A dan Z ye YEM YAPIMI


xmmertxÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2006
İl: Samsun
Mesaj: 14
xmmertxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2006 14:04

  

A dan Z ye YEM YAPIMI

 

Selam,

 

Oldukça küçük olarak aldığım balıklarım büyüdükçe, daha büyük bir akvaryum ve daha fazla yem almaya başladım. Artık yem için yaptığım harcama öyle oldu ki, bir çözüm bulmam gerekliydi ve sonunda kendimi yem yapmayı araştırırken buldum.

 

Araştırmak ve öğrenip, denemek, sonuçta birşeyler üretmek bana oldukça cazip geliyor. Bir çok denemeden sonra bir yere ulaştım ancak hala araştırmam bir hobi olarak devam ediyor.

 

Buradaki amacım, sizleri hazır yem almaktan uzaklaştırmak değildir. Sadece bu işin tekniğini açıklamak, belki de kaliteli yem üretimi yapacak kişilere bir başlangıç yolu göstermektir. Hobiciler için yem konusunun muallakta kalmasına gönlüm razı olmuyor.

 

Burada yazdıklarım bizzat kendimin bulup yaptığı ve balıklarımda kullandığım yemlerdir. Herhangi bir yerden alınmış ya da sadece düşünülerek ortaya sunulmuş bilgiler değildir. Hepsi yapılmış ve uygulanmıştır. Sizlerle ulaştığım bu bilgileri paylaşmaktan mutlu olacağım.

 

Elbette burada anlatılanları yapmaya çalışırken ortaya çıkacak uygulama sorunlarından ve balıkların karşılaşacağı sağlık ve diğer tüm sorunlardan dolayı tarafıma herhangi bir sorumluluk yüklenmesini kabul etmiyorum. Bu işi denemek kişinin kendi keyfiyetine kalmış birşeydir. Ben zaman zaman yapıyorum ve bir problemim yok.

 

İlk olarak eğer balık sayınız fazla değilse ya da size fazla bir maddi yük getirmiyorsa bence yem yapmaya uğraşmayın, gidin bir mağazaya ve satın alın.

 

Kendi düşüncem, en iyi yem: Bir başka balıktır. Yağ oranı düşük mezgit gibi balıklar, yem için bence mükemmel.

 

Balıklarınıza hazırladığınız yemler mutlaka pişirilmiş olmalı, hastalık yapıcı organizmaları olabildiğince yok etmelisiniz. Ayrıca hazırlanmış olan yemleri, bozulmalarını önleyecek şekilde saklamalısınız.

 

Yemler, hayvansal ve bitkisel protein açısından oldukça zengin, vitamin ve mineraller ile takviye edilmiş olmalıdır. Ayrıca bozulmayı önleyecek katkıları da eklemelisiniz. Bunlara ek olarak ben hastalıklara karşı koruyucu olarak az miktarda ilaç da kullanıyorum.

 

KURU YEM YAPIMI :

 

Yem yapmaya başlamadan önce aşağıdaki malzeme ve cihazlara sahip olmalısınız.

 

Büyük ve geniş bir teflon tencere.

Güçlü bir parçalayıcı mikser

Kıyma makinası dayanıklı olacak

Tahta spatula dayanıklı olacak

Geniş tepsi

Fırın tercihen termostatlı

 

Bu araçlar olursa  daha kolay bir çalışma yaparsınız. Tabi diğer bir iki tencere ve plastik bir karıştırma kabı da olmalı.

 

Malzeme Listesi:

 

2          Kg                 Tavuk Göğsü

0.5       Kg                 Balık

2          Paket           Kurutulmuş Karides (Kaplumbağa yemidir)

5          Adet              Kayısı

1          Adet              Havuç

100      Gr                  Siyah kuru üzüm

100      Gr                  Bezelye

3          Adet            İncir 

100      Gr                  Ceviz

0.5       Kg                 İrmik

1          Kg                 Kiraz (Çilek/Vişne)

1          Bardak         Süt

1          Paket           Vanilya (5 gr)

1          Paket           Karbonat (5 gr)

2          Çorba kaşığı Kekik

2          Çorba kaşığı Nane

2          Çorba kaşığı Ada çayı

2          Çorba kaşığı Kırmızı pul biber

4          Çorba kaşığı İyotlu Kaya tuzu (Sofra tuzu değil)

2          Çorba kaşığı Toz Jelatin (Şeffaf 3x10cm) (Aktarlar/Pastacılardan)

1          Paket           Multi vitamin (Supradin)

1          Paket           B MIX C

1          Paket           Ornisid (10 Adet)

1          Paket           Tetra (10 Adet)

5          Adet              Bebe Aspirini

1          Şişe               Maden suyu

10        Adet              Yumurta

200      Gr                  Toz şeker

100      Gr                  Sızma zetinyağı

 

Yapılışı :

 

1. Tavuğun derisini ve yağlarını temizleyip, etlerini ayırın. Bunları kıyma makinasından geçirip, az su ve tuz ekleyip, karıştırarak pişirin. Tavuğun yağları ve derisi alınmazsa akvaryumun su yüzeyinde birikecek ve suya oksijen geçmesini önleyecektir.

 

2. Balığın iç organlarını çıkartın, az suda tuz ekleyerek pişirin.

 

3. Balığın etlerini ayırın ve mikserde tavuk eti ve kurutulmuş karideslerle birlikte karıştırın.

 

4. Havucu soyun ve küçük dilimler haline getirin. Kayısıyı da aynı şekilde parçalayın. Üzüm, bezelye, kekik, nane, kırmızı pul biber, ada çayını da ekleyin. Bu karışıma az su ilave ederek pişirin. Havuçlar yumuşayınca çıkartın. Cevizleri de ekleyip, mikserde iyice karışmasını ve parçalanmasını sağlayın.

 

5. Kirazların (Bulamazsanız Çilek/Vişne) suyunu çıkartın. Bunu bir süzgeçte veya meyva presinde yapabilirsiniz.

 

6. İlaçları bir havanda toz haline getirin.

 

7. Yumurtaları mikserde iyice karıştırın. İçine vanilya ve karbonat ekleyin.

 

8. Kiraz suyunu, tavuk ve balık etlerini, havuç ve baharat karışımını, maden suyunu, sütü, tuzu, şekeri ve yumurtaları tencereye koyun ve ateşi yakmadan iyice karıştırın.. 200 gr irmiği azar azar ekleyin ve karıştırın. Sonra ateşi açın. Bu karışımı devamlı karıştırın. Böyle yaparak, karışımın kıvamlı olmasını sağlayın. 200 gr irmiği çok az bir şekilde, ara vererek ekleyin, hiç bir zaman hepsini birden dökmeyin.

 

9. Birazcık geniş bir cezveye 1 bardak  su koyun ve ateşi kısarak kaynamasını önleyin. Su ılıdığında jelatini azar azar ekleyin, bir yandan da devamlı olarak karıştırın. Jelatinin hepsi eridiğinde, bunu irmik karışımının üzerine ilave edip devamlı olarak karıştırın. Bu aşamada kalan irmiği de ihtiyaç olursa azar azar eklersiniz.

 

10. Karışım kıvamlı olduğunda zeytinyağını, vitamin ve ilaç karışımını ekleyip iyice karışmasını sağlayın. Ateşten alın ve soğumasını bekleyin. Sonra olabildiğince küçük parçalar halinde birkaç kat gazete kağıdı serilmiş tepsilere dizin. 100 derecedeki fırında 1 saat tutup kurumasını sağlayın. Daha sonra ise bir müddet dinlendirin.

 

11. Suyunun çoğunu kaybetmiş bu parçaları kıyma makinasından geçirin. Ben çubuk makarna kalınlığında yemi çıkartan en küçük ucu kullanıyorum. Burada çıkan yemlerin birbirine yapışmasını önleyerek bir gazetenin üzerine serin. Tekrar fırınlayabilirsiniz ancak ben bunu 12 saat kadar bu şekilde dinlendirip, kurutuyorum. Böylelikle yem hafif yumuşak kalıyor ve balıklara daha cazip geliyor.

 

12. Bu şekilde hazırlanan yemleri, altına kağıt havlu sererek plastik saklama kaplarının içine koyun ve üzerine biraz tuz dökerek, buzdolabında saklayın.

 

YEM YAPARKEN YAPMAMANIZ GEREKENLER :

 

1.     Un ve nişaşta kesinlikle eklemeyin. Suyun berraklığını bozuyor ve bulanık yapıyor.

2.     Renklendirici olarak gıda boyaları kullanmayın, suyu boyalı yapıyor.

3.     Yağlı ve sinirli etleri kullanmayın. Fazla yağlı olan balıkları kullanmayın.

4.     Karaciğer kesinlikle kullanmayın suda dağılıp, kötü bir görüntü yapıyor.

5.     Sakatat kullanmayın. Bu tür yağların bünyede çözünmesi oldukça zordur.

6.     Yemi fırında aşırı ısıda tutup taşlaştırmayın.

7.     Kıyma makinası yoksa yemi küçük parçalar halinde  mikserde parçalayabilirsiniz.

 

TOZ YEM YAPIMI :

 

Yukarıdaki kuru yem hazırlandıktan sonra mikserde çekilerek toz yem haline getirilir.

 

PUL YEM YAPIMI :

 

Pul yem yapımı daha basittir. Yukarıdaki malzemeleri 1/3 oranında azaltarak, mikserde iyice parçaladıktan sonra, bir çukur kapta iyice karıştırın. Tabi tavuk ve balık etlerini, havuç vb. malzemeyi önceden pişirin. Bu karışımı el blenderi ile iyice karıştırın. Jelatin miktarını ise 2 katına çıkartın, yani 4 kaşık.

 

Bundan sonrası ise size oldukça ilginç gelecektir. Köylerde yufka ekmeği yapılan saç tepsi ve kömür ateşine ihtiyacınız olacak. Ateş çok fazla olmamalı, kor kömür ateşi olmalıdır. Bunların yanında bir fırça ve bir spatulaya ihtiyacınız var.

 

Fırçayı karışıma batırınız ve sıcak tepsinin üzerine sürünüz. Tepsi ılıktan biraz fazla sıcaklıkta olmalı ve karışım ince bir kat halinde sürülmelidir. Karışım suyunu hemen kaybedecektir. Bu karışımı yakmadan spatula ile kazıyarak bir yerde toplayınız. Yeminiz hazırlanmıştır.

 

DONDURULMUŞ YEM YAPIMI :

 

Pişirilmeyen yemlerin balıklara verilmesinin pek uygun olmadığını düşünüyorum. Ancak ille de vereceğim diyorsanız, bunun için en uygun balık mezgittir. Balığın iç organlarını çıkartın ve temizleyin. Bunu balıklarınızın yiyeceği büyüklükte parçalara ayırın ve bir dafada yenecek kadarını naylona sararak paketleyip, buzlukta saklayın. Balıklarınıza vermeden önce çeşme suyunun içine atın ve buzunun çözülmesini sağlayın. Sonrada balıklarınıza verin. Pişirilmeden dondurulmuş yemle balıklarınızı beslemeniz, hastalanma olasılığını oldukça yukarılara taşıyacakatır.

 

YEMLEMENİN YAPILMASI :

 

Balıklarınızı günde sadece 1 kez ve onlar doyuncaya kadar, yavaş yavaş beslemenizi tavsiye ederim. Balıklarınız artık yemediklerinde daha fazla yem atmayın ve yemi kesin. Bu suretle balıklarınız daha sağlıklı, akvaryum suyunuz daha temiz kalacaktır. Bu da su kirliliğinden kaynaklanan balık ölümlerini en aza indirecektir. Her ne kadar bir çok yem üreticisi günde 3 kez yemleyin diyorsa da, siz uzman değilseniz, günde 1 kez yem verin, o da azar azar olmak şartıyla.

 

Balıkları devamlı beslemek, fazla yem atmak herkesin başlangıçta yaptığı, balıklara acımaktan kaynaklanan, büyük bir hatadır.  Bu husus, yemin üretilmesinden daha da önemlidir.

 

Ancak uzman durumunda bulunan kişiler, kendi metodlarını uygulayabilirler. Bu kişiler ne kadar yemi, ne zaman balıklara vereceklerini çok iyi bilmekte ve artık alışkanlık derecesinde yapmaktadırlar.  

 

Yem yapımı konusunda deneyimli olan arkadaşlar, bilgilerini ve görüşlerini bu başlık altında paylaşırlarsa, bundan memnuniyet duyarım.

 

Arkadaşlara çalışmalarında başarılar diliyorum.

 

xmmertx2006-7-26 13:46:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2006 14:26
 harikasınya!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rottÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2006
İl: Izmir
Mesaj: 684
rottÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2006 14:27
Mehmet arkadaşım emeğine sağlık,yazarken bu kadar zahmet çekmişsin,yaparken kimbilir nekadar uğraştın.Kıyma makinesi olmayanlara bir önerim olacak,en büyük boy enjektör(plastik şırınga)kullanarak karışımı uygun boya getirebilirler ben bu şekilde yapmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stablizerÇevrim Dışı

Kayıt: 08/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 22
stablizerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 12:07
Şiir gibi anlatmışsınız.Saolasınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozandemirÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 28
ozandemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 12:18
yapmak çok zahmetli.ama sanırım balıkların onları ediğini görmek oldukça zevkli olsa gerek.Yalnız malzemeler bana sanki 3-4 yıllık yem hazırlanıyormuş gibi geldi200 gram pond yemin akvarumumda 1,5 yıl gittiğini düşünürsek...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xmmertxÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2006
İl: Samsun
Mesaj: 14
xmmertxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2006 15:06
  
xmmertx2006-7-13 16:55:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

van helsingÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2006
İl: Kastamonu
Mesaj: 789
van helsingÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2006 15:34

Mahmet Bey araştırmanız ve bunu bizimle paylaşmanız taktire şayan bir davranış gerçekten. Sizi alkışlamak lazım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Altug AyhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2006
İl: Elazig
Mesaj: 932
Altug AyhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2006 01:44

Paylaşım için teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2006 02:14
Piranaların oldugu akvaryumun ölçüleri nelerdir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eeremreÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 817
eeremreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2006 11:18

Mehmet bey,

Paylaşımınız için teşekkürler. Bu detayda uğraşmanız bence bu hobiye verdiğiniz değeri gösteriyor. Ben bu yem yapımını ancak emekliliğimde göze alabilirim. Tekrar teşekkürler.

eeremre2006-6-30 15:32:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluesoft Çevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 40
bluesoft Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2006 23:58

Kardeş, gerçekten ellerine sağlık. Bu aralar bende uğraşıyorum yapmaya, ama bir türlü daha başlamak kısmet olmadı. Şimdilik muz ve diğer zengin meyvelerin araştırmasını yapıyorum. Ürün kalitesini yükseltirsek, balıklarımızda bir okadar sağlıklı olur.

Saygılar....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xmmertxÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2006
İl: Samsun
Mesaj: 14
xmmertxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2006 03:32
      
xmmertx2006-7-13 16:56:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oziiiÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2006
İl: Konya
Mesaj: 100
oziiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2006 08:32
Mehmet hocam resmen döktürmüşsün. Sen yem yapmamış, tez yazmışsın. teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir