Akvaryumun Yansıma Yapma Sorunu


BurakkkarÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2018
İl: Yalova
Mesaj: 50
BurakkkarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2018 23:44
İyi geceler akvaryum ailesi keyifli hobiler dilerim [:)] kurduğum bitkili tankımda bir betam var alalı 2 gün oldu akvaryuma alıştı gibi yalnız sorunum camda sürekli kendini görüp saldırı yada saklanma psikolojisine girmesi devamlı tabanda yüzüyor yüzerken sürekli cama sürünüyor. Yansımayı gidermenin bir yolu yok mu acaba bunun için ne yapılabilir balığım sürekli stresli fikirlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.[EDIT]Burakkkar,2018-06-19 23:49:44[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali1996Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 108
ali1996Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2018 01:41
Benimde sürü balıklarım sürekli yansımaya bakıp oldukları yerde yüzüyormuş gibi yapıyorlardı :) bende akvaryum arkafonumdan arta kalanları yan camlara yapıştırdım ve yansıma sorununu böyle çözdüm tabi bu benim kendi çözümümdü başka arkadaşların başka fikirleri olabilir :)

Teşekkür Edenler: [T]206240,Burakkkar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cankutÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14701,3[/B]
Kayıt: 31/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 544
cankutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2018 02:22
Merhaba , iyi hobiler ; balıklarınız sürekli cam da aşağı - yukarı hareket ediyorsa eğer hobi de buna [B]cam sörfü[/B] denir ve balıkların stres de iken yaptığı bir harekettir . Bununla ilgili olarak daha önce paylaşılmış bir makalenin faydası olacağına inanıyorum .

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/155878/200620180217331.jpg[/IMG]

Hemen hemen bütün akvaryumlarda zaman zaman (ya da her zaman) rastladığımız durumlardan biridir cam sörfü. Öncelikle bu durumu açıklayarak başlayalım. Cam Sörfü, Balığın burnunu cama dayayarak bir aşağı, bir yukarı (bazen bir sağa bir sola) telaşlı bir şekilde hareket etmesi davranışıdır. Hemen hemen her tür akvaryum balığı bu davranışı gösterebilmektedir. Zaman zaman bir kaç dakika sürdüğü gibi bazen saatler, hatta günlerce sürebilir. Ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği tam olarak kestirilemez.

[K]Cam Sörfü Davranışının Nedenleri[/K]

Balıklardaki bu davranışın kesin ve tek bir nedeni yoktur. Ancak temel etkenin stres olduğu söylenebilir. Zaman zaman bazı akvaryum sahipleri balığın camdaki kendi yansıması ile oynadığını düşünürler, ancak bu düşüncenin çok doğru olduğu söylenemez. Birincisi balıklar su içerisinde camda kendi yansımalarını bir ayna gibi göremezler. İkincisi ise, balıklar sıkıldıklarında oyun oynayan canlılar değildir. Eğer balığınız bu davranışı gösteriyorsa akvaryumunuzda onu strese sokan bir etken olduğunu size anlatmaya çalışıyordur. Balığın bu davranışı yapmasındaki asıl amacı ise streste bulunduğu o ortamı terk edebilmektir. Yani, balığınız akvaryumdan uzaklaşmak, camdan çıkmak istiyordur. Öte yandan, kimi zaman ise sahibi akvaryuma yaklaştığında yem yiyeceğini düşünüp heyecanlanan balığın burnunu cama sürtmesini bu davranışla karıştıran hobiciler de oluyor. Bu ayrımı yapabilmenin en iyi yolu, balığın bu davranışı siz görüş alanında değilken de ve size doğru değil de özellikle yan camlara doğru da yapıyor olmasıdır.

[K]1. [/K] [B]Dış parazitler:[/B] Eğer balığınız da dış parazite bağlı bir rahatsızlık varsa, bundan kurtulabilmek için o bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor olabilir. Dış parazitlerin bir çok türü ilk evrelerinde göz ile tespit edilemez. Bu yüzden balığın derisinde herhangi bir anormallik olmaması, onun bu rahatsızlığı olmadığı anlamına gelmez.

[K]2.[/K] [B]Uygun olmayan su değerleri veya yetersiz hacim:[/B] Başta Amonyak, Nitrit ve Nitrat olmak üzere, suyunuzun kalitesini etkileyen değerlerdeki aksaklıklar balığınızı bu davranışı yapmaya itiyor olabilir. PH, sıcaklık, GH, KH, tuzluluk (buharlaşma sonucu birikinti oluşması) ve oksijen oranı gibi değerler de etkendir.

[K]3.[/K] [B]Uyumsuz tank arkadaşları:[/B] Akvaryumunuzda birbiri ile uyumsuz (boy veya tür olarak) balıklarınız varsa, balıklarınızdan biri veya bir kaçı o ortamı terk edebilmek amacı ile bu hareketi yapıyor olabilir. Örneğin çok barışçıl ve küçük boylardaki bir balığın yanına çok agresif ve iri boyda bir balık koyarsanız bunun sonucunda balığınız av olma tehlikesinden dolayı strese girecektir. Bunun yanında aşırı kalabalık tanklar da bu davranışı tetikler.

[K]4.[/K] [B]Uygun olmayan (veya değiştirilmiş) akvaryum dekoru:[/B] Akvaryumda kullandığınız dekorlar ve tasarımınız sizin göz zevkinize göre değil, beslediğiniz balığın doğal hayatındaki tercihleri doğrultusunda olmalıdır. Örneğin bazı balıklar bitkilerden hoşlanmaz, söker atarlar. Bazı balıklar için kayalık dekorlar uygun değildir, bazı balıklar çok şiddetli aydınlatmadan rahatsız olurlar... vs. Eğer balığınız kendine aykırı bir dekor içerisinde tutulmaya çalışıyorsa o bölgeden ayrılıp kendine uygun bir yerler bulmaya çalışıyor olabilir. Bunun yanı sıra akvaryum dekorunuz da yaptığınız değişiklikler de bu davranışa sebep olmuş olabilir. Uzun süredir balığınızın alıştığı ortamdaki bazı şeyleri değiştirmeniz onu strese sokabilir.

[K]5.[/K] [B]Üreme içgüdüsü:[/B] Balığınız yetişkin boyda ise ve akvaryumda ona uygun bir eş yoksa, kendine eş bulabilme umudu ile o ortamı terk etmek istiyor olabilir. Eş olan balıklar da eğer akvaryumda uygun yumurtlama alanı bulamadılarsa, (çevrede tehdit unsurlarının olması gibi) yumurtlamak için o bölgeyi terk etmek istiyor olabilirler.

[K]6. [/K] [B]Beslenme:[/B] Balık yetersiz veya uygun olmayan bir diyetle besleniyorsa yeni kaynaklar bulabilmek için ortamdan ayrılmaya çalışıyor olabilir.

[K]7.[/K] [B]Yeni tank sendromu:[/B] Eğer balığı akvaruma yeni eklediyseniz ortama henüz alışamamış, eski ortamına ulaşma amacıyla ortamını terk etmeye çalışıyor olabilir.

[K]Cam Sörfünün Tedavisi[/K]

Kesin bir oran vermek mümkün olmasa da cam sörfünün en çok ortaya çıktığı durumlar dış parazit ve su değerlerindeki anormalliklerdir. Eğer bu davranışın kesin olarak parazit kaynaklı olduğu tespit edilirse vakit kaybetmeden uygun tedaviye başlanmalıdır. Su değerleri ile ilgili olan kısım ise genellikle amonyak kaynaklıdır. Bu durumda balık yükü, filtrasyon ve su değişimleri gözden geçirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Bu davranışı tetikleyen uyumsuz tank arkadaşları, aşırı kalabalık tank, üreme ve beslenme ihtiyaçları, uygun olmayan tank tasarımı ve dekorları da gözden geçirilip balığın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir?

[K]Balığım sürekli cam sörfü yaparsa ne olur?[/K]

Başta da bahsetiğimiz gibi bu davranış stres kaynaklıdır. Cam sörfü yapan bir balık stres altındadır. Bu da balığın gelişimini ve sağlığını ciddi anlamda etkileyecektir. Çoğu zaman acil bir durum olarak görülmez, ancak balığınız için akvaryumda bir şeylerin eksik ya da yanlış olduğunun en büyük göstergesidir ve zaman kaybetmeden önlem alınmalıdır.

[B]Ufuk Güngör[/B][EDIT]cankut,2018-06-20 02:27:06[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]206240,Burakkkar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir