Beyaz Jelimsi Madde


zgrdesignÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2019
İl: Ankara
Mesaj: 35
zgrdesignÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2019 19:23
Hastalık Belirtileri: Suda beyaz jelimsi madde
Akvaryum Kapasitesi (litre): 30 litre
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Elma Salyangozu
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 24 derece
Filitrasyon: İç filtre - Şelale Filtre
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Augmentin, BacteriaFeeder(Reeflowers)
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.): Haftada bir %25

Merhabalar,

İsmim Özgür, forumda yeniyim. Yanlış bir bölümde başlık açtıysam şimdiden özür dilerim.

Kendi kendime ufak bir hobi olması niyetiyle akvaryum'a başlamak istedim. Fakat, suyumda sürekli tekrarlayan bir sorun yüzünden bir türlü başarıya ulaşamadım.

Fikir vermesi açısından olay örgümü şu şekilde anlatmak isterim;
- Akvaryum aldım, tavsiye üzerine bacteriafeeder aldım. İç filtre kullandım.
- 2 hafta sonra balık (3 adet lepistes ve 1 adet çöpçü) aldım.
- 2.5 hafta sonra suda bu hastalık başladı. Düzenli su değişimlerine devam ettim.
- 3 hafta sonra balıklarım öldü.
- Akvaryumu boşalttım.

- Daha sonrasında akvaryumu tekrar kurup (yeni kumla) balık eklemeden bu sorun tekrarlayacak mı diye baktım. Tekrarladı. Akvaryumu boşalttım.

- Araştırdığım kadarıyla Augmentin çare oluyormuş, önerilen kadar kullanıp, izlenimler yaptım. Antibiyotiğin etkisi geçti, sorun tekrarladı. Kurduğum akvaryumu tekrar boşalttım.

- Daha sonra öğrendim ki bacteriafeeder'ın fazla dozda kullanımı bu tür problemlere yol açabiliyormuş, akvaryumda yiyecek olarak koyulan karbon'un fazlası buna sebep olabiliyormuş. Feeder'ı kullanmayı bırakıp, akvaryumu tekrar kurdum (yeni bir kumla). Aynı problem oldu. Akvaryumu boşalttım. (hiçbir ilaç ve kimyasal kullanmamıştım)

- Yeni bir akvaryum ve kum aldım, belki eski akvaryumun silikonlarının arasında kalmış ve tekrarların sebebi bu olmuştur diye. Tedbirli davranıp, akvaryuma su doldurduktan sonra, tam 2000mg Augmentin attım. İçerisinde hiçbir canlı yoktu, bakteri döngüsü kurulana kadar beklemeye de razıydım antibiyotiğin zarar vereceğini bile bile. Yaklaşık 1 ay oldu ve içerisine sadece 1 adet Elma Salyangozu attım. Fakat, birkaç gün sonra bu problemin yeniden oluştuğunu gördüm ve artık tek başıma mücadele edemeyeceğimi anladım.

Beyaz maddenin özellikleri ise şu şekilde;
- İç filtre süngerini tamamen tıkayabiliyor.
- Camlara yapışıyor ve görüntüyü bulandırıyor.
- Suyu bulandırıyor.
- Akvaryum içerisindeki her şeyi beyaz kaygan jelimsi bir şekilde kaplıyor.
- Antibiyotik etkiliyor, azaltıyor fakat belli bir süre sonra tekrarlıyor.
- Kumun alt katmanında renk siyaha dönüyor.
- Akvaryum düzenli su değişimlerine rağmen aşırı kötü kokuyor.

Artık evimdeki havadan bile şüphelenir oldum. Evdeki bitkilerin toprağında pamuk şeklinde küfler oluyor. Baktığım bambu bitkisinin suyunda bile bu maddeden var. Okuduğum yorumlar üzerine Bambu'nun suyuna çivi atıp geçecek mi diye bekliyorum. Çare bulamıyorum, kurtulamıyorum. Akvaryum hobim eziyete dönüştü. Bu maddenin tanımını da koyamıyorum. Adı nedir, nasıl geçer? Lütfen bana yardım edin [:)]

Resimdeki evin çatısında sorun tekrar başladı.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/216080/220620191918101.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/216080/220620191918111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/216080/220620191920381.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2019 20:11
Yeni kurulumlarda bu tür oluşumlar görülebiliyor, sanırım bir tür mantar ama vatozlar ve karidesler yiyor diye biliyorum, zamanla geçer, bir zararı olduğunu sanmıyorum. Resimdeki ev gibi renklendirilmiş obje veya çakılları akvaryumlarda önermiyoruz, ne zaman, ne şekilde ve ne salınımı yapabilir bilemiyoruz. Akvaryuma uygun doğal kaya ve köklerle yapılan dekorları tercih ediyoruz.

Antibiyotik kullanımı faydalı bakteri oluşumunu engeller, ana tanklarda ilaç kullanımı da önerilmez.

Bacteria feeder bakteri yemi, bakteri olmayan bir tankta kullanmanın pek faydası yok, bakteri kültürü eklendikten sonra canlı eklenmeyecekse kullanılabilir, 2 hafta döngünün oturması için yetersiz bir süre, ölümler amonyak ve nitrit patlamalarıyla tetiklenmiş olabilir. Aşağıdaki çizelgede döngünün doğal yollarla oturma şekli ve ilerleyişi gözüküyor, bakteri kültürü eklenerek ve elbette besin olacak şekilde canlı ya da bacteria feeder tarzı eklemeler yapılarak hızlandırılabilir. Linkte konuyla ilgili detaylı bilgiler de mevcut. [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_k877167.asp[/URL]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/197989/020820181622201.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zgrdesignÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2019
İl: Ankara
Mesaj: 35
zgrdesignÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2019 20:41
Ceyhun Hocam,

Bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Vatoz ve karides ekleyerek devam edebilirim. Renkli objeleri ise kaldıracağım.

Dediğiniz gibi canlılar üzerinde bir zararı olmayabilir ama filtre süngerini tıkanmasına sebep oluyor. İç filtre hava çekemiyor. Aynı zamanda, akvaryumun görüntüsü ve kokusu heves kırıcı olabiliyor. Bundan dolayı tamamen kurtulmak için bir çaba içerisindeyim. Akvaryuma canlı eklemeyi dediğiniz gibi bakteri döngümü oturttuktan sonra yapacağım ama bu sürecin en başında bu beyaz maddelerin ortaya çıkıyor olması her şeyi zorlaştırıyor. Amacım önce bu sorundan kurtulmak sonra bakteri kültürü ekleyip suyumu oturtmak ve daha sonrasında ise canlı eklemek.

Tavsiyeniz üzerine ben birkaç hafta daha bekleyeyim, durumunu ve gelişimini bu süreçte gözlemleyip tekrar yazayım. Tekrardan çok teşekkür ediyorum.[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2019 20:49
Rica ederim, gözlemlerinizi yazarsanız farklı konularda da fikirler gelebilir, karides su değerlerine fazla hassas diye okuyorum mesela. Bildirim gönderirseniz yazdıklarınızı ben de takip ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zgrdesignÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2019
İl: Ankara
Mesaj: 35
zgrdesignÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2019 21:10
Anlaştık Hocam [:)] ben bu başlıktan gözlemlerimi, eklemeleri ve değişimleri yazarak güncelleme yapar, bildirim gönderirim.

İyi akşamlar diliyorum.[:)]

Beğenenler: [T]197989,ceyh[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2019 02:33
BF urununun icerigi muhtemelen şekerden olusuyor. Şeker bulunan ortamlarda bu tarz fungal ve bakteriyel kontaminasyonlar normal. BF kullanmayin, hobi suresince kullanmaniza gerek duyacaginiz bir urunde degil, temin etmek istediginiz urun bakteri kulturu (sera nitrivec gibi). Seker daha cok anaerob bakteriler icin tuzlu su akvaryumlarinda kullanilirmis, halen kullaniliyormu bilmiyorum nitekim bu urununde bunun icin olmasi muhtemel. Tanki ikinci kurusunuzda neden sorun devam etti bilmiyorum, ya yogun bir kullanim oldu ve tank sekerden arinmadi halen sporlar yesermeye devam ediyor yada yesermis mantarlar temizlenmedi/olmedi ve cogalmaya devam ediyor. Vatozlar bildigim kadariyla mantari olusumlari tuketiyordu gene yanilmiyorsam mollylerde tuketiyordu. Cozum olarak canlilarin tuketmesini saglayabilirsiniz, yalniz tanka canli eklemeden once siz gene bi %100 su degisimi yapip o sekilde tanki aktif edin. Cunku yogun miktarda seker canlilar icinde yasamsal olarak problemler yaratiyor.[EDIT]mrah,2019-06-23 02:33:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]197989,ceyh[/T][T]216080,ozgurkeklikoglu[/T][T]204774,Beykozbeyi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

johnnyblazeÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2014
İl: Ankara
Mesaj: 689
johnnyblazeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2019 04:13
Bacteria Feeder kullanmayın. 30lt gibi bir kurulumda feeder oldukça gereksiz. İlk önce yararlı bakteri oluşması lazım ki, bu bakteriler feeder ile beslenebilsin. Adı üstünde bacteria feeder, yani bakteri besleyici. 30 lt oldukça küçük bir hacim. Böyle bir hacimde kayıp yaşamanız normal. Ayrıca akvaryuma asla ve asla antibiyotik eklemeyiniz. İlk defa duyuyorum antibiyotik kullanımını. Hasta balıklara ağız yoluyla enjekte edilebilir ama asla suya karıştırmayınız.

Beğenenler: [T]216080,ozgurkeklikoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zgrdesignÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2019
İl: Ankara
Mesaj: 35
zgrdesignÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2019 00:58
Emrah Hocam ve Akif Hocam, cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.

Aslında amacım bu işin doğrusunu öğrendikten sonra, daha büyük bir akvaryuma geçmekti. O yüzden küçük bir akvaryumda başlamıştım. Bakteri döngüsünü feeder kullanarak elde etmeyi düşünmedim, bir besleyici olduğunu en başında biliyordum. Sadece süreci hızlandıracağını, bakteri döngüsünü akvaryuma daha hızlı oluşturacağını düşündüğümden kullanmayı tercih etmiştim. Sonuçta 30 litre de olsa kullanım dozunu geçmediğiniz sürece bir problem gözükmüyordu. Artık kullanma taraftarı değilim çünkü öğrendiğim ve tecrübe edindiğim kadarıyla problemle sonuçlanıyor, benim gibi amatörlerin yanlış veya hatalı kullanımı sonucunda.

Su düzenini oluşturamadan akvaryumun böyle bir sıkıntıya yakalanması ve bunun sürekli tekrar ediyor olması, beni araştırmaya ve çaresizliğimden dolayı okuduğum her öneriyi denemeye itti. Açıkçası antibiyotik dışında, bu maddelere bu kadar çok etki eden bir "tedavi ilacı" göremedim. Balık ve başka canlı öldürmediğimden, boş ve hastalıklı akvaryumda elimden geldiği kadar "deney" yaptım. Fakat tek yapamadığım şey ise bakteri döngüsü oluşturabilmekti.

Planladığım ve Ceyhun Hocamın tavsiyesi üzerine yapacağım şey; bekleyip sabredip bakteri oluşumu süreci aşmak. Emrah Hocamın da dediği gibi, bu süreçten sonra, bu maddeyi tüketebilecek canlılar da ekleyip ortadan kalkmasını sağlayabilirim. Ama en korktuğum şey ilk denemem de olduğu gibi canlı ölümüne sebep olmak. Umuyorum ki bakteri döngüsü oluştuktan sonra, yaşadığım bu "New Tank Syndrome" sorunumu atlatacağım.

Cevaplarınız için tekrar teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

utkuuluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 268
utkuuluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 19:23
Bacteria feeder bakteri kültürü değil oturmuş bakterileri beslemek için, alınsın diye bakteri kültürüymus gibi satiyorlar, nitrivec veya stability ile bastan kurulum yaparsaniz nitrat dongunuz oturur, çoğu sorununuzun kaynagi bu gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir