.. Erkek YUNUS ölümleri ..


FHYSUÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 91
FHYSUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 19:01
Fotoğraf: Fotoğraf yok.

Canlıdaki Belirtiler: Sebebi bilinmeyen ve hiç bir belirti olmayan büyük boy erkek ölümleri.

Akvaryum Kapasitesi (litre): 330 LT.

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Ters Yüzen Çöpçü 20 cm.

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 28 Derece, pH 7, Nitrat Amonyak bilinmiyor.

Filitrasyon: Dış Motor, İç Motor.

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :


Merhaba,

Bir arkadaşımın başına gelen olay nedeniyle bilgi ve yardım almak istiyorum. Acil yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Damızlık altı yavrularımı ve 1 adet damızlık 17 cm boylarında Erkek Yunusumu sattığım arkadaşım, Erkek Yunusun tanka girdikten sonra 2 gün boyunca yem yemediğini ve 2nci günün gecesinde öldüğünü iletti. Bunun öncesinde bu arkadaşın aynı şekilde ölen 16-20 cm boylarında 2 adet erkek yunusu daha vardı. Onlarında sebebi bilinmiyor. Sorun şu ki; diğer balıklara hiç bir şey olmazken büyük boydaki bu erkek yunuslar ölüyorlar. Benzer belirti şu; Ölenlerden 2 si kayalıkların arasında, diğeri bitkilerin arasında ölüyor. Dipte kalıyorlar. 

Az önce telefonda konuştuğum arkadaş; diğer erkeklerin ölümlerinde herhangi bir belirti görmezken, bu sefer benim verdiğim balığın kuyruk kısmında sümüğümsü bir belirti gibi bir şey olduğunu söyledi. Bu öldükten sonra belirmiş bir durumda olabilir. Ya da yine bu durumda benim aklıma mantar ya da kuyruk erimesi geliyor. Ancak durum buysa balıkları çıkardığım bu akvaryumumdaki tüm canlılarda mantar belirtisi olması gerekiyor; yok. Yine aynı akvaryumdan çıkararak ona verdiğim damızlık altı balıklarda da olması gerekiyor; onlarda da yok. Ya da onun akvaryumunda bir mantar problemi olsa diğer canlılara da bulaşması gerekiyor; onlarda da yok.

Ek olarak; Arkadaşa balıkları teslim etmeden önce yaptığım ön görüşmede diğer balıkların ölümlerinden dolayı belki bir problem vardır düşüncesiyle 4/2 ye yakın su değişimi yapmasını önermiştim. Benim balıklarımı almadan 3 gün önce 100 LT su değişimi yapmıştı.

Problem sizce ne olabilir? 20 cm. Ters yüzen çöpçüden kaynaklanıyor olabilir mi? Eğer öyleyse diğer canlılara neden bir şey olmuyor? Ve neden balıklar üzerinde yara belirtisi olmuyor? 20 cm. Ters yüzen çöpçüden dolayı değilse neden kaynaklanıyor olabilir? Ve neden diğer küçük erkek ve damızlık/damlık altı boylardaki dişiler dururken yakın tarih aralıklarında iri boydaki erkekler ölüyor?

Yardımlarınızı ve düşüncelerinizi bekliyorum. Balıklarımı sattığım arkadaşı mağdur etmek ya da onun gözünde hasta balık vermiş olmam gibi kötü bir izlenim bırakmak istemiyorum. Bir o kadar da üzüntüsüne çare bulup yardımcı olmak istiyorum.

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Burak Ö.

damatburak2012-03-19 19:04:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

haliganÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 93
haliganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2012 18:09
Selam,

Oncelikle gecmis olsun. Uzucu bir durum. Sizinde hassasiyetinizi anlayabiliyorum. Bence sizin iciniz rahat olsun. Baliginizda bir hastalik olsaydi, diger verdiginiz baliklarda da bas gostermesi lazimdi.

Bence durum tank ve ortam degisikliginden kaynaklanan strese bagli bir ölüm olarak goruluyor. Bu gibi transfer islemlerinde bu sekilde uzucu fireler verilebiliyor. Ek olarak; Kuyrukta beliren durum ölümden sonra belirmis olabilir.

Ters yuzen copcu olayina gelince; baliga zarar verecegini dusunmuyorum. Yavru varsa tabiki sakincali olabilir.

Once ki erkek ölümlerine gelirsek, son yasananida eklersek akvaryimin ortami, yemleme durumu ya da yem kalitesizligi, baliklarivstrese surukleyen ancak sizin gozle fark edemediginiz bir durumda olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir