Gül Barbus ( Puntius Conchonius - Konkinyus)

  • Gül Barbus
    Bilimsel İsim: Puntius conchonius
    Bilinen İsim: Gül Barbus, Konkinyus
    Maksimum boy: 14 cm
    pH aralığı: 6.0 - 8.0
    dH aralığı: 5 – 19
    Sıcaklık aralığı: 18 – 22 C (daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir ancak 18 – 22 C en iyisidir)
    Gül barbus çok dayanıklıdır ve görece küçük boyutlarda kalır. Bu iki faktör barışçıl davranışları ve çekici renkliliği ile birleştiğinde onu popüler bir akvaryum balığı yapar. Bu, küçük akvaryumlara sahip acemi akvaristlerin de bu balığı akvaryumlarda tutabilmelerine olanak tanır. Gül barbus birkaç yüzyıldır akvaryum hobisi için gayet popüler olagelmiştir ve görünüşe göre öyle olmaya da devam edecektir. Akvaryumlarda üretilmeleri zor değildir ve akvaryum balıkları ticaretindeki birçok balık üretimden gelir. Dayanıklı Gül barbuslar ayrıca havuzlarda da tutulabilirler.
    Gül barbus habitatı ve yayılımı
    Gül barbus, Asya’nın alt-tropik bölgelerinde yaşayan bentopelajik bir türdür. Kökeni Hindistan, Bangladeş, Nepal, Pakistan ve Afganistan’dır. Ayrıca Burma’da da bulunabilir. Gül barbus dünyanın diğer bölgelerine insanlar tarafından yayılmıştır, ve inşa edilmiş Gül barbus popülasyonları, örneğin, görece yakın olan Singapur ve Avustralya’da ve ayrıca Amerika kıtasında Kolombiya, Meksika ve Porto Rico’da da mevcuttur. Yabani Gül barbusların doğal habitatları göller ve yüksek akıntılı sulardır; yağmurun yoğun ve hızlı yağdığı tepelikli coğrafi alanlarda sıklıkla bulunurlar.
    Gül barbus tanımlanması:
    Gül barbus büyüleyici renklerinden dolayı akvaristler tarafından değerlendirilen bir türdür. Dişi Gül barbus uçuk kırmızısı ile birlikte gümüş renklidir; erkek Gül barbusun rengi çiftleşme döneminde gümüşten koyu kırmızı-mora döner. Dişi de çiftleşme döneminde değişir ve daha parlak renkli hale gelir. Hem erkekte hem de dişide yüzgecin üzerinde siyah nokta vardır; bu vücudun geri kalan rengi ile çarpıcı bir kontrast oluşturur. Bazı Gül barbusların yan taraflarında da siyah işaretler olabilir. Dişi Gül barbus erkeklerden daha büyük olma eğilimindedir. Gül barbusun uzun kuyruklu ve yüzgeçli versiyonları da mevcuttur.
    Gül barbus için Kurulum
    Gül barbuslar açık hava havuzlarında tutulabilecekleri gibi akvaryumlarda da muhafaza edilebilirler. Eğer Gül barbusunuzu dışarıdaki havuzda tutacaksanız, onları kış dönemi boyunca içeri almanız gerekecektir çünkü akvaryum sıcaklığı 16 C’nin altına düşmemelidir.
    Her zaman en az 5 Gül barbusu birlikte besleyin çünkü tek başlarına tutulduklarındaçok fazla stresli olacaklardır. 124 litre veya üzeri akvaryum tavsye edilir. Akvaryumu kurduğunuzda Gül barbusların uzunluk olarak 14 cm’ye kadar büyüdüklerini aklınızın bir köşesinde tutmak zorundasınız. Pet dükkanları genellikle daha küçük boyuttaki balıkları satışa sunar.
    Akvaryumu kurarken Gül barbusların doğal yaşam alanlarını taklit etmeye çalışın. Birçok suda yaşayan (Aquatic) bitki bulundurun ama Gül barbusların çok fazla didikleyerek zarar verebilecekleri yumuşak yapraklı bitkilerden kaçının. Güven içersinde bir akvaryumunuz olsun isterseniz, Java Moss gibi Gül barbus ataklarına dayanabilecek dayanıklı bitki türlerini seçin. Bazı akvaristler, Gül barbusların akvaryumlardaki Sakal Yosununu yiyerek yosun büyümesini ve yayılımını kontrol altına aldığını bildirmiştir.
    Gül barbus tank arkadaşları:
    Gül barbuslar çok iyi karma akvaryum balıklarıdır ve çevre, ısı, su kimyası gibi aynı şartlardan mutlu olabilecek birçok küçük ve agresif olmayan tür ile birlikte bakılabilirler. Yukarıda bahsedildiği gibi, Gül barbusların sayısı 5’ten aşağı düşmemelidir. Gül barbuslar bazen saldırgan eğilimler sergileyebilirler ma çoğu zaman gerçekten de birlikte yüzen ve kendi işleriyle meşgul olan barışçıl balıklardır.
    Gül barbus bakımı:
    Gül barbuslar bakmak için en kolay balıklardan birisi olarak düşünülürler. En dayanıklı barbuslardan biridir ve genellikle yeni başlayan akvarisrler tarafından başarılı şekilde bakılabilirler. Gül barbuslar sağlam yapılıdırlar ve aşırıklardan kaçınıldığı ölçüde birçok su değerinde yaşayabilirler. Yine de pH’ın çok asidik veya bazik olması uygun değildir. Yaban hayatta Gül barbuslar pH’ı 6 – 8 arasında değişen su değerlerinde yaşarlar ancak akvaryum şartlarında pH değerinin 6,5 – 7,5 arasında tutulması tavsiye edilir. dH 5 – 19 aralığında olmalıdır.
    Yabani Gül barbuslar su sıcaklığının 18 ila 22 C arasında olduğu alt-tropikal bölgelerde yaşarlar. Fakat daha geniş bir sıcaklık aralığında yaşayabilirler (16 – 26 C, eğer ısı değişimi yavaş ve sürekli ise yani Gül barbusun değişime ayak uydurmasına zaman tanınırsa)
    Gül barbus beslenmesi
    Yabani Gül barbuslar bitki, böcek, kurt ve kabuklular ile beslenen fırsatçı omnivorlardır. Akvaryumlardaki mutlu tüketicilerdendir ve geniş bir pul yem, pellet ve dondurulmuş besin aralığını severek kabul edeceklerdir. Kaynatılmış kabak (zucchini) ve bezelye gibi sebzelere minnettar olacaklardır. Yosun tükettikleri için aşırı yosun büyümesini kontrol altına almada yardımcı olurlar, bu yüzden birçok akvarist yosun sorunu için iyi bir yol alarak Gül barbusları kabul ederler. Ayrıca akvaryumdaki bitkiler ile de beslenirler; bu yüzden, çok yumuşak yaprakları olan hassas bitkilerden kaçınılmalıdır. Bakım altında çok mutlu yiyiciler oldukları için aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır. Gerekli tüm besinleri içermeyen düşük kaliteli tek çeşit bir diyetle bakılırlarsa besinsel gelişim bozuklukları görülebilir.
    Gül barbus üretimi:
    Yabani Gül barbuslar yumurtalarını beli bir çeşit substrat üzerine bırakırlar veya basitçe açık suya serbest bırakırlar. Dişi Gül barbus her yumurta saçımı süresince yüzlerce yumurta üretebilir. Gül barbuslar yumurtalara veya yavrulara bakmazlar ve kendi yavrularını yiyebilirler. Eğer daha yüksek yavru büyütmeyi garanti altına almak istiyorsanız ayrı bir akvaryum kurmanız gerekir. 20 galonluk (75-80 litre) bir akvaryum yeterli büyülüktedir. Tercihen kurulumda bitkilendiriniz. Profesyonel Gül barbus yetiştiricileri yavruların yetişkjinlerden uzak durabilecekleri daha büyük ve geniş alanlara olanak tanıyan açık hava havuzlarını tercih ederler. Genç Gül barbus küçük bir akvaryumda büyütülürse, büyümeleri bodurluk ile sonuçlanacaktır.
    Kaynak: http://www.aquaticcommunity.com/barbs/rosybarb.php
    Çeviren:Mustafa ERATA

Üye Yorumları