Silinebilir.


GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2019 08:49
[EDIT]GreenGlass,2024-01-27 06:42:05[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ferbayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 224
ferbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2019 10:59
[QUOTE=Arkun]Merhaba Arkadaşlar,

Akvaryumumda uzun zamandır saç ve sakal yosunu (BBA ve Hair/Thread) problemi yaşıyorum ve hala sorunun sebebini bulmaya çalışıyorum. EI metodunu kullanmaya devam ediyorum ancak dün fosfat test kitiyle ölçüm yaptığımda akvaryumdaki oranın 2 ppm olduğunu gözlemledim. Aşağıdaki makalede bu oranın 2 ve 3 ppm civarında olması durumunda alg oluşumları gözlenir bilgisi verilmiş. EI de zaten haftada toplam 1,3 ppm x 3 'ten 3,9 ppm fosfat veriyoruz. Sanırım bitkiler bu fosfatın hepsini kullanamıyor. Haftasonları %50 su değişimlerinde de yeterli fosfatı atamıyor olabilirim.

NPK'yı Pazar, Salı ve Perşembe veriyorum. Bu değeri Perşembe günkü P'yi verdikten 3-4 saat sonra ölçtüm. Sonuç belki de 2 ppmden de fazla çünkü testteki renk masmaviydi. 2 ppm üzerini göstermediği için çok fazla çıktı. Bu konuda bilgi paylaşımı yapabilir misiniz?

https://www.akvaryum.com/Forum/akvaryumdaki_fosfat_k843419.asp[/QUOTE]

Merhaba

Öncelikle yosun sorununuz için geçmiş olsun. umarım zamanla bu sorunu asgariye düşürürsünüz. Sizin fosfat fazlalığı konusuna gelmeden önce bir konuda paylaşım yapmak istiyorum. Gübreleme konusunda çok fazla farklı bilgiler var. Mesela 2 farklı tankı ele aldığımızda her iki tanktada bitkiler çok sağlıklı ve görsellik çok iyi olmasına rağmen gübreleme oran ve zamanları farklı olabiliyor. Bunun en belli başlı sebepleri var. Mesela tanklarda her bir tür bitkinin gübre tüketimi farklı olabiliyor. Ayrıca tankta bulunan bitki yoğunluğu ve ışık şiddeti de gübre tüketimini artıracaktır.
Bu durumda aynı ölçü ve yoğunluktaki tankların 1. si haftalık 2ppm fosfat tüketirken diğeri 5ppm fosfat tüketebiliyor. Burada doğru oranda gübreleme kararını en doğru şekilde verebilmek için sadece genel kabul görmüş değerlere gör ezbere gübreleme yapmak değil, bitki ihtiyaçlarının gözlem yapabilme donanımına sahip olmak hobi de başarılı olmanın önemli kısmı.
1.3ppm gübreleme yaptıktan 3-4 saat sonra fosfat gübresinin 2ppm çıkması gayet normal. Gözlemle gübre verme süreci için hazır değilseniz nitrat ve fosfat test kiti tavsiye ederim. 2 günde 1 npk verdiğiniz için ölçümü şu şekilde yaparsak ihtiyaç/tüketim tespiti daha doğru sonuç veriyor.
fosfat üzerinden gidelim. 1. gün gübreyi 1ppm verdik. 3. gün fosfat vermeden önce ölçüyoruz. diyelim 0.2ppm çıktı. o zaman tekrar 1ppm veririz. 5. gün tekrar aynı işlemi yaparak 2 günlük periyotta tankın tüketim oranını tespit edebiliriz. Oturmuş bir tankta bu işlem ezbere yapılabilir. Tüketim diğer etkenler (ışık, bitki yoğunluğu vs) değişmediği sürece tüketim hemen hemen aynı olacaktır. Gelişimi ve bitki girdisi devam eden tankta gübre ihtiyacı da artmaya devam edecektir.
Benim tavsiyem bitki ihtiyaçlarını gözleme dayalı yorumlayabilmek için yerli yabancı birçok makale var. Bunları okumak ve anlamlandırmak hobiyi daha bilinçli ve eğlenceli hale getiriyor. Ayrıca genel konular üzerinde çok fazla değişken olduğu için yorumlamalarda da farklılık olabiliyor. Bende elimde geldiğince bu şekilde açıklamaya çalıştım. iyi hobiler dilerim.

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2019 12:03
[EDIT]GreenGlass,2024-01-27 06:42:58[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ferbayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 224
ferbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2019 15:28
[QUOTE=Arkun]

Merhaba,

Öncelikle yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz uygulamayı yapmaya başlayıp, değerleri bilmeden gübreleme yapmamak mantıklı gibi. En azından belli bir tecrübeye sahip olana kadar testler ve gözlemlerle bu süreci kontrol altına almaya çalışacağım. Gelişmeleri akvaryum tanıtımımda yazıyorum. Orda da yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Konu Başlığı : 80x40x50h - High Tech

Keyifli hobiler.[/QUOTE]

Rica ederim. Tanıtımınızı şuan okuyorum. Elimde geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir