3000 Litre Paludaryum için tavsiye!
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 20:54
Selam arkadaşlar,
2800 litre su hacmi olan bir paludaryum yapıyoruz, bu konuda benden yardım istendi fakat paludaryum konusunda ve bu büyüklükte bir hacimde hiç çalışmadım, yardımlarınıza acilen ihtiyacım var.
Öncelikle bu sistemde profesyonel taş dekorasyonu yapılacak, yani yapay taşı yapacak firma bulunmakta. 710 cm x 280 cm x 130 cm lik bir alana 400 cm x 70 cm x 100 cm lik bir cam oturtulacak ve etrafı yine kayalar ile kaplanacak. Yani mağara içerisinde 4 metreye 70 cm'lik bir görüş alanı olacak.
Ben basınç konusunda emin değilim ama yapacak firma bunu halledebileceklerini söylüyor, akvaryum değilde çelik konstrüksiyon ile destekli sadece bir cam oturtulacak ve tam ortasından (önden) yine çelik konstrüksiyon destekli dışı taş kaplı bölüm olacak. ( Bu da basıncı ikiye bölmüş 1.5 metreli iki akvaryum basıncına eşit olacak.)
1- Sizce bu işlem mantıklı mı?
2- Bu hacimde ne ebatta bir sump gerekir?
3- Sump malzemeleri ne miktarda ne olmalıdır?
4- Nasıl bir ısıtıcı kullanılmalı? Havuz ısıtıcıları tavsiye eden oldu, 500w'lık 5 ısıtıcı yerine kullanabileceğim tek bir ısıtıcı daha ucuza gelir mi?
5- Spreyleme cihazı hakkında bilgi ihtiyacım var?
6- Hangi bitkiler kullanılmalı?
7- Havalandırma nasıl olmalı?
8- Aydınlatma ne miktarda, nasıl olmalı?
9- Balık ne kullanmalıyım?
10- Ve gözümden kaçan diğer konular hakkında uyarılarınıza ihtiyacım olacak?
Bilgisi olan arkadaşların acil yardımına ihtiyacım var, Hangi soruda uzmansanız cevaplayınız?
Teşekkür ederim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 22:27
Hocam forumda arama bölümünden bu soruları sorup araştırırsanız daha sağlıklı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ben de bitkili akvaryumla ilgili böyle birkaç soru sormuştum fakat araştırmadan sormuştum, sonra araştırmaya başladığımda her sorumun birkaç sayfalık cevabı olduğunu gördüm,benim paludaryum konusunda bilgim yok, ama ara kısmına yazıp baktığımda hiç de basit birşey olmadığını gördüm. Burda sorularınıza verilecek cevapların çok eksik kalacağını hatırlatırım. Eksik bilgi de kuracağınız akvaryumda sıkıntılara yolacabilir. Sonra da takıldığınız yerleri tabi ki tecrübeli arkadaşlara sorarak çözebilirsiniz.
Naçizane sump ebatıyla ilgili olarak şöyle söyleyeyim, sump ebatını ne kadar büyük tutarsanız o kadar iyi olur. Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 22:46
Hakan bey;
EnatiopuS 2013-04-16 22:47:56
Öncelikle bu aceleye gelicek bişey değil, yapılan hataların dönüşü kolay olmuyor. Bende çok büyük bir paludaryum yaptığım için zorlukları az çok biliyorum. Maliyeti hayli yüksek oluyor bu kesin! 400x70x100 bu hacim komple su ilemi dolu olucak, su yükseliğini nekadar tutmayı düşünüyorsunuz? akvaryum içinde tahmini nekadar hacimlik dekor kullanmayı düşünüyorsunuz? En son yine tahmini nekadar su hacminiz olucak buna karar vermeniz gerek. akvaryuma alttan ve üstten kayıt, kuşakla sorun çözülür ara parçaları dekorla kapatırsınız sıkıntı olmaz. Dekoru firmalara yaptırmak yerine kendinizde yapabilirsiniz! Sorduğunuz soruların cevabının bir kısmı tamamemen sizin nasıl bir paludaryum yapmak istediğinizle alakalı. Bitkiyemi ağırlık vericeksiniz balığamı dekoramı? Buna göre;
1) uzun cam akvaryumlarda dışarıdan orta kısma dayanak koymak mantıksız, cam esner ve darbeyle çatlar kırılır vs, bunun yerine içeriden komple kayıt kuşak ve ara parçalar, bu eğilme bükülmeyi önler.
2) Paludaryumda sump illaki olucaklardan değildir. Su altı ve su üstü bitkileri zaten fazlaca olacağı için nitrat sorunu olmaz, dekor aralarına koyucağınız gözenekli kayalar veya gizli metaryellerle bakteri yatakları oluşturur, nitrifikasyonuda halledersiniz. sucul bölümde yapıcağınız hafif bir akıntıyla kaba pislikleri bir bölümde toplar buradada kuvvetli ve gizli bir dış filitre yetecektir.
4) ısıtıcı paludaryumu koyacağınız yerle ve kullanacağınız aydınlatmaylada alakalı. Aydınlatmadan dolayı ısıtıcıya gerek bile kalmaya bilir.
5) Spreyleme cihazını ziraat malzemeleri satan yerlerden temin edebilirsiniz. Belli bir basınca ulaşınca vanalar açılıyor ve nozüllerden su sprey şeklinde fışkırıyor, Bunun basınç ayarlı, zaman ayarlı, elektronik devreli modelleride var.
6) Hangi bitkiler kullanılmalıdan ziyade siz hangi bitkileri kullanmayı istiyorsunuz çünkü zaten paludaryumu paludaryum yapan kullanılan bitkilerdir ve fotoğraflarda beğenilen modeller bitkilere göre dizayn edilir. Herşeyi bitirip rasgele paludaryumda yaşayabilen bitki türleride alınabilir ama inanın bitkileri yaşatmakda çok zorlanırsınız, dekoru, bitkilerin yerlerini, ışığı, su döngüsünü buna göre hazırlamak gerekiyor ondan sonra bitkiler yerlerine konmalı.
7) Havalandıra derken bitkileri kurutmıyacak bir sirkülasyon olmalı, kapalı sistem olucaksa gece O2 gündüz C02 verilebilir.
8) Metal halide kullanabilirsiniz, tabi bitkilere yükseliği, yaydığı ısı vs düşünülerek takılmalı.
9) Bence Cichlid kullanmayın! Renkli tropikaller çok güzel duruyor.
10) Dekor akvaryumdan dışarı nekadar taşıcak, yüksekliği nekadar olucak. eğer uygunsa birkaç yerden minik şelaleler ve sis motoruyla efektler verebilirsiniz.
Bunlar çok kısa ve kabaca öneri ve tavsiye oldu tabiki, bolca araştırın.Şimdiden bol şanslar. Umarım gönlünüzce olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 23:11
Volkan Bey öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim;
Çok ciddi bir konu olduğunun farkındayım ama açıkçası çok zamanım yok, en azından bir an önce bir maliyet çıkarabilmem gerekiyor.
Verdiğim hacmin tamamı su olacak, Yani bu sonra tekrar konuşulacak bir konu, belki 80cm yapılıp 70cm'i su dolacak belki, 70cm yapılıp, 60cm'i su dolacak ama yaklaşık hacim 3 ton, ben mümkün olduğunca hacmi kısmaya çalışacağım elbette.. (dün konuşulduğunda 5000 litreydi)
Burada characiform türü canlılar düşünüyorum aslında ama neon gibi türleri yaşatabilmem için kışın 23 derecelerde su sıcaklığı olması lazım diye düşünüyorum. 500w'lik 6 adet ısıtıcı yerine başka bir şey kullanmam mantıklı mı diye merak ediyorum. Sonuçta aydınlatma sürekli açık olmayacak.
Sistemin kapalı sistem olma şansı yok, bu nedenle zaman ayarlı sisleme olması gerekiyor, ben en dayanıklı bitki türlerinin hangisi olduğunu merak ediyorum aslında.. (ve ne sürelerde bir sisleme yapılmalı)
Yer merdiven altı, gerekirse yarın bir çizim yapıp onun üzerinden de konuşabiliriz;
7.10cm uzunluğu var ve 2.80 yükseklikten daralarak aşağı iniyor. Bu kısmın 4.00cm lik yerinde yerden 60cm yüksekliğinden başlayarak cam oturtulacak.
Başlangıçta en kolay bitki türlerini bilirsem ve aydınlatma, sisleme ihtiyaçlarını ona göre kafamda daha kolay şekillendirebilirim yapacaklarımı. Bu konuda tavsiye verirseniz çok sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 00:55
Size bir bitki tavsiye etmek isterim. Alternanthera reineckii . Akvaryumda bir türlü büyütemedim. Ama ne zaman suyu aşıp havayla buluştu , yapraklar coştu. Bir kısmını annem saksıya ekti boyu 70 cm i buldu destek koymak zorunda kaldık. :)
Kökü suda, yaprakları dışarıda sizi memnun eder diye düşünüyorum. Bordo renkli yaprakları çok hoş duruyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 10:41
Koi akvaryumlarını araştırın derim internette bolca yapılışları mevcut o şekilde arama yaptırabilirsiniz cam konusunda profesyonel kişilerin yapması gerektiğini düşünüyorum. Sis cihazları bitkilerin arasına yerleştirilirse çok güzel verim alabilirsiniz. Sump konusunda yine koi havuzlarının yapım aşamalarını takip edin youtube'de bol bol mevcut plastik varil şeklinde dıy olduğunu düşündüğüm aşamalı filtre seçenekleri gördüm çok iyiydi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 12:44
Merhabalar; konuyu okuyunca aklıma direk aşağıdaki kurulum geldi size yol gösterebilir.
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/24578-3.htm
Öncelikle belirtmek isterim ki çok tecrübemin olduğu bir konu değil ama fikirlerimi paylaşabilirim.
1- Volkan bey'in de bahsettiği gibi önden biraz görselliği kıssa da 2 parça cam yapmanız daha sağlıklı olacaktır, gönderdiğim örnekte benzer uygulama var.
2- Sump için gerekli düzeneği oluşturun ama bence ilk etapta aktif etmeyin biyolojik tatlı su havuzu kurulum örneklerinden yararlanabilirsiniz.
3-
4- Isıtıcı durumunu yine yakında bulunan bir kalorifer tesisatından vs ek alarak halledebileceğinizi düşünüyorum forumda 1-2 örneği olması lazım. Tabi bu kurulumu yapacağınız bölgeye uygun da olmayabilir.
5- Spreyleme cihazlarını kolaylıkla temin edebilirsiniz bazı bahçe sulama aparatlarını da sisteminize uygun hale getirebilirsiniz.
6- Bitki kısmı kurulumu yapacağınız alanın şartlarına ve sisteme bağlı olarak değişir her halükarda nilüfer. amazon, saz gibi bitkileri kolaylıkla kullanabilirsiniz.
7- Havalandırma olarak karasal alandan bahsediyorsanız yine bu seçeceğiniz karasal bitkilerin nem sevip sevmemesine vs göre değişir.
8- Aydınlatmada ucu açık bir konu ama her halükarda mh lamba kullanmalısınız.
9- Balık olarak sert yapraklı bitkileri tercih ederseniz tecrübeniz doğrultusunda seçim yapın derim özellikle ilk etapta japon türleriyle (koi vs) sistem oturana kadar tecrübe etmiş olursunuz.
Aklıma gelenler bunlar, iyi günler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 20:03
Arkadaşlar fikirleriniz için teşekkür ederim, fikirleriniz doğrultusunda biraz daha araştırma yapıp buradan kararlarımı bildireceğim, sonra tekrar fikirlerinize ihtiyacım olacak..
Kurulumu da resimli olarak buradan yayınlamayı istiyorum.
Teşekkür ederim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 19:41
Telefonda da konuştuğumuz gibi zor ve ciddi bir sorumluluk almışsın. Umarım en güzel şekilde projeyi oluşturursunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 21:11
Ümit Bey çok yardımcı oldunuz teşekkür ediyorum, aksilik çıkmazsa sizi epey rahatsız edeceğim galiba
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2013 07:08
Elimizden gelebilecek, bilgimiz dahilinde olan her konuda yardıma hazırım. İstediğin zaman arayabilirsin.
Kolay gelsin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2013 11:47
Hakan bey merhaba.herşeyden önce projeniz için tebrik ediyorum. Benimde henüz hayata geçiremediğim üç yıldır bekleyen paludaryum projem var...:)sizinkinden küçük. hemen hemen tüm alt yapı malzemeleri tamalandı.sıra üst yapıda...yani inşaasında.
Sizin yapacağınız paludaryum nerde olacak? evde mi ,başka bir yerde mi ? nerde olacaksa önce güvenli olmasını sağlamalısınz...2800 litre az değil sonuçta...camın özelliklerini de merak ediyorum .kaç mm olacak ? lamine mi yapacaklar?
filitrasyonda havuz filitreleri ve ya sump kullanabilirsiniz...kendiminkide sump kurmayı düşünüyorum...
sulu alandaki tabanı nasıl oluşturmayı düşünüyorsunuz...eğer akvaryumun içinde de bitki yetiştirecekseniz en az 15-20 cm lik bir taban malzemesi oluşturmalısınz. ki bu taban için zorlayıcı bir etki yapabilir... taban da camdan olacak değil mi?burda da ağırlı risk faktörü olacak.bunu da iyi irdelemek lazım...
bu konuda konuşacak ve paylaşacak çok şey var...ama şu an için zamanım yok...devam edecez innşalllah..takibe aldım konuyu...:)
bu arada Oğuz Sağlam hocanın çalışmalarını inceleyin derim... selamlar,başarılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir