Bitki Akvaryum Kurulum Gerekli Ekipmanlar Nelerdir


Tuzlu suÇevrim Dışı

Kayıt: 11/05/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 4
Tuzlu suÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2020 14:04
Merhaba arkadaşlar herkese iyi haftasonlari 100 50 40 ölçülerde bir bitki akvaryumu kurmak istiyorum bitki ve balık. Bitkiler kırmızı tür bitkiler ağırlıkta balık olarakta Lepistes ve melek balığı düşünüyorum kurulum için ne gereklidir
1 hegen kum kullanislimidir. Bende alt zemin olarak dere kumu üstüne hegen düşündüm
2 Hava moturu kullanmam şart mı
3 Filtre olarak dış filtre olması gerekir mi iç filtre mi konulması gerek yada nasıl bir yol izlemeliyim.
4 Işıklandırma nasıl bir armatür seçmeliyim powerled mi smd letlerde iş gorur mu yada florasan mi konu ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gökdeniz0660Çevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2017
İl: Ankara
Mesaj: 151
Gökdeniz0660Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2020 14:34
Lepistes ile Melek balığı uyumlu türler değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1084
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2020 14:56
Sorularınızdan anlaşıldığı kadarı ile biraz daha araştırmaya ihtiyacınız var. Bence bu hafta sonu kurulumu biraz daha erteleyin, biraz daha okuyun. Ben iki akvaryum kuruyorum, kurulum Haziran ayından beri sürüyor, hala bitmedi.

Melek ve Lepistes aynı akvaryumda olmaz. Tercih yapmanız lazım. Melek önce yavruları, sonra gençleri, daha sonra erişkinleri yer. Eğer yemiyorsa Melek balıklarınızın gelişimi eksiktir. Yerse siz üzülürsünüz. Olmaz. Melek'in yanına illa canlıdoğuran istiyorsanız Kılıçkuyruk olur. Ama onların da yavrusunu göremezsiniz.

Eğer iki kat kum yapacaksanız niçin dere kumu ile Hagen'i karıştırıyorsunuz? Hagen kuvars kum bildiğim kadarı ile, ne fonksiyonu olacak? Kuvars kumlar özellikle dip balıkları için problemli, cam gibi yapısı ile balıkların bıyıklarını falan kırıyor. Bu karışımı anlamlı bulmadım. Ben olsam sadece dere kumu yapardım.

Ben yeni kurduğum akvaryumlarda şöyle birşey yaptım; alta ponza taşı ve biraz hindistan cevizi torfu, üstüne tel, onun üstüne dere kumu. Burada mantık, ponza taşının zeminde hava sirkülasyonu sağlayacak canlı bir ortam yaratmak, toprak gübre amaçlı, üstteki dere kumu da alttaki toprağın hızlı salınımını azaltmak. Böyle yapın diye değil, bir fikir olsun diye söylüyorum. Katlı taban yapılacaksa belli bir mantık gözetmek gerekiyor.

Su yüzeyini filtrenin tahliye borusu ile dalgalandırırsanız hava motoruna ihtiyaç olmaz. Bu besleyeceğiniz balık sayısı ile de alakalıdır. Duruma göre ihtiyaç olabilir.

Dış filtre ile iç filtre arasında bence bir fark yok. Dış filtrenin içinde bakteri popülasyonu oluşması bekleniyor, ancak yeterince büyük bir iç filtrede de biyolojik filtrasyon oluyor. İç filtreler, dış filtreye oranla çok daha hızlı su sirkülasyonu sağlıyor, aradaki dezavantajı kapatıyor. Ancak iç filtreler suyun içine üfürüyor ve suda aşırı bir dalgalanma yaratıyor, birçok balık ve bitki için bu sıkıntılı bir durum. İç filtrelerde bunu önleyecek mekanizmalar gerekiyor.

Suyu filtre etmenin tek mantığı vardır. Suyu mümkün olduğunca fazla süzen maddenin içinden geçirmek. Bu illa ki dış filtrede olacak diye birşey yok. Tepe filtre, şelale filtre gibi seçeneklerde de aynı performansı elde edebilirsiniz. Dış filtreler pahalı olduğu için bu hobinin en ileri aşaması olarak görünüyor. Öyle birşey yok. Ben 10 senedir dış filtre kullanmıyorum. Elimdeki iki Eheim filtreyi de arkadaşlarıma verdim.

Floresan fazla elektrik yakıyor. Bir de balast ve starter nazı çekeceksiniz. Floresan kullandığım zamanlarda, her ışık yandığında korkarak bakardım, bu sefer hangisi yanmadı diye. Ya starter başım ağrıyor der ya da balast, gencim güzelim seni üzerim diye göz süzer [:)))].

Özet: led iyidir.

Beğenenler: [T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]223536,Tuzlu su[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ProphecyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2020
İl: Trabzon
Mesaj: 108
ProphecyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2020 14:57
1-Lav kırığı üstüne dere kumu kullanıyorum memnunum.Sende en alta lav kırığı üstüne hagen veya dere kumu kullanabilirsin daha mantıklı olur.
2-Değil.
3-Dış filtre şart değil.Kaliteli bir iç filtre yeterli olur hem havada verir.
4-İlk ışıklandırmam led şeklindeydi ve bitkilerim çürüyordu ışık kaynaklı sonra floresana geçtikten sonra düzeldiler.Ben ışık konusunu çok araştırdım bence bitkili akvaryumlarda kullanılan led çok profesyonel yapılması gereken ve üzerine kafa yorulması gereken bir konu floresan daha basit ve etkili fiyatlarda hemen hemen aynı.

Teşekkür Edenler: [T]223536,Tuzlu su[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wubbalubadupdupÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 177
wubbalubadupdupÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2020 15:14
Melek balığı ve lepistes beraber yaşar bence. Yavrular için yeterli saklanma alanı oluşturursanız ve dikkat ederseniz -hamile lepisteslere- bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Teşekkür Edenler: [T]223536,Tuzlu su[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir