50 Litre Lepistes


RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2015 04:19
Merhaba arkadaşlar, herkese bol sağlıklı hobiler, konum uzun olacak baştan belirteyim 

Elimde 70 (Boy) * 25 (En) * 30 (Yükseklik);
Brüt 52.5, Net 45-50 litrelik akvaryumum var.
İçinde canlı olarak;
- 70-75 arasında damızlık ve damızlık altı (dişi-erkek karışık) kırma lepistesler var..
- 15 adet 15 günlük lepistes yavruları
- 2 adet Bronz Çöpçü var.

Canlı bitki olarak;
- 20 civarı 10-20 cm aralıklarında Elodea
- 25 dal civarı yeni budanmış 5-10 cm aralıklarında Zeytin
- 5 dal yeni budanmış 5-8 cm aralıklarında Gül var.

Isıtıcı olarak: Ocean Free Max Tech MT 100W
Aydınlatma olarak: Aqua Zonic Super Sun 12000K / Gün Işığı T5 Akvaryum Lambası 24 Watt / 22′′ / 55 cm

Hazır ısıtıcı ve aydınlatma hakkında bilgi vermişken 2 soru sorayım..
- Lepistesler için forumda ve başka sitelerde farklı farklı ideal ısı değerleri var, normali kaçtır? İyice kafam karıştı.. Yavru için düşünmüyorum bu ısı meselesini, ama sabit bir noktası da olması lazım.. İdeali nedir ısı sıcaklığının?
- Tankta az önce yukarıda saydığım gibi Elodea, Zeytin, Gül gibi kolay gelişebilen bitkiler var. Zamanında böyle bir şey almak nasip olmuştu, bitkiler bu aydınlatma sayesinde büyüyor ama yinede sormak istiyorum elimde mevcut olan aydınlatma bitkilerim için uygun mudur?

Bu kadar balık yaklaşık 5-6 ay içerisinde 2e 6d olarak başladı, kayıplar verdi yavrular aldı ve yoluna devam etti, bitkilerde de aynı şekilde şükür bu günlere geldi..
Balıkların sayıları fazla biliyorum, zaten konuyu da herkesten hem fikir almak hemde akvaryumumu herkese göstermek istedim. 
İlk olarak geçmişten günümüze kadar akvaryumun geçirdiği süreci göz önünüze sereyim. 



Balıklarımızı da tank değil, birde dışardan gösterelim. Güncel fotoğraftır.



- Videomuzda var, yalnız yavruluklu olan video 1 hafta önce çekilmiş bir video.
- Yemleme yapılan video ise 2 günlük video.

1) [VID]https://www.youtube.com/watch?v=2Cgdh75Cefg[/VID]

2) [VID]https://www.youtube.com/watch?v=ymiLkDpKLak[/VID]

Gelelim sorularıma.. 
1) Resimdeki lepistes akvaryumun en havalısı, en karizmatiği. Belirli bir türü var mıdır merak ediyorum: 

2) Bunu ise petshop sahibi Leopar Lepistes diye sattı, büyük ihtimal doğrudur: 

3) Elimde zamanla olgunlaşmış sarışın bir dişim var, karnı şiş fakat anüs kısmında siyahlıkta çok belirgin değil, bu balık hamile mi değil mi kararı size bırakıyorum: 

4) Elimde yine bir dişi var, hamile olduğu kesin. Kaç gün sonrasında doğurur tahminlerinizi bekliyorum: 

5) Elimde kaç haftalık olduğunu tahmin edemediğim bir yavrum var, karnında tuhaf desenler çıkmaya başladı ama arka kuyruğundan dolayı da dişi diyesim geliyor sizce cinsiyeti nedir işi uzmanlara bırakıyorum: 

6) Sırada ise başıma gelen kötü bir olayı anlatayım. Ders çalışırken suda çırpınma olduğunu duymuştum akvaryum hemen solumda zaten, ama yoğunluk nedeniyle dönüpte noldu diye bakmamıştım. Meğersem kendi üretimim olan balığım yere zıplamış ve artık kaç dakika yerde susuz kaldıysa kalmış.. Şans eseri wcye giderken görüyorum attığım zaman 10 saniye sonra balık kendine geldi ve 1.5 gündür yaşıyor.. Ama vücudunda yaralanmalar var, nasıl geçer? Ve cinsiyeti tahmin ettiğim gibi erkek midir?: 

7) Yeni açılan bir petshopta jumbo boy dişi görünce dayanamadım aldım. İkisininde karnı şişti. Aldıktan 1 gün sonra birini kaybettim, içini kesip baktım karnı şiş olmasına rağmen tek bir yavru bile yoktu anlam veremedim. Sonra resmini göreceğiniz balığında karnı şişti fakat bir sabah kalktığımda karnı dümdüz olmuştu yani yavrusu varsa bırakmıştı.. Sonra bir daha da onun ebatına uygun jumbo boy erkek lepistes olsa da hala karnına döl almıyor, sebebi sizce nedendir, hastalıklı mıdır? 

8) Tankta 2 adette bronz çöpçü olduğunu söylemiştim. Birisi erkek eminim. Fotoğraftakinin de dişi olduğunu düşünüyorum. Karnı da dolu muhtemelen. Fakat yumurtlamıyor bir türlü, strese girmesi normal bu akvaryumda. Ayrı tanka alıp yavrulatma gibi bir şansım yok. Kendini iyi hissetmesi için tanka 4 adet bronz çöpçü ekleyip toplam 6lı grup halinde mi dolaşsınlar yoksa napmalıyım bu kadar lepistes içinde doğurabilme imkanını az da olsa sağlayabilir miyim? 

9) Her tankta olduğu gibi benim tankımda da adi salyangoz ve türevleri var.. Başım dertte anlayacağınız  Tank için makrakanta yetersiz biliyorum, ama tanka bugüne kadar 20 tane katil salyangoz atsam dahi baş edemediler. Her gün içinden 15-20 adette çıkarıp çöpe atıp günaha giriyorumdur. Makrakanta beslesem çok büyük problem olur mu bronz çöpçü ve lepisteslerim için.. 

10) Bugüne kadar yavruları alma şeklim, dişi lepistesi basit lepistes yavruluklarında doğum yaptırdım ve balıklar yenilemeyecek hale gelesiye kadar orda beklettikten sonra akvaryuma saldım.
Evde ise mevcut durumda:  40 (Boy) * 20 (En) * 20 (Yükseklik) ebatlarında 16 litrelik boş bir akvaryum var.
Isıtıcısı ve pipo filtresi mevcut, fakat aydınlatması yok.
Yeni yavrular için o tankı hizmete mi sokmalıyım? Onu sokacaksam aydınlatması nasıl olmalı, bilgi verir misiniz? 
Yoksa internetten yeni aldığım Biolife Turbo FX5-S'yi mi kullanmalıyım? 
Yavruluğun dışardan ve tankın içindeki hali ise şöyle: 

11) Yukarıdaki yavruluğun içerisinde kullandığım yemlerde görülmekte, fiyatı pahalı olmadan kaliteli yem tavsiyelerinizi de bekliyorum..

Şöyle de elimdeki yavrularımın nasıl tür renkte olduklarını göstereyim, maşallah demeyi lütfen unutmayalım pek güzel olmasalar da hakediyolar genede  : 

Ve gelelim genel konuyu açma sebebime;

Arkadaşlar elimdeki lepisteslerin dengesini nasıl ayarlamalıyım? 2e 6d dişilik bir macera 7 ay sonra yukarıdaki gibi bir hal alıyor. Elimde ise yukarda yine belirttiğim gibi 52.5 ve 16 litrelik tanklar var malzemeleriyle beraber başkada yok. Yani nasıl bir yol izlemeliyim?
Şuan istesem lepisteslerin hepsini satabileceğim bir yer var, satmakta istiyorum açıkcası çünkü zaten akvaryum balıklar için dar, yeni yavrular için daha dar alan. Yer açmak istiyorum bi nevi..
Balık sayısı dengesini nasıl korumalıyım, kaç olunca direk petshopa gitmeliyim.. 
10. soruda olduğu gibi ayrı tank mı, yoksa doğduğu suda gelişmiş bir yavrulukta durması mı daha iyi..
İlk başlarda sorduğum ısı ayarı kaç olmalı..

Kusura bakmayın, konu çok uzun oldu ama hepsini bir başlık altında toplamak istedim. Eminim sorduğum soruların içerisinde diğer arkadaşlarımızında merak ettiği cevaplar vardır..
7'den 70'e herkesten 1 soru olur 2 soru olur cevaplarınızı bekliyorum..
Yazım yanlışı yaptıysam özür dilerim şimdiden..
Herkese şimdiden çok teşekkür ederim, tekrar bol sağlıklı yavrular 




RasimSoysal2015-01-28 04:22:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2015 09:15
Merhaba, Rasim kardeşim öyle uzun yazmış ve bir o kadar da çok soru sormuşsun ki, okuması zaman alıyor. Cevap vermesi ne kadar süre alır bilemem. Boş zamanı olan bir arkadaşım oturup tek tek cevaplandırır umarım. Aslında sorularının pek çoğunun cevabını forumdaki canlı doğuranlar kısmında bulabilirsin. Görselliğini beğendim, sorulara resim eklemen hoşuma gitti :). Bence sen önce forumu bir araştır ve sonra soruların azaldığında, o soruları sor. Cevaplaya çok olacaktır. Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2015 10:20
[QUOTE=Ziya Erkus] Merhaba, Rasim kardeşim öyle uzun yazmış ve bir o kadar da çok soru sormuşsun ki, okuması zaman alıyor. Cevap vermesi ne kadar süre alır bilemem. Boş zamanı olan bir arkadaşım oturup tek tek cevaplandırır umarım. Aslında sorularının pek çoğunun cevabını forumdaki canlı doğuranlar kısmında bulabilirsin. Görselliğini beğendim, sorulara resim eklemen hoşuma gitti :). Bence sen önce forumu bir araştır ve sonra soruların azaldığında, o soruları sor. Cevaplaya çok olacaktır. Sevgilerimle.[/QUOTE]

İlk önce bu uzun yazıyı incelediğiniz için ve bitmek bilmeyen soruları okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Konunun uzunluğu için sizde dahil herkesten özür diliyorum

Dediğiniz gibi forumda sorduğum soruların cevaplarını barındıran konular var ama maalesef çok karmaşık. Bi konu altında kesin hüküme verilen çok az konu var, onun için bir başlık altında toplamak istedim.
Umarım hepsini de olmasa bazı sorularımı cevaplandıran gönüllü arkadaşlar çıkar.. RasimSoysal2015-01-28 11:49:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ziya ErkusÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 510
Ziya ErkusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2015 11:08
Rasim merhaba,
Kısa da olsa sorularına cevap vermeye çalışacağım. Ancak, lepistese devam edeceksen, bazı olmazsa olmazları bilmen gerekir ve mutlaka yerine getirmelisin. Nedir bunlar; su değişimi, sıcaklık, filtreleme, yemleme, aydınlatma gibi başlıklar altındaki detaylar. Bunları sorarak, okuyarak ve araştırarak bulabilirsin. Gelelim sorularının cevaplarına.
1., 2. ve 12 .... Bu erkekler kırma. Yani farklı varyete erkek ve dişilerinin eşleşmesi sonucu olmuşlar. Ne anaya ne babaya benzemezler. Farklı genler taşıyorlar.
3. Hamile, 5 güne kadar doğurur. İzle, balık saklanmak istiyorsa, durgunlaşmışsa, erkekler peşinde rahat bırakmıyorlarsa, doğum başlamak üzeredir.
4. Hamile, 10-12 güne kadar doğurur.
5. Dişi
6. Eğer yaralar var ise vücudunda, 1 litre suya, 5 damla mikofish damlat, iyice karıştır ve 1 dakika banyo yaptırt içinde. Sonra tekrar kepçe ile tanka al.
7. Balığın adaptasyon sürecinde ise , erkeklerden döl almayabilir. Diğer balıklar kabullendiğinde, diğer dişilerin gibi o da hamile kalacaktır. Belkide erkekler beğenmiyor çok çirkin diye, eşleşmiyorlardır :).
8. Çöpçüler canlı doğurmaz. Ayrıca yumurta yapabilmesi için çok özel şartlar gerektirir. Yumurta tuttu diyelim, o tankta yumurtayı bıraksa yada bırakıyorsada, yumurtalar çatlamaz. Bunlar çok özel ve detay konular. Şimdilik bunlarla kafanı yorma. Sen lepisteslere yoğunlaş.
9. Adi salyangoz için öncelikle katil salyangoz (helena) almalısın. 1 ay içerisinde durdurur ve sonrasında ise yok ederler tamamen. Sen sadece dipteki kabukları temizlersin. Yada, azaltmak için, bir salatalığı soy, yarıya böl ve bir çatala batırarak dibe koy. Adi salyangozlar üzerinde birikecektir. Biriktikçe çıkar ve temizle, salatalığı yeniden koy. Ancak, salatalığı 1 günden fazla suda bırakma. Çıkardıktan sonra, su değişimi yap.
10. Eğer bir başka tankın varsa, kesinlikle devreye sok yavrular için. Aydınlatma sorun değil. 8-10 liraya su içi tankının boyutuna göre florasan al. İşini görür.
11. Taze ama çeşitli yem vermen gerekir. Asla açık yem alma. Az az ama çeşitli yem al. Tetra rubin, tera provegetable, tetramin, Tropical vitality & color, tropical spirulina flakes, Sera flora, Jbl novo guppy gibi yemler kullanabilirsin.
12. Balıklarının hepsi kırma. Belirli bir varyeteye sokamayız.
52 litrede en fazla 3 erkek 6 dişi besleyebilirsin. Sağlıklı olanı da budur. Nüfus çoğaldıkça sıkıntılarda başlar. Yavrular ilk 1 ay doğdukları suda kalırlarsa, daha sağlıklı büyürler.

Benden bu kadar, kısa yazdım, detayları sen bulacaksın.
Sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WormanizerÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2013
İl: Balikesir
Mesaj: 77
WormanizerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2015 11:46
Merhaba Rasim abi,bence yavruluğa hiç ama hiç gerek yok akvaryumunundaki bitkilendirme yeterli yavruların saklanması için.Ben akvaryumumda yavruluk kullanmıyorum 3 tane yapay bitkim var küçücük onlar bile yetiyor,hatta artık yeni doğan yavru büyük lepisteslerin önünden geçtiği halde saldırmıyorlar .İyi günler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumeraklısıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2014
İl: Van
Mesaj: 220
akvaryumeraklısıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2015 18:00
ya bu yere düşen yaşıyomu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2015 19:01
[QUOTE=akvaryumeraklısı]ya bu yere düşen yaşıyomu ?[/QUOTE]

Farklı bi konuda belirttiğim Full Red Lepistes'i diyorsanız o maalesef öldü.
Akvaryumun içinde yavrulukta duruyordu, yavruluğun kapağı olmayınca akvaryumun içine tekrar atlamış ve haliyle tekrar dayak yemiş dişilerden öldü :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumeraklısıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2014
İl: Van
Mesaj: 220
akvaryumeraklısıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2015 16:14
6. madde de anlattığınız 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2015 17:31
[QUOTE=akvaryumeraklısı]6. madde de anlattığınız [/QUOTE]

O balığıda maalesef kaybettim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir