Düşük Bütçem Ve Elde 160 Litrem. Tavsiye?


EhlenvSehlenÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2020
İl: Adana
Mesaj: 153
EhlenvSehlenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2020 23:47

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227851/281120202325381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227851/281120202325441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227851/281120202325501.jpg[/IMG]

Arkadaşlar merhaba pandemi nedeniyle iyice daralan bütçemden ötürü zor şartlar altında kuracağım akvaryumum bu gün geldi. 100 liraya aldım. 170 litre. Çok eski bir akvaryum ama sızıntısı falan yok. Gene bir siteden ikinci el aldığım 850 litre çeviren iç filtremi taktım akvaryuma. 30 tl'ye almıştım. Evin vitrininden söktüğüm ampulü de kapağa monte ettim. Sarı ışık veriyor. Umarım sıkıntı olmaz. Aydınlatma sanırım biraz sönük kaldı. İçinde siyah kum var. Akvaryumu aldığım kişi hediye etmişti. Çok fazla yok. Tabanın üçte birini anca kapladı.Kapladı da denemez. Daha çok almam gerekiyor sanırım. Ahm marka tropical granulat yemi aldım. Kırmızı bir yem. 40 liraya geldi. Yarım kiloluk. 10 liraya sıcaklık ölçen cama yapıştırılan o bantlardan aldım. 200 wattlık smart marka ısıtıcı aldım internetten. Umarım 170 litreye yeterli gelir. 52 liraydı o da.

Şu ana kadar 232 liraya çıkmışım bile. [:(]

Bu gün akvaryumcudan 2-3 litre akvaryum suyu aldım. Lepistes tankından doldurdu. Benim akvaryuma ekledim onu da.Bakteri kültürü oluşması için.

İzniniz olursa sorularımı sormak istiyorum. [:?]

1) Lepistes üretimi yapma fikrim mantıklı mı? Az da olsa para kazanabilir miyim? Liseye giden kardeşime harçlık vermek istiyorum. Harçlığı yetmiyor.

2)Lepistes beslemeye özel türden ziyade yerli ile başlayıp en azından 2-3 ay tecrübe edinsem daha mı iyi olur?

3) İnternetten balık alma tecrübesi olan var mı? Balıklar kargo ile mi gönderiliyor? Yozgat'ta yaşadığım için yakın illerden sipariş vermek daha mı mantıklı olur?

4)Yaşlı anam akvaryumda rafya istemiyor. Biraz göze hitap etsin diyor. Bu durumda üretim yapmak için yavruluk kullanmak zorunda mıyım? Bitki besleme tecrübem hiç yok. Rafya yerine bitki koymak mantıklı mı? Çok pahalıya mal olur mu? Hangi bitki türlerini tavsiye edersiniz?

6) Geçen akvaryumcuda 25 tl'ye 5-6 litrelik akvaryumlardan gördüm. İçine rafyaya boğsam hamile lepistesi doğumuna yakın oraya koysam olur mu? Filtre hava motoru falan takmam gerekir mi? Lepistes doğum yapmadan 3-4 gün önce o tanka alsam doğum sonrası 1-2 gün bekletip o tanktan ana tanka alsam yavrular orada boylansa mantıklı olur mu? Bunun için sanırım pipo filtre almam gerekecek? Bir de onun için ayrı ısıtıcı mı almalıyım?

7)Lepistes yanına transgenetik tetra koysam sıkıntı olur mu? Yaşlı anam internette görmüş ve çok beğenmiş. Beraber yaşarlar mı? Forumda bir arkadaş lepistesin kuyruklarına saldırdığını söylemişti.

8)Özel tür lepistes beslemek istediğimi söylemiştim. Üretim ve satım için? Özel türle başlayacak olursam 1 erkek 3 dişi ile başlamak yeterli olur mu?

9)Akvaryum bitkisi tecrübem olmadığını söylemiştim. Lepistes için kolay bakılabilen ve çok saçaklanan bir bitki tavsiyeniz var mı?

10)Filtre sistemim yeterli mi? 850 litreçeviren bir filtre 170 litre için yeterli mi? Hava taşı falan eklemelimi yim?

11)Vatoz balığı lepistese sıkıntı olur mu? Vatoz balığımın biraz büyük olmasını istiyorum. Tek yaşar mı? 10 cm lik bir vatoz lepisteslere zarar verir mi? Cüce vatoz mu almalıyım?

12) Çöpçü balık tek yaşar mı takım olarak mı almalıyım?

13) Kum olarak ne tavsiye edersiniz? Bitki besleyeceksem şayet? Kumun birikintisi kaç cm olmalı?

14)Akvaryumda bakteri kültürü oluşması adına başka yapabileceğim bir şey var mı? Akvaryumu bir hafta boş şekilde çalıştırmayı düşünüyorum. Kaya tuzu atmak sıkıntı olur mu?

15)Diğerlerinden bağımsız olarak 160 litre deniz akvaryumu kurmak için küçük bir akvaryum mu? İleride tuzlu su balıkları beslemeyi düşünüyorum da.

Çok uzun bir yazı oldu ama bir taraftan maddi olarak rahatlamak, diğer taraftan hayvanlar için en uygun ortamı kurmak, öte taraftan yaşlı anamı mutlu etmek için tavsiyelerinize ihtiyacım var teşekkür ederim. Çok sağolun. [:)]

Not: internetten balıkla ilgili direk adres vermek reklam olur gibi bir kaygısı olan biri varsa bana özel mesajla daha önce alışveriş ettiği ve memnun kaldığı bir site önerebilir mi? Balık almak için. Ya da doğrudan lepistes satan ve Yozgat’a canlı ulaştırabileceğini düşünen arkadaşımız varsa uygun fiyata yardımcı olursa çok sevinirim. [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SafaksengunÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 2
SafaksengunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2020 00:01
ABİCİM BENİ YENİ BAŞLIYORUM FAKAT ÇOK ARAŞTIRDIM ALSANCAKPETSHOP ÇOK UYGUNA AATIYOR BİLGİN OLSUN[:iyi:][:iyi:][:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2020 00:08
Kardeşim sudan bakteri kültürü geçmez filtreden sıkacaktın onu ama olsun iç filtre de olsa zamanla olur bişeyler. Harçlığını çıkarmak istiyorsan vatoz üretmeye çalış talebi daha çok lepistesten hem de petshoplar da alır 1 çift damızlık l144 mavi göz sana güzel harçlık çıkarır yakın olsak sana damızlık 3 5 lepistes 1çift l144 hediye ederdim ama sağlık olsun illa ki biri bi güzellik yapar. İyi hobiler.

Teşekkür Edenler: [T]227851,EhlenvSehlen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Nihat TaşçıÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 156
Nihat TaşçıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2020 00:39
Bildiklerimi cevaplamak isterim;

2- Lepistesler spermlerini suya salarak çiftleşmesini sağlıyorlar. Kepçe ile bile aktarım sağlandığı yerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Eğer karmadan sonra özel tür besleyecekseniz akvaryumu ya çok iyi temizlemeli yada kimyasal temizlik yapmalısınız. Bu da bence zaman ve para kayıbına yol açar.

4- Bitkili tanklarda yavruluğa genelde gerek kalmıyor fakat yavru kayıbını azaltmak için yavruluk kullanılabilir. Tilki kuyruğu, çam, limon, elodea gibi bitkileri çok büyük bir gereksim ve meblağ harcamadan besleyebilirsiniz.

6- Lepisteslerde doğum zamanı yer değişimi bence stresse sebeb oluyor. Ben ne zaman doğum için balığı ayırsam o hariç tüm balıklardan yavru almaya başlıyordum. Hamile yerine ufak bir akvaryumu anaçlara ayırıp yavru aldıkça yavruları büyük akvaryumu cam ile ayırıp oraya koyabilirsiniz(bence)

8- Eğer ana tankta besleyecekseniz 2-3 takım almanız sorun teşkil etmeyecektir.

9- Bakınız= 4. soru

11- Vatoz daha çok gece aktif olan bir canlı. Bu iş ile uğraşan kişilerle konuştuğumda da kendi tecrübemde de cüce olmayan vatozlar gece uyumak için dibe inen balıkları istemsiz yedikleri için sorun teşkil ediyorlar bence. Ayrıca ileriki zamanlarda aşırı büyüme gösterenilirler. Bu sorun cücelerde ise yaşanmıyor(Ağız boyutuyla alakalı sanırım). Tek başına besleyen kişiler vardır, tek olması sorun olmaz bence.

12- Çöpçüyü tek besleyen elbet vardır ama koloni olarak beslenmesi bence daha uygundur. Ayrıca üretimi uğraştırsada dişi erkek ayrımı uğraştırdığı için bir ihtimal şanslı olabilirsiniz.

13- Zaten zeminde siyah kum varmış. Büyük ihtimalle hagen kumdur. Eğer sizi zorlamazsa hagenı tamamlayıp kullanabilirsiniz. Onun dışında dere kumu, midye kırığı gibi kumları da tercih edebilirsiniz.

14- Tuz kullanımı bitkilere zarar verir. Kültür oluşumu için @AliKURT’un da dediği gibi fiktre süngerini sıkmanız ya da kültür takviyesi kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Ek: Akvaryumu kurduktan sonra balıkların hepsini eklemek yerine önce 1 tane bir kaç gün sonra 3 tane daha sonra tamamı gibi yol izleyebilirsiniz. Her canlının ihtiyaçları farklıdır, alacağınız canlıların uyumuna ve ihtiyaçlarına lütfen dikkat edin. Rafya konusunda babam bu konuda çok ısrarcıydı fakat anneminde kanaati ve kötü kokması sebebiyle kullanmayı ben tercih etmedim. Yanlış bir şey yazdıysam ve anlaşılmayan bir yer varsa lütfen haber verin. Sağlıklı hobiler dilerim[:)]

Beğenenler: [T]227851,EhlenvSehlen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]227851,EhlenvSehlen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EhlenvSehlenÇevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2020
İl: Adana
Mesaj: 153
EhlenvSehlenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2020 13:34
Yanıt ve ilgileriniz için çok teşekkür ederim.
Yavruluk, rafya ya da farklı bir tank kullanmayacağım için geriye sadece bitkilendirme kalıyor. Hangi bitkiyi önerirsiniz? Böyle bol saçaklı lepistesler için uygun bir bitki türü tavsiyeniz nedir? Daha önce bir bitki tecrübem olmadığı için bakımı kolay bir bitki olsa iyi olur. Co2 takviyesi ya da mayalamaya ihtiyaç duymayan bir bitki tavsiyeniz var mı? Bir de bitki besleyeceksem illa bir armatür ayarlamalı mıyım? Akvaryumum camın kenarında güneş ışığı yeterli olur mu?[:)]

[EDIT]EhlenvSehlen,2020-11-29 13:34:52[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir