120x60x60 Bitkili Akvaryumum


eraxiusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 18
eraxiusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2012 22:41
Arkadaşlar Merhaba

Öncelikle biraz başınızı ağrıtacağım. Yaklaşık olarak 7 yaşımdan beri devamlı olarak akvaryum ile ilgilendim. İlk başlarda tamda anlamadığımdan japon balıkları, mollyler falan bakıyordum. daha sonra bir cichlid furyası başladı ve bu konudada tabii ki uzun bakımlarım oldu. 1997-1998 yıllında yaklaşık 200 balıklı bir Neolamprologus pulcher aka Daffodil Cichlid familyam vardı. Hemen hemen beslemediğim tür kalmadı diye bilirim. Belkide beslediğimi zannettim bilemiyorum :) benim gerçekten bitmek tükenmek bilmeyen bir akvaryum sevdam vardı hep, bu sebepten çok arkadaşımı kaybettim. Sonra okul, iş, askerlik, evlilik bilmemne derken bu sevdamızı malesef bitirmek zorunda kaldık.  Takii şans eseri Takashi amano ismini öğrendikten sonra benim için yine uykusuz geceler başlamıştı. Bu sevdamın yine alevlendiğini ve daha fazla dayanamayıp bir akvaryum kurmam gerektiğini anladım ufak tefek araştırmalar yapıp hiç bir tekniği ve bilgiyi hatırlamadan "ki ben tamamen cichlid bakan bir insandım, bitki ile uzaktan yakından aram yoktu." bitki akvaryumu kurdum. Önce özel yapım bir 120x60x60 ölçülerinde akvaryum yaptırdım.

Buraya kadar herşey güzeldi :( daha sonra araştırdıkça neden izlediğim videolarda ufak ebatlı akvaryumlar kurdukların sonradan anladım. :) Yükseklik 50cm geçmemeliydi!!! Benimse 60 cm di... Neyse Tabana 2 cm cocopeat, 2 cm JBL Aquabasis Plus, üstüne 7cm JBL Manado koyarak bunu bi parça olsada halletiğimi düşündüm ki, eskiden biraz da olsa hafızımamda kalan bilgilerle akvaryumun tabanını oluşturdum eyvallah!!! Sonra başımıza filtre işi çıktı, hadii birde yüksek debili filtre arayışı, ısıtıcı, zırt pırt derken. En önemli noktaları çözdüm diyordum ki. " Cuba yetiştireceksen aydınlatman çok iyi olmalı dediler!" sizin anlıyacağınız birde 6x54w T5 armatür hesaba dahil oldu.İlk önce metal halide bir armatür aldım aslında ama biraz fazla ses yapıyordu, sebebini bilemiyorum onu geri verip t5 aldım, bazıları kötü yapmışsın diyebilirler ama bence t5 armatür benim için çok daha mantıklı bir seçim oldu. Daha sonra armatür aldında ışıkları ne olacak dediler. Eyvallah dedim yaklaşık olarak 8 adete yakında florasan aldım. Neyse uzatmıyım bitki işine dahil oldum. Olmaz olaydım. Kurulum biteli yaklaşık 1 ay oldu. Evet aldığım bitkiler gerçekten bir ay zarfında inanılmaz büyüdüler, deli gibi fotosentez bilmemne, ancak işten çıkıp eve geliyorum ve inanın yerime oturamıyorum. Yok su ekle, su çek, camları sil, yeni kurulumda yosunlanma problemleri, onları temizle, cubalar daha yeni yerinden çıkar bilmemene onları tekrar dik, balık dışarı atladı, reaktör su kaçırdı, surface skimmer pislendi, balıklar yemi sevmedi, yok biri öldü biri kaldı derken tam oturdu diyordum ki!!!! Reactore giren hortum ben iş yerimdeyken nasıl olduysa atmış ve akvaryumun içinde yaklaşık bir karış su kalana kadar tüm suyu eve basmıştı. :(

Ve o günden beri bitkilerim fotosentezi durdurdular, resmen küstüler büyümeleri durdu yavaşladı, son 3 haftadır da onları tekrar suya adapte etmek için harcadım. Neyseki şimdi yavaş yavaş fotosentez yapmaya başladılar. Akvaryum.com gerçekten bu hobiyi severek yapan kişilerle dolu, bu yüzden burayı çok seviyorum. Dediğiniz gibi aranıza yeni katıldım ancak uzun zaman sizleri takip ettim. gerçekten çok çok başarılı kişiler var burada umarım bitkili akvaryumlarımız yurtdışındaki muadilleri ile baş edecek hatta geçecek kıvamlara gelirler, hepinizi yürekten selamlıyorum. bundan sonra artık sıkıntılarımla sizlerin başlarını biraz ağrıtacaığımı şimdiden belirtiyor. Hepinize bol bitkili günler diliyorum.

İçten Sevgilerimle
Eray ERGÜN

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit_kÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 55
yigit_kÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 03:27
Merhabalar Eray Bey
Akvaryum sevdanizi cok guzel anlatmissiniz bende dahil bircok kisinin ayni duygulari yasadigini dusunuyorum umarim sizi yorduguna deger bir akvaryum kurarsiniz.
Akvaryum tabani ve isigi guzel sorun olmayacagini dusunuyorum co2 kullaniyormusunuz birde cuba haricinde hangi bitkiler var tankta ogrenebilirmiyiz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iconianÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2011
İl: Konya
Mesaj: 21
iconianÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 03:31
Baş ağrıtmak değil bu kardeşim :) açıkcası ben kendi adıma mutlu oldum ve benim gibi herkes kendinden bir şeyler bulmuştur bu anlattığınız süreçte, eminim :) sağlıklı bir bitki örtüsü dilerim kolay gelsin ayrıca fotograf paylaşırsanda memnun oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 03:36
Üç aşağı beş yukarı hemen hemen herkesin başına gelen şeyler (2. ve 3. paragraflar) geçmiş olsun ve de iyi ki pes etmemişsiniz.Sanırım tabanın en üstünde JBL Manado var, peki memnun musunz gözlemlediğiniz artı ve eksileri nelerdir biraz bilgi verebilir misiniz rica etsem ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarmentalityÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2007
İl: Edirne
Mesaj: 185
CarmentalityÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 16:13
Evet önemli olan pes etmemek ,
Yoğun iş temposundan sonra ,günlük ayırdığımız 30-40 dk . uğraş.
Bizim için  deşarj olup , rahatlama saatleri oluyor.
Çalışmalarınızı fotolar iseniz , bi kaç yorum ekleyebiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 17:34
Gerçekten çok güzel anlatmışsınız akvaryum sevdanızı ve sizi tebrik ederim ben bu kadar olumsuzluk yaşasaydım herşeyi bırakmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eraxiusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 18
eraxiusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 22:04
Daha yeni oturabildim bilgisayarın başına tahmin edersiniz ki yine akvaryumla uğraştım. Öncelikle hepinize iyi dilekleriniz için tek tek teşekkür ederim. Yiğit bey merhaba evet her ne kadar bu ppm olayına hala kafam basmasada saniyede yaklaşık 6 damla Co2 veriyorum, selenoid valf ile ışık sistemi birlikte çalışıyor, günde 8 saat aydınlatma ve co2 veriyorum. Akvaryumda şuan 7 adet kırmızı burun, 7 adet kardinal neon tetra, 7 adet neon tetra, 1 adet furcata (malesef bir tanesi dışarı atlayarak öldü.), 5 tane kırmızı kuyruk neon diyorlar ama inanın gerçek adını bilemiyorum, iki adette aşağıdaki resimde görülen balıktan var ki inanın bunlarında adını bilmiyorum, bu balıklar hakkında çok acemiyim malesef. 4 adet otocinclus, 2 adet sae, 1 adet nerite (birisi öldü.), 2 adet mavi inci, 2 adet sakura, 2 adet kaplan karidesim var. ( Dişisi şuanda karnında yumurtalarla geziyor ve nedense masmavi bir renk aldı, ama kaplan desenleri hala üzerinde, ne zaman çıkacaklar hiçbir fikrim yok.)

Bitki olarak çok az miktarda hemianthus callitrichoides cuba var, yine çok az miktarda yaklaşık 30 kök eloacharis parvula ( bunları dikeli 10 gün oldu, daha yeni yeni tutmaya başladılar.), Hydrocotyle tripartita bundan aşırı derece var artık baş edemiyorum, kayalara yapışıyorlar ve deli gibi filizleniyorlar ama çok sevdiğim bir bitki, hatta bir tanesi yaklaşık olarak 30cm x 15cm çapında ve hemen hemen 3-4 günde bir buduyorum, bir taş üzerine azıcık bağladığım ama sonrasında çoşmaya başlayan biraz riccia fluitans, flame moss ve christmas mosslarım var, 5-6 kök rotala macrandra red, yine 4-5 kök  Proserpinaca palustris, bitkilerin içinde davetsiz olarak tek bir dal gelen, fakat şimdi yaklaşık 20 adete yakın sürgün veren hemianthus micranthemoides gibi bitkilerim var ve adını bilmediğim 3-4 tür daha mevcut yavaş yavaş öğrenicem isimlerini artk :)))

Tahsin bey merhaba ben açıkçası JBL markasının yeni bir marka olduğunu düşünüyordum meğer öyle değilmiş sevidiğim bir arkdaşım bu ürünleri tavsiye etti, bende aquabasis plus ve manado kullandım. Kök sistemi gerçekten çok hızlı gelişiyor ve bitkiler kumu harika şekilde kavrıyorlar, çok çok hafif bir kum, içerideki su akıntısından bile bazılarının yavaşça hareket ettiklerini görüyorsunuz. Yaklaşık 1 ay içinde ektiğim tüm bitkilirin kökleri inanılmaz şekilde büyüdü, suda herhangi bir renk falanda yapmadı, küçük ve yuvarlak tanelei olmasında kaynaklandığını düşündüğüm tüm sürgün veren bitkiler üzerinde rahatça ilerliyorlar, aquaclayıda inceledim ben ama onun tanleri bayağı iriydi, bu beni manado almaya yönlendirdi ve şuan için gerçekten çok çok memnunum. Tabii hep söylediğim gibi teknik olarak yeterli bilgilendirme veremiyorum, belki sizin istediğiniz bilgiler bunlar değildir, bilemiyorum ancak renk, görsellik ve ürün kalitesi açısından bence gayet başarılı bir ürün.

Tamer bey inanın bırakamadım bu kadar olumsuzluğa rağmen sanki biraz daha kamçılandım gibi aslında :))) İçime sinen bir tank yapacağıma inanıyorum bakalım inşallah yanılmam. Bu arada çok kötü de olsa belki biraz fikir verebilecek hızlı bir şekilde telefonla çektiğim resmide ekliyorum, iyi yada kötü biraz yorum yaparsanız çok sevinirim.  Açısı biraz saçma oldu ama tüm bitkilerin gözükmesi için bu şekilde çektim. Adlarını bilmediğim bitkileride siz zaten çözeceksinizidir, diye tahmin ediyorum... Hepinize tekrar teşekkür ederim.









Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 22:20
Sürü balıkları en az 6 lı gruplar halinde bakılmalıdır.Ama sizin tankta her sürü balığından 2-3 tane var garip bir oran onlar için.Onun dışında bitkiler için birşey diyemeyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 22:27
Cepheden de bir fotoğraf ekleseydiniz iyi olurmuş gerçekten. Dekor ve genel anlamda ve özellikle o hacimde çok başarılı olmuş bence. Bitkilide istenileni yakalamak bazen çok zor bazende sizinki gibi çok kolay.Elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eraxiusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 18
eraxiusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 22:37

Hayır Tahir bey hepsinden 6, 7 adet var yukarıda yazdım. Sadece furkata 1 adet kaldı, onada bir sürü temin edemezsem vericem, birde aşağıda eklediğim ama adını bir türlü ezberleyemediğim balıktan bir erkek ve dişim var. Bu arada farklı bir açıdan bir fotoğraf daha ekliyim dedim. Aslında ilk amacım çok byük kayalarla dekore etmekti ama malesef istediğim kayaları temin edemedim. Şimdilik bu şekilde bakalım birkaç ay sonra belki bir değişikliğe gidebilirim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit_kÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 55
yigit_kÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 23:17
Eray bey hem bitkileriniz hem baliklariniz cok guzel ozellikle resimdeki mavigoz mukemmel bursada biara cok aramistim bulamadim belkii denk gelirse birgun bakmak kismet olur banada

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eraxiusÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 18
eraxiusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 23:36
Yiğit bey nasıl olur bilemiyorum daha önce hiç kargoyla balık yollamadım gerçi bu soğuklarda pek iyi olmaz diye düşünüyorum ama isterseniz buradan size bakıp bulabilirsem gönderiyim. Çünkü ben alırken de çok fazla yoktu partide yeni gelmişti bende az sayıda aldığıma üzüldüm açıkçası. Gerçekten çok güzel bir balık ancak çok yavaş büyüdüğünü söylemeliyim. Diğer tüm balıklarla aynı zamanda gelmesine rağmen diğer türler arasında ciddi boyut farklılıkları oluştu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2012 01:27
Eray bey deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim yararlı bilgiler edindim.Kafama takılan son bir şey daha var,bitki ekimi kolay mı ? (Kuma tutturması).Ekilen bitkilerin çok çabuk çıktığını okudum bir de sizden duymak istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit_kÇevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 55
yigit_kÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2012 11:26
Eray bey dusuncenız cok guzel cok sevınırım ama balıklar saglılı bısekılde gelmeyebılır yınede cok tesekuur ederım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir