112 Litre Bitkili Hastalık Akvaryumu


BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2007 11:45
  Arkadaşlar 4 hafta kadar oldu akvaryumu kuralı ama şu son iki haftadır hastalıklarla başım belada. Önce beyaz benek illetine yakalandı balıkların çoğu. Hemen ısıyı yükselttim ve 31 derece yaptım (akvaryum 29 dereceydi.) 3 gün kadar bekledim ama bazı balıkların üstündeki benekler gitmedi. Bende ısıyı düşürdüm ve CONTRA ICHTYO PARAZİT TEMİZLEYİCİ ilacını ana tankımda kullandım. (Pek çok balıkda beyaz benek vardı o yüzden ayırmadım ilacı kullanana kadar da 4-5 adet balığım öldü) beyaz benek yavaş yavaş düzeliyor ama bu sefer de mantar belası başladı ve iki günde 4 balığımı öldürdü. 3 kılıç (2d 1e) ve 1 melek mantardan öldü. Arada giden neon ları saymıyorum bile. Akvaryumumla ilgili bir kaç soru sormak istiyorum

1) Akvaryuma denizden alıp iyice yıkadığım, kaynar suda beklettiğim ve permasollu suda beklettiğim kayaları koydum. Bunların bi dezavantajı olurmu (Ph +/- yönünden)

2) Akvaryumda kullanmak üzere bir test kit'im yok. Mutlaka olması gereklimidir. Hepsiburada.com da tetra nın 5'li test çubuğu var indirimde de sizce onu almalımıyım.

3)
CONTRA ICHTYO PARAZİT TEMİZLEYİCİ ilacın kullanma kılavuzunda su değişimi gerektirmez diye yazıyor ama ben yinede dün (ilaçlamanın 3 günü sonunda) %20 dip çekimi yapıp yerine dinlenmiş su koydum.

4) Mantar hastalığı içinde Micofish ilacını kullandım ve akvaryum suyu sapsarı oldu. Yarın tekrar bi dip çekimi yapacam ama onun yerine yarı yarıya su değişimi yapsam dahamı iyi olur ve dış filtreme ilacı temizlemesi için aktif karbon koymalımıyım.

Şimdiden Teşekkürler.
Devletabi2007-09-13 11:49:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2007 12:00
Barış Bey öncelikle hiçbir hastalık tedavisi sırasında su değişimi yapılmaz siz taze su koyduğunuzda ölmek üzere olan beyaz benek parazitleri tekrardan canlanır zaten bu yüzden ilacın kullanma klavuzunda tedavi sırasında su değişimi yapılmamalıdır ibaresi bulunmaktadır.

Diğer bir hata ise beyazbenek hastalığı 3 günde geçmez en az 5 -6 gün sonra tamamen yok olur. Buradaki sorun balığın üzerindeki yumurtaların ısı ile daha hızlı gelişmesini sağlamaktır böylece yumurtaların gelişimi hızlanır ve balıktan koparak kumda çoğalmak için yerleşirler. İşte ilaç bu sırada devreye girer ve bu parazitleri balıktan koptuktan sonra yok eder.

Beyaz benek tedavisi şu şekilde olmalıdır. Akvaryum ısısı kademeli olarak 30 C ye çıkarılır ve aynı anda beyazbenek ilacı kullanılmaya başlanır. Bu süreçte asla su değişimi yapılmaz dış filtre varsa kapatılır yoksa iç filtrenin süngeri çıkarılarak havalandırmaya devam edilir. Beyaz benekler balığın üzerinde tamamen yok olsa bile bir gün daha ısı düşürülmez ve ilaçlama devam edilir. Yaklaşık 5 gün sonra tüm benekler yok olu bundan sonra ilk önce su ısısı 26 C ye kademeli olarak düşürülür ve arkasından dip çekimi yapılarak ölü parazitler toplanır ve taze su eklenir.

Tedaviniz sırasında bir diğer hata ise farklı özellikteki ilaçları zaman geçmeden arka arkaya kullanmanızdır. Bu ilaçlar etkileşime girerek suda zararlı bir ortam meydana getirir ve balıkların asıl ölümüne bu ilaç kombinasyonu neden olur. Bu nedenle farklı ilaçları asla aynı anda veya arka arkaya kullanmamamız gerekmektedir.

Sorularınızın cevapları ise kısaca şunlardır.

1- Bitkili canlıdoğuran akvaryumlarında asla denizden çıkarılmış taş,midye,mercan gibi malzemeler konulmaz bunlar suyun ph ını yükseltir ve balıkların bağışıklığını azaltır. Bitkili akvaryumlara mango kökü gibi suyun Ph ını düşüren malzemeler konulmalıdır.

2-Akvaryumda Test kiti kullanmaya gerek yoktur. Test kiti genellikle Ph aralığı düşük olan Discus türü narin balıkların bakıldığı akvaryumlarda kullanılıyor.

3-Contra kullanırken asla su değişimi yapılmaz.

4-Mantar ilacı mikofish suyu sapsarı yapar o kadar sarartır ki balıklarınızı yüzerken göremezsiniz. Tekrar dip çekimi yaparak taze su eklemeniz ilacın dozunu azaltır ve etkisiz hale getirir.


Son olarak tüm ilaçları kullanma klavuzunda yazdığı şekilde kullanınız ve kesinlikle tedavi sırasında su değişimi yapmayınız.

Geçmiş olsun.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir