3600 Lt - Bitkili Diskus Akvaryumu Kurulumu


AliOngelÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 96
AliOngelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2015 23:18
Merhabalar,

2009 yılında 3000 Litrelik akvaryum kurmuştum. Linki halen duruyor. [URL]http://goo.gl/f3rMQ8[/URL] fakat resimlerinin bir kısmı deforme olmuş. Sonrasında iş durumları, zamansızlık, ev durumu vb. gibi sebeplerden dolayı ara vermek durumunda kalmıştım. Şimdi sıfırdan dairemi kendim yaparken akvaryuma da bu aşamada yer verdim. Dairem ile birlikte akvaryum yapımınıda ilerletiyorum. Akvaryum kasa ve sump yapım aşamalarını resme alamadım. Ama bundan sonrasını kaçırmam diye düşünüyorum. Akvaryumu kurarken yabancı forumlar olsun, bir çok akvarist arkadaşlarım olsun epeyce araştırıyorum. Bu araştırmalarım yeni arkadaşlara yardımcı olursa veya bir akvaristin aklına yeni bir fikir getirirde hobiyi geliştirmesine sebep olursa amacıma ulaşmış olurum.

Akvaryum Detayları :
Akvaryum Hacim : 2600 Litre
Sump Hacim : 600 Litre
Mangrove Havuzu Hacmi : 400 Litre
Akvaryum Boyu : 200 Cm
Akvaryum Eni : 130 Cm
Akvaryum Yüksekliği : 100 Cm
Cam : 10mm Ekstra Clear Temperli Cam


[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_5816.jpg[/IMG]
Akvaryumun ilk görüntüsü bu şekilde. 3. Kata çıkarması epey zor olsa da çalışan işçilerin ve inşaat asansörününde yardımı ile çıkarmayı başardık. Akvaryumun 3 cephesi cam taban ve bir kısa kenarı saç olarak oluşturdum.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_5822.jpg[/IMG]
Saçın su ile temasını polymex yalıtım firmasından aldığım içme suyu depolarında kullanılan mebran esaslı boya kullandım. Rengini siyah olarak seçtim. Bir nevi her noktası silikonla kaplanmış havası vermekte.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_5876.jpg[/IMG]
Akvaryum hacminden dolayı ısıtma maliyetinin yüksek olacağından dolayı ısıtmasını dairemin yerden ısıtmasının bir parçası haline getirdim. Bir kolektörden gelen 60 metrelik oksijen bariyerli bir pxa hortumu suyun akvaryuma basılacağı pompaların yanına yerleştirdim.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_5832.jpg[/IMG]
Akvaryuma suyu tekrar geri tabanından veriyorum. Akvaryumun tabanının sirkülasyonunu doğru yönlendirmek amacı ille dipte bıraktım. Bu sayede yüzey hareketinide epey azalttım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_5949.jpg[/IMG]
İnşaatın gidiş hattı ile birlikte akvaryumuda sıva vb. ilerletiyorum. Ayrıca alt kısımda bulunan sumpdan hariç 400 litrelik bir mangrove havuzu oluşturdum. Bu havuzda yetişecek Mangrove ların suyun üzerinde bulunan kısımlarınıda alt kısımda görmek istediğim için açık bir kısım bıraktım. Suyun içinde olan kısmının ise Discus tankıma faydalı olacağını ve suyu yumuşatacağını düşünüyorum. Bu kısımda bir Sump misali içinden akvaryum suyunun devir daimi olan bir kısım olacaktır. Mangrovelar ise Nitrat , Nitrit vb. yoketme özelliklerinden dolayı biyolojik temizliği destekleyecektir.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_5950.jpg[/IMG]
Peyzaj düzenlemelerini yapıyorum. İçine 3 adet büyük kütük ve meşe dalı yerleştirdim. Uzunca bir süre güneşte kurumuş olduklarından dolayı sıkıntı yaratmayacaktır. Aynı zamanda sump dan akvaryuma suyun verildiği kısmı taş dekoru ile gizledim. Dekoratif ağaçlarıda şimdilik tavandan destekliyorum. En azından suyu tamamen alana kadar duracak bu destekler..

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_5953.jpg[/IMG]

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6073.jpg[/IMG]
Akvaryumdan sumpa su akvaryum tabanındaki 10 cm yüüksekliğindeki deliklerden girmekte ve 5 cm genişliğinde bulunan yoldan yukarıya doğru çıkmaktadır. Resimde bu bölümün üst kısmı görülmekte.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6072.jpg[/IMG]
Buradan taşan kısım ise sumpa inmektedir. Böylelikle yüzey hareketini 0 a indirmiş olacağım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6070.jpg[/IMG]
Sumpın genel görünümü bu şekilde. Sump tamamen metalden imal edildi. Sadece ön kısımdan filitreleri görebilmem için bölümleri gören kısımları cam yaptım. Şimdillik Sump da 50 Litre Sera Siporax, 4 Kilo Zeolit, 3 metre kare JBL Biyolojik Sünger, 4 Metre Kare Sera Elyaf, 5 Litre Eheim Biomech, 5 Litre Eheim Substrat, 10 Litre Eheim Mecpro ve 3 litre Sera Super Peat kullandım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6071.jpg[/IMG]
2 adet saatte 5000 Litre basan Eheim kafa motorları ile akvaryuma gönderiyorum temizlenen suyu. Ayrıca elektrik kesintileri için 2 KW lık bir UPS kullandım. Akvaryum su devir daimini 8 - 10 saat arasında idare edebilecek. Fakat yinede Çalkaralı Stop Valf kullandım. Tabandan suyun geri gelmemesi çok önemli :)

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6080.jpg[/IMG]
Bitkili olacağı içinn CO2 nin önemi büyük. Co2 tüpünü hemen akvaryumun yanında oluşturduğum bölüme yerleştridim. PH COntrol Ünitetsi ile PH a göre CO2 ayarlaması otomatik olarak uygunabilecek. Eski enerjim yok. O yüzden sarfedeceğim eforu minimuma indirmeye gayret ediyorum. Yaşlanıyoruz sanırım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6092.jpg[/IMG]
CO2'yide akvaryuma Sump'ın en son çıkış kısmından vereceğim. Akvaryumda görsel kalabalık olsun istemedim. 3 tane difizörü son çıkış noktasına resimdeki gibi yerleştirdim.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6075.jpg[/IMG]
Su eklemeyi düzenli olarak yapacağım. Günde 1 ton su değişimi olacak. Buda saatte 40 litre değişimi yapılarak olacak. Saatte 40 litre su verecek şekilde akış sayacı ekledim. Bu su soğuk sudan gelecek. Fakat yerden ısıtmanın ısısının akvaryumu ısıtmasında yetersiz kalması gibi bir soru geldi aklıma. Buna önlem olarak sıcak su girişide mevcut. Gerekirse bu saatte 40 Litre suyu sıcak su olarak gireceğim için ısıyıda sabit tutacaktır. Sıcak suya ihtiyacım olmayacağını düşünüyorum. Yerden ısıtmanın 60 metre borusu yeter. Ama genede önlemli olmak iyi olacak. Elektrik ile ısıtmaktan çok ekonomik en azından.. Evde Isı pompası ve Fotovoltek kullandığım için sıcak suya ödediğim bir maliyet bulunmuyor.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6081.jpg[/IMG]
Saatte eklenen 40 litre suyun birde gideri olacak. Bu gideri de taşırma olarak yaptım. Sumplı sistemlerde suyun fazlası Sumpın suyu basma noktasında toplandığı için taşırmayıda burada uyguladım. Olması gereken suyun üstüne çıkan miktar buradan direk gidere tahliye edilecek.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6074.jpg[/IMG]
Akvaryumda Anubias Barteri var Barteri, Anubias Barteri var Nana ve Hydrocotyle Leucocephala bitkileri olacak. Akvaryumda 60 Adet Discus ve 6 Adet Black Diamond Motoro Stingray olacak. İlk önceliğim balıklar olduğu için bitkileri ikinci plana bıraktım. Fakat bitkilerinde sağlıklı bir şekilde yaşayacak şekilde aynı zamanda balıklarıda rahatsız etmeyecek şekilde Led ışıklandırma ile akvaryumu aydınlatacağım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6077.jpg[/IMG]
Bitkileride ışık ihtiyaçlarına göre alçaklı yüksekli farklı pozisyonlara yerleştireceğim. Bunun için resimdeki gibi akvaryumun içine yerleştirdiğim kök ve ağaçları dipten yüzeye doğru yerleştirdim.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6079.jpg[/IMG]
Led'ler gün doğumu ve batımı gibi efekt yazılıma sahip. Bunun yanında su havalandırması ve yüüzey havalandırması vb. gibi ihtiyaçlarımı direk olarak bu kısıma yerleştireceğim dimmerler ile halledeceğim. Su havalandırmasınının ikinci bir amacı ise dipten dip akıntısı ile sürüklenecek olan yem artıkları vb. lerin sump yolunda yukarı çıkarken yardımcı olmak. Bu yüzden akvaryumun sol yanından suyun dipten alındığı kısma paralel olarak havalandırma borusunu döşedim. Havalandırmanın suda görsel bir etkisi yok. Sadece görünmeyen sump yolunda yukarı ilerleyiği kolaylaştıracak ve bu görünmeyen kısımda olabilecek bir birikmeyi önlemiş olacak.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6076.jpg[/IMG]
Mangrove ları yerleştireceğim 400 litrelik bu kısım şimdilik yedek parça deposu gibi kullanılıyor. Bir süre sonra değişecek.

Tekrar merhabalar. Pek zaman bulamadığım için sık yazamıyorum. Yeni bir kaç resim çektim. Onları paylaşabilirim.

Akvaryumun ısısı yerden ısıtmaya bağlı olduğu için yine yerden ısıtmanın termostatlarında kullandığımız oda termostatlarına ufak bir ek yaptım. Bir probe ekledim. Oda yerine artık akvaryumu ölçüyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Termostat.jpg[/IMG]

Olurda yerden ısıtmada bir problem olur veya herhangi bir duruma karşı elektrikli önlem almak için bir dijital termostat , 30 metre dedışı silikonlu ısıtma kablosu aldım. Isıtma kablosunun 1 metresi 50 Watt. 30 metre aldım. Yani 1500 Watt gücünde bir önlem yerden ısıtmada bir problem olması durumunda yeterli olacaktır. Denedim. Sıkıntısız çalışıyor. Yerden ısıtma 30 derecede sabit tutuyor. Eğer 29,5 a düşerse ısı önlem devreye giriyor hemen 29,5 altına indirmiyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Sump_Termostat.jpg[/IMG]

Isı kablosunuda sumpın için bu şekilde yerleştirdim. Suyu akvaryuma bastığım kısma yerleştirdim. Bunun yanında dip temizliği yapmıyorum. Akvaryumun uç tarafından bastığım için suyu tabanda çok olmayan bir akıntı söz konusu. Bu akıntı dipteki pislikleri ve yem artıklarını sumpa giden deliklere itiyor. Dipte pislik durmuyor desem yeridir. Sadece yemlemeden sonra az bir şey veya balık pislikleri 8 - 10 dakika dipte duruyor. Taze su eklemesinide günde 1 ton olacak şekilde akış vanasından ayarladım. Oda resimde görüldüğü gibi suyu bastığım kısma dökülüyor. Isıya etkisi olmaması içinde ısısını ayarladım. Daireyi ısıtan ısı pompasından 31 derece olarak geliyor. 1 dereceyide gelirken kaybediyor zaten.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Sump_7.jpg[/IMG]

Sump toplamda 7 gözden oluşuyor. 6 temizleme 1 de üst kısımda resmi olan suyu basma kısmı. Sump gözleri aşağıdaki gibi.
İl kısımda fiziksel temizlik için ilk girişe 86 numara bayan çorabı geçirdim :) Doldukca belli ediyor ve 5 günde falan yeniliyorum. Aynı zamanda girişte beyaz beneğe kadar tutmakta ettkili olan çok sık dokulu JBL in giriş filitresini kullanıyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Sump_1.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Sump_2.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Sump_3.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Sump_4.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Sump_5.jpg[/IMG]
Bu kısımda bioballardan sonra CO2 'yi akvaryuma difüze eden 2 vortex imi yerleştirdim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Sump_6.jpg[/IMG]

PH controller ünitesini akvaryumun yanında bulunan inşaat halinde iken ayarladığım bölmeye yerleştirdim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/PH_Controller_ve_CO2_T195188p.jpg[/IMG]

Akvaryumun aydınlatması gün ışığı simulasyonu şeklinde uyarladım. Aynı zamanda ek aydınlatma açmam gereken durumlarda kullanabileceğim toplamda 1600 lümen kuvvetinde 4 x 2 metre led ekledim üst kısma. Bu ledlerin kontrollerini ise üst kısımda anahtar kontrolü ile sağlamaktayım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Ayd196177nlatma.jpg[/IMG]

Akvaryumun hemen altında hem akvaryum suyunu altından geçirerek suyu birde mangrove ların köklerinden geçiriyorum. Yüksek bir debi kullanmadım bu kısımda. Saatte 500 litre geçecek şekilde ayarladım. Aynı zamanda görsellik sağlaması için önünü açık bıraktım. Salonda bitkili bir bölümü olmuş oldu.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Mangrove_Orman196177.jpg[/IMG]

Şimdilik son olarak akvaryumdan bir kaç fotoğraf çektim. Toplamda 60 Discus ve 6 Stingerin bulunduğu kısmın fotoğraflarını ekliyorum. İyi Forumlar..
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_1.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_2.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_3.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_4.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_5.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_6.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_7.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_8.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_9.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_10.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_11.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_12.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_13.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_14.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_15.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_16.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_17.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_18.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_19.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_20.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_21.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_22.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_23.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/Akvaryum_24.jpg[/IMG]

Fotoğraf çektikçe detayları paylaşmaya devam edeceğim. Önerileriniz ve eleştirilerinizi iletirseniz yaptıklarımı bu yönde düzenleyebilirim.
Şimdilik iyi forumlar..[EDIT]AliOngel,2015-12-13 21:48:06[/EDIT]

Beğenenler: [T]174094,KryDmrkl[/T][T]148843,Tolga Arslan[/T][T]131352,-doctore-[/T][T]144918,MSA[/T][T]67917,KoyuKahve[/T][T]47918,Canberk[/T][T]130008,celalabay[/T][T]174997,zatoichii[/T][T]166239,Erkan26[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]96706,mfcmfc[/T][T]168058,erkamgok[/T][T]167494,dorsigera[/T][T]177525,kapre64[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]93586,Bingul[/T][T]178747,onurderya[/T][T]18090,sezai25[/T][T]176381,mertserin[/T][T]172683,m.erat[/T][T]165586,Yunus01[/T][T]169390,akvarist1903[/T][T]128196,cenk97[/T][T]128377,szgn_hsdmr[/T][T]151890,emrahfb59[/T][T]36286,zubunel_genubi[/T][T]151275,Nefer[/T][T]151883,dpsKinG_[/T][T]139345,cast_never[/T][T]163906,pekozgur[/T][T]76766,vlkncglr[/T][T]114693,akbass[/T][T]15655,gokberkgonenc[/T][T]153425,qrrxz[/T][T]30414,DOLPİN[/T][T]179616,berkecan03[/T][T]15505,Gihot[/T][T]180469,Omeer[/T][T]121629,thundereblue[/T][T]178763,berilal2[/T][T]179873,Kalpszz[/T][T]21364,umitlee[/T][T]90231,mson[/T][T]37238,serkan572[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]179339,KhanMuko[/T][T]171826,UğurK[/T][T]132504,jotkar[/T][T]150393,arthistory[/T][T]173434,zzavarci[/T][T]176034,remziusta2213[/T][T]91062,KarabeY[/T][T]174104,forester64[/T][T]97410,S r K n[/T][T]104992,Can3435[/T][T]6569,Fatih06[/T][T]113754,TUTKUN[/T][T]153719,Erbil Çapcıoğlu[/T][T]178865,ziyasenkaya[/T][T]141619,m.celik[/T][T]180040,alperenozen[/T][T]114463,akvaryumkolik[/T][T]158624,chaetopelma[/T][T]115217,R. Ünal[/T][T]170526,blackmamba1071[/T][T]121067,yavuzger[/T][T]72663,yasinaktas[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]179679,Snyta[/T][T]76661,aQuaLand[/T][T]138547,bozkurt681[/T][T]181119,safakinan[/T][T]179251,RaCaMeiSTeR[/T][T]172090,feritcem[/T][T]167669,Barış Demirok[/T][T]172549,burakksk[/T][T]173079,Batud[/T][T]181816,atillaatilla[/T][T]147470,aydin.dincer[/T][T]181980,alikirbas[/T][T]155566,Yusuf.Yilmaz[/T][T]119358,idiopatik[/T][T]55052,Horace[/T][T]43587,autan[/T][T]65680,rapizz[/T][T]160843,mnfc[/T][T]23816,asiaslan_01[/T][T]183088,Aftaba[/T][T]183766,Caglar_JDE[/T][T]38054,sopacı34[/T][T]169114,Nihat[/T][T]182327,KaanCotuk[/T][T]47463,memilia[/T][T]182291,sonercandan[/T][T]183611,Shakur[/T][T]181236,Egemen hs[/T][T]184605,furkan8506[/T][T]129280,cenk bayık[/T][T]185083,Alpine[/T][T]186437,yusuf01[/T][T]175508,ResulEmre[/T][T]182834,Ugur79[/T][T]178704,MEGALODON34[/T][T]103993,AlperAskan[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]178339,EFE20[/T][T]158609,emrelver[/T][T]179863,Light[/T][T]52472,tanerermec[/T][T]182163,plantaquarium[/T][T]73672,rebelde[/T][T]162492,baybarsmert[/T][T]187047,mrah[/T][T]86652,azadca[/T][T]74941,BJK-123[/T][T]188639,paypo9[/T][T]160961,Ahmet Akif[/T][T]153708,hoca0666[/T][T]180051,TigeR[/T][T]192992,IzmirMelih[/T][T]9692,BIYIKLI[/T][T]194558,GoLGeHaN[/T][T]195281,aanik[/T][T]199906,mfurkanpak1998[/T][T]208613,Tmr.d[/T][T]184385,otuzkilo[/T][T]203055,mehmetkkten[/T][T]209459,erayucman[/T][T]154159,bzaferucak[/T][T]205754,Subota[/T][T]210680,Eflatun61[/T][T]204480,subalik[/T][T]186507,mperk[/T][T]201214,Klaus[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]192480,WubihCALE[/T][T]160079,pastaci53[/T][T]200697,Bayulker[/T][T]198614,suleyman146[/T][T]210098,Orhun35[/T][T]108164,sorceres[/T][T]212096,ChannaGachua[/T][T]168812,Acz[/T][T]195708,wolverin[/T][T]202371,EmirhanTuncel[/T][T]220142,Alp43[/T][T]209207,Emre Akkaya[/T][T]184392,cagrisari53[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]186643,mehmetaydin[/T][T]217719,samato[/T][T]220311,OrhunKadir[/T][T]19749,lynx[/T][T]28439,monster[/T][T]45334,Aquapir[/T][T]16531,GETz READY[/T][T]7146,Abu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]174094,KryDmrkl[/T][T]148843,Tolga Arslan[/T][T]144918,MSA[/T][T]177525,kapre64[/T][T]169390,akvarist1903[/T][T]128377,szgn_hsdmr[/T][T]151883,dpsKinG_[/T][T]76766,vlkncglr[/T][T]21364,umitlee[/T][T]179339,KhanMuko[/T][T]150393,arthistory[/T][T]176034,remziusta2213[/T][T]91062,KarabeY[/T][T]104992,Can3435[/T][T]152336,serdar özkaya[/T][T]141619,m.celik[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]179251,RaCaMeiSTeR[/T][T]65680,rapizz[/T][T]182291,sonercandan[/T][T]185083,Alpine[/T][T]186437,yusuf01[/T][T]175508,ResulEmre[/T][T]178339,EFE20[/T][T]52472,tanerermec[/T][T]162492,baybarsmert[/T][T]177584,OscarMertHilal[/T][T]153708,hoca0666[/T][T]209459,erayucman[/T][T]201214,Klaus[/T][T]203055,mutlubaba[/T][T]209207,Emre Akkaya[/T][T]186643,mehmetaydin[/T][T]28439,monster[/T][T]7146,Abu[/T]
+1: [T]174094,KryDmrkl[/T][T]177525,kapre64[/T][T]178747,onurderya[/T][T]169390,akvarist1903[/T][T]128377,szgn_hsdmr[/T][T]76766,vlkncglr[/T][T]176314,Scary[/T][T]21364,umitlee[/T][T]179339,KhanMuko[/T][T]91062,KarabeY[/T][T]152336,serdar özkaya[/T][T]141619,m.celik[/T][T]96764,iwagumi[/T][T]76661,aQuaLand[/T][T]138547,bozkurt681[/T][T]181119,safakinan[/T][T]167669,Barış Demirok[/T][T]182291,sonercandan[/T][T]185083,Alpine[/T][T]175508,ResulEmre[/T][T]178339,EFE20[/T][T]52472,tanerermec[/T][T]162492,baybarsmert[/T][T]113928,ysn1678[/T][T]208613,Tmr.d[/T][T]209459,erayucman[/T][T]28439,monster[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tolga ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1129
Tolga ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2015 23:25
Konunun ilktakipçilerinden olmak bile beni heyecanlandırdı doğrusu [:)))] Bayılıyorum böyle çalışmalarıda ülkemizde görmeye. Merakla bekliyorum sonucu [:iyi:] Herşey istediğin gibi olsun inşallah abi [:)]

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T][T]165328,vidoq[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-doctore-Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,131352[/C]
Kayıt: 29/06/2012
İl: Samsun
Mesaj: 2139
-doctore-Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2015 23:36
Oldukça profesyonel ilerliyor. Sonucu ben de merakla bekliyorum. Muhtemelen her discuscunun hayal ettiği tarzda bir akvaryum olmuş. Siz bu hayali gerçekleştirme fırsatı bulduğunuz için şanslısınız. Şimdiden tebrik ederim.

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

C.Doruk AnıkÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 317
C.Doruk AnıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2015 04:58
[B]Bende o konunun takipçisiydim ve beklenen konu geldi şimdi detayları zevkle takip etmekte sıra. Asıl önemli konu canlı seçiminiz ne yönde olucak türlerden biraz tiyo alabiliriz [:)))][/B]

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanberkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 264
CanberkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2015 08:31
İyi tasarlanmış ve çok emek harcanmış bir kurulum. Mutlaka takip edeceğim.

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]
+1: [T]97789,cihangir8174[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2015 09:58
[:iyi:]Celalabay bunu beğendi!
Celalabay bundan gaza geldi!
Takibi abartıp adrese ulaşmayı düşünse de farklı şehirlerde olması sebebi ile uzaktan izlemeyi tercih etti!

Şaka bir yana maşallah diyorum öncelikle.[:nazar:] İçinde hangi türleri besleyeceksiniz bende merak etmeye başladım. :) Salonumda iki adet 120 cm lik tank var, bunları kaldırıp bir adet 200 cm lik birşey aklımda var. Bahane aramaktayım :)

Hayırlısı ile tamamlayıp sağlıklı balıklar beslemenizi dilerim.

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T][T]203055,mehmetkkten[/T]
+1: [T]76661,aQuaLand[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PratonÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/02/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1055
PratonÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2015 10:01
[:O] Cok guzel akvaryum olucagindan eminim.Takipteyim

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2015 11:03
Bu boyuta ki akvaryumlar,her hobicinin ruyasi dir

Sizin sumpiniz,benim buyuk dedigim akvaryumumdan biraz daha kucuk[:)))]

Tebrikler,allah size ve cebinize kuvvet versin[:)]

Bazi soularima cevap verirseniz,memnun olurum.

1) bu kadar litre,ozellikle 1 metre yukskliginde bir akvaryumu,10mm lik cami,sagliklimidir diyorsunuz?
2) 1 metrelik yuksekliginde akvaryumunun temizligini zor oldugunu hesapladinizmi?
3)Mangrover havuzu yaptim derken,nitrit ve nitratlari dusurmek icin,yerine osmos filtresi alsayidiniz daha iyi olur diye dusundunuzmu?
4)Bu havuz hangi fotoda gozukuyor?
5) bu suyu kac kafa motoru ile devir etmeyi dusunuyorsunuz?
6)Isi taban isisi mi?Eger taban isisi ise,soguk gunlerde suyun sicakligi 29,30, derceye ulasabilecegine garanti aldinizmi?

Yine size tebrik ederim,insallah cok kisa zamanda icinde sansli baliklarida goruruz.

Elinize saglik.

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 651
Yunus01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2015 22:40
Başlık herhalde 360 litre olacaktı, 3600 değil diye girdiğim (ki bu duruma hâla şaşkınım) ve hayran kaldığım bir akvaryum olmuş, güncel fotoğrafları bekliyoruz. Dekorasyonunu nasıl yapacağınızı daha detaylı ve fotoğraflı açıklama şansınız var mı acaba[:?]

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

crisisÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2015
İl: Içel
Mesaj: 21
crisisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2015 14:13
Harika bir akvaryum olacağı şimdiden apaçık belli. Yeni resimleri sabırsızlıkla bekliyoruz.[:)]

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliOngelÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 96
AliOngelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2015 20:22
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6073.jpg[/IMG]
Akvaryumdan sumpa su akvaryum tabanındaki 10 cm yüüksekliğindeki deliklerden girmekte ve 5 cm genişliğinde bulunan yoldan yukarıya doğru çıkmaktadır. Resimde bu bölümün üst kısmı görülmekte.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6072.jpg[/IMG]
Buradan taşan kısım ise sumpa inmektedir. Böylelikle yüzey hareketini 0 a indirmiş olacağım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6070.jpg[/IMG]
Sumpın genel görünümü bu şekilde. Sump tamamen metalden imal edildi. Sadece ön kısımdan filitreleri görebilmem için bölümleri gören kısımları cam yaptım. Şimdillik Sump da 50 Litre Sera Siporax, 4 Kilo Zeolit, 3 metre kare JBL Biyolojik Sünger, 4 Metre Kare Sera Elyaf, 5 Litre Eheim Biomech, 5 Litre Eheim Substrat, 10 Litre Eheim Mecpro ve 3 litre Sera Super Peat kullandım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6071.jpg[/IMG]
2 adet saatte 5000 Litre basan Eheim kafa motorları ile akvaryuma gönderiyorum temizlenen suyu. Ayrıca elektrik kesintileri için 2 KW lık bir UPS kullandım. Akvaryum su devir daimini 8 - 10 saat arasında idare edebilecek. Fakat yinede Çalkaralı Stop Valf kullandım. Tabandan suyun geri gelmemesi çok önemli :)

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6080.jpg[/IMG]
Bitkili olacağı içinn CO2 nin önemi büyük. Co2 tüpünü hemen akvaryumun yanında oluşturduğum bölüme yerleştridim. PH COntrol Ünitetsi ile PH a göre CO2 ayarlaması otomatik olarak uygunabilecek. Eski enerjim yok. O yüzden sarfedeceğim eforu minimuma indirmeye gayret ediyorum. Yaşlanıyoruz sanırım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6092.jpg[/IMG]
CO2'yide akvaryuma Sump'ın en son çıkış kısmından vereceğim. Akvaryumda görsel kalabalık olsun istemedim. 3 tane difizörü son çıkış noktasına resimdeki gibi yerleştirdim.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6075.jpg[/IMG]
Su eklemeyi düzenli olarak yapacağım. Günde 1 ton su değişimi olacak. Buda saatte 40 litre değişimi yapılarak olacak. Saatte 40 litre su verecek şekilde akış sayacı ekledim. Bu su soğuk sudan gelecek. Fakat yerden ısıtmanın ısısının akvaryumu ısıtmasında yetersiz kalması gibi bir soru geldi aklıma. Buna önlem olarak sıcak su girişide mevcut. Gerekirse bu saatte 40 Litre suyu sıcak su olarak gireceğim için ısıyıda sabit tutacaktır. Sıcak suya ihtiyacım olmayacağını düşünüyorum. Yerden ısıtmanın 60 metre borusu yeter. Ama genede önlemli olmak iyi olacak. Elektrik ile ısıtmaktan çok ekonomik en azından.. Evde Isı pompası ve Fotovoltek kullandığım için sıcak suya ödediğim bir maliyet bulunmuyor.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6081.jpg[/IMG]
Saatte eklenen 40 litre suyun birde gideri olacak. Bu gideri de taşırma olarak yaptım. Sumplı sistemlerde suyun fazlası Sumpın suyu basma noktasında toplandığı için taşırmayıda burada uyguladım. Olması gereken suyun üstüne çıkan miktar buradan direk gidere tahliye edilecek.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6074.jpg[/IMG]
Akvaryumda Anubias Barteri var Barteri, Anubias Barteri var Nana ve Hydrocotyle Leucocephala bitkileri olacak. Akvaryumda 60 Adet Discus ve 6 Adet Black Diamond Motoro Stingray olacak. İlk önceliğim balıklar olduğu için bitkileri ikinci plana bıraktım. Fakat bitkilerinde sağlıklı bir şekilde yaşayacak şekilde aynı zamanda balıklarıda rahatsız etmeyecek şekilde Led ışıklandırma ile akvaryumu aydınlatacağım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6077.jpg[/IMG]
Bitkileride ışık ihtiyaçlarına göre alçaklı yüksekli farklı pozisyonlara yerleştireceğim. Bunun için resimdeki gibi akvaryumun içine yerleştirdiğim kök ve ağaçları dipten yüzeye doğru yerleştirdim.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6079.jpg[/IMG]
Led'ler gün doğumu ve batımı gibi efekt yazılıma sahip. Bunun yanında su havalandırması ve yüüzey havalandırması vb. gibi ihtiyaçlarımı direk olarak bu kısıma yerleştireceğim dimmerler ile halledeceğim. Su havalandırmasınının ikinci bir amacı ise dipten dip akıntısı ile sürüklenecek olan yem artıkları vb. lerin sump yolunda yukarı çıkarken yardımcı olmak. Bu yüzden akvaryumun sol yanından suyun dipten alındığı kısma paralel olarak havalandırma borusunu döşedim. Havalandırmanın suda görsel bir etkisi yok. Sadece görünmeyen sump yolunda yukarı ilerleyiği kolaylaştıracak ve bu görünmeyen kısımda olabilecek bir birikmeyi önlemiş olacak.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78857/IMG_6076.jpg[/IMG]
Mangrove ları yerleştireceğim 400 litrelik bu kısım şimdilik yedek parça deposu gibi kullanılıyor. Bir süre sonra değişecek.[EDIT]AliOngel,2015-11-16 20:22:59[/EDIT]

[QUOTE=Va_sil]Bu boyuta ki akvaryumlar,her hobicinin ruyasi dir

Sizin sumpiniz,benim buyuk dedigim akvaryumumdan biraz daha kucuk[:)))]

Tebrikler,allah size ve cebinize kuvvet versin[:)]

Bazi soularima cevap verirseniz,memnun olurum.

1) bu kadar litre,ozellikle 1 metre yukskliginde bir akvaryumu,10mm lik cami,sagliklimidir diyorsunuz?
2) 1 metrelik yuksekliginde akvaryumunun temizligini zor oldugunu hesapladinizmi?
3)Mangrover havuzu yaptim derken,nitrit ve nitratlari dusurmek icin,yerine osmos filtresi alsayidiniz daha iyi olur diye dusundunuzmu?
4)Bu havuz hangi fotoda gozukuyor?
5) bu suyu kac kafa motoru ile devir etmeyi dusunuyorsunuz?
6)Isi taban isisi mi?Eger taban isisi ise,soguk gunlerde suyun sicakligi 29,30, derceye ulasabilecegine garanti aldinizmi?

Yine size tebrik ederim,insallah cok kisa zamanda icinde sansli baliklarida goruruz.

Elinize saglik.[/QUOTE]

Sorularını yanıtlayayım.

1 ) Akvaryumun kasası metal. Bu yüzden camın her santimi bu metallere dayanıyor. Yani yükü metal bir çerçeve çekiyor. Burada 6 MM lik bir camda kullansam rahatlıkla taşıyacaktı suyu. Standart 4 tarafı cam olan bir akvaryumda bu üölçülerle akvaryum patlar. Ama çerçeve metal olup cama yük bindirmeyince bu sorun ortadan kalkıyor.

2 ) Evet ilk akvaryumumdan bu yana bunu düşünüyorum. Filitrasyon ve işlevleri bu yönde düzenledim. Yeni eklediklerimde bu konuda bahsettim biraz.

3 ) Mangrove havuzunun ilk amacı nitrit ve nitrat düşürmek. İkinci amacı salona yansıyan görsel bir yeşillik. Osmoz filitreleri akvaryum çapım için yetersiz ve fuzuli maliyetden başka bir şey değil bana göre. Bu iki olumsuz etken olmasa bile suyu tamamen fakirleştirdiği için ozmos suyu yinede kullanmazdım.

4 ) Yeni eklediğim fottoğraflarda görebilirsin.

5 ) Satte 10 Ton çevirecek bir yapı var. 2 Kafa motoru.

6 ) Isı yerden ısıtma. Eskişehir'de yaşadığım için soğuk ile akrabayız. Hiç bir firma 30 derecede suyu tutcak diye bir garanti vermez. Adamın işi evi ısttmak olduğundan bu konuda yorum yapmazlar. Ben öyle düşüündüğüm için yerden ısıtma ile ısıtmaya karar verdim. Yeteceğini düşünüyorum. Yetmezse de önlemlerim var. Enn kötü şartlarda bile elektrik ile ısıtabilirim. Ama bunların hiç birisine gerek kalacağını düşünmüyorum. Yerden ısıtma yetecek. Deneyimlerimi ilerleyen zamanda paylaşacağım.

[QUOTE=Yunus01]Başlık herhalde 360 litre olacaktı, 3600 değil diye girdiğim (ki bu duruma hâla şaşkınım) ve hayran kaldığım bir akvaryum olmuş, güncel fotoğrafları bekliyoruz. Dekorasyonunu nasıl yapacağınızı daha detaylı ve fotoğraflı açıklama şansınız var mı acaba[:?][/QUOTE]

Dekorasyon konusunda her gün değişen fikirlerim var. Yeni fikrim dış cepheyi doğal taş ile kaplamak. Tamamlandığında resimlerini paylaşacağım.

Beğenenler: [T]175579,Sheyda27[/T][T]18090,sezai25[/T][T]47918,Canberk[/T][T]182327,KaanCotuk[/T][T]203055,mehmetkkten[/T]
Teşekkür Edenler: [T]165586,Yunus01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakkasikciÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2015
İl: Izmir
Mesaj: 65
burakkasikciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2015 20:51
Abi daha önceki akvaryumda piranha beslediğin zamanı biliyorum, o tank dar ve yüksekti. Bu akvaryum ölçüleri çok daha güzel olmuş. Önceki akvaryumdan daha harika olacağı da kesin zaten.
Merakla takipteyim, her şey sorunsuz ilerler İnşallah.

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akin KSKÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2015
İl: Izmir
Mesaj: 102
akin KSKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2015 15:54
Hayirlisi olsun guzel kurulum

Size iki sorum olacak

1- Kullanmis oldugunuz ph control cihazinizin markasi nedir?
Bendede elimde 11 lt Co2 buyuk sise mevcut ve bende ph control cihazilarini arastirmaktayim

2-) Bu guzel kurulama yapacaginiz toprak secimi hangisidir ve rengi ?

Kolay gelsin takipteyim

Beğenenler: [T]78857,AliOngel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliOngelÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 96
AliOngelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2015 21:16
[QUOTE=akin KSK]Hayirlisi olsun guzel kurulum

Size iki sorum olacak

1- Kullanmis oldugunuz ph control cihazinizin markasi nedir?
Bendede elimde 11 lt Co2 buyuk sise mevcut ve bende ph control cihazilarini arastirmaktayim

2-) Bu guzel kurulama yapacaginiz toprak secimi hangisidir ve rengi ?

Kolay gelsin takipteyim[/QUOTE]

1 ) JBL in PH Control ünitesi
2 ) Toprak kullanmayacağım.

Teşekkür Edenler: [T]175734,akin KSK[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir