Acemilikden Profesyonelliğe Geçiş (syf 2)


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 09:55
Maşallah...

Tamamlandığında çok güzel bir bitki akvaryumu olacağını umuyorum.Yapım aşamasında çok yorulmuş olmalısınız ama işler bittiğinde karşısına oturup izlemeye değer benceTebessüm



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatiihÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14320,1[/B] [C]3,2,10466[/C] [C]2,3,10466[/C]
Kayıt: 23/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1265
FatiihÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 10:03
[QUOTE=fantastik3]Merhaba,
 
Dennerle 40 yıllık tecrübesiyle orta ve kuzey avrupada kendini ispatlamış, bitki akvaryumlarında otorite bir marka. Ben de Dennerle trocal aydınlatma lambalarını ve gübrelerini kullanıyorum, gerçekten çok kaliteli ürünler.
 
Dennerle taban ısıtıcısını bakteriyel döngüyü tam olarak oluşturmak ve yaşatmak, besinlerin bitkilere kökler vasıtası ile ulaşımını desteklemek için, doğayı taklit eden bir yapı geliştirmiş. Taban ısıtıcısı kullanırken taban gübresinin (substrat) aşırıya kaçmaması ve su sıcaklığı ile zemin sıcaklığı arasındaki orana dikkat etmek gerekiyor. Duomat bunun için zaten. 
 
Dennerle CO2 sistemi çok profesyonel, Ph kontrol ünitesi de olsaydı sanırım fazla olmazdı.  Difizör olarak Denerle filipper serisi kullanılabilir, ista ürünleri de alternatif olabilir. 
 
Aydınlatma biraz aşırı olmuş gibi geldi. Metal halideler kapakta değil, askılı şekilde üstü açık akvaryumlarda kullanımı uygun olan lambalar. Aşırı ısının yanında balıklarda bile ciddi yanıklara neden olabilir!
 
Tropica plant substrat, Caribsea eco complete ve O Knott mükemmel ürünler. Ancak, O Knott bildiğim kadarıyla, pişirilmiş kilden oluşan, zamanla yumuşayan ve bir kerelik bir ürün. Ecocomplete'yi serdiniz ama suyu doldurdunuz mu? Eğer kurudu ise bakteriler zarar görmüş olabilir!
 
Bitkileri dikerken çok dikkat etmeli, planlamayı baştan iyi yapmalısınız. Sonradan bitki sökmek ve peyzaj değişiklikleri ciddi sıkıntılar doğurabilir. Bitkiler için havalar biraz daha soğuyunca Tropica'nın yeni ithalatını bekleminizi öneririm.
 
Üzerine düşünülmüş, araştırmalar yapılmış, bolca emek ve para sarf edilmiş bir bitki akvaryumu. Umarım istediğiniz gibi sonuç verir. Gelişmeleri takip edeceğim.
[/QUOTE]
 
Öcelikle bilgilendirme amaçlı yorumunuz için çok teşekkür ederim.
 
Bende gübrelerinide getirttim ve aydınlatmada da 2 adet T5 getirttim bende kullanıyorum, onlarıda atlamadım gerçekden çok mükemmel ürünleri mevcut,
Evet alttan ısıtmayaçok önem verdiyorlar bunu duyduğum için bene edindim zaten ph controllerini de alacakdım ama aldım yerde kalmamışdı inşallah yakın bir zamanda onuda teymin edeceğim
Aydınlkatma konusunda elimde imkanım varken hepsini yapayım deidm normalde sabah 4 saat T5 ynacak 2 saat mola olacak 2 saat metaller yanacak 2 saat tekrar mola olacak sonra t5ler 4 saat daha yanacak yani metllaer günde 2 saat öğle güneşi vermek için yanacak vede akvaruyumdan 25 cm yukarıda tavana asılı şekilde tasarlandı yakın zamanda yeni fotoları eklediğimde bunlarıda anlatacağım.
suyunu kumları koyar koymaz koydum ve sistemi çalıştırdım
baya bi bitkide tropicadan getirttim şu an tankın içindeler zati bakalım tasarım işinide inşallah becerebilirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_mortal_Çevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 58
_mortal_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 10:43
Gerçekten inanılmaz emek verilmiş bir bitkili tank olacak. Harcadığınız masraflar da cabası. Ancak sonunda şöyle karşısında çayınızı içtiğinizde sonuç sizi mutlu ediyor, rahatlatıyorsa söyleyecek başka hiçbir şey yoktur bence. Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CnkrtncÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Nigde
Mesaj: 183
CnkrtncÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 11:49
Akvaryum gerçekten çok hoş Allah nazardan saklasın ^^ darısı benim gibi acemilere

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaMy1905Çevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 388
MaMy1905Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 12:06
Mobilya çok güzel bence balıklarıda güzel balık koyarsanız seyirine doyum olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DreamÇevrim Dışı

Kayıt: 09/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 5
DreamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 12:13
Mükemmel olmuş, Tebrik ederim. İleriki aşmalarını şimdiden merak etmeye başladım inşaallah onlarıda görürüz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 12:17
Çok büyük zaman ve nakit harcamışsınız. İşin zevkli kısımlarından birini geçmişsiniz. Tam teçhizat olmak her akvaristin gönlünü rahatlatır. Ama herşey bu kadar kusursuz görünürken genelde gözden kaçan bir detay herşeyi mahveder. İşe daha bodoslama dalınca onlarca eksik olsa bile hiçbirşey sistemi bozamazTebessüm Sakınan göze çöp batar ya hani. İşte öyle birşey...


Kurulum aşamasında ne kadar bilgi sahibi olduğunuz belli. Seçtiğiniz malzemeler mükemmel. Ama tasarım için günlerce çalışmanız gerekecek. Bu kadar güzel altyapı varken dışarıdan bir akvaryumu taklit etmek olmaz. Kendine has ve emeğinize layık birşeyler yapmanız gerekecek. Bence tasarım akvaristliğin 10da 9u. Siz bu kadar masraf ettikten sonra biri çıkıp 450-500 liralık bir bütçeyle sizin akvaryumunuzdan çok daha güzelini yapabilir.

Taban ısıtmanızda dikkatimi çekti. Normal bir ısıtıcyla daha kolay olurdu sanki. Daha önce deneyimim yok, ama doğada taban sudan soğuktur bir miktar. Hem mazallah bir sorun olsa çözmek için o kadar teferruatlı tabana yazık edeceksiniz.

eski-fishman2010-09-13 12:22:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cerber06Çevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 8
Cerber06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 12:30
Çok güzel olmuş MAŞALLAH

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 12:44
Çok hoş bir başlangıç olmuş. Epey de para harcanmış. Umarım istediğiniz dizaynı da oluşturabilirsiniz. Gerçi başlarda çok canınızı sıkan gelişmeler de olabilir. Bitkiler istediğiniz şekle ve sağlığa olaşabilir yada ulaşmayabilir. Refet 'in de dediği gibi, bıkmadan usanmadan yeni arayışlar içinde olmak, daha güzele doğru emek sarfetmek yeterli olacaktır. Böyle kahve koyup, karşısında keyifli saatler geçirmenizi dilerim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 12:45
Fatih bey gerçekten bir çok özelliğiyle benzersiz bir çalışma yapmışsınız tebrik ediyorum.
Eleştirilebilecek benim gördüğüm 2 nokta var.
1. si Filitrasyon tek bir filitre tank hacmi oldukça büyük olduğunan yetmeyebilir. UV filitrasyonun faydaları biraz tartışmalı bir konu. UV nin kullanımı debiyi de biraz düşürecektir. Bence 2. bir filitre ileride eklenmelidir.

2. Eleştirdiğim nokta ise ışklandırma ve periyotlarla ilgili. Işıklandırmayı ilk başlarda bu kadar yoğun kullanırsanız yosunla başınız derde girebilir. Bence metal halideleri bitkileri ve yosun oluşumunu gözlemleyerek devreye sokun.

Ayrıca bu kadar çok ekipmanla vakit geçirmek ve bu eylemlere emek harcamaktan zevk almak bazen akvarumdan alınacak zevkin önüne geçiyor. Ben ve benim gibi birkaç arkadaşta da aynı şeyleri gözlemledim. Akvaryum kurmayı, akvaryumun ışıklandırmasını kurcalamayı çok seviyorum ama aynı yetenek payzaj ve bitki seçimimde malesef yok. O yüzden 3 tankı olan, Ekipman konusunda prof. Seviyesinde kendini geliştirmiş birisi olan sizi kendime yakın görüyorum. Bence peyzaj konusunda iyi arkadaşlarınızdan destek alıp son ve zor aşamayı başarılı atlatın. Yoksa bu kadar emek harcanmış bir tankta basit bir yosun bile sizi çok soğutabilir.


Saygılar
ativan2010-09-13 12:46:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 14:07

Kullanılan ekipmanlar yönünden gördüğüm en iyi kurulumlardan birisi olmuş. Tankından sehpasına, CO2 sisteminden ısıtıcı ve diğer malzemelere kadar herşey kaliteli ve kullanışlı.

Gerçi hobi odanız olduğuna göre bir şekilde çözümünü düşünmüşsünüzdür ama çok önemli gördüğüm için bir konuyu dile getireyim: Su değişimi. Özellikle sizinki gibi high-tech olarak hazırlanan bitki akvaryumlarında sağlıklı bitki yetiştirmek ve genel anlamda sağlıklı bir sistem oluşturmak için düzenli ve yeterli su değişimi büyük önem taşıyor. Sizin tankınız için bu tahminen haftada bir 80-100 litre kadar su değiştirmeniz gerektiği anlamına geliyor. Eğer bu işlemi kolaylaştıracak bir sistem hazırlamadıysanız zamanla bu konuda aksamalar olabiliyor (kendimden ve birçok kişiden biliyorum). Bitki akvaryumları özellikle ilk 4-5 aylık dönemde bu tip aksamaları kolay tolare edebilecek kadar oturmamış olduğundan problem yaşanma riski yüksek oluyor.
 
Yeşil su problemi yaşamadığınız sürece UV filterinizi en azından ilk 2 ay çalıştırmamanız, başlarda suda serbest bulunan ve zamanla filtre ve tabandaki yüzeylere tutunacak yararlı bakterilerin ölmemesi için faydalı olabilir; bakteriyolojik nüfusun artmasını hızlandırabilir. Daha sonra isteğe göre kullanırsınız.
 
Bitki akvaryumlarında kurulum; normalde malzeme ve bitkilerin tamamlanması ve sistemin faaliyete geçmesinin ardından en az bir 2-3 ay sürüyor. Bunun nedenleri; bitkilerin adaptasyonu ve ardından  yeterli kütlesel hacme ulaşmaları sonucunda ışık, CO2 ve gübrelerin düzenli kullanımı ve ayrıca biyolojik döngülerin oturması gibi sistemin sağlıklı olmasını, problem yaşamamanızı sağlayacak konuların bu süreçte gerçekleşmesi. Bu nedenle kurulum sürecini doğru bir şekilde atlatmak çok önemli. Bu anlamda size önerebileceğim ilk kaynak forumdaki "Bitki akvaryumunda başarı" makalesindeki kurulum aşamaları olabilir. Alternatif olarak yine bu forumda çevirisini yaptığımız kurulumlar veya yabancı kaynaklardan elde edebileceğiniz çeşitli örnek kurulumlardaki uygulamaları takip etmek uygun olur. Bitki akvaryumunda başarı makalesindeki kurulum süreci yavaş ama sağlam adımlarla ilerleyen ve problem yaşama riskinizin en düşük olduğu örnek süreçtir diyebilirim.
 
Tasarım konusuna gelirsek;
 
Öncelikle kendinize bir stil ve tema belirlerseniz ne tip bir tasarım yapabileceğiniz ile ilgili daha rahat karar verebilirsiniz. Tasarım yaparkende birtakım kurallara uyarsanız ortaya güzel birşey çıkacağına eminim. Yenilerde yazmaya başladığım şu yazı sizin için çok faydalı olacaktır:
 
 
Eğer ilk kez bitki akvaryumu kuruyorsanız birçok kişi gibi bol bitki çeşidine sahip olmayı, bitkileri tanımayı ve tecrübe edinmeyi isteyebilirsiniz. Bu durumda hem bol bitkili hemde güzel görünebilecek Dutch stilinde bir tank kurmayı önerebilirim. Biraz klasik olsada bu tarzın ve ne kadar güzel olabileceğinin bir örneğini aşağıda veriyorum. Görüldüğü gibi tank geçen yıl uluslararası bir yarışmada (AGA' da) kendi kategorisinde birinci oldu:
 
 
Bunun dışında tasarımla ilgili aklınızda birşey varsa paylaşırsanız ona göre önerilerde bulunabiliriz.
 
 
Böyle güzel bir sistemin aynı güzellikte bir bitki akvaryumu ortaya çıkarmasını diliyorum; tebrikler.
mustafaerdogar2010-09-13 16:10:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emin07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/05/2009
İl: Antalya
Mesaj: 436
emin07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 16:37

Tek kelimeyle muhteşem elinize sağlık


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tugberk_gÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 527
tugberk_gÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 20:46
Abi tank çok uğraştırmış. Ama ellerine sağlık. Gerçekten profesyonel bir iş çıkartmışsın. Tamamlanınca daha da güzel olucak inşallah. Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatiihÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14320,1[/B] [C]3,2,10466[/C] [C]2,3,10466[/C]
Kayıt: 23/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1265
FatiihÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 20:50
[QUOTE=mustafaerdogar]

Kullanılan ekipmanlar yönünden gördüğüm en iyi kurulumlardan birisi olmuş. Tankından sehpasına, CO2 sisteminden ısıtıcı ve diğer malzemelere kadar herşey kaliteli ve kullanışlı.

Gerçi hobi odanız olduğuna göre bir şekilde çözümünü düşünmüşsünüzdür ama çok önemli gördüğüm için bir konuyu dile getireyim: Su değişimi. Özellikle sizinki gibi high-tech olarak hazırlanan bitki akvaryumlarında sağlıklı bitki yetiştirmek ve genel anlamda sağlıklı bir sistem oluşturmak için düzenli ve yeterli su değişimi büyük önem taşıyor. Sizin tankınız için bu tahminen haftada bir 80-100 litre kadar su değiştirmeniz gerektiği anlamına geliyor. Eğer bu işlemi kolaylaştıracak bir sistem hazırlamadıysanız zamanla bu konuda aksamalar olabiliyor (kendimden ve birçok kişiden biliyorum). Bitki akvaryumları özellikle ilk 4-5 aylık dönemde bu tip aksamaları kolay tolare edebilecek kadar oturmamış olduğundan problem yaşanma riski yüksek oluyor.
 
Yeşil su problemi yaşamadığınız sürece UV filterinizi en azından ilk 2 ay çalıştırmamanız, başlarda suda serbest bulunan ve zamanla filtre ve tabandaki yüzeylere tutunacak yararlı bakterilerin ölmemesi için faydalı olabilir; bakteriyolojik nüfusun artmasını hızlandırabilir. Daha sonra isteğe göre kullanırsınız.
 
Bitki akvaryumlarında kurulum; normalde malzeme ve bitkilerin tamamlanması ve sistemin faaliyete geçmesinin ardından en az bir 2-3 ay sürüyor. Bunun nedenleri; bitkilerin adaptasyonu ve ardından  yeterli kütlesel hacme ulaşmaları sonucunda ışık, CO2 ve gübrelerin düzenli kullanımı ve ayrıca biyolojik döngülerin oturması gibi sistemin sağlıklı olmasını, problem yaşamamanızı sağlayacak konuların bu süreçte gerçekleşmesi. Bu nedenle kurulum sürecini doğru bir şekilde atlatmak çok önemli. Bu anlamda size önerebileceğim ilk kaynak forumdaki "Bitki akvaryumunda başarı" makalesindeki kurulum aşamaları olabilir. Alternatif olarak yine bu forumda çevirisini yaptığımız kurulumlar veya yabancı kaynaklardan elde edebileceğiniz çeşitli örnek kurulumlardaki uygulamaları takip etmek uygun olur. Bitki akvaryumunda başarı makalesindeki kurulum süreci yavaş ama sağlam adımlarla ilerleyen ve problem yaşama riskinizin en düşük olduğu örnek süreçtir diyebilirim.
 
Tasarım konusuna gelirsek;
 
Öncelikle kendinize bir stil ve tema belirlerseniz ne tip bir tasarım yapabileceğiniz ile ilgili daha rahat karar verebilirsiniz. Tasarım yaparkende birtakım kurallara uyarsanız ortaya güzel birşey çıkacağına eminim. Yenilerde yazmaya başladığım şu yazı sizin için çok faydalı olacaktır:
 
 
Eğer ilk kez bitki akvaryumu kuruyorsanız birçok kişi gibi bol bitki çeşidine sahip olmayı, bitkileri tanımayı ve tecrübe edinmeyi isteyebilirsiniz. Bu durumda hem bol bitkili hemde güzel görünebilecek Dutch stilinde bir tank kurmayı önerebilirim. Biraz klasik olsada bu tarzın ve ne kadar güzel olabileceğinin bir örneğini aşağıda veriyorum. Görüldüğü gibi tank geçen yıl uluslararası bir yarışmada (AGA' da) kendi kategorisinde birinci oldu:
 
 
Bunun dışında tasarımla ilgili aklınızda birşey varsa paylaşırsanız ona göre önerilerde bulunabiliriz.
 
 
Böyle güzel bir sistemin aynı güzellikte bir bitki akvaryumu ortaya çıkarmasını diliyorum; tebrikler.
[/QUOTE]
 
 
Öncelikle yapıcı eleştiriniz için çok teşekkür ederim gözümden kaçan noktaları görmeme neden oldunuz,
 
haftalık su değişimini akvaryum odasının tam karşısındaki lavabo var ve ben her sabah 6 da kalkarım ve 1 saatimi akvaryumlarıma ayırırım dah öncede böyleydi hala böyle ondan su değişimi konusunda sıkıntı olacağını düşünmüyorum
 
İlk zaman bende uv yi devreye almadım geçen hafta faliyete geçirdim ama bu süraçde 1 aya yakın su devirdimi sözkonusuydu
 
Tasarım konusunda sizin bilgilerinize başvurcağım bu konuda şimdilik bitkiler tankın içinde ama sizin ustalığınızdan yaralanacağım inşallah

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir