150X50X60 ölçülerinde Co2'siz bitkili tankım ile ilgili sorularım


ryanÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 28
ryanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 22:11
Merhaba,
 
3 hafta kadar önce kurulumunu yapmış olduğum tankım ile ilgili bazı sorularım var.
 
Öncelikle tankımın durumunu şöyle özetleyebilirim;
  • Tankım 150x50x60 cm ölçülerinde
  • Tabanda Flora Depot+Fonda Vivo+Hagen Siyah var
  • Filitre olarak Ehiem 2228 kullanıyorum. Yeni kurulum sırasında filtrede biyolojik filtre için kullanılan toplar yerine 1-2 hafta karbon koymam önerildi oluşabilecek bulanıklığın giderilmesi için. Öyle yaptım. Bu hafta akvaryuma eklediğim uzun süredir suda beklettiğim ve kaynattığım kütüğün salınım yapma korkusundan dolayı filtreden karbonu hala çıkarmadım. Bir hafta daha tutmayı düşünüyorum.
  • Aydınlatma olarak 1x36w sylvana ve 2x58w osram lumilux warm white kullanıyorum. (osramların tanesi 5200 lm. Yetersiz olduğunu düşünüyorum ve en az 1 adet daha 58w ekleyeceğim)
  • Isıtıcım 300W ve su sıcaklığım 26 derece.
  • Seachem Flourish comprehensive plant supplement kullanıyorum.(haftada 2 defa veriyorum.)http://www.seachem.com/Products/product_pages/Flourish.html

Akvaryumda şuan için yeterince bitki ne yazık ki bulunmuyor. Bütçem müsade ettikçe almaya çalışıyorum.Olan bitkilerim de aşağıdaki resimde görülebilir. Mevcut halinde bir düzen ve gelişim sağlamayı başardıktan sonra co2 sistemi ile tankımı geliştireceğim.

 
 
 
Henüz çok amatör ve başlangıç aşamalarında olan tankımla ilgili tüm eleştiri, bilgi ve önerilere ihtiyacım var.
 
Sorularım ise şunlar;
 
1. Java moss'u aşağıdaki şekilde sardırmaya çalışıyorum, doğru mu?
Suya serbest kalmış olan kolları o şekilde kalmalı mı yoksa onları da biryerlere mutlaka bağlamalı mıyım?
 
 
 
 
 
 
2. Bir arkadaşımdan aldığım bir iki kök Sagittaria Subulata'nın yapraklarındaki kararma yaprakların öldüğünü mü gösteriyor? Bu yaprakları koparmalı mı olduğu gibi bırakmalı mıyım? Kararma ilk hafta içersinde oldu ve 1.5 hafta önce durdu.
 
 
 
 
3.  Aşağıdaki fotoğrafta görülen bitki sanırım Anubias Frazeri. Görüldüğü gibi kuma gömdüm. Biraz kumdan çıkarmalı mıyım? Pek büyük bir kökü yok gibiydi. Tutunabilir mi bilemiyorum.
 
 
 
 
 
4.  Aponogeton ulvaceus'un arasıra dal veya yaprakları üzerine siyahlıklar oluyor ve o yaprağın büyümesi duruyor. 3 hafta önce aldım ve şimdiye kadar 5-6 adet yaprak verdi. Aldığımda üzerinde olan yapraklardansatan kişinin de önerdiği gibi sağlıksızlaşanları ve çürüyenleri kopardım. Ben kopardıkça yenilerini veriyor ama bazı yapraklarda olan bu siyahlaşmanın sebebini anlayamadım. Bilinen bir sebebi olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
 
 
 
 
 
5. Egeria Densa'yı nereden bölmek uygundur. Dallanmış bölümlerin hemen üstünden mi yoksa ortasından biyerden bölmek yeterli mi? Henüz ihtiyacı yok ama kısa bir süre sonra ihtiyacı olacak gibi gözüküyor.
 
 
 
Bu arada henüz bir balık yok tankta. Balıkları su düzeni biraz daha sağlandıktan sonra toplu olarak tek bir yerden almak istiyorum. Bitkilere zarar vermeyecek türleri tercih edeceğim.
 
 
Bir de akvaryum kapağı ile ilgili problemlerim var. Floresanlar kapağa biraz uzun geldi. ölçü akvaryuma göre tam olmasına rağmen biraz kapağın kısalığı floresanın uçlarına takılan klemens vs gibi sebeple şu an son derece tehlikeli bir şekilde dışarıya taşmış duruyor. Ya aynı kapaktan alıp ek yapacağım ya da yeni bir kapak yapacağım. Yeni kapak yapmak taraftarıyım şimdilik. Düzgün hafif bir şey yapmak istiyorum mevcut floresan'ın sığabileceği ölçülerde. Klemens, açma kapama butonu vs sebeplerle aşağıdaki gibi bir sorun mevcut.
 
 
 
Bu durumdan dolayı da ışık için zamanlayıcıyı takmadım. Evde olmadığım zamanlarda aydındınlatmanın çalışmasını, bu güven vermeyen durumdan dolayı istemiyorum. Aydınlatmam düzensiz olmakla birlikte her akşam minimum 5-6 saat oluyor. Evde olduğum günlerde 5+5 yapmaya çalışıyorum.
 
 
Resimlerden ve yazdıklarımdan anlaşıldığı kadarıyla tecrübeli arkadaşların tavsiye ve bilgilerini almayı oldukça isterim.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinmakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1078
yasinmakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2010 23:35
Anubiası bende 5 6 yapraklı aldım. Daha sonra o yaprakların altında kok bogumlarıdan kestim. 5 6 cm lık bir uzun tahta parcasına sardım ve koklerı dısarda kalacak sekılde cubugu kuma gomdum. Azcık koklerıde kumum ıcınde ama az. Su anda gayet ıyıler. Elodelarda fılız verırse ve kok onlarıda kesıp tekrar dıkersın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir