A Dan Z Ye Pseudotropheus Demasoni


AkvaryumElazığÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2013
İl: Elazig
Mesaj: 1083
AkvaryumElazığÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2015 22:30
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/147478/1_2.jpg[/IMG]

[K]Demasonilerde Taksonomi;[/K]

Alem: Hayvanlar Alemi
Şube: Kordalılar
Sınıf: Işınsal Yüzgeçliler
Takım: Levreksiler
Aile: Cikletler
Cins: Pseudotropheus
Tür: Demasoni
----------------------------------------------------------------------------------------
[K]Biraz detay:[/K]

[K]Kordalılar:[/K] (Latince: Chordata), Sırt iplikliler veya Kordatlar olarak da bilinir, bazı gruplarda yaşamın belirli bir evresinde, bazı gruplarda ise bütün yaşam süresince vücuda desteklik yapan bir notokorta (sırt ipliği), yutak solungaç yarıklarına, sırt tarafında ortası boş sinir şeridine ve kuyruğa sahip hayvanlar olarak sınıflandırılmıştır.
Hayvanların en iyi bilinen grubudur.Yaklaşık 45.000 türü bulunmaktadır.

[K]Işınsal Yüzgeçliler:[/K] (Actinopterygii), yüzme keseleri oluşmuş olan bir balık sınıfı. Balık türlerinin çoğu bu sınıfı aittir.

[K]Levreksiler (Perciformes):[/K] Bütün balık türlerinin %40'ını içeren büyük bir balık takımıdır. Dünyanın her yerinde tatlı ve tuzlu suda yaşayan türleri bulunur.
----------------------------------------------------------------------------------------
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/147478/Pompo%20Rocks.jpg[/IMG],[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/147478/Mozambique.jpg[/IMG]

Taşıdığı renkleri, davranış özellikleri, boylarının çok fazla büyümemesi gibi nedenlerden dolayı çoğu hobici tarafından Malawinin gözdesi haline gelen demasoniler, Dr.Andreas Spreinat tarafından 1993 yılında keşfedilmiştir ve yaklaşık bir yıl sonra akvaryum ortamında aynı kişi tarafından üretilmiştir. Bu yeni tür 1994 yılında Ad Koningsin “Malawi Cichlids in Their Natural Habitat” (Almanya) kitabında kendine yer bulabilmiştir. Demasonilerin tür adının ise Ad Konings tarafından Konings’in yakın arkadaşı olan Laif Demason’ un soyadından geldiği söylenmektedir.

Demasonilerin anavatanı Ndumbi, Pombo Rocks, Ruhuhu’ya yakın kayalık bölgelerdir. Demasonilerin iki türü bulunmaktadır. Bunlar; Pseudotropheus Demasoni (Mozambique) ve Pseudotropheus Demasoni (Pombo Rocks) tur. Mozambik türünün renkleri Pombo Rocks’ a göre soluktur. Petshoplarda genellikle Pombo Rocks’ lara rastlanmaktadır.Demasonilerin doğada 8-10 cm boyuna ulaşabildiği gözlemlenmiştir. Akvaryum ortamında ise uygun şartlar sağlandığında ve gerekli bakımla birlikte 8-9 cm boya ulaşabilmektedir. Cüce mbuna türü diye adlandırılabilen demasoniler bu özelliklerinden dolayı çok küçük boylarda bile cinsel erişkinliğe ulaşıp yavru verebilmektedir. 3.5 – 4 cm boyutunda dişi demasonilerden yavru alabilmek mümkündür.

Demasoniler, diğer mbuna türlerine göre nispeten agresif mizaça sahiplerdir. Bu agresif davranışlar ve kavgalar, türler arası veya tür içinde muhtelif nedenlerden dolayı her zaman olmasa da ölümle sonuçlanabilmektedir. Malawi, agresif ciklet türlerinde dişi sayısını fazla tutmak akvaryumdaki huzuru sağlamayı kolaylaştırır. Demasonilerin 12 li gruplar halinde bakılması uygun görülmektedir. 2 erkek 10 dişi demasoni için en az 150 lt lik akvaryum yeterli gelecektir. Akvaryum hacminin başlangıçta büyük seçilmesi tür içi veya türler arası oluşabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilmesindeki ilk adım olacaktır. Büyük hacimli tanklarda alfa erkeğinin diğer erkekleri veya dişileri rahatsız etme durumu biraz daha azalmaktadır.

Demasoniler doğada, Aufwuchs ve Gevşek Aufwuch şeklinde beslenirler. Spatulayı andıran bu ağız yapıları yosun kazıyıcı diğer balık türlerinde de görülmektedir. Gevşek aufwuch beslenme böcek larvaları, kabuklular, salyangoz ve zooplanktonlar içerebilmektedir. Akvaryum ortamında ağırlıklı olarak bitkisel ve özellikle spiruluna içerikli yemlerle beslemek uygun olacaktır. Beslenme şekillerinden anladığımız üzere demasoniler doğada yosunlar arasında veya içerisindeki hayvansal içerikli yemleri de tüketebilmektedirler. Aşırıya kaçmaksızın 2-3 günde bir 1 övün hayvansal protein içerikli yemler kullanılabilir. Haftada bir gün sarımsaklı yem kullanılması ve 10 günde bir balıklarınızın aç bırakılması, balıklarınızdaki yağlanmayı önleyecektir ve başta iç parazit gibi bir çok hastalığın önüne geçecektir. (Aufwuchs: kayalara sert bir şekilde bağlı lifli yosun anlamına gelmektedir.)

Demasonilerde kesin cinsiyet ayrımı için anüs – vent kontrolü yapılır. Ventral açıklık anüsten büyükse balığınız dişidir. Eğer anüs ve vent çapı eşit veya birbirine çok yakınsa balığınız erkektir. Kesin olmamakla birlikte renkleri daha canlı olan demasonileriniz erkektir. Yine kesin olmamakla birlikte kardeş yavrular içerisinde boyut olarak büyük olan demasoniler erkektir.

Ağızda kuluçkalama (Mouthbrooding) yapan demasoni dişileri, 18-22 gün sonra yavrularını ortamı güvenli hissettiklerinde akvaryuma salmaktadırlar. Normal dönemde renkleri erkeklere göre solgun olan dişi demasoniler, kuluçka döneminde hobicileri şaşırtarak neredeyse erkek demasoni denilebilecek renklere bürünmektedirler. Dayanıklı ve agresif yapılarından olsa gerek yumurtalarına fazlasıyla sahip olan demasoniler 15-45 adet yumurtayı tek seferde verebilmektedir.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/147478/Mouth%20Brooding%20Eggs.jpg[/IMG]

Kayalık bölgelerde, kalabalık gezmeyi seven demasoniler için akvaryumda kayalık bölgelerin oluşturulması demasonilerin strese girmesinde bir önlem olacaktır. Dekorasyonda doğayı olabildiğince taklit ederek balıklarınıza daha üstün şartlarda akvaryum ortamı sunabilirsiniz. Tabanda 2.5 – 3 cm yüksekliğinde mercan kırığı veya beyaz silis kum kullanabilirsiniz.

Akvaryum ısısını 24-27 derece arasında tutabilirsiniz. Ph değerini 7.6-8.6 arasında olması uygun görülmektedir.
------------------------------------------------------------------------------------------------
[K] Demasoni Üretimi;[/K]

[K]1. Adım:[/K] Odanın sakin bir köşesinde en az 150 lt lik akvaryum hazırlayınız. İç filtre ve varsa dış filtre kullanınız. Akvaryumun biyolojik döngüsünün oturmasını bekleyiniz. (Üretime başlayacağım tanklarda 1 -1.5 ay bekliyorum eğer çok sabırlı değilseniz 10-15 gün beklemeniz yeterli gelecektir. Başlangıçta biyolojik döngü iyi oturursa ilerde sıkıntı yaşamazsınız ve maksimum verimi elde edersiniz.).Yeni kurulumlarda biyolojik döngünün hızlanması için uygun ölçüde sera nitrivec kullanabilirsiniz varsa hava taşı ile sudaki oksijen oranı artırmaya devam ediniz. Su düzenleyici olarak uygun ölçüde sera aquatan kullanabilirsiniz. Gerekiyorsa ısıtıcıyı 26 dercede sabitleyiniz. Erkek balığın sahiplenebileceği uygun ölçüde bir-iki küp veya taşlardan yapılabilecek mağara inşa ediniz. Tabanda mercan kırığı veya silis kum kullanabilirsiniz. ( 3 cm yükseklikte sıfır numara beyaz silis kum tercih ediyorum.)

[K]2.Adım: [/K]1 erkek 5 dişi veya 2 erkek 10 dişi şeklinde koloni oluşturunuz. Koloni oluşturulurken mümkünse dişilerin kardeş olmamalarına özen gösteriniz (Birkaç petshoptan dişi demasoni seçiniz). Erkek balığın dişilerden en az 1-2 cm büyük olmasına, balıkların formda, renkleri canlı, iç parazit olmamasına ve balıkları seçtiğiniz akvaryumdayken hareketli olmalarına dikkat ediniz.

[K]3. Adım: [/K]Balıklar akvaryuma eklendikten sonra dekorda ve diğer ekipmanlarda değişiklik yapmayınız. Bu mbuna türünde de sık sık ancak azar azar yemleme yapınız. Sabah akşam yemleme yapabilirsiniz. İmkanlar dahilinde günde 3-4 övün yemleme yapabilirseniz daha uygun olacaktır. Her övünde balıkların 1-2 dk içerisinde bitirebilecekleri miktarda yemleme yapınız.

[K]Balıkların akvaryuma eklenmesi:[/K]

Dışarıdan getirdiğiniz balıkları bir kovaya kendi suyuyla bırakınız. Akvaryumdan aldığınız 1-1.5 lt suyu kovaya 1 dk da tamamlamak üzere yavaşça dökünüz. 15 dk bekleyip bu işlemi bir kez daha tekrar ediniz. 15 dk daha bekledikten sonra balıklarınızı kepçe ile yakalayıp akvaryumunuza ilave ediniz. Farklı akvaryumlardan gelen suları kendi akvaryumunuza ilave etmeyiniz. Akvaryumunuzdaki ve kovadaki suyun ısısının birbirine çok yakın olmasına dikkat ediniz. ( Hassas türlerde örneğin vatozlarda, su ilave işlemini damlatma yöntemiyle yapabilirsiniz.)

[K] Yem Listesi:[/K]

*Sera flora
*Sera Granugreen
*Sera Discus ( 3-4 günde bir övün)
*JBL Spiruluna (%40)
*JBL Gala
*JBL Bitkisel Tablet
*Dainichi Cichlid Veggie Deluxe
*New Life Spectrum Cichlid Formula
*Ahm Marin Spiruluna & Garlic ( 4-5 günde bir övün )
*Gemma Spiruluna Flakes
*Art Akua Bitkisel Büyütme

10 günde bir olmak şartıyla balıklarınızı 1 gün süreyle aç bırakınız.

[K]4.Adım: [/K]Haftalık %30 su değişimlerini yapınız. Balıklarınız akvaryuma alıştıktan sonra dişi balıklarınızda tüpçük çıktığını göreceksiniz. Tüpçüğü gördüğünüz gün veya ertesi gün balığınız yumurta alacaktır. Bu süreçte erkek balık dişi balığı kendine çekmek için şov-dans yapacaktır. Diğer balıklara karşı agresif olup dişiyi üremenin gerçekleşeceği bölgeye çekecektir.

[K]5. Adım:[/K] Malawi cikletleri besleyen her hobici bazen mecburiyetten bazen de deneyim kazanmak adına balıklarını kusturmuşlardır. Her ne kadar kusturmadan yana olmasak ta üretim tanklarında veya zorunlu hallerde kusturma işlemine başvurabiliyoruz. Demasonileriniz ilk defa yavru alıyorsa gerek annelik duygusunun gelişmesi adına gerekse bakıcılık yönünün gelişmesi adına kusturmayınız. Bu döngüyü 2-3 defa daha takip ediniz. Bu süreçte balığınız yumurtaları yutacaktır veya atacaktır. Eğer bu süreçte balığınız yumurtaları atmıyor, yutmuyorsa ve balığınız kondisyondan düşmüşse balığınızı kusturabilirsiniz. Balıklarınız yumurta tutma konusunda tecrübe kazandıktan sonra yumurta alan balıklarınızı en az 10-12 gün sonra kusturunuz.

[K]6. Adım:[/K] Bu sürede kusturduğunuz yavruların alt taraflarında sarı renkte yumurta keseleri olacaktır. Kusturduğunuz yavruları kuluçkaya bırakınız.12.günde kusturduğunuz yavrular 1 hafta kuluçkada kaldıktan sonra alt taraflarındaki keseleri eriyecektir. Kuluçka süresinde bu keselerinden beslenen demasoni yavruları keseleri eridikten sonra besin ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamak zorundadırlar.

[K]7. Adım:[/K] Yavruları kuluçkadan çıkardıktan sonra aynı akvaryumda pet şişeden veya plastik saklama kabından yapacağınız yavruluk içerisinde 15-20 gün daha besleyiniz. Yavrular yemi tanıdıktan sonra ve su değişimine hazır hale geldikten sonra yavru akvaryumuna aktarınız. Yavrularınızı ilk hafta protein oranı yüksek yemleri (Sera discus, tetra discus vb. ) toz haline getirip yavrularınızı besleyiniz Ciklet akvaryumlarında tül yavruluk ve türevlerini kullanmayınız. Anaç balıklar tül gözenekler arasından yavruları çekip yiyebilirler. ( Büyük bir ihtimalle yiyecektirler.)

[K]8. Adım:[/K] Yavruları 60-80 lt arasında bir akvaryuma aktarınız.Yavru akvaryumunuzu yavruları ilave etmeden 1 hafta önceden hazırlayıp bekleyiniz.Bu akvaryumu %70 ana tanktan ve %30 taze, dinlendirilmiş su ilave doldurunuz . Saatte 300-400 l/h debili iç filtre ve büyük boy üretim filtresiyle akvaryumu destekleyiniz. Isının ana tankla aynı olmasına dikkat ediniz. İsteğe göre hava taşı kullanabilirsiniz.

[K]9. Adım: [/K]Yavrularınız 2.5-3 cm boyuna ulaştıktan sonra ve ana tankınızda bolca saklanma alanları mevcutsa yavrularınızı ana tanka salabilirsiniz.



Kaynaklar:

http://www.akvaryum.com
http://www.wikipedia.org
http://www.african-cichlid.com
http://malawicichlids.com
http://www.cichlid-forum.com

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/147478/Pompo%20Male.jpg[/IMG]

Not: Çeviriler şahsıma aittir. Yeni başlayan hobiciler ve araştırmacılar için kaynak teşkil etmek amacıyla hazırladım. Kendi tecrübelerimle birlikte bir bütün oluşturmaya çalıştım. Yeni güncellemeleri buradan takip edebilirsiniz. Keyifli hobiler

# Makalenin bir kısmı veya tamamı ancak aktif link eklenerek sadece akvaryum.com alan adı içerisinde paylaşılabilir.

Beğenenler: [T]62318,upervane[/T][T]177922,Oğuz_Küçükçal[/T]
Teşekkür Edenler: [T]127273,sinanistanbul[/T][T]62318,upervane[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2015 21:49
Elinize, zihninize sağlık. Merak ettiğim şu ki bazı ilanlarda demasoniler çok göz alıcı renklere sahip görünürken bazı ilanlarda da sönük görünüyor. Nedeni nedir? Yukarıda kıyasladığınız iki tür mü acaba?

Beğenenler: [T]147478,AkvaryumElazığ[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkvaryumElazığÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2013
İl: Elazig
Mesaj: 1083
AkvaryumElazığÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2015 23:40
Çoğu ilandaki ve petshoplarda satılan demasoniler pombo rocks türüdür. Mozambik türü ülkemizde neredeyse yok, bazı üretimcilerin gen havuzlarından dolayı nesiller arası çiftleşmeler sonucu mozambik e benzeyen pombo rocks lar çıkmış olabilir. Bu türle ilgili araştırmalarım sürüyor. Güncellemeleri buradan paylaşırım İnşallah.
Ticari satışların bir çoğunda, ışık oyunları, HDR , Ps gibi işlemlerle ilanlar zenginleştiriyor. Renklendirici yemlerinde etkisiyle balıkların albenisi artıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir