25 lt Nano Akvaryum kurulumu için tavsiye


dr.gürayÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 9
dr.gürayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2013 00:51
Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bu forumu takip etmekteyim artık bi üyelik almalıyım dedim kendime. Lafı çok uzatmadan konuya geçeyim:

Evin salonunda 48*18*28(h) gibi acayip ölçülerde tanıdıktan gelme eski 24-25 litrelik bir akvaryum(daha önceden canlı doğuran yavru tankı olarak kullanılıyordu) şu an boş boş durmakta ve ben bir üniversite öğrencisi olarak ailemi bu akvaryumu odamda baş ucuma koyma konusunda ikna ettim (ne de olsa salonda bir 240 ltlik akvaryum var onlar onu seyretsinler
)
İlk olarak 25 ltlik akvaryumu bitkili olarak kurup tecrübe edip daha sonra diğer akvaryumu da bitkiliye çevirmek istiyorum.

Şimdi sorularımı belirteyim:
1- Akvaryumda şu anda adi salyangozlar var. Yararları olduğunu biliyorum evet ama çok çabuk çoğalarak seyir zevkini bozuyorlar. Çamaşır suyu solusyonu(1/19 oranlı) dezenfeksiyonu için ne diyorsunuz?
2- Taban malzemesi olarak en üste "HAGEN KUM" (2-4 cmlik bir katman) arada çelik sineklik teli olmak üzere "JBL MANADO" (1.5ltlik poşet) kullanmayı planlıyorum, başlangıç için uygun mudur?
3- Uygun boyutlarla kök koymamı tavsiye eder misiniz (üzerine moss sarmayı düşünüyorum seyrine doyum olmaz )
4- Bitki olarak arka plana "eledoa, saz" tabana ise taşlara sararak "java moss" koymam uygun mudur, kolay bakılan başka orta plan ve taban bitkileri öneriniz var mı? (CO2 sistemi kuramıyacağım ne yazık ki, bu türlerin çok CO2 istemeden uygun ışıkta güzel yetişebildiklerini okudum forumda hep)
5- Ayrıca denizden topladığım taşları uzun süre suda bekleterek dekorasyon amaçlı kullanmam da sakınca olur mu bu küçük tank için?
6- Filtre olarak Atman HF-0300 ya da 400 var kafamda? (iç filtre koyarak küçük olan hacmi daha da küçültmek istemiyorum, ayrıca çok fazla sirkülasyona neden oluyor.)
7- Resun Daylight T8 Floresan 10w (34,5 cm) 1 ya da 2 adet almayı düşünüyorum? yalnız suyla arasında neredeyse 5 cm olacak ısınma problemi yaşar mıyım yaşamamak için ne yapmalıyım yüksek bir kapak mı yaptırmam gerek?
8- Ekimi yaptıktan sonra bakteri kültürü ve sıvı gübre takviyesine tam olarak ne zaman başlamam gerek? (sistem kendisi oturur gerek yok derseniz 2 hafta boyunca akvaryuma canlı koymayıp sistemin tam oturmasını istiyorum açıkçası)
9- Neon Tetra ya da Kardinal Tetra (2e 4-5d) koymam uygun olur mu? 
10- Karides ve salyangoz türlerinden hangilerini balıklarla ve birbiri arasında uyum sorunu yaşamadan besleyebilirim?
11- Cüce vatoz ya da çöpçü koyarsam canlı yoğunluna çok fazla mı yüklenmiş olurum?

12- Son olarak gaziosmanpaşa ve çevre ilçelerde kapsamlı bir petshop var mı acaba? (bakırköy-fatih-bayrampaşa gibi)

Bayağı bir uzun yazdım çok soru sordum galiba, her şey çok güzel olsun istiyorum kendi başıma kuracağım ilk akvaryum olacak, ilk göz ağrım yani özür dilerim herkesten bu laf kalabalığı için   Cevaplarınızı bekliyor ve tecrübelerinizden yararlanmak için sabırsızlanıyorum, şimdiden teşekkürler arkadaşlar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

R. ÜnalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 746
R. ÜnalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2013 10:19
Foruma hoşgeldiniz diyerek kendimce sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1.Boş bir akvaryumdaki salyangozlar için kimyasal kullanmanıza gerek yok. Salyangozları bir şekilde tanktan uzaklaştırdıktan sonra tankı köşe bucak silin. Tuz da kullanabilirsiniz.

2.Hagen kumla manadoyu beraber kullanmak pek bir yarar sağlamaz. Alttan üste fondo vivo-misket gübre-hagen siyah kum güzel bir tercih olur.

3.Kök zevkinize kalmış ben yati kökü tavsiye ederim. Mosslarla süslenince güzel duruyor.

4.Eğer bahsettiğim taban ve ışıklandırmayı oluşturabilirseniz birçok türü rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Saz, eledoa gibi bitkiler yerine, hemianthus micra, rotala, sp japan gibi bitkileride co2 olmadan yetiştirebilirsiniz. Küçük yapılı ve sık bitkiler göze daha hoş gelecektir. Java moss yerinede örneğin cristmas moss daha güzel durur.,

5.Ben denizden topladığım taşlardan kullandım. Tuzlu suda kaynattım, fırçaladım, ayrıyetten tuzlu suda bir süre beklettim. Kullanacağınız kayaların gözeneksiz olmasına ( kum taşı gibi bir taş olmasın)
dikkat edin. Ayrıca tuz ruhu ile bir salınım testide yapmanızda fayda var.

6.Filtre tercihiniz gayet uygun.

7.45 cm 15 w ampullerden kullanın derim. Bunlar hem daha kolay uılaşabileceğiniz floresanlardır. 1 grolüx 1 day lıght fazlasıyla yeterli gelecektir.

8. İlk zamanlar sadece yosun yiyici bulundurmakta fayda var. Kurulumdan 1 hafta sonra filan birkaç tane cüce vatoz yavrusu ekleyebilirsiniz. İlk birkaç hafta sadece tek grolüxü yakmak, sıvı gübre olarak yalnızca potasyum vermek ve haftalık su değişimlerini aksatmamak yosun sorununu önemli ölçüde engelleyecektir engelleyecektir. Bitkileriniz adapte olup çoğalmaya başladıklarında diğer ışığı yakıp diğer gübre takviyelerine de minimum ölçülerden başlayabilirsiniz. Aydınlatmayı zaman ayarlı prize bağlayıp fasılalı yakmanız iyi olur.

9.10 lu bir grup tetra besleyebilirsiniz dişi erkek ayrımına pek kafa yormanıza gerek yok.

10. Karides türlerinden kiraz, sakura, sarı ateş neon gibi türler hızlı çoğalan kolay denebilecek türlerdir. Tetralarla besleyebilirsiniz fakat yavruların bir kısmı yem olacaktır. Bitkiler yeterince çoğaldıkların da karidesleri eklerseniz çok sıkıntı olmaz. 

11.Çöpçü tercihide size kalmış ben tabanı azda olsa hareketlendirdikleri için tavsiye etmem.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.gürayÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 9
dr.gürayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 11:38
Ünal bey önerileriniz için teşekkürler. Dün kağıt üzerinde taslak oluşturmaya başladım da gerçekten güzel bir görüntü oluşacak gibi söylediğiniz bitkilerle. Taş üzerinden yosun sarkıtmak istiyorum bunun için willow moss' u önerir misiniz? Bir de kapak yüksekliğini min. 10 cm tutup soğutma amaçlı fan takmayı düşünüyorum elektrik aksamını nemden korur mu eğer korursa buhar camına ihtiyacım kalmayacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

R. ÜnalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 746
R. ÜnalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 12:23
Willow moss tecrübe ettiğim bir tür değil yorum yapamayacağım. 
Kapağı 10 cm yukarıda tutmak fena olmaz. Nemden korunmak adına balastları kapaktan uzaklaştırabilirsiniz ya da mümkünse kapağa göre en incesinden bir cam kestirebilirsiniz. Eğer standart kapaklı akvaryumsa cam geçme yuvası bulunur genelde.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.gürayÇevrim Dışı

Kayıt: 07/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 9
dr.gürayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 14:06
Akvaryumun buhar camı var(dı). az önce temizlerken kırdım . Fan sistemiyle hem suyun ısınmasını hem de elektrik aksamının ısınmasını önlemeyi düşünüyorum. Balastları kapağın dışına da alabilirim duruma göre 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir