adım adım bitkili akvaryum


etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2011 20:47
Bitkili akvaryum kurmak isteyen yeni başlayan arkadaşlara tavsiye niteliğinde bir şeyler paylaşmak istedim. Daha önce bu dahil bir çok forumda bitkili bir akvaryumu nasıl ucuza getiririz tartışmak konuşmak istedim ama nafile pek de bir sonuç alamadım. Herkes standart kalıplaşmış belli bilgiler üzerinde dönüp duruyor. Birde vaktiniz varsa benim anlattıklarımı okuyun.

Bitkili akvaryumun en önemli unsuru zemin

1) torf : En alt kat. Torfu ( peat) saksılarda çiçek besleyen tarımla uğraşan yada ziraat yada biyoloji ile uğraşanlar yakından tanır. Bitki diplerinde su tutma özelliği olan ph ayarlayan besin özelliği olmamasına karşın bitkinin beslenmesini kolaylaştıran bir madde. Bu nu akvaryumcular size kutusu 15 lira gibi bir fiyattan 200-300lt lik bir akvaryuma nerdeyse 3-4 kutu harcıyacağınızı düşünürsek 50-60 lira gibi bir fiyattan satacaklar. Ama durun önünüzde seçenekler var çiçekçiler gübreciler gibi yerlerden saf torf bulabilirsiniz hemde 3-5 liraya ben 7 liraya 2,5 kiloluk aldım iki akvaryuma kullandım. evimdeki bitkilerin dibine kullandım hala bir ömür yetecek kadar var. İçinde gübre karışık olanları almayın sakın uyarayım. :) gerçi onuda kullanan var üzerine kedi kumu serip kullananlar olmuş. ama kedi kumuda 20 lira :)
2) teflon sineklik. lütfen en yakın nalbura gidin size çok ucuza verecektir.

3) Kum : Şimdi aquaclay hagen ve dazs soil piyasayı ele geçirmiş. aquaclayden rengi ve bulaştırdığı renk yüzünden millet vazgeçmek üzere. Bir çoğu besin içermiyor diye tutturmuş fakat ziraatçi arkadaşlar iyi bilirler toprağa kırmızı rengi demir verir. bu kum boşuna kırmızı değildir herhalde. sonra hagen geliyor demir içeren çok görsel bir kum onunda derdi var aldığınız kum gerçekten hagen mi ? bilemiyorsunuz. hagen marka olanlar simsiyah ışıl ışıl diğerleri daha açık grimsi mat bir renkl sunuyor size bir de sonuncu ve şuan en meşhuru dazs soil herhalde. hepsinin ortak özeliği nemi tabiki fiyatı. Çuvalına 50 liradan aşağı vermeniz imkansız neredeyse :) 
Siz ne yapın gidin bir göle girin bir yarım metre içeriye toprağı yaklaşık 15 - 20 cm kazdıktan sonra altta olan nerdeyse humus yerini tutacak olan toprağı koyun bir kovanıın içine veya gidin bir dereye özellikle kıyı bölgelerde yaşayanlar derelerin döküldüğü yere siz de aynı şekilde alın dere kumunu getirin evinize. Dikkat etmeniz gereken biraz eleme ve yıkama işlemi olacaktır o kadar.. Sonra benim yaptığım gibi üzerine hagen koyabilirsiniz ben 3-4 santim yani bir çuval 25 kilo sanırım koydum hem dekoratif oldu hemde suyun diğer kumla bulanmasını önledi :))

4) Katı gübreler : Aktardan kil gübrecilerden potasyum gübreleri alarak oldukça körlemesine kaşık yardımı :) ile toplar oluşturdum. gömdüm kumun içine. Misket gübre herhalde gübreleme konusunda formülüne en kolay ulaşılan şey yazın google a var her tarafta tarifi.
Işıklandırma :

En karışık işlerden biri :) t5 t8 miş onlara balastlar mış çık işin içinden. Armatür almaya kalkasanız 100 lira kendisi . Bir yere kapak yaptırayım dedim baya bir uzman işi 6 flöresanlı dedi 160 lira siz düşünün. Ben ne yaptım gittim koçtaş bahaus ne varsa gezdim Bulduğum t8 ve t5 leri aldım bir de uygun balastları. Unutmayın elektirik malzemesi oalarak floresan fiyatları 3 ila 9 lira arası değişir. size ise akvaryumcular 20 hatta 30 a satar. Aldanmayın. Bazı arkadaşlar güvenmesede ben kapağımı karton kutudan yaptım inanın iki hafta kendim bile şaşırmaktayım aslında mükemmel çaılışıyor. hiç ısınmıyor. Alimunyum folyolar sağolsun. :)

filtre ve karbondioksit. 

Dış filtre gerçektende sorun inanılmaz uçuk fiyatlar pahalı filtre mazlzemleri. Diğer şeylere yeterince kafa yorunca ben gidip ucuz bir tane aldım. Onuda farklı yapmaya uğraşmadım. Ama insanların laflarına bakarsak eheim atman fluval iyi diğerleri sorunlu siz karar verin artık :)

Dikkat etmeniz gereken akvaryum hacminizden çok fazla debide bir motor almayın. Gereksiz yüksek akıntı balıklarınıza ve bitkilerinize iyi gelmeyecektir.

Karbonsioksite gelince ev yapımı maya fabrikası kurun yeter. Bir pet şişe ( ben 100 cl rakı şişesi kullandım en sevdiğimden ) hortum. Ve difüzor nasıl isterseniz öle alın yada kendiniz yapın. Maya sistemi için tarifte çok. Bence faydalı ve işe yarıyor.

akvaryumu kurma:

Kumunuzu ve ışığınızı filtrenizi hallettiyseniz başlayın kurmaya en dibe serin az bir şey torfu az ama arkadaşlar en fazla yarım santimlik bir katman sonra sineklik. sonra dere vs kumunuzu bu kumun içine gömün misket gübrelerinizi. sonra isterseniz hagen kumunuz karışmasın diye gene bir sineklik yada boşverin serin hageni bitsin kumla işiniz. 

Sonra kumu bulandırmadan yavaş yavaş ekleyin suyunuzu yaklaşık bir karış su eklediyseniz durun orda kalsın akvaryumunuz öyle dinlensin biraz.

Bitki seçtinizmi süper aldıysanız gömün teker teker akvaryuma sonra suyu tepeleyip çalıştırın filtrenizi ama sakın balık koymayın içine en az 2-3 gün önceden akvaryumunuz varsa onun suyunu maya yapın bu akvaryum suyuna boşaltın bunu boşalta bildiğiniz kadar balıklarınızın alıştığı bakteri çorbası burdada oluşacak yabancılık çekmeyeceklerdir. 
Bitki alımına gelince hepsini anında almak zorunda değilsiniz bir. Çok almayın iki. Neden çünkü aldığınız bitkiler çoğalacaktır. Tonla para harcayıp bütün akvaryumun dibini kaplayacaksınız. Sonrada çoğalan bitklileri kesip kesip çöpe atacaksınız. Öyleyse ilk başta akvaryumda öksüz gibi duran bir kaç bitkiyi kesip kesip kendimiz çoğaltıcağız. Sabredeceksiniz. :)

Yaklaşık akvaryuma aldığınız bitkiler 2-3 gün sonra köklenmeye başlayacak tam bir fotosentez randımanı almaya başlayacaksınız. o yüzden ilk günler akvaryumda oksijen kıtlığı baş gösterir balıklar tepeden inmezse şaşırmayın varsa bir iç filtreniz hava hortumunu takıp olaya mudahele edebilirsiniz. bitkiler 1 iki hafta içinde randımanına oturdumu artık oksijen için endişe duymanız gerekmez. karbondioksit işi biraz farklı olabilir tabi ki bunun için mayayı kararında hazırlayıp azar azar verirseniz ph dalgalanması yaşamadan idare edebilirsiniz. 

Nitrat olayı ise ilk başta önlenemez bir olgu sayılır. Akvaryumunuzun bakteri kültürü oturdukça ondan kurtulacaksınız merak etmeyin. 

Akvaryumunuza çok balık koymaz çok azda yem atarsanız çok fazla kafa yormadan çok az bir temizlikle sadece seyir keyfine bakabilirsiniz. 

Akvaryumda elbette ölümler olur. Siz kafaya takmayın orayı habitat gibi düşünün sağ kalanlar yaşamı sürdürcek olan kuvvetlli olanlardır. Fazla üzerine gitmeyin. 

bir süre sonra bitkiler çoğaldık ve büyüdükçe besin ihtiyacı artıcak ve akvaryumdaki besinleri bitirecektir.Siz yapraklarından bunu kesinlikle fark edeceksiniz. Ben kendime normal bitki gübrelerinden sıvı gübre hazırladım.

Çok ünlü bir markanın gübrelerinin üzerinde yazan şekilde hazırladım ve kullanıyorum :) 

mesela şöyle diyor : nitrogen

%1,5 nitrogen
%2 potasyum  nelerden hazırlandığınıda yazmışlar yanına potasyum nitrate ve üre. 

Bulmak zormu hayır gidin bir seraya yada gübreciye alın kilosu üç liraya. kulanacağınız 15 - 20 gram malzeme size senelerce yeter.

Benim bitkilerim şu an acayip mutlu. ilerde ihtiyac duydukça kilden misket gübreler hazırlayıp gömeceğim. Şimdilik tek takıldığım konu eser element ihtiyacını nasıl karşılayacağım elbet onunda yolu bulunur. 

Akvaryum işini bu kadar pahalı yapanlara ben ne diyeyim :) bu parasal döngüyü savunanlara ben ne diyeyim. :) Ben üç markanın arasında kilitlenip kalmış bu zindandan çıkmak istiyorum :)

Bir lafım daha var oda şu balık dostu arkadaşlara. Kendi evlerinde şu kadar litre suya bu kadar balık hesabı yapanlar var doğru bence de her canlı yaşamak için uygun yaşam alanını hakeder. Sözüm onlara şu forumda her akvaryuma laf edenler üretim çiftliklerini bir akvaryumun içine tıkılmış yüzlerce balığı görünce alkış tutuyorlar. O süper olmuş diye. şimdi diyeceksiniz ki onlar  üretimhane hiç farketmez. Hayvan hakları savunucuları üretim hanede olsa hayvanat bahçeside olsa kötü şartlarda ise ona karşı çıkarlar. Ama diyceksiniz ki üretim hanelerde yer kısıtlı olursa fiyat artar. :) Siz zaten para vermeyi seviyorsunuz ne fakeder dimi ama :) ph metreler ölçüm kitleri karbondioksit tüplerine para veren bir balığıda 20-30 lira veriversin artık.  

Bu arada 

bitkiler : parvula, gül, ozalet, eladoa, rotala, limon, echinodorus
canlılar : lepistes, çöpçü, vatoz ilerde rasbora katılacak sürüye o kadar. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deliorman2010Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 257
deliorman2010Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2011 22:03
Elleirnize saglik cok guzel bilgiler var, bende bikili akvaryuma donus yapiyorum oturmus suyum var. 3 aydir icinde baliklarim yasiyordu. Onlari buyuk tanka aktariyorum, simdi icinede tetrazon koyacam once baliklari koup sonra da bitkileri. Gul, zeytin, tilki kuyrugu ve java moss  birde bulursam rotola sizin makaleyi okuyunca once bitkiler sonra baliklar diyorsunuz ben tam tersini yapiyorum, umarim bir sorun cikarmaz. Bitkiler baliklardan 3 gun sonra gelecek. Bilgiler icin tesekkurler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cnk52Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1146
cnk52Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2011 23:13
Çok güzel bir çalışma. Emeğinize sağlık. Teşekkürler. Yeni kuracağım tankım için çok işime yarayacak bilgiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 01:39
Bu kadar güzel anlatıp, ugraşıp yazdıgınız için teşekkürler, tam aradıgımı buldum bende canlı doguran akvaryumu yapmayı düşünüyorum ama aklıam takılan en büyük soru taban bitkisi ekledigmizde (bahsettiginiz gibi gübre kil topu vs)dip çekimi olayı nasıl gerçekleşecek ? İlla bu gübreli katmanlı düzenegi kurmak zorundamıyız ? :S


Yazınız gerçekten çok güzel tekrar teşekkürler
tayyar-e2011-06-07 11:04:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 07:20
Bir arkadaş ilk başta balık mı bitkimi demiş önce ona cevap vereyim. Her konuda farklı fikir ve yorumlar olabilir bana sorarsan evet önce bitki nedenmi. Çünkü bitki dikimi hele taban bitkisi kullanacaksan uğraştırıcı bir iş hele hele büyük bir akvaryumda içinde çok su ve balık bir akvaryuma elini sokup sokup mudahele etmek doğru olmaz bu bir. İkincisi zemin malzemesi yani kumlardan ilk başta inanılmaz bir salınım olacaktır. Çok yüksek element oranları çıkacaktır meydana. Buda nitrat artışı ph ta düzensizlik gibi şeyler meydana çıkaracaktır ki buda tüm balıklarını bir gecede öldürebilir. Halbuki bir kaç gün beklersen oluşan bakteri  ve bitkiler suya karışmış fazla elementleri bir nebze kullanır suyu rahatlatır. 

Bir diğer arkadaş zemin böyle olmalımı illlaki diye sormuş. Bitkiler hem bitkinin cinsine hemde elemente göre besini ya yapraktan yada kökten alır. Aldığınız belki midye kırığı bile bitkileriniz için bir süre gerekli besini sağlayacaktır ama bir süre sonra besin bitince bitkinin gelişimi duracak belkide yapraklarında bozulmalar baş gösterecektir. Şimdi derseniz ki sıvı gübre kullanırım. Evet yapraktan beslemiş olursunuz ama suda dolaşan fazla elemetten dolayı oluşan yosun problemleri başgösterebilir. Özellikle sıvı demir çok artırır yosunu. Ayrıca kökten beslenen bitkiler topraktaki eser elementleri sıvı gübreler ile yerine koymanız biraz zor gözüküyor. 
Birde zemine bu kadar malzeme koymamızın nedeni uzun süre akvaryuma dokunmamak için. bu tabanı yaptıüınızda neredeyse 1 sene bir daha dokunmanıza gerek kalmıycak çok bitkili bir akvaryumda zemine mudahele etmek neredeyse imkansız olduğundan kalın ve besleyici bir zemin ( klasik bilgi 8 cm) şart gibi duruyor.

Dip çekimine gelince plati boyundan büyük balıkların kalın urgan gibi olan dışkılarının nasıl dipte biriktiğini anlatmam gerekmez :) herhalde böyle bir akvaryumda dip çekimimi yapmamak imkansız gibi duruyor. Ama lepistes ve daha küçük balıklarda bu dışkı problemi neredeyse hiç yok gibi. Yem artıklarına gelince yemi az atarsanız dibte biriken yemde olmaz böylece dip çekiminide pek gerek kalmaz bence Dipte oluşan az bir pislik bakteri kültürü sayesine parçalanıp gider. Anca sakal yosunu gibi problemler vede göze çok rahatsızlık verici görüntüler ile karşılaşırsanız dip çekimi yapın derim ben. Soru eğer bitki varken nasıl dip çekimi yapılacağı ise şöyle bitkiler zaten bir kaç hafta sonra kökleri ile çok sağlam tutunacaktır dibe .Siz hortumu biraz geride tutup elinizlede dibi yelpaze gibi yaparak kumu hareketlendirin kalkan çöpleri çekin hortumu bitkiye çok yaklaştırmayın genede zarar görmesin. Birde ben normal iç filtemi arada mekanik temizlik için açıyorum faydasınada görüyorum ama kısa 1 saat en fazla. Hem içi hemde dış filtrenin oluştruduğu akım her şeyi kaldırıyo ikiside içine bir şeyler çekiyo ortalık tertemiz oluyor. Tavsiye ederim. Bunu çok yapmayın tabi Ortamdaki dalgalanma co2 gazının sudan kaçmasına neden olur haberiniz olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

savasdursunÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 385
savasdursunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 10:29
Çok güzel bir çalışma olmuş. Elinize sağlık. Ancak ışıklandırma konusundaki fikirlerinize katılmıyorum. Şöyle örnek vereyim: Metal Halide Ampulüm patlamıştı. Akvaryumcularda 100-400 tl arasında fiyatlara satılıyordu. Elektrikçiden 150 W metal halide aldım, 25 TL'ye. 2 hafta içinde akvaryumda alg patlaması yaşadım. Temizlemekle başedemez duruma gelince 120 TL'ye 20.000 K metal halide aldım. 1 hafta içinde tüm bitkilerim canlandı ve alg sorunum ortadan kalktı.
Elektrikçilerden alınan florasanların kelvin değerlerine bakmak gerekiyor. Zira onlarda genelde 6.000 K civarlarında oluyor ve bitkilere yeterli faydayı sağlayamayabiliyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 11:05
Ha tabii ki ben orada kapsamlı anlatmadım ama bu anlattığım ampüller özellikle bitki yetiştiriciliği için. Üzerlerinde flora yazar. Farklı renk ve kelvinde satılıyorlar. Öle normal bir ampul alıp takmak yosun yada gelişim problemlerine yol açar tabii ki. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 15:34
Özel  mesajdan soracaktım ama burdan sormanın daha doğru olacağını düşündüm.Elinizde misket gübre tarifi varmı acaba ?
Yoksa sadece potasyum katarakmı yapıyorsunuz ? Elimde bir miktar potasyum sülfat var misket gübre yapmak isterim doğrusu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2011 09:47
Misket gübre tarifi var tabiki de şimdi başkaların emeklerini paylaşmak doğru olmaz burda versem. google misket gübre yazsan çıkıyo ben kendimin nasıl yaptığımı kısaca anlatayım. ordaki rakamlara pek uymadım kara düzen yaptım. 250 gram kadar kil kullandım. içine yemek kaşığı ile potasyum nitrat potasyum sülfat ve monopotasyum attım. Her kaşık 15- 20 gram civarı gelir diyerek ordaki değerleri tutturmaya çalıştım. İlk başta onları iyice bir harmanladım sonra azar azar su ekleyerek hamur yaptım sonrada küçük küçük bilyeler yapıp kuruttum. 
Yalnız elinde sadece potasyum sülfat varsa onu kaynatılmış bir litre suyun içinde 15-20 gram eriterek haftada bir akvaryumun büyüklüğüne göre eklersende olur diye düşünüyorum. potasyum sülfatı yaprakdanda alabilir bitki. Diğerlerinide bulursan misket yap bence.
  İnanın akvaryumum bitkilerim çok güzel gelişiyor. Parvulalarım felaket köklendi. Yayılıyor iyice. Yaklaşık iki ay sonra iyice yemyeşil bir akvaryum olacak eminim. Gidişat iyi anlıyacağınız.
Şuan ısı sorunum var akvaryumun ısısı 30 dereceyi buluyor. Bilgisayar Fanı bulup düzenek hazırlamayı düşünüyorum. Onuda beceririz bir şekilde. :)  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2011 00:12
Bu konuya birşeyler daha eklemenin yararı olacağını düşündüm. Neler tabii ki bitkiler. 
Öncelikle high tech denen sisteme yeni geçmeme rağmen türlü boyutlarda çeşitli akvaryumlar yaptım. Bu arada birçok bitkiyi denedim. Aklıma gelenleri hatırladığım kadarı ile yazmak istedim.
Öncelikle moss lar ilk lepistes akvaryumunda kullandığım java moss un içinde büyüyen yavruların sayısı yoktur. 30 bilemedin 36 watt floresan ila rahatlıkla büyüyebilen bir bitki bence görünüşü en güzel moss türü. Kum derdi aydınlatma derdi yok. Bitkisiz canlı doğuran tankları için kesinlikle ilk önerim. Diğeri christmas moss ben onu sevemedim ama bir ara dallara sarıp güzel bir ağaç görüntüsü vermiştim. Ama java ya göre sıvı gübre ihtiyacı fazla gibi geldi bana. Özellikle mossları bir yerlere saracak olanların bu işte usta kişilerden akıl alması gerektiğini de ayrıca belirteyim. İki gün sonra hepsini dağılmış görmeyin.
Echinodoruslar : Bunlar zemin bitkisi olmayan tanklarda çok güzel duran çok çeşidi olan bir tür. Güzel kum ve yeterli besin ile çokta yayılabilir ama genede zaman alır. Sakınzemin bitkiliye koymayın derim çünkü yaprakları ışığı keser dibinde bitki çıkmasına izin vermez. Ben arada iyi kök salmış echinodoruslarımı ayrı yerlerre hemen ayırıp dikmek için makasla kökünden ikiye ayırdığımı bilirim. Çok dikkatli bir şekilde iki parçayıda ayrı yerlere diktinizmi bir haftada kökünü tamir edip kendine geliyor ve büyümee devam ediyor. Beceremezseniz beni suçlamayın.
Cabomba : Bu bitki bence eladeo dan bile arsız. Neredeyse ışık ve kum ile ilgisi yok öle çoğalıyor. Ama öle uzuyorki suda besin mesin bırakmıyor. Eğer gübrelemez ve eksikleri yerine koymazsanız. Çoğaldığı hızda eriyip gidiyor. Bence küçük hacimli akvaryumlara pek uygun değil. Yaprak tipi canlı doğuran yavruları için çok güzel bir saklanma yeri yaratıyor.
Eledoa : Yeşilinin tonu gerçektende güzel bir bitki. Arsız mı arsız. Ama ortamdaki besine daha kolay ayak uydurabiliyor. Her bitkili akvaryuma lazım bence çünkü fazla nitratı tüketen güzel bir bitki.
Pistia : Cama cam akvaryumlar için çok güzel oluyor diğerlerine tamamen gereksiz . Yaptığı gölgeler altında gelişmesi duran bitkiler beni çıldırtmıştı. Birde cam kenarlarında arada yaptığı tortular. 
Gül : Ben hiç sevmedim neden diyceksiniz çok çürükçül. Bir yandan büyüyor çoğalıyor öteki yandan çürüyor. Büyüme hızı çürüme hızından fazlaya sorun yok :)
Çam : Nedense high tech te üretemedim diğer akvaryumlarımda sorunsuz ürremesine rağmen sanırım yüksek ışığı sevmedi. Zaten yakışmadı konsepte zorlamayıp çıkardım. Ama cabomba tarzında bir bitki tavsiyem akvaryum yüksekliğiniz fazla değilse hiç almayın.
polysperma: Bu güzel bir bitki low tech de rotala tarzında düz uzayan hoş bir yapısı var . High tech akvaryumlarda çıldırıyor ve orman gibi sağa sola saldıran bir yapıya kavuşuyor ortalama 20-30 cmlik boyu ile çok hoş duruyor. 
Rotala wallichi . çok severek aldım 4 kök sadece ama adapte edemedim belkide o ara yosun ilacı kullanıyordum ondan oldu ama çok üzüldüm. High tek için çok ideal hoş bir bitki. 
Rotala macranda : Buda high tech için güzel bir bitki bu rotala ve polyspermanın uç kısımlarının kırmızılığı ayrı bir renk katıyor akvaryuma. Bir yere sardırmak istiyorsanız birini boydan tutup yatırın kuma göün kısım kısım bitki boyunca dikine yeni sürgünler verir.
Zemin bitkilerinden daha ilk defa parvulayı denedim. Çok süper hızlı bir şekilde yayıldı yaklaşık 1 buçuk ayda zemini sardı sonuç olabileği en güzel halini alıp düşüşe geçti. Şimdi çok sıklaştığı yerlerde çürümeler oluyor ve o renk değişimleri görselliği bozuyor adamın canını sıkıyor. Bu tabanı bozduktan sonra cuba deniyecem bakalım o ne olacak.

  Valla aklıma bunlar geldi daha zincir, limon falan var ama yoruldum aklıma daha gelmiyor sonra eklerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deliorman2010Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 257
deliorman2010Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2011 15:11
Merhbalar, sizin kadar bilgili degilim belki ama terazonlarla ilgili bitkili akvaryumda yasadigim bir iki tecrubeyide sizinle paylasmak istedim.
Sizinde belirttiginiz gibi guller kadar cabuk eriyen bir bitki gormedim ve tetrazonlar masallah her gun birer yapraklairni kopartiyorlardi, java mosslarimi mango kutuklerine sardim ama her gun kopartiyorlardi, dis filtreyi actigimdanerdeyse ici tamamen java moss olmustu, ciarim vardi cinarin her gun saplarini isisriyorlardi hergun yuzeye birer yaprak kopartiyorlardi.
Zeytinleirme cok dadanamadilar, ama onlarinda yapraklairni ufak ufak isiriyorlardi sonucta ortada yapraklair isirilmis bir bitki duruyordu milfium ve tilki kuyrugu koydum  koymaz olaydim, kucuk yapraklari isira isira birer sap biraktilar, 5-6 cm lik kokleri buyumus pistialar ekledim inanirmisiniz 1 hafta surmedi kokleri edile pistialari yok ettiler.
Peki bu baliklarin dokunmadiklari bitki yok mu? Var sabulata ve burgulu saz ima hic bir sey yapamadilar isiramadilar sokemediler, simdi butun akvaryumu bunlrla kaplamayi dusunuyorum saz turu cimen turu bitkilerle bakalim nasıl olacak .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2011 18:45
Valla bir şey diyeyim subulata ile süper akvaryum yapabilrisin inan çok yakışıyo. Zincir kılıç lar var aynı şekilde daha kısa daha uzunları da hepsi ile beraber bir kombinasyon yaratabilirsin. Önde subulata arkada zincir kılıç onun arkasında uzun sazlar. İnşallah güzel olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deliorman2010Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 257
deliorman2010Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2011 21:45
Zincirkılıctan kastin burgulu saz ise evet super olur yoksa ben zincir kılıclari bilmiyorum :D Bu arada fikir icin tesekkurler. Duzeltme yapayim sizin fikriniz uzeirne arastirma yaptim forumda ilgili bilgileri buldum simdide bitkinin kendisine ulasma arayisina girecegim tekrardan tesekkurler ilgilenenlere http://www.akvaryum.com/echinodorus_tenellus_%28pigme_zincir_kilic%29_bitkir_27_5539.asp
deliorman20102011-08-23 21:49:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkaracanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2011
İl: Antalya
Mesaj: 37
AkaracanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2011 14:46
Akvaryumunuzun resmini koyabilirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir