Yunus Cikletten, Transgenetik Tetraya Geçiş


Aykut noumaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2017
İl: Ankara
Mesaj: 107
Aykut noumaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2021 11:29
Merhaba arkadaşlar. Çok uzun süredir yunus ciklet ve sarı prenses beslediğim 100x50x50 cm ebatlarındaki akvaryumumda, tür değişikliği yapmak istiyorum. Danio zebra, transgenetik tetra, cherry barb, neon tetra (muhtemelen kardinal), çöpçü balığı, plati, çopra, kırmızı burun tetra,kılıç kuyruk, melek balığı, lepistes, discus, vb. koymak istiyorum. Neler yapmam gerekir? Tüm suyu boşaltıp, dış filtre (JBL 1500) dahil yıkamalı mıyım, yoksa bakteri döngüsünü korumak için yüzde 50 su değişimi yeterli olur mu? Bu türün beslenmesinde nelere dikkat etmeliyim, suya mango kökü, yeşillik (saklanıp, strese girmemesi için) filan koymam gerek sanırım. İç filtre sakıncalı mıdır? Yunuslar filan kuma sürtünüyordu, suda parazit filan olabilir eski suyu hiç kullanma diyen var mı, varsa filtreleri filan nasıl tamamen temizlerim, sadece suyla zararlı mikroorganizmalar ölmez, metilen mavisi filan mı kullanmam gerekir filtre ve malzeme temizliğinde? Lütfen yardımcı olun da, şu geçişi sorunsuz yapabileyim.[EDIT]Aykut nouma,2021-12-07 11:36:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2021 13:31
Bahsettiğiniz tür sayısı çok fazla. Danio , transgenetik tetra, kiraz barb, neon ve kardinal tetra, kırmızı burun ve cory türlerinin hepsinin EN AZINDAN 6 lı gruplar halinde bakılması şart olduğu düşünülürse , sadece bunlar bile minimum 42 balık demek. Dahası türlerin bazıları uyumsuz. Melek ve discus oldukça büyük boyutlara ulşabilir ve özellikle melekler ağızlarına sığacak diğer balıkları yutacaklardır. Bunlar neon, kardinal lepistes vb türler dahildir. Aynı şekilde kılıçkuyruklar nispeten sert mizaçlıdır ve lepisteslere sorun çıkartabilirler. Discus için hacim yetersiz olduğu gibi bakımı meşakatli olduğundan karma tanka önerilmez.
Bu şartlar altında yapabileceğinizin en iyisi sıfırdan bir kurulum olacaktır. Suyu tamamen değiştirin, filtreleri iyice yıkayın. Tankın dekor ve bitkilendirmesini önceden hazırlayıp 1-2 hafta boş çalıştırın. Sonrasında istediğiniz türlere karar verin, en fazla 3-4 tür öneririm ki balık yükü mantıklı seviyelerde kalsın.

Beğenenler: [T]195809,Aykut nouma[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

byet1mÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2021
İl: Adana
Mesaj: 89
byet1mÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2021 14:25
Eğer ki sistem oturmuşsa akvaryumun hiçbir bakıma ihtiyacı yok hocam. Tavsiyem önce beslemek istediğiniz türü belirleyip ona göre akvaryuma ekleme yapmanız. Bahsettiğiniz türler malawi cikletlere göre biraz daha değişik ortam isteyen türler. Tetra-barb-danio türleri grup halinde dolaşmayı seven türler o yüzden bir türde karar kılıp o türden 15-20 balık almanız hem akvaryum içinde kuracağınız komünite için hem de göz zevkiniz için daha iyi olacaktır. Canlı doğuranlar da aynı şekil. Çöpçü türleri de. Melekler komünite akvaryumlarına pek gelmeyen türler, bakılıyor bakılmasına da özellikle küçük tür balıkları gördükleri yerde affetmiyorlar. Tetra bakılacak akvaryuma konmasını önermem. Discus topuna da hiç ama hiç girmemenizi tavsiye ederim. [:D] Hele komünite girecekseniz. Çoparlar ise daha dikkat isteyen canlılar. Geneli daha sub-tropik ve soğuk su seven balıklar. Botia ve makrakantalar da tetra vs. akvaryumları için biraz agresif kaçıyor. Ancak bir pangiogiller, özellikle kuhli, çok keyifli ve barışçıl canlılar. Ek olarak cüce vatoz da öneririm, yosun temizlemesi için değil de dip temizliği için.

Onun dışında gurami-ramirezi-rainbow türleri de ilginizi çekebilir. biraz araştırmanızı öneririm.

Yeşillik derseniz zararı yok faydası çok var. Eğer ki bitki işine yeni başlıyorsanız limon, zeytin, çınar, tütün, gül gibi hızlı büyüyen köklü bitkileri öneririm. Lepistes otu ve elodea gibi köksüz saplı bitkileri öneririm. Java fern ve anubias isimli rizomluları öneririm. Bi de christmas veya java moss öneririm. Köklü ve köksüz saplı bitkileri bitki satan her türlü akvaryumcudan edinebilirsiniz. Java fern, anubias ve mossları ise ben daha çok karides gruplarından buluyorum. Bahsettiklerimin hepsi gübre istemeyen, akvaryumdaki serbest nitrat gani gani yeterli olan rahat bitkiler.

Kök olayı ise suyun bi miktar kararmasına sebep oluyor. Suyun kararması tropik balıkların neredeyse tamamı için hiçbir zararı olmayan hatta çok fazla faydası olan bir olay. Ki zaten normal boyutlarda bir kök suyu blackwater akvaryumları gibi kapkara yapmayacaktır. Yine de sevmeyeni var, tek zararı da o. Faydası ise yine bitkilerdeki gibi çok, suya faydalı salınım yapar, ph düşürür, yosun tutarak hepçil balıklara besin oluşturur. Ayrıyeten vatoz gibi bazı balıklar da bu tahtayı bildiğiniz yer. Görsellik açısından da bence çok kullanışlı oluyor.

Özetle tavsiyem şu:
1. %50 bi su değişimi yapın, filtrenin elyafını değiştirin, süngeri vesair rutin temizler gibi temizleyin. İçiniz rahat etmezse metilen mavisi kullanabilirsiniz, sorumluluk size kalmış.
2. Kendinize sağlıklı bir komünite oluşturacak şekil 4-5 tür seçin. Örneğin tamamen sallıyorum: bronz çöpçü, l144 cüce vatoz, ember tetra, kuhli, inci gurami.
3. Bu balıkların yaşam şartlarını araştırın ve akvaryuma gerekli eklemeleri yapın. Bu önceki maddede kurduğum komüniteye yeşillik ve bolca saklanma yeri lazım misal. Ona göre ben olsaydım 3 kök dev limon, bir kök dev anubias ve bolca java moss alırdım. Büyükçe bir kök ve 2-3 kilo dekorasyon kayası alırdım. Mossu köke sarar, kayaları bolca saklanma yeri oluşturacak şekilde ayarlar, anubiası kayanın arasına rizom kuma gömülmeyecek şekilde sıkıştırır, dev limonları arkaplan ağırlıklı dikerdim.
4. Akvaryumu ne olur ne olmaz baştan döngü yapıyormuşçasına 2-3 hafta boş çalıştırın. Metilen mavisini bu aralıkta da uygulayabilirsiniz eğer uygulayacaksanız.
5. Su dinlenince balıkları ekleyin.

bu verdiğim örnekler yerinizde ben olsaydım ne yapardım gibi gibi. neyi nasıl yapacağınız tamamen size ve görsel keyfinize kalmış.

Keyifli hobiler hocam. [:D]

Beğenenler: [T]195809,Aykut nouma[/T][T]228700,Barsans[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aykut noumaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2017
İl: Ankara
Mesaj: 107
Aykut noumaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2021 14:41
Kıymetli önerileriniz için hepinize çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PengasusÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 24/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 1325
PengasusÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2021 19:35
Hocam ben de karma tür besliyorum ama çok zevkli olmuyor şahsen. 3-4 türü geçmeyin bence. Zebra Danio, Transgenetik Tetra, Cory çöpçü ya da vatoz, Moli Balığı yeterli olur. Akvaryumu sıfırdan kurmanızı öneririm. Filtreyi filan da balıkları koymadan 1-2 hafta önceden çalıştırın ki su otursun. Keyifli Hobiler...

Beğenenler: [T]195809,Aykut nouma[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IBurakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/08/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 1437
IBurakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2021 20:24
Bakteri döngüsü oturmuşken sıfırlamanızı tavsiye etmem. Bu sefer en baştan biyolojik döngü otursun diye bekleyecek, belkide yeni balıklar gelince düzen oturmadığı için sıkıntı çekeceksiniz. Yeni balıkları en az yarımşar saat aşılama yaparak eklersiniz. Filtre temizliği yapılabilir akvaryum suyuyla. Melek ve transgenetiklerden oluşan bir akvaryum güzel olur. Tür çeşitliliğindense bitkiye yatırım yapmak daha mantıklı olabilir. Karar verdiğiniz türler arasındaki uyumu iyice araştırarak balık eklemeniz sağlıklı olur.

Beğenenler: [T]195809,Aykut nouma[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir