1125L Bitki Akvaryumum


BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 03:18

Merhabalar,

Öncelikle yorum yapan herkese, özellikle vakit ayırıp görsel olarak fikirlerini sunan Rahman Bey ve Özgür Bey'e teşekkür ederim.
Mehmet Ali Bey, yorumunuzu bir iltifat olarak alıyorum, teşekkür ederim. Fakat emek harcanmış hiç bir uğraşının "utanılacak" bir şey olduğunu düşünmüyorum, kendinize haksızlık etmeyin. Tercihler farklı yönde olmuştur, hepsi bu.

Batuhan Bey, akvaryumu beğenmenize sevindim.  Kum tepecikleri için aslında elimden geleni yaptım diyebiliriz, akvaryumdaki kum miktarıyla daha yüksek tepeler yapmam mümkün olmadı.  Zaten kum olsaydı da, daha yükselttiğimde kaymaya başlayacaktı ve kütük, taş ilavesi ile desteklenmesi gerekecekti bu tasarımı değiştirmiş olacaktı aslında. Akvaryuma bitki ilavesi olarak,  dediğiniz gibi bir kaç yerde (küçük noktalar halinde) moss kullanmayı düşünüyorum.  Öbeklerden ortaya uzanan iki dalı mossla sarsam mı, böyle mi bıraksam karar vermiş değilim. Şu an emin olmamakla birlikte E.Tenellus, Vallisneria Nana gibi bir iki tür daha ekleyebilirim. Açık renk fon/ışıklı uygulamak da pek mümkün değil, bu akvaryumun yerinde önceden gömme dolap duruyordu, yani akvaryumun 3 tarfı duvarla çevrili, arka duvar ve cam arası 3-5cm gibi, oldukça dar. Siyah fonlu fotoğrafları çektikten sonra ancak filmi sökmeyi deneyebilirim. Aksi takdirde büyük risk açıkcası, filmi sökerken büyük ihtimal kalıntılar olacaktır. Yüzeyi hareketlendirip çektiğim fotoğraflar şimdiden mevcut,  10 günlük olan fotoğrafları eklediğimden zaman geçtikçe farklı denemeleri de ekleyeceğim, bunlar içerisinde yüzeyin hareketlendirildiği fotoğraflar da mevcut.  Yarışmada derece konusuna gelirsek,her zaman hedefleri yüksek tutmaktan yanayım fakat ilk katılım olduğunu düşününce “tarihi bir derece” beklemek hayal kırıklığı ile sonlanabilir. O yüzden her türlü sonuç için hazırlıklıyım diyebiliriz. Yarışmada şu ana kadar Türkiye’den alınmış en iyi derece 2007 yılında 232.’likle Tunç Sönmezoğlu’na  ait bildiğim kadarıyla, benim kendi adıma ilk katılım için koyduğum hedef bu dereceyi geliştirmek. Sağolsun kendisi de bunu bile bile, onu geçebileyim diye yardımlarını esirgemiyor benden. Balıklar hakkında; akvaryumda  şu an iki adet büyük sürü mevcut, sayılarını tam bilmemekle birlikte 150-200 adet civarı Ember Tetra, 80-100 adet arası Black Neon var. Bu balıkları bir toptancı aracılığıyla satın aldığımdan oldukça hesaplılardı fakat bunları çıkarıp,  150-200 adet daha iri balık almak şu an cidden çok masraflı olur benim için. Yedek akvaryumumda 40-50 adet daha Black Neon’um var Ember tetralar çıkarılıp Black Neon ilavesi yapılarak deneme yapılabilir. Fotoğraflarda balıklar ufak görünüyorlar sanırım ama  Black Neon’lar zaten 3.5-4cm boyundalar, bunlardan daha iri sürü balığı bulmak da pek kolay değil açıkcası. Mevcut balıkları yemleyip ya da belki biraz korkutup bir araya topladıktan sonra  çekilecek fotoğraflarda hoş duracaklarına inanıyorum.

5 Nisan tarihli fotoğraf güncellemesini ekledikten sonra tasarım konusuna gelelim :

(Photobucket'a yüksek çözünürlüklü foroğraf nasıl yüklerim bilemiyorum, 300KB'lık fotoğraf da yüklesem, 2MB'lık fotoğraf da yüklesem aynı boyutta oluyor. O yüzden bu boyutlu fotoğraflar.)

Tasarım konusuna gelirsek, hazırlanan iki kompozisyon da gerçekten hoşuma gitti.
Rahman Bey sizin hazırladığınız, benim geçen seneki akvaryum kurulumundaki sağ ve sol öbeklerin konumlandırmasına oldukça benziyor. Bu sene akvaryumu baştan kurarken aradaki boşluğu doldurmakta zorlanırım diye sağ kısmı biraz ortaya ve geriye çektim. Sonradan pişman olmadım desem yalan olur. Sizin hazırladığınız gibi yapmış olsaydım tasarım çok daha esnek olacaktı; ortayı ister boş bırakırdım, ister sizinde dediğiniz gibi ufak taşlar, bitkiler vs yardımıyla kısmen doldurabilirdim. Mevcut konumlandırmada orta kısmı daraltıp, sağ tarafta açıklık bıraktığım için, orta kısımda büyük değişiklikler yapamıyorum. Ortadaki büyük öbeği de şu an için yerinden oynatmak pek mümkün değil, tabir yerindeyse buz dağı gibi. Ana mangrove kökünün büyük kısmı kuma gömülü durumda ve arka kısımda Rotala Sp. Green'lerin ekili olduğu büyük kum tepeciğini de destekler durumda. Onu oynattığım anda baştan yapılanmaya gitmek kaçınılmaz olur ki, bunun için de yeterli vakit kalmadı malum. Hal böyle olunca, sağ taraftaki boşluğu en iyi şekilde nasıl doldurum konusu öncelik kazanmış durumda.

Özgür Bey'in hazırladığı tasarıma gelmeden önce, kendisiyle hem onun hazırladığı tasarım hakkında, hem mecut benim tasarımım hakkında uzunca konuştuğumuzu belirtmek isterim. Özgür Bey’in yaptığı tasarımı gerçekten çok beğendim. Fakat, yapılacak değişikler akvaryumu, benim aklımdaki (mevcut) tasarımdan  oldukça uzaklaştırıyor. Örnek vermek gerekirse ben ufuk çizgisi nispeten uzakta, sade bir tasarım düşünerek hazırladım tankı, özgür beyin hazırladığın da akvaryum daha “dolu” ve  ufuk çizgisi nispeten daha yakın (bunlar benim gördüklerim tabi, hatam varsa düzeltirseniz sevinirim). Yaptığım ilkel çizimle anlatmaya çalışırsam:


(En sağdaki 4. oku yok sayabilirsiniz)

Kırmızı okun, bir insan olduğunu var sayıp iki öbek arasından ufka doğru yürüdüğü düşünüldüğünde bu şekilde boyutlanacaktır diye düşünüyorum. Ufuk çizgisinin yakınlığı ve uzaklığı ile anlatmaya çalıştığım buydu.

Geçen yıl yaptığım kurulumu tanıtırten çıkış noktamın şu akvaryum olduğunu söylemiştim:

O kurulum yarım kaldığından bu sene de aynı şeyi yaptım ve bu tasarımdan yola çıkarak, mevcut tasarımı türettim diyebiliriz. O yüzden Rotala Sp. Green’lere bu formu verdim budayarak.

Tank hazır bu kadar Cuba ile kaplanmışken, mevcut halini bozmadan fotoğrafları çektikten sonra ufak değişiklklerle tasarımı nasıl köklü ve güzel bir şekilde değiştirip ikinci bir tasarım çıkarırım diye düşünüyordum. Özgür Bey’in hazırladığı tasarım tam da bu noktada devreye girecek sanırım, bakarsınız iyi düzenleyebilirsem önümüzdeki yılın yarış fotoğrafları da hazırlanmış olur. Bu arada son olarak şunu eklemek istemiyorum, Özgür Bey’in yaptığı çizimi gördükten aklıma ilk şu tank geldi:

Bu tank 2010 yılı 51.’si. Özgür Bey’i hazırladığı tasarım için tekrar tebrik ederim.

Saygılar

Bammbamm2011-04-15 16:19:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 22:37
Berkay bey tank yüksekliğini 3/1 oranına çekmek oldukça hoş bir derinlik katmış.Ben buna hep karşı  görüşteydim ve modifiye edilmiş bir tankta bunu görmek fikrimi tamamen değiştirdi. Tasarım ve bitki gelişimi konusunda söylenecek pek bir şey bulamıyorum harika demekten başka.Başarılar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 23:10
Mustafa Bey,

Tank toplamda 12cm alçaldı, ilk yüksekliği 75cm'di. Tam olarak 3 te 1 sayılmasa da beğenmenize sevindim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 23:48
       Evet, Ortaya uzanan dallara moss sarılabilir Berkay bey. Uçlarında bir kısım boş kalmalı ve mossları sürekli kısa tutarak sıklaşmaları sağlanmalı. Sağdaki uzanan dal bir V şekli yapıyor. V nin alt ucunun üst tarafına küçücük bir Fern yavrusu konulabilir ve aşağıya doğru kök ucu sarkıtılabilir. Önceki İAPLC lerden birinde böyle sarkan köklü bir tank vardı, çok etkileyiciydi. Bulamadım fotosunu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darksiderÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6016,2[/B]
Kayıt: 01/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 163
darksiderÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2011 00:23
Berkay Bey tekrar selam,

Öncelikle belirtmek istiyorum ki tasarım size ait ben sadece üstünde bir kaç karalama yaptım.
Emeğiniz ve ortaya çıkardığınız şey için ben sizi tebrik ederim..

Bence derinlik konusunu çok sorun haline getirip kendimizi çıkmaza sürüklemeyelim. Görsel algı
ve derinlik konusunda sizin de bildiğiniz bazı basit kurallar var. Zaten bunun temeli oluşturduğunuz
düzenlemede mevcut. Kişisel kanaatim yapmamız gereken şey bir kaç basit ama etkili ekleme ya da
çıkarma olacak. Daha net ifade edebilmek için müsadenizle bir görsel hazırlayıp, örnek olarak
gösterdiğiniz, benim de çok tuttuğum bu tankı tasarım anlamında biraz analiz etmeye çalıştım. 


Tasarıma ilk baktığımızda gözün nasıl bir yol izlediği hakkında biraz konuşmak istiyorum. İlk olarak
gözümüz kırmızı daire olarak işaretlediğim alana (odak noktası) kilitleniyor. Balıkların da sürü halinde
orda olması tesadüfi değil. Bence o noktadan sıra halinde sola doğru yüzerlerken çekilseymiş çok
daha dinamik bir etki elde edilebilirmiş. Bu noktaya baktıktan sonra iki alternatif çıkıyor karşımıza,
ya aşağı kayalara bakıp en büyük çemberle işaretlediğim büyük kayadan küçük çemberlere yani
küçük kayalara doğru kayan bir yol izliyoruz, ya da yukarı bitkilerin arasına girip arka planda ne
olduğunun gizemine kapılıp tankın yanına geçip oradan bakmak için can atıyoruz. Ama bunu 
malesef yapamayıp camdaki yansımaya bakıp hayal etmekle yetiniyoruz  

Alttaki taşlara dönersek, soldaki iki taşı (en küçük ve ortadaki çemberler) çıkardığımızda tasarımda
derinlik etkisi diye bir şey kalmıyor.. (arkadaki gizem hariç) burdaki başarı sadece iki adet taş ile
verilmiş olan inanılmaz derinlik. Daha önce taşların eklenmesi konusunda aslında bunu ifade etmek
istemiştim. Sizin tankınızda zaten odak noktanız ve en büyük çemberiniz var. Bence sadece 
yapılması gereken küçük çemberleri kullanmak. Sağ tarafı da dert etmeyin bu yöntem bence çok
güzel işleyecektir.

Çok fazla uzatmadan sonlandırayım. Bence derinlik konusunda arkadaki bitkiler de sizi
düşündürmesin. Sorun olacaklarını sanmıyorum. Daha çok gizem ve katman derinlik hissini
arttıracaktır diye düşünüyorum. Ayrıca örnek seçiminiz için sizi kutlarım gerçekten çok başarılı
bir tank.

Umarım düşüncelerimi net bir şekilde lafı dolandırmadan ifade edebilmişimdir.

Saygılarımla, bol şanslar..
darksider2011-04-16 00:39:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CATBALCAÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4719,3[/B]
Kayıt: 03/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 830
CATBALCAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2011 16:58

  Merhaba. Tank dizaynınız çok başaralı gidiyor. Bugüne kadar forumdaki en beğendiğim tankların başında yer alıyor. Son olarak da daha büyük fotolarını koyarsanız çok sevinirim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 17:24
Merhabalar,

Sonunda yüksek çözünürlüklü fotoğraf yüklemeyi başardım:


Bu arada tasarımda ufak değişiklikler yaptım,halen yapılacak değişiklikler var. Yeni fotoğrafları zaman ilerledikçe ekleyeceğim buraya.  Özgür Saraçoğlu'na yapılan değişikler sırasında fikir paylaşımında bulunduğu için ayrıca teşekkür ederim :)

Batuhan Bey,
Önceki mesajımı yazarken eklemeyi unutmuşum. O bahsettiğiniz mangrove kökü (orta öbekten sol aşağıya uzanan), geçici olarak akvaryumdan çıkarıldı. O bölgeye Staurogyne Sp.'leri taşıdım, daha iyi ışık alabilmeleri için şimdilik üzerlerini açtım. Orta kısma ait şu an fotoğraflarda göremediğimiz farklı yönlere uzanan 4 adet daha dal var toplamda. Dediğim gibi şu ara bitkilerin istediğim forma gelmelerini bekliyorum, son mangrove kökleri ve taşlar yarışma fotoğrafı çekiminden 2 hafta kadar önce eklenecek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darksiderÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6016,2[/B]
Kayıt: 01/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 163
darksiderÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 17:31
Tebrik ederim çok güzel görünüyor. Yapılacak olan değişikliklerle çok daha güzel olacağına eminim.

Şimdiden bol şans..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2011 17:01
    Şimdi farkettim de Berkay bey, Soldaki ortaya uzanan kök ucunun altındaki kök ortaya uzanıp sonra aşağı inip toprağa mı giriyor. Eğer öyle ise o ani aşağı kıvrılış kırık izlenimi veriyor. Kökün aslı öyle olsa bile. İkidede bir de önerilerle geliyorum ya, sen beğendiğin olursa uygularsın. Çok ümitliyim bu tanktan da o yüzden.

Saygılar...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2011 15:42
Herkese merhaba,

10. gününü dolduran fotoğraflardan eklemeye devam edeyim.12 Nisan 2011 tarihli fotoğrafın eklendiği sıralı fotoğraflar:


12 Nisan fotoğrafının yüksek çözünürlüklü hali:


Batuhan Bey,
Tanktan ümitlenmek güzel, yalnız bu sadece beklentileri arttırmakla kalıyor şu an, ki beklentilerin artması açıkcası en son istediğim şey, özellikle ilk kez katılıyor olmam göz önünde bulundurulduğunda. Böyle dediğim için sanmayın ki, öylesine bir tank hazırladım yarışma için, ciddi anlamda vakit ayırdım. Tankı canlı olarak ve ya fotoğraflardan görenlerin tepkileri şimdilik olumlu yönde, keza sizinki de öyle, fakat önemli olan yarışma jürisinde aynı etkiyi bırakabilmek. Fakat geçmiş yarışmalarda ilk 27'yi bir kenara koyarsak, değerlendirme çok da tutarlı görünmüyor(şahsi fikrim bu yönde), benim tankıma benzer bir tank 50. sıralarda yer alırken, yine benim tankıma benzer başka bir tank 700. sıralarda yer bulabilmiş. Bir sürprizle karşılaşmamak için beklentileri o kadar da yüksek tutmamak gerek diye düşünüyorum, en azından kendimi böyle hazırlıyorum.
Akvaryuma geri dönersek, bahsettiğiniz dal sizinde değiniz gibi o kıvrımlara kendisi sahip. İnternet yoluyla görmeden satın aldığım bir Red Moorwood. Görerek almış olsam o kadar keskin kıvrımları olan bir dal tercih etmezdim muhtemelen . Bu başlıkta 5. sayfada tam fotoğrafları mevcut. Beni açıkcası daldaki kıvrımın duruşundan çok Mangrove ve Red Moorwood gibi birbirlerinden farklı tipte ağacı bir arada kullanmış olmak rahatsız ediyor, ama elimdeki kökleri kullanabilmek adına bu yolu seçtim. Dalın kırık izlenimi verdiğini söylemişsiniz, peki dalın kırık gibi görünmesi ne gibi olumsuz bir etki yaratıyor sizce? Ve bu olumsuz etkiyi gidermek için sunduğunuz öneri nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2011 17:45
      Ben de senin gibi düşünüyorum Berkay. İ.A.P.L.C. de ilk 100 den sonraki sıralama biraz şaşabiliyor sanki. Bizim yarışmada da puanlama yaparken o sıralamanın zorluğunu hissettim. Sözkonusu katılım sayısı ikibinlere çıkınca, bu iş çok daha güç oluyordur.

    Dala gelecek olursak sanki dal ordan kırılmış da kuma sokulmuş hissi uyanıyor. Dış bir müdahale ile kırılmış hissi verdiği için de yapay geliyor gözüme. O ucu arkaya uzanacak ve havada kalacak şekilde çevirsen nasıl olur acaba? Bir de yarışma katılımında fonun koyuluğunu fotoğrafta oynayarak arttırman lazım.

Bunun gibi: 21. olmuş.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2011 23:46
O dal ile hemen arkasındaki havada duran dal aynı dalın uzantıları, birbirlerinden bağımsız hareket edemiyorlar. Ben çözüm olarak ilave bir dalla o kuma saplanan dalı biraz uzağından çıkarıp devam ettirmiştim geçen hafta fakat pek hoşuma gitmedi. Şu an fotoğrafı yok ama bir ara çeker eklerim.

Bu yolladığınız fotoğrafla baya oynanmış gibi görünüyor, ben bu kadar oynanırsa kural ihlali olur diye düşünüyordum açıkcası fakat 21. olmuş. Yarışma fotoğrafları şu an yayınladıklarımdan farklı olacak diye umuyorum, şu an açıkcası öylesine denemeler yapıyorum, çok fotoğraf bilgim yok. Fotoğraf konusunda tecrübeli arkadaşlarım yardım edecekler yarışma fotoğrafları için. Tankı hazırlayananın fotoğraf çekmesinden yanayım aslında; çünkü tankı hazırlayan görmek istediğini hazırlıyor tankında ve onu fotoğrafa yansıtmaya çalışıyor doğrudan, başkası çektiğinde farklılaşma oluyor. Her göz farklı görüyor, farklı algılıyor diye düşünüyorum. Takashi Amano'nun bitkili akvaryum konusunda üstad olduğu yadsınamaz, fakat aynı zamanda fotoğrafçı olmasaydı böylesi güzel kareler görebilirmiydik emin değilim.

------------------------------------------------------
12 Nisan'dan sonra sıkça ufak değişikliler yapılarak tank son haline getirilmeye çalışıldığından sık sık fotoğraf çektim.

Köklerinin son hali.15 Nisan 2011:

Orta kısma yapılacak kök ilavelerinin son durumu. Fikir vermesi açısından fotoğrafı çekip tekrar kaldırdım kökleri.
Bammbamm2011-04-25 13:48:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BammbammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 136
BammbammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2011 17:06
Herkese merhaba,

20 Nisan 2011 tarihli fotoğraf:


Yapılan değişiklikler sonrası tasarım kabaca son halini aldı. Son taş eklemeri yapıldı ve sağ kısımda rotalalar uzatılarak son şekli verildi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ms79Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]5601,1[/B] [B]6875,2[/B] [C]2,3,28210[/C]
Kayıt: 30/05/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 280
ms79Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2011 19:25

Akvaryumunuz gerçekten çok güzel olmuş ama müsadenizle ufak bir öneride bulunmak istiyorum. Arkadaki bitki tepelerinin ikisinin ortadağa buşultuğu nokta çok güzel bir şekilde birleşmiş sanki başka bir bölüme geçen yolun başlangıcı gibi ama birleşme noktalarında bolunan bitki blexıa galiba  yolun önünü kesivermiş ve derinliği körlemiş o bitkinin sol kısmından biraz alsanız sadece sağ tarafta bıraksanız yada hepten kaldırsanız derinliğin önünü kesilmemiş olur diye düşünüyorum. Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir