İki Japonum Öldü, Nedenini Anlamıyorum


sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2019 06:00
Tam 7 ay önce arkadaşımın iş yerinde kalabalık bir akvaryumda gözleri olmayan japon balıklarını görüp aldım. Birinin iki gözü yoktu, adını Veysel koydum, beş tanesinin de birer gözleri yoktu.
Gözü olmayanla tek gözlülerden birini o zaman üç dört cm kadarlardı, 50cm lik akvaryuma koydum. Diğer dört tek gözlüyü de 150 litrelik o zaman kurulalı bir seneye yakın olan ve içinde onlardan biraz daha büyük iki japon olan akvaryuma aldım. Tetra ex 600 dış filtre ve iki iç filtre kullanıyorum haftada iki defa yüzde on dip çekimi ve su değişimi yapıyorum. Birkaç ay sonra herşey yolundayken ve büyürlerken büyük tanktaki tek gözlülerden biri aniden öldü, ne kabızlıl, ne şişkinlik, ne kuyruk kanlanması, erimesi, ne pul sertleşmesi, dökülmesi, iştahsızlık hiç bir şey yoktu.
İki hafta önce biri de neredeyse gözümün önünde öldü, gayet güzel yem yemiş yüzüyorlardı, birden filtre akıntısında yan durduğunu farkettim, müdahale etmeye çalıştım ama ölmüştü...
Veyselin yanına tek gözlü bir teleskop koydum yanındaki diğer tek gözlüyü büyük tanka aldım.
On gün kadar önce ikisinin yanına büyük tanktakilerden birini de alıp 120 litrelik akvaryuma geçirdim, başka balık yok, bir hafta üç iç filre çalıştı, 70 litre kadar oturmuş su vardı zaten. Bir kaç gün önce de temizliğini bir ay önce yaptığım diğer tanktaki dış filtreyi taktım, iki iç filtre çalışmaya devam etti. Isı 24 derecede sabit.
Bugün yem verdikten sonra veyselin biraz durgunlaştığını farkettim, sindirim soru yaşadığını düşündüm, kepçe ile hareketlendirip yüzmesini sağladım. Sonrasında ara ara kendi de yüzdü arada yerde kaldı. Görmediği için ışık da olsa uyuyabiliyor.
Az önce saat sabahın beşinde aklımda olduğundan gidip baktım ve şato şeklindeki seramik aksesuarın arkasından altına girip orda öldüğünğ gördüm. Aslında girip çıkamayacağı, hatta gireceği bir yer değil. Diğer iki balık büyük tankta öldüklerinde de aynı aksesuar o tanktaydı...
Acaba üçü de bir şekilde o bölüme girdikleri için mi öldü ?
Ya da zaten gözlerinin olmaması genetik bir sorundandı ve ne kadar büyüseler ve iyi olsalar da sistemik bir sorunları mı vardı ?
Dün iki küçük cüce vatoz koydum yanlarına, gayet sağlıklı ve hareketliler, onlarla ilgili bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum.
Bu akşam on onbeş litre kadar su çekip dinlendirilmiş ve prime eklediğin suyu ilave ettim.

Sizce ölüm nedenleri ne olabilir, iki tanktaki diğer 2+4 japon gayet sağlıklı ve mutlular ve gözle görülür büyüme katettiler...

Aksesura yüzündense kendimi asla affedemem. Ama belirti dahi vermeden birden ölmeleri canımı çok sıktı. Su değerlerim gayet iyi. Bilindik markaların japon yemlerini ve bitkisel yemlerini kullanıyorum, epey çeşidimiz var.

Bahsettiğim aksesurarın ve veyselin bugün çektiğim fotoğrafını ekliyorum.

LÜTFEN FİKİR VERİN... DİĞERLERİNİ DE KAYBETMEK İSTEMİYORUM. Bu kadar özenli bakıma neden sadece 6-7 yaşadıklarını ve hastalık belirtisi vermeden öldüklerini anlayamıyorum. Yıllarca fanualarda işkenceden farksız yaşam sürenler varken ben nerde hata yapıyor olabilirim ?


Fotoğraf:
Hastalık Belirtileri:
Akvaryum Kapasitesi (litre):
Akvaryumdaki Diğer Canlılar:
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
Filitrasyon:
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.):[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200735/120220190557491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200735/120220190557581.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlasPoyrazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 3017
AtlasPoyrazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2019 07:38
Geçmiş olsun çok üzüldüm ...

Bakteri çakışması olabilir

3 iç filtre neden çalışıyor ? Çok fazla akıntı yapıp strese sokacaktır, fazlaca yorulurlar !

Teşekkür Edenler: [T]200735,sonsuzpati[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

penamyokÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 70
penamyokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2019 08:32
İnsanların yarısı balıklarını bu kadar önemsemiyor sizin bu kadar üstüne düşüp yine de kaybetmeniz üzücü olmuş. Malesef neden kaybettiğiniz hakkında bir fikrim yok. İnşallah sebebini bulan biri çıkar ve daha fazla kayıp yaşamazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brigantesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 3586
brigantesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2019 08:53
Merhaba geçmiş olsun, balıklar muhtemelen daha önceden patlak göz veya göz fungusu hastalığı geçirmiş olabilirler. Bu kalıcı hasar verir mi bilmiyorum ama siz yine de doğal olmayan o dekoru çıkarın. Boyalı dekorlar suya kimyasal salınım yapıyorlar.

Teşekkür Edenler: [T]200735,sonsuzpati[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmitYilmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/10/2018
İl: Samsun
Mesaj: 886
UmitYilmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2019 09:43
[QUOTE=sonsuzpati][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200735/120220190557581.jpg[/IMG][/QUOTE]
Suçlu budur hocam plastik katkılar var bunların içerisinde suyu bozuyorlar balıklar zamanla ölüyorlar. Ayrıca sizi tebrik etmek istiyorum birçok kişinin bakmak bile istemeyeceği sakat hayvanlarla bu şekilde ilgilendiğiniz için 👏🏻

Teşekkür Edenler: [T]200735,sonsuzpati[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonsuzpatiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2017
İl: Izmir
Mesaj: 165
sonsuzpatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2019 11:17
Aksesuar plastik değil seramik, suya salınımı yok bir buçuk yıldır duruyor akvaryumlarında. Önde alt iki tarafta boşluk var yarım, oraya gidip çıkıyorlardı,hatta iki hafta önce tek gözlü birden ölünce, diğer tanktaydı hem o hem aksesuar, su değerleri herşeyi konrtol ettim. Balıkta hiç bir belirti yok, aklıma oraya sıkışmış incinmiş mi acaba geldi, yedi aydır duran şey akvaryumda, onun dışında iki tane toprak küp var sadece, yapay şeyler kullanmıyorum sağlıkları için.
Bakteri çakışması gibi bir durum olduğunu düşünmüyorum, önceki akvaryumlarından geçirirken çok dikkat ettim, bu akvaryumda flower horn vardı, ona büyük akvaryum alıp bir aya yakın sürede geçirdim, bu boşaldığında zaten kendi akvaryumlarındaki filtreleri çalıştırmaya başlamış, onlardan su almıştım, üstelik öyle bir durumda aynı akvaryumda yaşadığı tek gözlü teleskopta da sıkıntı olurdu,ne onda ne de diğer japonların yanından aldığımda sorun yok.
Gece 1.30 gibi diğerleriyle yüzüyordu.
Ölüsünü iyice inceledim, hiç bir anormallik yok...
Hepsine ayrı bağlanıyor ama onu ayrı seviyordum, ilk zamanlar yemleri çubukla ağzına veriyordum aç kalmasın diye.
Yem çeşidim çok, ama yemden kaynaklı bir şey, tek birine etki yapmaz ki...
Belki inanmazsınız ama nazar ya da kötü enerjiden bile olabileceğini düşünüyorum. Daha bir gün önce akvaryumların videosunu, babası fanusta iki japon bakan arkadaşa yolladım... Çok güzel fotoğraflarını çektim...
Açıklama bulamamak en kötüsü, ve gerçekten bu kadar emeğe, dikkate, özene neden bu kadar kısa benimle kaldıklarını anlayamıyorum. Şimdi 150 litrelik akvaryumda iki japon yaşıyor, asla onları alıp diğer akvaryumda altısı yaşasın bile demiyorum ki o da 150 litre ve çok iyi filtreleme sistemine sahip... Görüyorum ilanlarda 20-30 litreye on, yirmi japon koyanlar var, onlar nasıl yaşıyor aklım almıyor.

Üç iç filtreye gelince, diatonlar arttınca temizledim su iyice bulandığı için kısa süre üçü çalıştı. Aktif olan iki tane birinin şelale aparatı var o da suyun hemen altında ufak dalgalanma yapıyor. Diğerinin çıkışa pipo filtrenin delikli uzun plastik parçasını takıp arka köşeye koydum akıntı yapmadan üç dört santim aşağıdan küçük hava kabarcıklarıyla dalgalanma yapıyor
Dış filtreden gelen suyun debisi yüksek diye içine bolca elyaf koyduğum bir iç filtre plastiğinden veriyorum suyu ki akışı diğer kullanılmayan üçüncü filtrenin üstüne doğru. Orada cüce vatozlar duruyor akıntı yok....

Üzüntümü paylaşan ve fikir üreten herkese teşekkürler, ama ben işin içinden çıkamıyorum.

Tüm hayvanların kurtarma ve engelli, engellilerde farkedilmeyecek yapısal sorunlar çıkabiliyor, özellikle kuşlar çok sıkıntılı oluyor, ama balıkta anlamadığım sorunun ne olduğu, bir belirti olsa, bir gün yem yemese, durgun olsa yine tamam atladığım bir şey var diyeceğim, paranoyakça gece uyanınca bile gidip hepsini kontrol eden biriyim.

Burda diğer başlıklara bakıyorum, günlerce hasta olan sonra iyileşen ya da ölen balıklar var, benim üç kaybımda da aniden ve ne öncesinde ne sonrasında en ufak belirti yok...
[EDIT]sonsuzpati,2019-02-12 11:18:14[/EDIT]

İki hafta önce ölen ile bugün ölen ayrı akvaryumlardaydı, 7 ay önce geldiklerinden bu yana bir araya hiç gelmediler. Ölümlerin ortak noktası aynı yerden gelen tek gözlü aynı tür olmaları ve aynı yemlerle beslenmeleri.
Bir de şu seramik aksesuar, dünkü ölen balığın tankında bir açıklığa filtre süngeri tıkamıştım, önde boşluk olan yeri de arka cama yaklaştırıp koymuştum, vatozlara da saklanma yeri olsun diye...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir