunun yakın görüntüsü.Vidaların girintilerine dikkatli bakın. Az bir miktarda solventsiz epoksiyi tutkal ve kaplama için kullandım. Tüm ağaç malzeme gibi bunların da “yaşama” eğilimi vardır. Yaşama dediğimiz şey, bükülme, gerilme ve ortamdaki nem oranına göre çekmedir. Bunu her zaman göz önünde bulundurmakta fayda vardır ve sızma gibi sonuçları engellemek için gerekli önlemleri almak gerekir.

Buradan sonra, tabakaları bir araya getirip mengeneler ile tutturdum ve somun deliklerini matkapla açtım. Hazır somunlar almadım çünkü çok pahalıydı. Bunun yerine işlenmiş çelik çubuklardan kesmeyi uygun buldum. Tüm somunlar yerine yerleştirildikten sonrasağlamlığını test ettim. Gayet iyi bir izlenim verdiler. Daha sonra inşaat işindeki tanıdıklarım tankımın içine doldurulacak hazır betonu taşıyacak kadar güçlü olduğunu söylediler. Tabii ki camı hesaba katmazsak.

İç yüzeyin kaplanması

Bu gerçekten zor bir işte. Kullandığım epoksi primerti, başka bir sorun çıkmazsa en azından kullanıcı dostuydu. Uzun ömürlüydü ve fırçalar ve rulolar yardımıyla kolaylıkla uygulanabiliyordu. Son katı beyaz boyamaktan vazgeçtim. Beyaz bir akvaryumda kötü bir fon oluşturuyor. Daha sonra daha koyu bir renkle tekrar boyanması gerekiyor. Son kat boya tekneler için kullanılan iki bileşenli poliüretanlı boyaydı.

Paslanmaz cıvatalar

Bazı kişiler bu tür bir projede pahalı paslanmaz vida ve somunların kullanılmasını önemli bulacaklardır. Ben bunun daha güvenli olduğunu düşünmüyorum. Bunları kullanacağınız yerlerde güvenlik ölçülerini kullanmanız gerekecektir. Bir örnek verelim: Eğer bir gemi mühendisi ekstra para harcamak isterse, bir yolcu gemisinin balo salonundaki avizenin tuzlu suya dayanıklı olduğundan emin olmak ister. Tabii ki okyanusta her yanınızda tuzlu suyla berabersiniz ve avizenin buna dayanıklı olması gerekir. Ama bunun üzerinde biraz düşünelim. Deniz suyunun, balo salonunun tavanına ulaştığı anda insanların dans etmekten başka yapacağı şeyler olacaktır. Kontrplak tankımız için de aynı şey geçerlidir. Eğer epoksi tabakası kırılır ve su kontrplakların arasında sızmaya başlarsa şov biter. Tank boşaltılıp tamir edilmelidir. Civataların pas nedeniyle kırılmasından önce, malzemeler şişip kabarmaya ve su damlamaya başlayacaktır.

Camı yerleştirmek

Burada camı yerleştirmek için güzel bir yol gösterilmiştir. Bir çerçeve kullanın. Çerçevenin cam oturmayan geniş yüzeyi akvaryumun dışına bakacak şekilde ve L formunda olmalıdır.

  1. Çerçeveyi dış yüzeyi aşağıya bakacak şekilde düz bir zemine koyun.
  2. Epoksiyi kumlayın ve herşeyi alkol ile iyice temizleyin.
  3. Çerçevenin etrafına kalın ve uzun bir silikon “sosis” uygulayın. Silikondan kaçınmayın, tasarruf etmeye çalışmayın.
  4. Cam tabakasını “sosisin” üzerine yerleştirin. Silikon camı tutacak kadar kalın olacaktır. Camı nazikçe bastırın ve içindeki hava kabarcıklarını çıkmasını sağlayın. Yapıştırma tamamdır. Tank tamamlandığında silikon camı yerinde tutmayacaktır. Camı tutan su basıncı olacaktır.
  5. Güvenlik için, iç tarafa da silikon uygulayın.
  6. Artan silikonu temizleyin.

Final montaj

Tüm 5 tabaka da hazırlandıktan sonra parçaları biri birine civatalamaya başladım. Ardından delikleri yukarıda belirttiğim şekilde doldurdum. Tankı doldurmadan önce bir hafta kurumaya bıraktım. Tank suyu ilk denemede tuttu!

Dış kaplama

Kontrplağın dış yüzeyine ince kontrplak tabakaları koydum. Tabakaların arasında izolayson için cam elyafı koydum. Çünkü bu bir soğuk su deniz akvaryumu olacaktı. Ardından dış yüzeyi bildiğimiz iç cephe ev boyası ile boyadım. Boya hoşuma gitmediği için montajdan sonra tahminen değiştiririm. Tankımı, bulunduğu odanın tam bir parçası gibi yapmak için bir takım dekorasyonlar daha yapmam gerekecek. Muhtemelen bir kapak yapmayacağım. Bunun yerine akvaryumun kendisini ve ekipmanlarını ayrı bir odaya koyup, duvardan sadece camın görünmesini sağlayacağım.

Soru: Tankın komple bitmiş ve yerine yerleştirilmiş, faal halini görebileck miyiz?

Hayır, maalesef. Gördüğünüz ev ebeveynlerimin evi. Şu anda işsizim ve evim ve dolayısı ile tankım için yerim yok. Bunun için birkaç haftalık testlerden sonra demonte edildi. Yani, silikonu kesilip, somunları çıkarıldı. Şu anda naylonla sarılıp güvenli bir yerde depolanıyor ve ben tekrar monte edebileceğim günün hayali ile yaşıyorum. Yani gelecekte görebilirsiniz.

Sonuçlar

Bu “şeyi” imal etmek gerçekten heyecan vericiydi. Böyle birşeyi hemen yapmak için bir heyecan duyuyorsanız, bunu size kalpten tavsiye edebilirim. Planlama çok önemli. Önce tankınızı çizin. Su basıncının değişik parçalar üzerinde nasıl etki edeceğini iyice düşünün. İyi kalite epoksi kullanın. Burada tasarruf etmeyi düşünmeyin. Benim yaptığım gibi dışarıda çalımanızı tavsiye etmem. Elbette bu bulunduğunuz yerin iklimine bağlı ama benim için ciddi bir iş kaybına neden oldu. Tüm malzemeleri hergün içeri ve dışarı taşımak zorunda kaldım çünkü geceleri nem paslanmaya neden olabilirdi. Aniden yağmura yakalandım ve gece tankımı örtmek zorunda kaldım. İyi bir garaj tüm bunları yapmak için çok iyi oılacaktır.

Bu sayfanın Norveççe versiyonunu yayınladığımdan beri birçok kişi kendi projeleri ile devam etmem için teşvik ettiler.4000 litrelik bir tank yapan birisi başlangıçta sızma problemleri , yaşamış. Ama bu sadece yanlış dizayndan kaynaklanıyordu, çünkü çok az cıvataya çok fazla basınç düşüyordu. Zaten basınç ta talihsiz derecede fazlaydı. Çelik bir fitting bıçak görevi görmüş ve cıvataları kesmişti. Bundan dolayı 12mm kontrplak bel vermiş ve su tanktan sızmıştı. Benimki gibi dizayn edilen bir tankta 12 mm kontrplak kullanılsa bile bu meydana gelmez. Bu kadar büyük havimli bir tankta elbette daha kalın bir kontrplak kullanılmalıydı. Ama sonunda hatalarını düzeltti ve şimdi tankı ile çok mutlu.

 

 

Oguzzz2009-06-11 12:45:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuLeYMaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 876
SuLeYMaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 11:16
Oğuz bey tercümeniz için teşekkürler. Yararlı bir kaynak oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umitleeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1505
umitleeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2009 14:06
Oğuz bey teşekkürler. Çok enteresan ve güzel bir paylaşım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuncer2234Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 254
tuncer2234Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2009 14:40
Maddi yönden aynı ölçülerdeki diğer alternatiflere göre daha uygun olduğunu düşünüyorum. Yeri müsait olanlar için gerçekten denenebilir. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karakafaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2008
İl: Manisa
Mesaj: 56
karakafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2009 14:53
nasıl tercüme ettiniz hayret cok uzun ve yorucu bir yazı cok teşekkür ederim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2009 08:28
Günaydın Hayri Kardeşim,
 
Diğer makalelere bakınca o kadar da uzun değil Tey%20Tey
 
Keyif ve istekle yapınca o kadar yorucu da olmuyor. Dans
 
Sağlıklı balıklar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dameÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 460
dameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2009 10:05
Oguz bey tercüme için teşekkürler iyice okuyup malzemeleri ayarlamaya başlıyacagım emeginize sağlık saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2009 10:11
Oğuz bey tercüme için teşekkürler.Yarrlı bir paylaşım oldu.Emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2009 11:34
Arkadaşlar,
 
Tercümeyi beğenmenize sevindim. Aslına bakarsanız, internette dolanırken, özellikle Amerika'daki hobicilerin ahşabı ne kadar çok kullandığını görünce şaşırdım. Bizim demir profil üzerine kaplama ile yapalım dediğimiz sehpaları tamamen ahşap kullanarak yapıyorlar. 1000 litre üzeri tanklar için bile ahşap sehpalar var.
 
Aslında adamlar evlerini bile ahşaptan yapıyorlar ya, neyse...
 
Aranızda bu tür şeyleri deneyen olursa lütfen paylaşın, biz de bazı şeyleri görmüş, öğrenmiş oluruz...
 
Hepinize sağlıklı günler...
 
Oguzzz2009-02-09 11:34:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

black_bladeÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
Mesaj: 138
black_bladeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 20:12

Oğuz bey size gerçekten teşekkür ediyorum bölesine faydaLı bir çeviri yaptığınız için kimi insanlar vardır uğraşmazlar benimde ingilizcem olsa katkıda bulunacağım ama işte olmuyor programlarda zaten güzel çeviremiyor ama neyse gerçekten akvaryum dünyasına katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyoruM. SAYGILAR, HÜRMETLER...

black_blade2009-02-12 20:12:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dameÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 460
dameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 01:24
Arkadaşlar bu kontraplakları boyama yerine geçenlerde gördüm yapılışını mutfak dolaplarını yaparken özel bir sıcak presde suntaya özel plastik kaplıyorlar bu şekilde plastik giydirme yapsak sizce saglıklı olurmu ? saygılar. dame2009-02-13 01:32:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sssnakeÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1263
sssnakeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 01:32
İşte budur. Teşekkürler Oğuz Bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 09:22
Arkadaşlar,
 
Hepinize nazik yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince, kalemim döndüğünce tercüme yapmaya devam ederim. Ancak, bir konuda yardımınıza ihtiyacım olacak: Tercüme edilmesini istediğiniz konuları bana bildirirseniz, zamanım oldukça çevirileri yapmaya çalışırım.
 
Ayhan Bey,
Kaplanan özel plastik suya temasında balıklara zararlı olabilecek kimyasalları suya bırakmıyorsa (salınım yapmıyorsa) ve kaplama sonrasında plastiğin içine su szması %100 engellenebiliyorsa olabilir elbette.
 
İlker Bey,
 
Sizin yapmış olduğunuz paylaşımların yanında, benimki henüz devede kulak. Kahkaha Belki birgün bende sizin kadar iyi bir akvarist olur, sizin kadar paylaşım yapabilir, hobiye katkılarda bulunanilirim.
 
Sağlıklı günler...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dameÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 460
dameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2009 14:29
Oguz bey hepimizin mutfaklarında olan hazır mutfak dolapları bu şekilde yapılıyor suyu tutacagı kesin ama bileşimlerini ögrenip paylaşıcam olmadı ufak bir deneme yapıcam küçük bir akvaryum yaparak saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir