Mısır Yılanları (Corn Snake) Hakkında Genel Bilgil


YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2015 09:57
Arkadaşlar Mısır Yılanları hakkında aşağıdaki başlıklarda kısa makaleler yazacağım. Yazdıklarımın bir kısmı zaman içinde Don Soderberg, Kathy Love ve Bill Love gibi yıllarını bu hobiye vermiş ustaların kitaplarından alınmıştır. Ancak pek çok bilgi de ustaların tavsiyelerini uygulayarak edindiğim 6 yıllık birikimimdir ve tecrübelerle sabittir. Konularla ilgili ilave ve merak edilen hususlar olursa Başlığın altına olabileceği gibi Ö.M. la da sorabilirsiniz.

Mısır Yılanları (Corn Snake) Hakkında Genel Bilgiler:

Dünyada en çok esaret altında yetiştirilen ve evcil hayvan olarak bulundurulan yılan türü mısır yılanıdır. Bunun sebebi uysal yapıları ele alınma yatkınlıklarıdır.

Neden Mısır Yılanı?
1. Evcilleştirmek kolaydır.
2. İnsanlara karşı zararsızdır. Zehirli değildir ve çok nadir ısırırlar.
3. 100 ün üzerinde renk çeşitliliğine sahiptir. Herkese göre bir model mutlaka vardır.
4. Çok büyümezler. Yetişkinler ortalama 107-108 cm. e kadar büyürler.
5. Haftada 1 beslemek yeterlidir.
6. Ölü yeme kolay alışırlar.
7. Bakımı kolay ve masrafsızdır.
8. Ucuzdur.
9. Üretimi kolaydır.
Mısır yılanları Columbridge yılanları ailesinde sınıflandırılmış, çoğu zararsız en kalabalık familyadır.

Doğal ortamları Güneydoğu ABD çam ormanları ve çayırlarıdır. Kuzey Floridadan New Jersey e kadar ve New Jersey in doğu kıyılarından Arkansa ve Louisiana en çok bulundukları bölgedir.
Nemli ortamlara, kurak ortamlardan daha iyi uyum sağlarlar.

Mısır Yılanlarını Tutuş
Hem kendimizin hem de yılanımızın sağlığı açısından hur tutuş sonrası değil tutuştan önce de ellerimizi yıkmak gerekir. Bu, birkaç yılanı tuttuğumuzda yılandan yılana mikrop geçişini ve ellerimizde olabilecek kokuların yılanı şaşırtmasını engeller. Ayrıca yılanı tutuş sırasında kesinlikle yemek yenmemelidir.

Isırma
Mısır yılanları diğer yılanlar arasında ısırma açısından en uysal hayvanlardır. Ancak unutulmamalıdır ki, strese girdiklerinde, sıkıştırıldıklarında ve kışkırtıldıklarında ısırırlar. Nakil sonrası ve yer değişikliklerinde sersemleşebilir ve strese girebilirler. Bu dönemlerde dikkat etmek ve acele etmemek gerekir. Nakil sonrası ve yer değişikliklerin de ortam sıcaklığının uygun olmasına ve ellerinizin yıkanmış olmasına dikkat etmek pek çok kazayı engelleyecektir. Mısırınızın kokunuza alışması uzun sürebilir. Bu süreyi kısaltmak için bir penye giysinizi birkaç gün yanına koymanız yeterlidir. Ben eldiven öneririm.
Bazen beslenme tepkisi bilinçsizce besleyen eli ısır a neden olur. İnsan kokusu yılanı kışkırtmaz ancak elde kalmış olan bir koku ya da koku karışıklığı buna sebep verebilir. Mısırınızı tutuş öncesi başka bir hayvanla temas etmeyin ve ellerinizi mutlaka yıkayın. Mısırınız elinizde kalan kokuyu av zannedebilir.
Eğer ısırılırsanız panik yapmayın. Mısır yılanı ısırıkları genel temizlik ve pansuman harici bir müdahale gerektirmez. Mısır ısırıklarında 6 sıra ufak dişin vermiş olduğu zararın neredeyse tamamı çekme refleksinden kaynaklanan yırtılmalardır. Nadir de olsa bir yılan ısırıp bırakmazsa hareketsiz bekleyin. Sizin yutulamayacak kadar büyük olduğunuzu anlayıp bırakacaktır. Bir iki dakika beklemek işe yaramazsa lavaboda kafasını soğuk suya tutun Bu genelde süratle ağzını açmasına neden olacaktır. Olmazsa suyu yavaş yavaş ısıtın. Çok nadiren sıcak suya geçiş yapılır ki bu da yılanınıza zarar verecektir.
Mısırların dişleri içeri doğru kıvrıktır ve bu avın kurtulmak için hareket etmesiyle yılanın daha iyi tutmasına sebep olur.
Deri değişim dönemlerinde de stres altında olan ve görme yetileri zayıflayan mısır yılanları ele alınmamalıdır.
Tutuş sırasında yılana uzanırken duraklamasız yaklaşın. Sosyal olmayan yılan kendine yaklaşan daha büyük hayvanlara karşı şüpheci olurlar. Mısırınızı orta vücudundan tereddüt etmeden yakalayın. Sakın en hassa yeri olan kafa ve kuyruk kısımlarından tutmayın. En iyi tutuş şekli parmaklarınızı altına sokup kaldırmaktır. Kavramak yerine elde serbestçe yılanı tutmak ve hareketine izin vermek avcı yanılsamasını azaltır. Eğer tutuşa sürekli saldırıyla karşılık veriyorsa, deri olmayan bir eldivenle ilk tutuş yapılabilir. Diğer bir yöntemde yılanın üzerine el havlusu koyarak yapılan tutuş şeklidir. Teraryum dışına alındıktan sonra havlu kaldırılabilir. Bu durumda saldırganlık bitmiş olur. Unutulmaması gereken nokta sakin olmak ve yılanı da strese sokmadan tutuş yapmaktır.

Renk ?
Yavru mısırlar yetişkin olana kadar renk değiştirebilirler.

Yasin2015-04-16 10:05:42

Beğenenler: [T]153544,arfyldz[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir