70lt Bitkili Tank - Balık Ölümleri ve CO2


safak571Çevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 142
safak571Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 12:35

Arkadaşlar hepinize merhaba,

Yaklaşık 1 ay önce kurmuş olduğum bitkili tankım ile ilgili acil yardımınıza ihtiyacım var. Yazdıklarımı atlamadan okursanız çok memnun olurum, inanın yardımınıza çok ihtiyacım var. L

Akvaryum bilgilerim aşağıdaki gibi ;

- Akvaryum hacmi : 70 lt

- 1cm Sera Gübreleme + 5-10cm hagen kum

- Dış filtre : JBL Clearmec + Elyaf + Seramik

- Sıcaklık : 24c sabit

- Aydınlatma : 2x18w grolux daylight 10,5 saat/gün

- CO2 : Selenoid valfli Timer ile aydınlatma süresi boyunca 1 kabarcık / 1 saniye

- Bitki : Rotala + Zemin monte carlo

- Dekor : Akvaryumcudan aldığım kayalar.

 

Akvaryuma bitkileri ektikten sonra çeşme suyu ile doldurdum, bakteri feeder ve su düzenleyici ilave ettim. Yaklaşık 5 gün boyunca çalıştırdım. Sonrasında 7 adet neon + 2 cüce vatoz + 3 sae ekledim. (balıkları poşetiyle bekletip uygun bir şekilde) Sabah akvaryuma baktığımda neonlar hariç vatoz ve sae lerin hepsinin ölmüş olduğunu gördüm. Neonlar da ise en ufak sıkıntı belirtisi yoktu. 1/3 su değişimi yaptım (beklemiş su kullandım) Yaklaşık 1 hafta sonra 5 adet rasbora soytarı aldım ve sabahında yine aynı sonuç ; neonlar canavar gibi rasboların hepsi ölmüş. 1/3 su değişimi yaptım tekrardan ve 10 gün sonra tekrardan balık almaya karar verdim. 2 adet cüce vatoz 2 çöpçü 2 sae aldım. Balıkları ilave ettikten sonra hemen takip etmeye başladım. Vatozlar direkt suyun en üst kısmına yakın yapıştı kaldılar, çöpçüler de saga sola yukarı aşağı hızlıca yüzmeye başladılar 10 dk sonra çöpçülerin ters dönmeye başladığını gördüm ve hemen hava taşı attım akvaryuma şelaleyi yukarı kaldırıp kabarcıklar çıkmasını sağladım ve CO2 yi kapattım. 1 saat sonra ölmeye çalışan çöpçüler kendine geldi, vatozlar ortalara indi. Bu şekilde sabaha kadar çalıştırdım akvaryumu bir sorun çıkmadı. Lakin şelaleyi su yüzeyine titretecek seviyeye alıp hava taşını çıkarıp CO2yi açana kadar. L 3 saat sonra akvaryuma baktım ki vatozlar ölmüş. Sabahına da çöpçüler ve 2 neon ölmüş.

İnanın o kadar masraf ettim, CO2 si kumu aydınlatması bitkisi belki 1000TL para harcadım ama şuan hevesim tamemen kırılmış durumda.Ve en önemlisi güzelim balıklar benim eksikliğim yüzünden öldüler hep ve canım çok sıkıldı. Ne yapacağımı bilemiyorum.

 

-      Nitrat seviyesi artmış olabilir diyor bazı forumlar ama kaç kez su değişimi yaptım sorun devam ediyor.

-      CO2 mi balıklarımı zehirliyor acaba ? Ama saniye de 1 kabarcıktan bile az veriyorum. Belliki oksijen eksikliği var ama CO2 neden zarar versinki balıklara ?

-      Kayalar mı salınım yapıyor suya bilemiyorum, akvaryumcudan aldığım özel kayalar.

-      Ekledeğim suda mı problem var acaba bilemiyorum ? Komple akvaryumu boşaltıp şaşal su mu eklesem acaba ?

-      Su değişimlerinden sonra su düzenleyici ve bakteri feeder da ekledim ama işe yaramadı.

 

Acil yardım arkadaşlar nasıl halledicem bu işi ???


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 13:51
İçme suyu eklemek en büyük hatadır, ithal gelen balıklar şehir şebeke suyuna adapte ediliyor . Kayalar salınım yapıyor olabilir tuz ruhu testini uygulayın derim. Hava veriyorsanız vede su üzeri dalgalanıyorsa oksijen problemi olacağınıda hiç zannetmiyorum. Slikon zehirlemesi ,bayat ve rutubetli yem, gübre ,co2 zehirlenmesi olası sebebler. Su değişimi yaptıktan sonra katkı eklemeyi bırakın 10 15 gün kadar balık almayın ,co2 indicator edinin şimdilik aklıma gelen bunlardan ibaret.Co2 ani ph düşüşleri yapabilir, akvaryumcudan aldığınız balık orada daha yüksek ph da bulunuyor olabilir. Sizin akvaryumunuza gelincede ph düşük olduğundan dolayı ozmotik şok geçiriyor olabilir.RedMap872015-01-05 13:53:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

safak571Çevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 142
safak571Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2015 22:46
Cok tesekkur ederim cevabınız icin. Co2 indikator ile kontrol yapamadim ama PH seviyesini olctum suyun herhangi bir anormallik yok. En son care komple suyu bosaltip hazır kaynak su alacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2015 22:28
Hazır suyla akvaryummu olur, neden olmayacağınıda açıklıyorum hala hazır kullanacağım diyorsunuz kullanın ozaman .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir