90x40x40 Hi-tech (Güncel fotoğraflar eklendi)


hiddenfaceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2010
İl: Konya
Mesaj: 9
hiddenfaceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 01:19
Fotoğraf:

Boyut (cm): 90x40x40 (1 cm cam kalınlığı)

Kapasite (litre): 144lt brüt; 115 lt net.

Canlılar:

            Flora:

Rotala Rotundifolia Green, Rotala Rotundifolia Red, Ludwigia Repens, Staurogyne Repens, Ammania sp. Bonsai, Hemianthus (Micranthemum) Micranthemoides, Vesicularia Montagnei (Christmas Moss), Microsorum Pteropus (Java Fern), Alternanthera Reineckii var. Mini

(Kurulum aşamasında Tropica’nın sitesinde tavsiye edildiği üzere öncelikle hızlı gelişen bitkileri seçtim. Tankım oturduktan sonra; Cryptocoryne Wendtii v. green, Cryptocoryne Wendtii v. brown, Nymphea Lotus Zenkeri, Alternanhera Reineckii Mini, Glossostigma Elatinoides, Anubias Barteri var. nana, Rotala Magenta, Ludwiga Grandulosa, Bacopa Monnieri, Pogestamon (Eusteralis) Stellata, Cabomba Caroliniana, Heteranthera Zosterifolia,vb. bitkileri ekleyebilirim.)

            Fauna: (Henüz yok fakat ileride temin etmeyi planlıyorum)

Alt Seviye : Corydoras Trilineatus (Leopard Cory) veya Corydoras Sterbai, Macrotocinclus Affinis (Otosinclus Affinis), Ancistrus sp. (Boynuzlu Cüce Vatoz), Pomacea Bridgesii (Apple Snail), Neritina natalensis sp. "Zebra" (Nerit Snail), Neocaridina heteropoda var. Red (Cherry shrimp)

Orta Seviye : Paracheirodon Axelrodi (Cardinal Tetra) veya Hyphessobrycon herbertaxelrodi (Black Neon Tetra)

Üst Seviye : Carnegiella Strigata (Balta Balığı), Betta Splendens (Halfmoon Butterfly)

Malzemeler: Eheim 2213 Dış Filtre (İçi: Eheim Mech, Eheim SubstratPro, Aktif Karbon Sünger, Elyaf), Eheim Jäger 100 w Isıtıcı, 3 lt Karbondioksit Tüpü (Regulator ve İnce Ayar Vanası mevcut ancak Selenoid Valf henüz temin edemedim), Champion Hava Motoru, Ista Min Max Reaktör, 3x39w Sylvania Grolux Florasan, 2x39w Sylvania Aquastar Florasan, HOPAR marka 27,5cm eğik uçlu cımbız ve makas.

Akvaryum Bakımı: Sevgili dostum Sinan’ın (Sinan2010) tavsiyeleri doğrultusunda Tropica'nın yeni kurulum programını uygulayacağım.

Kullanılan Yemler: -

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Kurulumda bakteri kültürü Sera Nitrivec ekleyeceğim ve su değişimlerinde, değerli kardeşim Can (Maviler) ile beraber Tunç Sönmezoğlu Bey'den temin ettiğimiz Sera Aquatan muadili Hydro Safe kullanacağım. Bununla birlikte; Tunç Sönmezoğlu Bey'den NPK gübreleri ile ExcelPro, Demir, Mikro element kiti de temin etmiş bulunuyoruz ancak program gereği bunları kullanmaya 2-3’üncü haftalarda başlayacağım.

Aslında; bu benim ikinci Bitki Tankı denemem olacak. İlk denemem 3 yıl önce Low-Tech(Düşük destekli) tankımda 14 çeşit bitkiyle mücadele dolu bir süreçti ve maalesef benden kaynaklanmayan sebeplerle hüsranla noktalandı.

Fakat neredeyse bir yıldır yoğun bir şekilde bitki tankları konusunda araştırma yapıyorum. Yerli / yabancı çok değerli makaleleri ve forumlardaki yazılanları okumaya çalışıyorum ve daha yolun çok başında olduğumu, öğrenmem ve tecrübe etmem gereken birçok şey olduğunu da biliyorum.

Yine bir yıldır yeni kuracağım tankım için gerekli olan malzemeleri temin ediyorum. Bu kapsamda, Konya Mobilyacılar Sanayi Sitesinde bulunan Dönertaş Cam’a akvaryumumu Ay-Ka Mobilya’ya da alt dolabını ve akvaryum üst kapağını yaptırdım.

Genel olarak diğer tüm malzemelerimi internet üzerinden aldıysam da aydınlatma aksamı (Florasan, Balast ve duyları) Ankara/Ulus’tan, taban malzemelerimi Ankara’da Musa Akvaryum’dan temin ettim.

Işıklandırma : 3x39w Sylvania Grolux Florasan, 2x39w Sylvania Aquastar Florasan olmak üzere toplam 5x39w=195w (1,6w/l) florasanım mevcut. Florasanları ELT marka elektronik balast besliyor. Ancak aldığım balastlardan biri arızalı çıkması sebebiyle 1 adet Vito marka balast satın aldım ve bağladım. Şu an icin sıkıntısız çalışan ışıklandırma sistemim bulunuyor. Reflektör olarak nikel-krom sac kullanıyorum fakat maalesef ölcülerini defalarca söylememe rağmen sanayideki elemanın dar kesmesi nedeniyle etrafına alüminyum folyo sarmak durumunda kaldım.

Taban : Garanti sonuç almak istediğim için  bilindik markalı ve güvenilir bir taban kurmak istedim. Bu kapsamda, altta 5 kg JBL ProFlora Start üzerine de  Musa Akvaryum’dan temin ettiğim 101fish Aqua Gravel’i katmanları sineklik ile ayıracak şekilde kullandım.

Filtre : Eheim 2213 Dış Filtre içinde Eheim Mech, Eheim SubstratPro, Aktif Karbon Sünger, Elyaf bulunur şekilde geldi. Dolayısıyla beni iç malzeme temini ile uğraştırmadı. Bu arada Eheim 2213’un neden muadillerine göre pahalı olduğunu ancak çalıştırınca anladım; “Ziyadesiyle sessiz!” Ancak burada çok önemli bir hususa değinmek istiyorum; oturduğum şehir olan Konya’da su sertliğini TDS cihazıyla ölctüğümde her seferinde 350 ve üzerinde tespit ettiğimden dolayı bir arıtma cihazı taktırmaya karar verdim. Bu amaçla yerli ve yabancı sitelerde yaptığım araştırmalar sonucunda eSpring marka cihazın etkili bir cihaz olduğunu ve de sorunumu çözebileceğini değerlendirdim. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı. Aslında çok kaliteli olan bu cihaza rağmen su sertliği ancak 300 civarına geriledi. Bu sebeple kardeşim Can (Maviler)’in tavsiyesi ile Comtech marka R/O arıtma cihazı taktırdım ve su sertliği sorununu kökten çözdüm. Şu anda TDS cihazınıölctüğü değer 10 civarında. Bu arada, Eheim 2213 Dış Filtre'nin tadilata ihtiyaç duyduğunu fark ettim ve kutusundan çıkan baston boruyu keserek araya kısa bir parça hortum ekledim ve böylece bastonun ucunu istediğim açıya çevirebildim.

CO2 : 3 litrelik çelik tüpümü 2 kg CO2 ile doldurttum. Tüpümün ağzında regülatör ve ince ayar vanası mevcut (şimdilik selenoid valfim bulunmuyor ama en kısa zamanda temin edeceğim.). 2 Saniyede 3 damla olacak şekilde ayarladığım ince ayar vanasından çıkan karbondioksit gazı filtre çıkışına bağladığım Ista Min Max (orta boy) reaktör ile suya karışıyor. Difüzör yerine reaktör kullanma sebebim CO2’in suda daha fazla çözelmesini sağlamaktı ve su çıkışında neredeyse hiç gaz görmediğime göre bu konuda başarılı oldum sanırım. Bu arada; reaktörü bağladıktan sonra; arada bir filtreden hava sesi gelmeye başladı, çözmeye çalışıyorum.

Hardscape : Red Moor (Yati) Kökü ve Sevgili dostum Ayhan (levrek3031)'ıtavsiyesi ile doğadan topladığım Lav kayalarından oluşuyor.

Arka Fon : (Henüz yok fakat bir reklamcıdan temin etmeyi planlıyorum)

hiddenface2014-03-16 10:02:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alperdosÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2014
İl: Izmir
Mesaj: 13
alperdosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 01:27
Hayırlısı olsun,
hi tech bir tank kuruyorsan pek hava motoruna ihtiyacın olacağını sanmıyorum, Co2 ile beraber benim tankımda inanılmaz bir gübre ihtiyacı doğdu, hatta karides akvaryumlarımla ilgilenmekten salondaki büyük tanıkımla pek ilgilenmedim ve biçok bitkimi kaybettim, bu yüzden sana tavsiyem, ölçüm kitleri alarak suyun değerlerini iyi ayarlaman ve gübre ihtiyaçlarını tam karşılaman, sonrası zaten gelecektir,
seyire doyum olmaz.

Bu arada Co2 suyun Ph ına doğrudan etki ediyor ve dalgalanmaya sebep oluyor, bitkelerin gelişimi için kullanacağın gübrelerdeki bazı maddeler de karideslere zarar veriyor,
şuan 6 tank karidesim var ve hiç birinde co2 ile gübreleme yapmıyorum her ay yığınla yavru alıyorum. Hi tech de karides olayına bayaa bi dikkat etmen lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UĞURÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/05/2010
İl: Sivas
Mesaj: 518
UĞURÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 09:27
Hayırlı olsun çok güzel bir çalışma olmuş takipteyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoksenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1039
GoksenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 10:07
Hayırlı olsun kurulumunuz, kök çok güzel, iri yapraklı bitkiler ekebilirsiniz çevresine, anubias tam ortasında güzel olabilir, üşenmeden sararım diyorsanız tüm dallara moss şahane olabilir =) zamanında sarmıştım, mosslar kendini toparlayınca çok güzel oluyor. Tkrardan hayırlı olsun..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hiddenfaceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2010
İl: Konya
Mesaj: 9
hiddenfaceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 17:33

Öncelikle herkese çok teşekkür ederim. Aslında kuruluma 25 Subat 2014 tarihinde başlamak istedim ancak su eklememle birlikte çeşitli problemlerle karşılaştım ve bitki dikimi için beklemeye karar verdim. Karşılaştığım en büyük problem Redmoor Yati köklerinin yüzmeye başlamasıydı. Bu sebeple kenarda bulunan lav kayalarından birkaçını köklerin üzerine koyarak batmalarını bekledim.

 

 

Birkaç gün geçtikten sonra köklerin üzerinde pamuksu bir tür yosun oluşmaya başladı. Aynı yosun kayaların üzerine de sirayet etti. Bu sebeble kökleri çıkarip iyice yıkadım ve 3 günde bir %50 su değişimi yaptım (toplam 3 kez).



6 Mart 2014 aksamı sevgili dostum Sinan(Sinan2010)’ın ve değerli kardeşim Can(Maviler)’in gönderdiği bitkileri akvaryumuma diktim. Daha önce de belirttiğim gibi herhangi bir gübre (Tunç Sönmezoğlu Bey'den temin ettiğim misket gübreler dahil) ilave etmedim. Taban bitkisini henüz dikmedim biraz daha zaman geçmesini bekleyeceğim. Bu arada; Tropica’da tavsiye edildiği üzere 0,5watt/lt’ye en yakın olacak şeklinde 2x39watt florasanları 2 + 2 + 2 saat ayarladım. 

hiddenface2014-03-09 08:11:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 467
syasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 18:37
Öncelikle hardscape çok başarılı diyebilirim. Ancak hardscape'i tasarlarken bitki planını da düşünmek gerekiyor. Hangi bitkiyi nereye ekeceğini planlamalı ve bir an önce de uygulamalısın.
Çünkü Tropicanın kurulumlarına dikkat ettiysen ilk kurulumda oldukça fazla miktarda bitki kullanılıyor. Dolayısıyla senin de ya hemen tüm bitkilerini dikmen lazım yada suyun oturmasını bekleyeceksen ışıklandırmayı tamamen kapatman gerekir diye düşünüyorum. Yoksa bu alg problemlerini yaşamaya devam edersin.
Onun dışında şimdilik söylenebilecek çok birşey yok. Malzemelerin çok kaliteli. Sana yakışan kalitede bir iş çıkartmışsın. Ama bu iş tecrübe işi... Sürekli problemlerle karşılaşacak ve çözdükçe tecrüben artacak...
Sağlıklı hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hiddenfaceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2010
İl: Konya
Mesaj: 9
hiddenfaceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 20:03
1. GUN (06 Mart 2014) Ilk dikim gunu:

 

Arka planda bulunan Rotala Rotundifolia Red ve Ludwigia Repens Tropica sitesinde belirtildiği gibi "Destek Bitkisi" olarak bol miktarda dikildi.

 

 

3. GUN (08 Mart 2014) :

 

Tropica'nin tavsiyesi dogrultusunda %50 su değişimi yaptım, JBL Biotopol C (karides ve kabuklu canlılar için su düzenleyici) ve 10 adet Neocaridina heteropoda var. Red (Cherry Shrimp – Kiraz Karides) ile 5 adet Pomacea Bridgesii (Apple Snail - Elma Salyangozu) ekledim. Sevgili dostum Ayhan (levrek3031)'ın tavsiyesi ile küçük boyda salyangozlar seçtim ancak yine Ayhan (levrek3031)'ın tavsiyesi olan Neocaridina Heterepoda var. Yellow (Sarı Ates Karides) temin edemedim. Umarım ilerde temin edebilirim.




Bu arada; filtreden gelen hava sesinin nedeninin; CO2 reaktörünün, filtre su çıkışı yerine filtre su girişine bagladığımdan kaynaklandığını tespit ettim ve reaktörü filtre cıkışına bağlayarak düzelttim. Şu an herhangi bir ses gelmiyor.

Kardeşim Sinan (Sinan2010) değerli görüşlerin için çok teşekkür ederim... Senin değerli tecrübelerinden çok faydalanacağımı biliyorum.
hiddenface2014-03-08 21:14:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 20:32
Hemen her şey güzel ellerinize emeğinize sağlık.Tek eleştirim taşlar sanki çok fazla ve gözü yoracak şekilde dizayn edilmiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KADİR 18Çevrim Dışı

[B]11163,2[/B]
Kayıt: 28/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 155
KADİR 18Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 21:28
Dalları moss sardığında enfes bir görünüm olacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mikolanj24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 821
mikolanj24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2014 01:13
Fatih abi elinize sağlık.Çok güzel bir başlangıç yapmışsınız.Zamanla tasarımı iyice oturtacağınıza eminim.Takipteyim.Kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 467
syasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2014 10:25
Bence herşey çok güzel gidiyor.
Şu anda en önemli şey su değişimleri.
Tropica'nın programındaki gibi haftada 2 kez su değişimlerini yaparsan süper olur.
Tabi birde bakteri kültüründen bahsetmemişsin ama eğer koymadıysan derhal ve mutlaka diyorum !!
Selamlar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hiddenfaceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2010
İl: Konya
Mesaj: 9
hiddenfaceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2014 13:35

Görüşlerini paylaşan herkese çok teşekkür ederim.

[QUOTE=sinan2010] Bence herşey çok güzel gidiyor.

 

Şu anda en önemli şey su değişimleri. Tropica'nın programındaki gibi haftada 2 kez su değişimlerini yaparsan süper olur.Tabi birde bakteri kültüründen bahsetmemişsin ama eğer koymadıysan derhal ve mutlaka diyorum!!

Selamlar..[/QUOTE]

 

Kardeşim haklısın yazmamışım ama ilk kurulumu yapınca (25 Şubat 2014 tarihinde - Bitkileri dikmeden bir hafta önce) Sera Bio Nitrivec Bakteri Kültürü’nden gerekli miktarda eklemiştim (3 su değişiminde 3 kez, her seferinde 50 ml toplamda 150 ml). Bitkileri diktiğimden beri yeterli gelmiştir diye bir daha eklemedim. Sence devam etmeli miyim?

 

Görüşmek üzere…

hiddenface2014-03-11 09:03:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 467
syasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2014 19:12
[QUOTE=hiddenface]

[QUOTE=sinan2010]

Tabi birde bakteri kültüründen bahsetmemişsin ama eğer koymadıysan derhal ve mutlaka diyorum !!

[/QUOTE]

 Sence devam etmeli miyim?

[/QUOTE]

Suda bulanıklık yok gibi gözüküyor. 
Eğer bakteriyolojik temizliğin yetersiz olduğunu düşünüyorsan 1 hafta daha devam edebilirsin ama bence yeterli diyorum.
Bende genelde kurulumda 1 şişe kullanıp kendi bakteri kültürüm oluşunca bırakıyorum kullanmayı.
Tabi bundan sonra kesinlikle klorlu su kullanmamaya ve dış filtrenin malzemelerini şebeke suyu ile temizlememen gerek.
Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hiddenfaceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2010
İl: Konya
Mesaj: 9
hiddenfaceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2014 20:25

7. GUN (12 Mart 2014) :

 

Tropica'nın tavsiyesi doğrultusunda %50 su değişimi yaptım. Kopmuş yaprakları temizedim. Filtre, CO2 reaktörü ve ışık zamanlayıcının çalıstığını control ettim. Değiştirilen suya oranla (50lt için 15 ml) JBL Biotopol C (karides ve kabuklu canlılar için su düzenleyici) ekledim. CO2 oranını 1 damla/sn'den, 3/2 damla/sn'ye arttırdım.



hiddenface2014-03-12 20:27:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir