Poso Orange & Yellow & Black Rabbit Snail


eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2014 20:58
Gökhan dostum, yazdıklarınla biraz olsun içim rahatladı. Ancak yavru tankımdaki durumdan hiç hoşnut değilim, videoya da çektim, böyle ağız kısımlarında pul yem gibi birşey oluyor, akvaryumda bunlardan çok olmaya başladı, pek hayra alamet görmüyorum yavru tanktaki durumu 

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=ekPvKJmy1-0[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2014 21:55
Üstadım..
Güç bela videoyu izleyebildim : )
Videonun başında gözüken yavrucaklardan önde/solda duranın üzerinde sallanan bişeymi var ? Yada akıntıyla hareket eden moss (sanırım moss) arka plandamı sallanıyor. Öncelikle yavruyu alıp koklayalım derim ben. Soldakinden şüphelendim sadece. Çok keskin bir koku varsa bilin ki kaybetmişiz demektir. Eğer koku yoksa dert etmeyin. Sabahta konuşmuştuk. Gözlem yaptığım 1 yavru sanki kış uykusundan uyanmış gibiydi. Bu yavrular sebzeyle beslenme şartlarına değilde tablet yemle beslenmeye alışkınlar. O yüzden dilerseniz minik bir tablet parçasını ayırmış olduğunuz yavruların olduğu bir ortama koyun. Yani gözlem yapmak amacıyla 4 yavruyu başka bir küçük tanka koyalım.Minik bir tablet parçası atalım içine ve tepkilerini ölçelim. Ayırmamızdaki mecburi amaç diğer canlıların yeme müdahalesini önlemek.Şöyle ki 5 dakika önce hayalet gibi kabuklarından çıkmayan Posolarım tablet yemi attığım gibi neredeyse hepsi aynı anda antenlerini oynatmaya başladılar. Şu anda hepsi kabuklarından çıkmış durumda.Ortada 2 yavru gözükürken hepsi ortaya çıkmış durumda. Aralarında müthiş bir iletişim olduklarını düşünüyorum. Pul gibi dediğiniz şey siyahımsı/kahverengimsi bir ton olması gerek. Etlerinin altındaki parçadan bahsediyorsunuz sanırım ? Süzüldükleri kaygan uzuv sanırım. Ama akvaryumda bunlardan çok olmaya başladı derken tam olarak ne demek istediniz anlamadım.
Son olarak videonun sonunda yavruların arka planında hareket eden beyaz şeyler hava kabarcığımı yoksa Planariamı ? : )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 00:39
Gökhan dostum,

İlk olarak belirteyim, yavru posoların olduğu nano akvaryum yeni bir akvaryum (1 haftalık) ve ilk canlılar bu paso yavruları oldu, başka bir canlı yok akvaryumda. O yüzden hareketsizlikleri canımı sıkıyor acaba akvaryum suyunda bir sıkıntı var mı diye düşünüyorum?

Sormak istediğim zar zor izlediğin o videoda da gösterdiğim o pul yeme benzeyen şeyler salyangoz yavrularının ağız kısımlarında oluyor, bunlar bir süre sonra kopuyor akvaryumda bunlardan var demek istedim. Ne olduklarını anlamadım ama sana da yabancı geldiğine göre daha önce sendeki pasolarda görmedin demektir, bu nedenle de pek hayra alamet değil. Yani o siyah pul gibi olan kısımlarını demedim. Bu arada soruna cevap de vereyim o gördüklerin hava kabarcıkları, planaria değil.

Yavruları kokladım, koku hiç yok, elime aldıgımda hareket de var ama işte diyorum ya çok hareketsizler, bu da canımı sıkıyor, öyle ki artık hiç yürüyemiyorlar suda, kabukları yerde başları yukarıya bakar şekilde başlarını çıkarıp çıkarıp öylece hareket ediyorlar ama hiç dönüp de yürümüyorlar, sanki bedenlerini taşımaya bile hâlleri yok.

Önerin üzerine 4 yavruyu da bir maşrapaya alıp içine elimdeki aşağıdaki 2 yemlerden 1 adet attım ama hiçbir şekilde yeme ilgi vs. yok, öylece duruyorlar maşrapa içinde, gene video çektim, aşağıdaki linkte bu videodan da görebilirsin ne kadar bitkin olduklarını. Hiç normal olduğunu sanmıyorum bu durumun.

http://www.youtube.com/watch?v=0c3vlVD_gkY

1) Tetra Pleco Vatoz Tablet yemi (suda durdukça çözülüyor toz halinde)
2) Sera Shrimps Natural Karides (granul halindeki dibe batan yem)

Bu gece radikal bir karar alarak 2 yavruyu ana tanka aldım (bitkiliye), bir adet lepistesi de diğer 2 yavru ile nanonya koydum, eğer lepistesime bir şey olursa nanodaki suda bir bozukluk oldugundan emin olacağım. Şimdilik paso yavrularını anlayacağın 2 ye ayırdım. 2 si damızlıkların oldugu büyük tankta 2 si nanoda. Bu arada lepistesleri elden çıkarmaya karar verdim, rahat vermiyorlar pasolara ve bunu izlemek tüm lepistes sevdamı bitiriyor 

Gelişmeleri yazacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 10:42
Emre Üstadım Günaydınlar.

Videoyu izledim. Yavrulara biraz daha şans vermeniz gerektiğini düşünüyorum. Evvelden bahsettiğim gibi ben gündüz 2 yada 3 yavru görüyorum sadece. Oysaki biz görsellik istiyoruz. Gezsinler tozsunlar sürünsünler izleyelim istiyoruz. Çok açık ve net söyleyebilirim ki hiç sebzeye gelmeyen yavrular var ama yaşıyorlar. Ben 10 gün yavruları hiç görmedim bile. Kafayı sıyırıp tek tek toplayıp sebzelerin üstüne koyuyordum ama yemeden gidiyorlardı tekrar kumun altına.Daha yeni yeni akıllanmaya başladılarda gelmeye başlıyorlar.Ama söylediğim gibi sebze tecrübeleri yok bunların.Tableti biliyorlar sadece.Elma salyangozu yada katil salyangoz türlerini besleyen hobicilerin bu canlılara özel yem verdiklerini düşünmüyorum.Tamamen tankın doğal sürecinde besleniyorlar. Ama bizim Posolarımız biraz değerli olduğu için hem beslenmelerini hemde gezdiklerini görmek istiyoruz.

Tek sıkıntı tankın oturup oturmamasıyla ilgili olabilir o yüzden bence siz bütün yavruları damızlıkların olduğu tanka koyun. Orada biyolojik denge kuvvetli olduğu için bir şekilde beslenirler. Benim tank pencerenin önüne baktığı için ön kısım çoğu zaman yosunlanıyor. Ama ellemiyorum. Gece vakti yavruları ön camda yosunları sömürürken görebiliyorum.Ama bu bahsettiğim şey daha yeni yeni olmaya başladı. O yüzden şans tanımamız gerek biraz daha. O pul gibi dökülen şeyler hakkında inanın yorum yapmam imkansız.Çünkü sizin bahsettiğiniz gibi aşina olduğum bişey değil.

Şahsi görüşüm bu canlıların karma tanlar da beslenmemesi gerektiği. Bende ilk Lepistes projemde farklı ırklardan lepistesler, tatlı su midyesi, karides, elma-katil salyangoz,vatoz, farklı türden bitkiler sürekli çeşitlilik aradım. Sonucunda hüsran yaşadım. Şimdi ise eve gelen misafir olduğunda "bunda balık yokmu" diyor : )  Takip ve gözlem mekanizması açısından da kafam oldukça rahat. Küçük tank iyicene oturduktan sonra bütün hepsini tek tür olarak beslemeniz sizin için daha uygun olacaktır diye düşünüyorum : )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 11:35
Gökhan dostum günaydın ve iyi pazarlar.

Dediğinde çok haklısın, posolar kıymetli ve istiyorum ki gezsin tozsunlar  Mesela büyük tankta  7 tane de kırmızı Ramshorn salyangozum var, hiç dikkat etmiyorum ama ağır ağır da olsa gezip tozuyorlar. Posolar içinse sanki balıkmışlar gibi hareket etsinler diye bir beklenti oluşturuyor bu tatlı canlılar bende. Senin de benim gibi hassas olduğunu bildiğimden tecrübelerini okudukça biraz da olsa rahatlıyorum, o açıdan tekrar teşekkür ediyorum değerli yorumlarını ve paylaşımlarını eksik etmediğin için 

2 poso yavrusunu dün gece büyük, oturmuş tanka almıştım, sabah kalktığımda 1 tanesi hiç yer değiştirmemişti, diğeri ise 10 cm sağa gitmiş durumdaydı (tabii kendi mi gitti yoksa akvaryumdaki diğer canlılar trf. mı ittirildi emin değilim). Gözlemlemeye devam ediyorum (hanım evden atacak bunları kafayı bozacam diye  ). Lakin bu hareket eden tek yavru da aynı bir önceki videoda görüldüğü gibi kabuğu altta başı üstte duruyor, kafasını çıkarıp çıkarıp sokuyor, sanki dönemiyormuş ve gücü yok da yürüyemiyormuş gibi bir hâli var. 

Nano tankta duran 2 yavru poso ise dün geceden beri hiç hareket etmemişler, öylece duruyorlar. Elime tekrar alıp baktım, hiç hareket de göremedim ama kötü bir koku yoktu, tekrar suya bıraktım. Nano'ya dün gece 1 dişi lepistesi acaba suda sorun var mı diye attım diyebilirim, bakalım sabahı görecek miydi ama sabah kalktığımda fıldır fıldır keyfi yerindeydi, az önce yem verdim onu da afiyetle yedi. Demek ki nanoda bir sorun yok diye düşünüyorum. Şu an bu haliyle bırakacağım. Özetle 3 yavruda hareket yok biri ise hali yok gibi bir durumda. 

Sana sormak istediğim şu: Büyük 75 lt akvaryumda 3 otocinclus affinis + poso + ramshorn + karides (kiraz ve karbon rili) bıraksam sorun olmaz diye düşünüyorum, sen ne dersin?? Yani lepistesleri nanoya alıp bir süre sonra annemin akvaryumuna sallamayı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merterÇevrim Dışı

Kayıt: 13/04/2014
İl: Eskisehir
Mesaj: 1
merterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 17:15
Hocam merhaba elinizde varsa yellow poso almak istiyorum yardımcı olursan cok sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 20:32
Emre üstadım tekrardan selamlar...

Otocinclus affinis türü gogul amcadan tarattığım kadarıyla vatoz grubu içinde yer alıyor. Taban/Zemin bölgesinde aktif olan balık türlerinin her koşulda gerek yemleme sürecinde gerekse seyir hallerindeyken Posoları rahatsız edeceğini düşünüyorum. Daha önce beslemediğim için nasıl bir tepki verecekler bilmiyorum ama belirttiğim gibi zemin bölgesinde aktif olan bir balık türü bana sorarsanız tacizde bulunacaktır. Karideslerin ne kadar uysal olduklarını zaten belirtmeye gerek yok. Lepisteste tecrübe zaten ortada. Kısacası ısrarla tek tür olarak bakılması taraftarıyım : )

Mert Bey..
Efenim şu an için tedarikçi değilim maalesef : )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kmlshnÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 150
kmlshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 22:06
Hocam video da solda duran yavru malesef mefta olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 22:23
@kemal dostum selamlar, yavrulardan birisi ne yazık ki öldü (kötü koku ile tescillendi), 2'sinin de sıfır hareketsizlikle öldüklerini düşünüyorum (henüz kötü koku yok). Sadece bir tanesi yaşıyor (o da pek sağlıklı değil gibi). Öldüklerinde sanıyorum videoda görüntülediğim gibi içlerinden böyle sıvımsı birşey süzülüyor, onu görünce zaten anlamıştım hayat olmadıgını. Hayırlısı diyelim.

Gökhan dostum, 24 saat lepistesin sorunsuz yaşadıgını görünce risk alıp tüm posoları (6 damızlık + 1 yavru) nanoya aldım, eğer başlarına bir şey gelecekse orada gelsin, ana tankta diğer canlılardan rahat edemedi yazık hayvanlar. Dediğinde haklısın yani, tek tür olması daha iyi. Gelişmeleri haberdar ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 22:45
Tüh ya : (
Dün akşam bende vidyoyu izledikten sonra soldakinden şüphelendiğimi ifade etmiştim. Sıvımsı şeklinde süzülen şey belki dışkısı olabilir üstadım. Umarım ki öyledir. Hepsini tek başına küçük Nano tankta bakmanız bence çok daha yerinde bir hareket olmuş üstadım. Yoksa dediğim gibi sürekli taciz altında kaldıklarında huzursuz olacaklardı. Hayırlısı diyelim. Güzel haberler bekliyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2014 20:05
Ne yazık ki iyi haberler yok. Nano tanktaki yavru da gitti, eve geldiğimde nano tankun içinde resmen yavrunun içi dışarı akmış halde ortalıklarda dolanıyordu. Ana tanktaki 2 yavru da öldü, zaten bekliyordum bunu, anlayacağınız çok üzgünüm son 2 gündür  

İşin kötü tarafı damızlıkların da tadı yok, genel hareketsizlik devam ediyor. Sanki bir sıkıntı var ama nedir çözemiyorum. İşin kötü tarafı yukarıda bahsettiğim o pul yem gibi olan süzülen sıvımsı şeylerden gene gördüm damızlıklarda, videoya da çektim. Yani yavrular ölmeden önce bunları görmeye başlamıştım, pek hayra alamet değil demiştim hatta. Yem attım (tablet spirulina) sadece bir tanesi yanına gelen çözünmüş yemle ilgilendi, eminim yem uzakta olsa gitmeyecekti bile. Diğerleri hiç ilgilenmedi dahi. Sanırım damızlıkları da kaybedeceğim ve öyle olursa sıfır suyla tekrar kuracağım akvaryumu  

Videoda bahsettiğim o sıvımsı şeyleri görebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=ur6hJZhoIGQ

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=ur6hJZhoIGQ[/VID]

Bu da genel hareketsizlik ve tuhaflığın bir resmi. (cep teli ile çekildi)

Genel Resimler (cep teli ile çekildi)
eozen812014-04-14 20:06:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2014 21:37
Emre Üstadım Merhabalar...
Öncelikle geçmiş olsun. Akşam vakti yem verip eğlenceli bir halde gördüğüm ama sabah kalktığımda bütün balıklarımın öldüğünü gördüğüm bir tablo hayal edin. Yavrulukta olup doğumunu beklediğim dişinin hali gözümün önünden hiç gitmiyor. Maalesef hobinin bir parçası bu. Kaç gündür sizin Posocukların sağlıkları üzerine değerlendirmeler yaparken bende 2 gündür gözlemlediğim yavrunun öldüğünü düşünüyorum artık. Tepe filtrenin su çıkış yerinde küçük bir çukur var. Oraya koydum posoyu. Hareket ederse 1 cm yanındaki delikten tanka düşecek. Fakat öylece suyun içinde bekliyor hareket yok. Kokluyorum ama kokuda yok.
Videoyu izleyemedim. Btunnel'den girdim ama video gizlidir diye mesaj veriyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2014 22:02
Gökhan dostum,

Haklısın bu işin bir parçası, umarım senin yavru yırtar kefeni :) Videoyu şimdi tekrar dene lütfen.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2014 22:15
Üstadım..
Şimdi izleyebildim. Video'da ilk kare içine aldığınız Poso'nun üzerinde bahsettiğiniz şekilde beyazımsı bir parça/parçalar sallanıyor. Kemal üstadıma ilk sorduğumda dışkı olduğunu ifade etmişti.Eğer Poso'nun kendisinde bir hareketlilik yoksa şayet belirttiğiniz gibi ölüm emareside olabilir ki umarım öyle değildir.O kadar uzak mesafeden geldiler kurtaramadılarmı ne yapamadılar anlamadım. Umarım bir an önce tatmin edici düzeyde hareketliliğe geçerler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir