Hagen Aqua Deco Testi Aşama Aşama - Yeni Alacaklar


AlcynoneÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/12/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 109
AlcynoneÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2019 14:15
Bu başlığınız forum ana giriş ekranına sabitlenmeli bence.

Tankımı ilk kurduğumda kullanmıştım, iki ayda 19 balığımı kaybettim, lepistes ve cüce vatos olmak üzere. Ne zaman sorunun kumdan kaynaklandığını anlayıp tankı bozup yeniden kurdum, o zaman ölümler durdu, hasta balıklarım iyileşti.

Şu an içinde sadece iki dal bitki haricinde başka bir canlı olmayan 5 litrelik bir tankımın dibinde bu quartz kumdan kullandım. Bahsettiğiniz enteresan yosun streç film gibi, tepeden bir çarşaf bırakmışsınız gibi her yeri kapladı.

Bu kumu kullanıp da çok memnunum diyenlere çok şaşırıyorum. Yan yana koyduğunuzda aynı görünüyor, aslında bizdeki zehirli...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2019 14:48
Hagen'in sattığı siyah kum:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/197989/241020191440341.jpg[/IMG]
[URL]https://ca-en.hagen.com/Aquatic/Decorative/Gravel/12471[/URL]

Aquadeco nun sattığı siyah kum:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/197989/241020191441571.jpg[/IMG]
[URL]http://www.aquadeco.com/en/aquarien/g-030-glanzkies-schwarz/[/URL]

Yine aquadeco'nun bir diğer siyah kumu (nature soil, farklı ebatlarda farklı kod adları var):

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/197989/241020191443181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/197989/241020191443281.jpg[/IMG]
[URL]http://www.aquadeco.com/en/aquarien/g-070-nature-soil-schwarz-fein-10-l/[/URL]

Ne Hagen "Hagen" diye bir siyah kum satıyor, ne de aquadeco "Hagen" diye adlandırdığı bir siyah kum. "Orijinal Aquadeco Siyah Hagen Kum" diye bir ürün yok, bu isimle satılan kumları alıp orijinal kum aldığını zanneden varsa çok yanılıyor.

+1: [T]217331,lazarusv20[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2019 17:29
[QUOTE=prax]10 aylık bir kullanımdan sonra Aqua Deco Hagen adıyla satılan ürünü tavsiye etmiyorum. Bir sürü sorunla karşılaşan insanlar gördüm. Ben de 10 ay daki sorunları aktarayım.
-Son zamanlar da Elma Salyangozu aldım . Belli bir süre yaşadılar ve öldüler. Vatozlar öldü. Çöpçü Balıkları öldü. Yani yerde ve alt yüzeyde hayatını devam ettiren balıklar öldü ve ölmeye devam ediyorlar.. 1 senedir maşallah sadece melek balıkları sağlıklılar ve ölmediler. Şimdi diyeceksiniz su değerlerinden veya başka bir hastalık girmesi muhtemeldir diye. Ama hiç bir hastalık bulgusu yokdu. Nitrit nitrat Ph Kh Gh Hepsi normaldi. Zaten bir senedir akvaryum kurulu faal ve bakteri kültürü tamamen oluşmuştu.
- Uzun vade olarak Çok değişik bir yosun sorunu ile karşılaştım. Normal de Deniz akvaryumlarında görülen Red algea, mor veya siyah alglar oluştu. Bildiğiniz tabanı örümcek ağı gibi kapladı ve Hagen Taşlarını da birleştirdi. Yosunu temizlemek isterken taşlarda blok halinde yosunla beraber geliyordu. El ile temizleme mümkün olmuyordu. Akvaryuma Belli bir süre ara verdim ama Çok eskiden beri akvaristim. Hiç bir şekilde O tarz yosunlarla karşılaşmamıştım.

Yakın zaman da Siyah Quartz Hagen kumlarını çıkartmayı düşünüyorum. Yani tavsiye etmiyorum. Ayreten Bi başka konu da görmüştüm. Renkler tamamen siyah değil. Beyaz kahverengi taşlarda var demişti arkadaşlar. Bu doğru. Kahverengi Taşlar bildiğiniz Cam gibi. Kırınca cam gibi kırılıyor. Hatta Bu renk durumundan dolayı aldığım kişi ile irtibata geçtim. Firmayı aradı ama firma öyle yapıyoruz demiişti ilk başlangıçda ve satıcı Anadolupet den alıyorum dedi. Anadolupet distribitör dür dedi burda yanlışlık olmaz dedi orginal yollarlar dmişti. Ben de tamam deyip öyle kullanayım dedim. Ama orginal filan değil. Yeni alacaklara Tavsiyem. Hiç bir şekilde, ve renkte Quartz Kum satın almayın çünkü genellikle hileli olabiliyorlar(Bunlar üretimcilerin suçu).

Öneri olarak AquaClay , Dere kumu, silis kumu, Lav kırığı, veya besleyeceğiniz balık ve bitkilere göre özel olarak üretilmiş olanlardan alınız. ADA, Tropica, vs ... gibi

Hepinize saygılar [/QUOTE]

Merhaba Hocam uzun ve uğraşlı bir yoldan geçmişsiniz. Testler yapmışsınız sonuçta kullanılır demişsiniz ancak 10 ay sonunda hüsran olmuş.

Açıkçası kusura bakmazsanız test yöntemlerinizi ve metodlarınızı biraz basit buldum.

51,55gr'lık örnekten 2,28gr çıktıysa %4,4 olur oranınız %1 değil.

Asit test yapmısşınız ama kullandığınız su alkali yani bazik. CaCO3 yani karbonat varsa asit ile tepkimeye girer ve bozunarak pH'ı yukarı yönde tamponlar. Yani bitkili akvaryumda CO2 çözmeye çalıştığınızda pH düşme eğiliminde olur ancak salınım yapan kum/malzeme ortam asidik değilse salınım yapmaz. Tuz ruhu ile yapılan test de bu yüzdendir. Kısaca salınım testi pH 7 altında olan sularda yapılır. Sizin zaten mevcut suyunuz salınım başlangıç eşiğinin çok üzerinde bir pH'ta olduğu için fark gözlemlememişsiniz.

Kumun içeriğinde demir metalinin bulunması faydalı diye kim söyledi bilmiyorum ama bitkilerin demiri kullanabilmesi için şelatlanmış yani suda çözünür durumda olması gerekiyor. Demir metal halde suda bulunursa en kötü oksitlenir bildiğiniz pas olur onun da faydası var mı bilmiyorum ama kanında hemoglobin olan canlılar için pas demek tetanoz demek, alyuvarların oksijen bağlayamaması ve yavaş yavaş boğulmak demek.

Benim tahminim sizin sorununuzun kaynağı pas, yani demir oksit ya da kumun içerinde bakır bulunması. Paslanmayı hızlandıran yöntemlerden birisi asit diğeri tuz. Eğer kumun içeriğindeki demirin pasa dönüşüp dönüşmediğini görmek istiyorsanız bildiğiniz deniz suyuna (ya da bol tuzlu bir suya) daldırıp, kum iyice ıslandıktan sonra çıkartın ve beyaz bir kumaş üzerine koyun (miktar mümkünse 200-300gr civarında olsun) ve güneşte açık havada kurutun. Beyaz kumaş ile ovuşturduğunuzda kırmızı ya da yeşil toz görüyorsanız paslanmış (kırmızı ise demir yeşil ise bakır) demektir. Bence metal halde demir bulunması sakıncalı ancak denemediğim için yorum yapamıyorum, hatta bazı akvaryumcuların akvaryumlarına inşaat çivisi attığını ve bunun belli bir paraziti engellediğini bile duydum.

Son olarak benzer yapıda Hagen adı ile aldığım bir kumu kendi akvaryumumda 4 yıla yakın zamandır kullanıyorum, amano karides, nerite, adi salyangoz, japon, güney amerika chiclidleri, lepistes, melek, sae, L144 türü balıklar ve canlılar farklı zamanlarda farklı adetlerde misafir oldu bu akvaryuma ve hiç birisinde ölüme rastlamadım. Canavar gibi CO2 ve gübre takviyesi ile çok güzel bitkiler de yetiştirdim, anlamsız ölümler olmadı. Ama denim kullandığım bildiğiniz siyah cam gibi pırıl pırıl bir kumdu ki bana satan akvaryumcu arkadaş "abi hagen diye bir kum yok ama senin hagen diye aradığın bu" diyerek vermişti bana da amatörlük döneminde bu forumla tanışmadan önce...

Yani tüm hagen diye satılan kumlar kötüdür diyemem ama sanırım son zamanlarda bir yerden ithal edilip farklı farklı paketlenmiş Hagen adı ile pazarlanan ve aslında orijinali-hakikisi-öz hakikisi-en hakikisi bile olmayan bir şeyin sahtesi ve zararlısı bir ürün var ve dikkatli olmak gerekiyor.

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrimiçi

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21457
KınayuÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2019 17:38
Selamlar bir dönem yaklaşık 10-12 yıl önce bu kumlardan Hagene merak sarıp aldım halen kullanıyorum daha bir sorunla yok pas yaptı yok yok boyadı yok o oldu bu olduyla hiç karşılaşmadım yaşamadım .
Baya baya aktif olduğum formumuzda açılan en fazla gördüğünüz denk geldiğiniz konular ne diye sorulsa ?
Balığım ne zaman doğurur ilk sırayı ikinci sırayı Bio life filtre ve üçüncü sırayı bu Hagen kum pas yaptı yok siyah renk salınım yaptı mıknatıs testi tuttu tutmadı gelir [:)]

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]
+1: [T]189019,AtlasPoyraz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2019 19:19
[QUOTE=Kınayu]Selamlar bir dönem yaklaşık 10-12 yıl önce bu kumlardan Hagene merak sarıp aldım halen kullanıyorum daha bir sorunla yok pas yaptı yok yok boyadı yok o oldu bu olduyla hiç karşılaşmadım yaşamadım .
Baya baya aktif olduğum formumuzda açılan en fazla gördüğünüz denk geldiğiniz konular ne diye sorulsa ?
Balığım ne zaman doğurur ilk sırayı ikinci sırayı Bio life filtre ve üçüncü sırayı bu Hagen kum pas yaptı yok siyah renk salınım yaptı mıknatıs testi tuttu tutmadı gelir [:)][/QUOTE]

Demek ki 10-12 yıl önce hobide bu kadar hin distribütörler yoktu. [:)]

Bunca hobici aynı kumdan şikayet ettiğine göre geçen zamanda bu kuma olan ilgi bazılarının avuçlarını kaşındırmış ve demir katarak daha ağır çekmesini sağlamayı akıl etmişler, sonuçlarına da katlanmadıkları için bir sıkıntı yaşamıyorlar. Reeflowers'ın siyah kumu dışında, açık satılan bu "hagen" denen malzemenin bir muhatabı yok, üretici firma yok, paket yok, sorun yaşadığınızda başvurabileceğiniz bir ilgili yok.

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrimiçi

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21457
KınayuÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2019 20:29
[QUOTE=ceyh]

Demek ki 10-12 yıl önce hobide bu kadar hin distribütörler yoktu. [:)]

Bunca hobici aynı kumdan şikayet ettiğine göre geçen zamanda bu kuma olan ilgi bazılarının avuçlarını kaşındırmış ve demir katarak daha ağır çekmesini sağlamayı akıl etmişler, sonuçlarına da katlanmadıkları için bir sıkıntı yaşamıyorlar. Reeflowers'ın siyah kumu dışında, açık satılan bu "hagen" denen malzemenin bir muhatabı yok, üretici firma yok, paket yok, sorun yaşadığınızda başvurabileceğiniz bir ilgili yok.[/QUOTE]
Diyorsun yani Ceyhun kardeşim yada bana hiç denk gelmedi demek,ki Allah gönlüme göre veriyor [:)] Hinlik ve hin düşünceliler hep vardı bugünde var yarında olacaktır.

Tabi şöylede düşünmek lazım karşıdaki hinlik peşinde alanda neticede bir Uyanık [8)][EDIT]Kınayu,2019-10-24 20:32:15[/EDIT]

Beğenenler: [T]217331,lazarusv20[/T]
+1: [T]197989,ceyh[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkuzenÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 24/12/2018
İl: Kirklareli
Mesaj: 179
fatihkuzenÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2019 20:52
Kaç tefa aldım. hepsini denedim. Mıknatıs bazı kum tanelerini çekiyor. [B][/B] Hepsi aynı. Hic zararı yok. Hiç yararı da yok. Demir kullanmazsam bitkiler duruyor. Uçları sarariyor. [EDIT]fatihkuzen,2019-10-25 20:54:05[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

firstourloveÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2018
İl: Diyarbakir
Mesaj: 93
firstourloveÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2019 23:49
Merhabalar.
Ben de hagen kum alacağım. hatta bu gece sipariş verecektim ki bu yazılanları okudum.
Ben tabana tropica substrace 2.5 litre , üzerine ince bir tabaka hagen, üzerine sera floredepot 2.4 kh, en üste de hagen kum bırakmayı düşünüyorum. floredepot sayesinde tabana gübre gereksinimim kalmayacak. Sıvı gübre takviyesi olacak tabiki. Akvaryuma bırakacağım bitki zeytin olacak. Anabiaus olacak. bir de mosslar. mangrow kökü olacak. Powe led ışık olacak. 100x30x44 ölçülerde akvaryumum 130 litre.

Alacağım sitede "aquadeco 25 kg" kum olarak geçiyor. Poşetin üstünde mavi bir etiket görünüyor sitedeki resimde. Umarım ki pişman olmam.
Bir de 25 kg yu yıkaması var.
Düşünceleriniz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

firstourloveÇevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2018
İl: Diyarbakir
Mesaj: 93
firstourloveÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2019 10:22
[QUOTE=firstourlove]Merhabalar.
Ben de hagen kum alacağım. hatta bu gece sipariş verecektim ki bu yazılanları okudum.
Ben tabana tropica substrace 2.5 litre , üzerine ince bir tabaka hagen, üzerine sera floredepot 2.4 kh, en üste de hagen kum bırakmayı düşünüyorum. floredepot sayesinde tabana gübre gereksinimim kalmayacak. Sıvı gübre takviyesi olacak tabiki. Akvaryuma bırakacağım bitki zeytin olacak. Anabiaus olacak. bir de mosslar. mangrow kökü olacak. Powe led ışık olacak. 100x30x44 ölçülerde akvaryumum 130 litre.

Alacağım sitede "aquadeco 25 kg" kum olarak geçiyor. Poşetin üstünde mavi bir etiket görünüyor sitedeki resimde. Umarım ki pişman olmam.
Bir de 25 kg yu yıkaması var.
Düşünceleriniz ?[/QUOTE]

Tekrar yazıyorum.
Kumun geldi 2 gün önce. Mıknatısa yapışmıyor. Tuz ruhunda tepkime vermedi.
Akvaryumu kuracağım. İlerleyen süreçte bakalım neler yaşanacak .
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2019 10:34
Gereksiz ve boş bir çaba, bi laboratuvarda test ettirseydiniz daha faydalı bilgi aktarımı yapmış olurdunuz. Bir kum pazarlamacısı ile konuştum zamanında "biz bile laboratuvara test ettirmeden kumun ne olduğunu anlayamıyoruz bazı akvaristler tuz ruhu ve mıknatısa test diyorlar ve herşey yolunda giderse kuma iyi diyorlar çok garip bir durum bu, zaten çoğu dağ da, kaya da, taş da karbonat ve demir vs. gibi esermiktarda elementler bulunuyor ve karbonat olan kaya haliyle asitle reaksiyona girince köpürüyor bu onu kötü yada zararlı bir kum yapmıyor sadece arındırıp öyle kullanmak gerekiyor" demişti.

+1: [T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]206719,Flexa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2019 12:31
Ali Bey'e sonuna kadar katılıyorum, bu manasız testlere artık bir son vermek gerekiyor. Madem olay demirin suya fazla salınması neden sadece bir demir testi alıp ölçüm yapmıyorsunuz? Nedir bunca manasız testin amacı?

1) Tuz ruhu (hidroklorik asit) ile taş tepkimeye sokuyorsunuz. Sokaktan toprak bile alsanız muhtemelen tepkimeye girer. Bu yöntemi özellikle jeologlar kullanıyor, evet bilimsel sayılan bir testir. Fakat amaçları demir olup olduğunu anlamak değildir. Kalsiyum karbonat (CaCO3) olup olmadığını anlamaktır. Çünkü kalsiyum karbonat bulunma olasılığı çok çok daha fazla. İşin uzmanı jeologlar bile bunu kalsiyum karbonat amaçlı bir "ön test" (dikkat edin net sonuç vermez, sadece fikirdir) olarak kullanırken, burada net bir şekilde demir analizi yapılması saçmalamaktan başka bir şey değil.

2) Mıknatısa yapışmasıyla demir içeriğini anlamanıza imkan yok. Bir cisim Curie noktasına kadar ısıtılırsa manyetik özelliğini tamamen kaybeder. Mıknatısınıza yapışan taşları alın, az ocağa tutup tekrar yapıştırmayı deneyin. Yapışmadığını göreceksiniz. Halbuki demir yine orada aynı formda durmaktadır. Ürün size ısıtılıp satılsa, 100 kat fazla demir barındırsa, ruhunuz duymaz bu şekilde.

3) Diyelim ki her şey yolunda gitti ve yapıştı. Her birinizin kullandığı mıknatısın manyetik alan şiddeti farklı. Aynı ürün kimisinde yapışırken, kimisinde yapışmayabilir. Nereden anlayacaksınız? Bir standart bile yok. Diyelim 1cm^3'lük neodimyum mıknatısa yapışıyor. Kaç ppm demir barındırdığını hiç paralel bir testle ölçüp test ettiniz mi? Yapışınca zararlı, yapışmayınca zararlı çizgisini hangi ölçüme dayandırılarak çizildiği bile belli değil. Kaldı ki yapışmanın etkisini ölçemeyeceğiniz için, hiçbir zaman ne kadar demir barındırdığını bilme şansınız da yok.

4) Kaç ppm demir barındırdığını bildiniz diyelim (ne yazık ki bilemezsiniz, çünkü demirin birçok bileşeni de mıknatıs tarafından etkileşime girer). Yine de bilseniz dahi, bu demirin yüzde kaçının toprak tarafından suya salınacağını bilebilme imkanınız yok ki buradaki anahtar nokta bu. istediği kadar demir barındırsın, dışarısında onu saran ve salınmasına izin vermeyen bir katman varsa hiçbir mana ifade etmez o demir.

5) Encylopedia of Agrophysics kitabında Magnetic Properties of Soil başlığı altında bir konu var. Merak edip inceleyecek olursanız göreceksiniz ki, çoğunlukla demir içeriği manyetizmaya katkı sağlasa da toprakta birçok ferromagnetik ve paramagnetik mineral bulunabiliyor. Özetle, mıknatısa yapışıyor olması, zararlı olacağını göstermeyeceği gibi bu mineraller açısından zengin olduğunu dahi gösteriyor olabilir. Kitapta manyetik özellik ile demiri özdeşleştirmiyor, daha çok manyetik özelliği olan minerallerden bahsediyor. Elbette bunların önemli bir kısmı demir bileşiği, fakat daha önceki maddede dediğim gibi, bunlar manyetik özellik gösterse de suya demir salmaz.

6) Paslanır, tetanoz olunur bile denmiş. Tetanozun pasla doğrudan hiçbir alakası yoktur. Tetanoz, Clostridum tetani adı verilen bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır ve herhangi bir yerden bulaşabilir. Özellikle paslı cisimlerden bulaştığı algısının, o cisimler dışarıda çok uzun süre beklediği ve bu süreçte muhtemelen kontamine olduğu için oluştuğu düşünülüyor. Bunun yanında hemoglobinli canlılarda oksijen bağlanmasını engellediği de doğru değil. Tetanozun olayı, tetanospasmin adı verilen nörotoksinin kaslara etki etmesidir.

[B]Muhakkak yanlış anlaşılacağı için yine, tekrar özetleme gereği duyuyorum:[/B]

Yapılan bu tuz ruhu ve mıknatıs testi, size suya sayılanacak demir içeriği hakkında hiçbir bilgi veremez.

Bu testi yaptığınızda testten kalan kumlar hayvanlarınızı öldürmüş olabilir, fakat bu durumun demir kaynaklı olduğunu yaptığınız test dolayısıyla anlama imkanınız yok. Tamamen gözden kaçan başka bir toksik faktör olabilir.

Demiyorum ki bu toprakları gidin güvenle kullanın, sadece demiri bu şekilde anlayamayacağınızı söylüyorum. Bunlar detaylı laboratuvar analizleri gerektirir.

İlla ki suya saldığı demiri ölçmek istiyorsanız, işin doğrusunu yapıp bir demir test kiti alın ve ölçüm yapın.

[B]Güvenmediğiniz markaların kumlarını alıp da canlılarınızı riske atmayın.[/B][EDIT]Flexa,2019-11-22 12:43:43[/EDIT]

Beğenenler: [T]217969,AliA[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]208559,GirayKaan[/T][T]187047,mrah[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]208559,GirayKaan[/T][T]187047,mrah[/T]
+1: [T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]217969,AliA[/T][T]208559,GirayKaan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakancezÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2019
İl: Izmir
Mesaj: 393
hakancezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2019 12:51
[QUOTE=Flexa].

[B]Güvenmediğiniz markaların kumlarını alıp da canlılarınızı riske atmayın.[/B][/QUOTE]

İsini düzgün yapan firmalar ve esnaftan alışveriş yapmak önemli. Daha önce yazmıştım akvaryum kuracağım zaman siyah kum istiyordum. Bir kum aldım, kokusu dokusu ben boyandim diyordu. İsime sinmedi. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile Malawi İzmir firmasına yonlendirildim.

Bu enstantanede foruma da uye olmustum. Konuları okudukca siyah kum ile alakali yaşanan faciaları anladım.

Malawi İzmir firmasina gittim. Bakin boyle böyle sorunlar yaşanıyormuş ne ise düzgünü bana ondan verin dedim. Bizde bu tarz urunler yok bakin kendi akvaryumlarımızda da kullaniyoruz diyerek su an kullanmakta olduğum kumu verdiler.

Su an akvaryumumun 3 ayındayım. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Muhtemelen yaşamayacağım da. Bu noktada alisveris edilen mekan çok onemli gerçekten de.

Test konusunda da birkac sey yazacağım acemi gözüyle. Eminim bazi testler hobide çok onemlidir. Özelikle spesifik akvaryum sistemlerinde.

Ancak en basitinden ornek vereyim. Son derece basit bir şey olan isi ölçmek konusu bile tam bir karmaşa. Gerek ısıtıcı gerekse de termometrelerin hata payları cok fazla. Benzer bir konuyu PH konusunda da yaşadım.

Bu yuzden bence de yukarida yazildigi uzere olcum ve testler konusunda da dikkatli olmak lazım. Sapma oranlari, optimal test koşulları, sicaklik nem gibi parametreler ile iliskileri derken bir noktadan sonra eve laboratuvar kuracak hale getirtebilir insanı.

Ha mesela ben örneğin lambalar konusuna takıntılı adamım. Ölçmeye yonelik hevesliyimdir. Ancak son derece iyi cihazlarla bile sapmalar cok fazla olabiliyor. Sahsen ben bu tarz isleri de ayri bir hobi olarak goruyorum. Ama belirleyici sonuc veriyor mu, pek emin değilim



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2019 12:59
[QUOTE=hakancez]

İsini düzgün yapan firmalar ve esnaftan alışveriş yapmak önemli. Daha önce yazmıştım akvaryum kuracağım zaman siyah kum istiyordum. Bir kum aldım, kokusu dokusu ben boyandim diyordu. İsime sinmedi. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile Malawi İzmir firmasına yonlendirildim.

Bu enstantanede foruma da uye olmustum. Konuları okudukca siyah kum ile alakali yaşanan faciaları anladım.

Malawi İzmir firmasina gittim. Bakin boyle böyle sorunlar yaşanıyormuş ne ise düzgünü bana ondan verin dedim. Bizde bu tarz urunler yok bakin kendi akvaryumlarımızda da kullaniyoruz diyerek su an kullanmakta olduğum kumu verdiler.

Su an akvaryumumun 3 ayındayım. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Muhtemelen yaşamayacağım da. Bu noktada alisveris edilen mekan çok onemli gerçekten de.

Test konusunda da birkac sey yazacağım acemi gözüyle. Eminim bazi testler hobide çok onemlidir. Özelikle spesifik akvaryum sistemlerinde.

Ancak en basitinden ornek vereyim. Son derece basit bir şey olan isi ölçmek konusu bile tam bir karmaşa. Gerek ısıtıcı gerekse de termometrelerin hata payları cok fazla. Benzer bir konuyu PH konusunda da yaşadım.

Bu yuzden bence de yukarida yazildigi uzere olcum ve testler konusunda da dikkatli olmak lazım. Sapma oranlari, optimal test koşulları, sicaklik nem gibi parametreler ile iliskileri derken bir noktadan sonra eve laboratuvar kuracak hale getirtebilir insanı.

Ha mesela ben örneğin lambalar konusuna takıntılı adamım. Ölçmeye yonelik hevesliyimdir. Ancak son derece iyi cihazlarla bile sapmalar cok fazla olabiliyor. Sahsen ben bu tarz isleri de ayri bir hobi olarak goruyorum. Ama belirleyici sonuc veriyor mu, pek emin değilim


[/QUOTE]

Merhabalar,

Dediklerinize katılıyorum kesinlikle. Ben de Malawi'den almıştım, iki farklı markadan aldım üstelik. İkisinde de hiçbir sorun olmadı. Ne karidesim öldü ne de vatozum.

Ölçüm yapacaklara öğretilen ilk şey, her ölçümün bir hata payı aralığı olduğudur. Örneğin sıcaklık 25°C değildir 25±1°C'dir. Çoğu termometre 1°C'lik bir hata aralığına sahip. pH metre gibi cihazlarda bu hata oldukça az değil. Bunun sebebi bizim paramızla alabildiğimiz cihazların hassasiyetinin bu ölçüde olması. Yoksa bunun milyonda birini ölçebilen laboratuvar cihazları dahi var.

Dediğiniz gibi ölçüm işi, konunun bambaşka bir boyutu. Fakat hata payı her zaman göz önünde bulundurulmalı. Lakin bu paylar pratik kullanıma uygun olması gerektiğinden, sonucu çok etkileyecek düzeyde kalmıyor genelde. Örneğin demiri ölçtüğünüzde sınırdaysa, bunu güvensiz kabul edebilirsiniz. Çünkü bir ihtimal aşmış olma durumu söz konusudur. Fakat sınırın oldukça altındaysa, hata payıyla sınırı aşma imkanınız pek yoktur. Dolayısıyla doğru şekilde kullanılırsa güvenlidirler. Lakin ben gerek görmüyorum bu testlere. Merak eden elbette kullanabilir. Burada demek istediğim, madem demir ölçülmek isteniyor, bu doğru yoluyla yapılmalı demekti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2019 13:26
[QUOTE=Flexa]Ali Bey'e sonuna kadar katılıyorum, bu manasız testlere artık bir son vermek gerekiyor. Madem olay demirin suya fazla salınması neden sadece bir demir testi alıp ölçüm yapmıyorsunuz? Nedir bunca manasız testin amacı?

1) Tuz ruhu (hidroklorik asit) ile taş tepkimeye sokuyorsunuz. Sokaktan toprak bile alsanız muhtemelen tepkimeye girer. Bu yöntemi özellikle jeologlar kullanıyor, evet bilimsel sayılan bir testir. Fakat amaçları demir olup olduğunu anlamak değildir. Kalsiyum karbonat (CaCO3) olup olmadığını anlamaktır. Çünkü kalsiyum karbonat bulunma olasılığı çok çok daha fazla. İşin uzmanı jeologlar bile bunu kalsiyum karbonat amaçlı bir "ön test" (dikkat edin net sonuç vermez, sadece fikirdir) olarak kullanırken, burada net bir şekilde demir analizi yapılması saçmalamaktan başka bir şey değil.

2) Mıknatısa yapışmasıyla demir içeriğini anlamanıza imkan yok. Bir cisim Curie noktasına kadar ısıtılırsa manyetik özelliğini tamamen kaybeder. Mıknatısınıza yapışan taşları alın, az ocağa tutup tekrar yapıştırmayı deneyin. Yapışmadığını göreceksiniz. Halbuki demir yine orada aynı formda durmaktadır. Ürün size ısıtılıp satılsa, 100 kat fazla demir barındırsa, ruhunuz duymaz bu şekilde.

3) Diyelim ki her şey yolunda gitti ve yapıştı. Her birinizin kullandığı mıknatısın manyetik alan şiddeti farklı. Aynı ürün kimisinde yapışırken, kimisinde yapışmayabilir. Nereden anlayacaksınız? Bir standart bile yok. Diyelim 1cm^3'lük neodimyum mıknatısa yapışıyor. Kaç ppm demir barındırdığını hiç paralel bir testle ölçüp test ettiniz mi? Yapışınca zararlı, yapışmayınca zararlı çizgisini hangi ölçüme dayandırılarak çizildiği bile belli değil. Kaldı ki yapışmanın etkisini ölçemeyeceğiniz için, hiçbir zaman ne kadar demir barındırdığını bilme şansınız da yok.

4) Kaç ppm demir barındırdığını bildiniz diyelim (ne yazık ki bilemezsiniz, çünkü demirin birçok bileşeni de mıknatıs tarafından etkileşime girer). Yine de bilseniz dahi, bu demirin yüzde kaçının toprak tarafından suya salınacağını bilebilme imkanınız yok ki buradaki anahtar nokta bu. istediği kadar demir barındırsın, dışarısında onu saran ve salınmasına izin vermeyen bir katman varsa hiçbir mana ifade etmez o demir.

5) Encylopedia of Agrophysics kitabında Magnetic Properties of Soil başlığı altında bir konu var. Merak edip inceleyecek olursanız göreceksiniz ki, çoğunlukla demir içeriği manyetizmaya katkı sağlasa da toprakta birçok ferromagnetik ve paramagnetik mineral bulunabiliyor. Özetle, mıknatısa yapışıyor olması, zararlı olacağını göstermeyeceği gibi bu mineraller açısından zengin olduğunu dahi gösteriyor olabilir. Kitapta manyetik özellik ile demiri özdeşleştirmiyor, daha çok manyetik özelliği olan minerallerden bahsediyor. Elbette bunların önemli bir kısmı demir bileşiği, fakat daha önceki maddede dediğim gibi, bunlar manyetik özellik gösterse de suya demir salmaz.

6) Paslanır, tetanoz olunur bile denmiş. Tetanozun pasla doğrudan hiçbir alakası yoktur. Tetanoz, Clostridum tetani adı verilen bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır ve herhangi bir yerden bulaşabilir. Özellikle paslı cisimlerden bulaştığı algısının, o cisimler dışarıda çok uzun süre beklediği ve bu süreçte muhtemelen kontamine olduğu için oluştuğu düşünülüyor. Bunun yanında hemoglobinli canlılarda oksijen bağlanmasını engellediği de doğru değil. Tetanozun olayı, tetanospasmin adı verilen nörotoksinin kaslara etki etmesidir.

[B]Muhakkak yanlış anlaşılacağı için yine, tekrar özetleme gereği duyuyorum:[/B]

Yapılan bu tuz ruhu ve mıknatıs testi, size suya sayılanacak demir içeriği hakkında hiçbir bilgi veremez.

Bu testi yaptığınızda testten kalan kumlar hayvanlarınızı öldürmüş olabilir, fakat bu durumun demir kaynaklı olduğunu yaptığınız test dolayısıyla anlama imkanınız yok. Tamamen gözden kaçan başka bir toksik faktör olabilir.

Demiyorum ki bu toprakları gidin güvenle kullanın, sadece demiri bu şekilde anlayamayacağınızı söylüyorum. Bunlar detaylı laboratuvar analizleri gerektirir.

İlla ki suya saldığı demiri ölçmek istiyorsanız, işin doğrusunu yapıp bir demir test kiti alın ve ölçüm yapın.

[B]Güvenmediğiniz markaların kumlarını alıp da canlılarınızı riske atmayın.[/B][/QUOTE]

Bu yorum da cahilce toprağa yapılan saçma sapan testler ve saçma sapan tespitlere noktayı koyar.

Tebrik ve teşekkür ederim hocam çok açıklayıcı bir dille herşeyi anlatmışsınız. [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir