acemi akvaryum


nigar hırçınÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1
nigar hırçınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 13:42
Akvaryum merakım yeni başladı. Fakat çok acemiyim galiba. Diktiğim bitkiler bile 3 gün sonra suyun yüzüne çıktı. Lepistes merakım var rengarenk bir sürü istiyorum fakat her gün biri ölüyor neler yapmam gerek:( BeZGiN2013-04-06 10:24:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YYILDIZ51Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2009
İl: Nigde
Mesaj: 6194
YYILDIZ51Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 14:00
Akvaryum ölçülerinizi yazarmısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PentagramÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2008
İl: Gaziantep
Mesaj: 679
PentagramÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 14:00
Aramıza hoşgeldiniz.Sitenin makaleler bölümünde yeni başlayan hobiciler için gerekli hemen hemen her türlü bilgi var buyrun burdan biraz bilgi edinip gerekirsede forumdadan sorular sorabilirsiniz.Saygılar.
http://www.akvaryum.com/Makaleler/   ve
http://www.akvaryum.com/akvaryum_dunyasina_giris_ve_akvaryumcom_makaler_21_1137.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blaxusÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 126
blaxusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 14:39
Akvaryumu yeni kurduysanız ve canlıları hemen içine koyduysanız,biyolojik ortam oturmadığı için kayıplar yaşamış olabilirsiniz.Bitkileri koymak için 1 hafta akvaryumu boş çalıştırmanız gerekiyor.Canlılar için ise 3-4 hafta en azından boş çalıştırmanız lazım.Ya da beklemek istemiyorsanız bakteri kültürü satın alıp uygun miktarda ekleyebilirsiniz.Lepistes zaten hassas bir balık türü.


Malzemeler,su sıcaklıkları,sı değişimleri gibi detaylar verirseniz daha sağlıklı yardımcı olabilir arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 15:46
     Nigar öncelikle sana en büyük tavsiyem sabır. Ben 23. yılıma girdim bu sene ve benim de hala bitkilerim havaya kalkıyor , lepisteslerim ölüyor. Ama ben şuna inanıyorum ki balıklarıma en iyi şartları sunuyorum. Peki nedir bu şartlar kısaca bunlardan bahsedeyim.
1- İki adet akvaryumum var birisi 450 litre diğeri 420 litre, sadece canlı doğuran beslediğim düşünüldüğünde bu büyüklükler balıklara yeterde artar yani yer sıkıntısı ya da populasyondan kaynaklanan stresin önüne geçmiş bulunmaktayım.
2- Balıklarıma çeşit çeşit yem veriyorum ve onların hayattan keyif almalarını sağlıyorum. Yeme bağlı stresin önüne de geçtim. http://www.akvaryum.com/Forum/baliklarda_beslenme_k672706.asp linkte balıklarıma hangi yemleri beslediğimi görebilir ve nasıl beslemen gerektiği hakkında fikir edinebilirsin.
3- Hep stres diyorum ama inancın olsun o ölen balıklarının yüzde doksanı stresten ölüyor.Yine stresi önlemek için akvaryumdaki suyun döngüsünü iyi kurdum. Filtre malzemesi olarak hiçbir masraftan da kaçınmadım. Zeolitinden, karbonuna, nitrat düşürücü seramiklerinden biyotoplarına kadar en ince ayrıntıları bile düşündüm. Suyun döngüsü ve sudaki bakteri oluşumu çok çok önemlidir. Bunu düzene oturttuğun taktirde kayıpları en aza indirirsin. Burada bahsetmeden geçemeyeceğim canlı bakteri kültürü ve sera aquatan benim gibi kimyasalllarla arası hiç iyi olmayan birisinin en büyük yardımcılarıdır.
4- Canlı doğuran besliyorsam akvaryumum mutlaka bitkili olmalı mantığıyla akvaryumumu bol miktarda bitkiyle renklendirdim. Bununla yetinmeyip bitki olayını daha iyi kavrayabilmek ve de yaşayabilmek için Çinden bitki tohumu siparişi verdim.
5- Akvaryumun sıcaklığı en can alıcı noktalardan birisidir. Canlı doğuranlar için en ideal sıcaklık derecesi 24-27 derece arasındadır. Ani sıcaklık değişiklikleri stresin başlıca sebebidir. Balık strese yakalandıysa her türlü zararlı organizmalara davetiye çıkarıyor demektir. 
6- Haftalık dip çekimi dipte biriken nitrat oluşumunu engellediği gibi taze su girişi suyun kalitesini arttırır bunun yanında soda gibi mineral bakımından zengin içeriklerle ya da tablet vitaminlerle balıklarının gelişimine katkıda bulunabilirsin.
7- Bakteri kelimesi her ne kadar çoğumuz için itici gelse de aslında bakteriler akvaryumlarımızın olmazsa olmazlarındandır. Temizlik sırasında akvaryumu tamamen boşaltman ve kumları çıkarıp temizlemen bütün bu bakteri kültürünün topluca yok olması demektir ki bunun olmasını hiç bir zaman istemeyiz.
8- Akvaryumun evde bulunuş mantığı doğadan bir kesitin evlerimizde yer alması ve bizleri doğaya götürmesi mantığıyla anlatılabilir. Bundan yola çıkarak akvaryumunda yapay hiç bir malzeme olmamasını tavsiye ediyorum. Yapay malzemeler suya salınım yapabildiği gibi herşeyi doğal olan akvaryumumuza yapay bir hava katarak görüntü kirliliğine de yol açar.
9- Balıkları anlamak için onlarla dost olmak çok önemlidir. Dost olmanın en önemli şartı da onlara günlük zaman ayırmadan geçer. Akvaryumunuza günlük yapacağınız gözlem ve ilgilenme size tahmin ettiğinizden çok şey kazandıracaktır. Balıklarınızı tanıdıkça onların normal ve anormal hareketlerini anlayabiliyorsunuz. Sorunun neyden kaynaklandığını anlamak için bu günlük gözlemler çok önemlidir. 
10- Aradan yıllar geçse de bitki budarken bile heyecanlanıyorum eğer tüm bu anlattıklarımdan sonra bu iş beni aşar diyorsanız başlamadan bırakın. Ama size şu kadarını söyleyebilirim 23 yıldır akvaryumun bana ve karakterime kattıklarını düşündüğümde harcadığım paraların ne kadar da ufak miktarlar olduğunu görebiliyorum. ( Bu zamana kadar rahat bir araba parası harcamışımdır)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tarzanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 2
tarzanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2014 08:49
Bende bir hafta once lepistes aldim bir erkek üç disi farkli gunlerde iki disi bir erkek öldu hepsinide farkli gunlerde ayni yerlerde ölu olarak buldum ve isitici hava motoru su temizleme motoru hersey var ??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2014 12:48
Yeni akvaryum kuran arkadaşlar mutlaka en azından nitrit ve nitratı ölçen bir test kiti edinmeli.

Akvaryumun yüküne göre yaklaşık 1 hafta içinde akvaryumda amonyak yükseliyor ve kesinlikle haftalık en az %30 su değişimleri en azından azot döngüsü oturana kadar ihmal edilmemeli.

Akvaryum kurulalı 1 ay oldu, daha yeni nitrit ve nitratı 0'a yaklaştırdım. Yeni akvaryuma balık koyduysanız mutlaka Sera Nitrivec hazır bakteri kültürünü kullanın, hatta yazan dozdan sonra en az bir hafta 10'ar ml eklemeye devam edin. Azot dengesi oturduktan sonra kullanmanıza gerek kalmayacak. Ayrıca Reeflower veya Sera'nın su hazırlayıcıları var, klor ve diğer ağır metalleri uzaklaştıran. Test yaptıktan sonra nitrit ve nitrat yüksek çıkarsa balıklarınızı kaybetmemek için Sera Toxivec kullanın, ben de hemen işe yaradı ancak bitkiniz varsa tam dozunda tek sefer kullanın, yoksa bitkileri yıpratırsınız.

Akvaryumu boş çalıştırmak bakteri gelişimine katkı sağlamaz, boşuna vakit kaybetmeyin. 3-4 günde dinlenmiş su ve su düzenleyici katarak sorunsuz hazır hale gelir akvaryum. Bakteri için ise canlı şart, az sayıda balık, elma salyangozu vs olabilir. Çünkü bakteriler ancak yem artığı, dışkı vs varlığında sayılarını artırıyor. Ben akvaryuma balık eklemeden bir kaç gün Nitrivec ekleyip yem attım, yeterli olmadı, o yüzden canlı yükü olmalı. Bir arkadaşımız forumlardan birinde elma salyangozu tavsiye etti, çok dışkıladıkları için balıklardan önce bir kaç tane koyuyormuş, mantıklı.

Çok fazla yem atmayın, amonyağın çok hızlı yükselmesini istemeyiz en başta, proteinli yem pek kullanmayın. İlk etapta Tetra min tavsiye ederim. Ayrıca kesinlikle ve kesinlikle balıklar ölüyor diye akvaryumu, filtreyi, kumu yıkamayın. En başa dönersiniz, yeniden bakterilerin oturması için zaman gerekir. Filtreyi de hiç bir zaman çeşme veya dinlenmiş suyla yıkamayın. Sadece ve sadece akvaryumun kendi suyuyla kabasını alın. Çünkü azot döngüsü için gerekli olan bakteriler burada birikiyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir